Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bo mi właśnie o to chodzi , że mam w dooopie jak jest temp , ma być komfort termiczny .Bez bujania temperaturą. Takie rzeczy jak obniżanie temp na noc to przeżywałem w poprzednim domu i dziekuję , więcej nie chce . Dopracuje tylko to okienko 13-15 , tzn wgrają sterowanie temp podłogi i wydaje mi się że bedzie lux.

buforek i sterowanie pogodowe się kłania...

no i trochę kręcenia na rotametrach ...:cool:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie , to nie o to chodzi. Oczywiście że mogę . Tylko nie zawsze sterownik chce się właczyć bo zyski bytowe czy słoneczne na to nie pozwalają. temp powietrza stoi jak zaklęta w jego pobliżu (miejsce gdzie nie działaja zyski sloneczne i najdalej odsunięte miejsce od kuchni).

Kolejnym rozwiązaniem byłoby załączenie pracy sterownika bez względu na to czy w okienku 13-15 jest zadana temp czy jej nie ma. Po prostu wyznacznikiem byłaby temp podłogi. jeśli spadnie poniżej zadanej ,to sie po prostu w okienku 13-15 włącza.

Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23.

Wymuszanie pracy 13-15 bez względu na wszystko wg mnie nie jest ekonomicznym rozwiązaniem.

Zresztą , mozna zobaczyć jak się ma temp powietrza do temp podłogi jeśli ktoś ma prosty układ do pomiaru.

http://sklep.avt.pl/wielopunktowy-termometr-z-rejestracja-uklad-zmontowany-i-uruchomiony.html

Kolejnym rozwiązaniem jest PATENT Jaśka , żeby czujnik sterownika pokojowego wrzucić w kanał wywiewu powietrza z domu.Tam są uśrednione temperatury. Lenistwo sprawia że jeszcze tego nie zrobiłem.

Następna sprawa . To czy ktoś ma 24-czy 25 C w domu nie jest dla mnie wyznacznikiem komfortu. Domy min które opalane są stałopalnie to ja znam . Tam bujanie temperaturami jest o wiele większe a mimo wszystko wiele osób twierdzi że mają komfortowo. Wiesz rano się nie pali bo się idzie do roboty , dopiero po południu , żeby o 21 mieć saune. Ludzie podaja zawsze najwyższą temperaturę w chałupie a nie średnią .

mam to samo u siebie ale przy kablach - pisałem chyba o tym w kontekście sterowników i wspominałem np. M.A.G.owi ostatnimi czasy

1. Auratony nie nadają się zbytnio o ogrzewania kablami mają 0,5*C histerezę - w tym sezonie mam inne ustawienia - grzeję 2 h nad ranem - efekt temperatura podłogi ok - gorzej jest wieczorami w okresach przejściowych gdzie słońce na tyle nagrzeje pomieszczenie by ogrzewanie na wł. się a podłoga mimo 21*C zimna :(

pisał też o tym LOBO że dziś dał by nawet w kuchni panele - wtedy mu się dziwiłem - teraz po przyglądnięciu się tematowi wiem ze miał racje

ja najprawdopodobniej 3 sterowniki wymienię przed kolejnym sezonem na bardziej czułe (salon, kuchnia, korytarz )

poprawie mnie jeśli się mylę - żaden sterownik nie potrafi działać na 2 czujnikach równolegle? pokojowym i podłogowym ? rozwiązałoby to problem

jeśli zadana temperatura w pomieszczeniu jest utrzymana a temp podłogi spada to ogrzewanie mogło by się wł.

to ma o tyle uzasadnienie że czasami salon może dogrzewać kuchnie, kuchnia salon, korytarz - salon etc ..bo to jest jedna wielka przestrzeń

w łazience która jest od północy i wyłożona płytkami - nigdy takiego problemu nie zaobserwowałem - tam wyższe straty i podłoga ciepła

pisał też o tym LOBO że dziś dał by nawet w kuchni panele - wtedy mu się dziwiłem - teraz po przyglądnięciu się tematowi wiem ze miał racje

no ja na szczęście mam

poprawie mnie jeśli się mylę - żaden sterownik nie potrafi działać na 2 czujnikach równolegle?

poprawie ......????????????? :)

jeśli zadana temperatura w pomieszczeniu jest utrzymana a temp podłogi spada to ogrzewanie mogło by się wł.

dokładnie tak też to widzę . Z tego co rozmawialem tel , wysyłam im sterownik a oni ....robią tak żeby było dobrze

Edit :

u mnie 1 sterownik ogarnia całą chałupę. Ja wiem że tak się nie da , ale ja o tym nie wiedziałem i tak zrobiłem .

Na piętrze są sypialnie- pokoje dzieciaków. Sa tam umieszczone czujniki temp od stacji pogodowej. Monitoruje to non stop. Gdyby było źle już bym to zmienił , bo nie wyobrażam sobie żeby , (nie wiem ) uczyły się w kocach :) ...ale jest dobrze. Więc po co

Edytowane przez noname2

no ja na szczęście mam

poprawie ......????????????? :)

dokładnie tak też to widzę . Z tego co rozmawialem tel , wysyłam im sterownik a oni ....robią tak żeby było dobrze

Edit :

u mnie 1 sterownik ogarnia całą chałupę. Ja wiem że tak się nie da , ale ja o tym nie wiedziałem i tak zrobiłem .

Na piętrze są sypialnie- pokoje dzieciaków. Sa tam umieszczone czujniki temp od stacji pogodowej. Monitoruje to non stop. Gdyby było źle już bym to zmienił , bo nie wyobrażam sobie żeby , (nie wiem ) uczyły się w kocach :) ...ale jest dobrze. Więc po co

U Ciebie dałoby sie to rozwiazac dwoma sterownikami jeden niech mierzy temp powietrza, a drugi temp podłoge. Przekaźniki w nich zepnij rownolegle jesli temp powietrza jest przekroczona przekaźnik sie rozłaczy natomiast zbyt niska temp podlogi załaczy przekaźnik w drugim termostacie, a jesli obie temp beda osiagniete oba przezaXniki sie wyłączą i juz :)

U Ciebie dałoby sie to rozwiazac dwoma sterownikami jeden niech mierzy temp powietrza, a drugi temp podłoge. Przekaźniki w nich zepnij rownolegle jesli temp powietrza jest przekroczona przekaźnik sie rozłaczy natomiast zbyt niska temp podlogi załaczy przekaźnik w drugim termostacie, a jesli obie temp beda osiagniete oba przezaXniki sie wyłączą i juz :)

KRZYSIEK !!!!!!!!!!!

to może działać ! to na pewno bedzie działać . Ja niestety tego nie ogarnę.

Najpierw wyślę im sterownik do zmiany . Jeśli się nie da to wtedy ta opcja. Najpierw najprostsze rozwiązania a później najlepsze- powtarzam się ale to działa

Dzięki

zdradzicie ile taki sterownik kosztuje? bo mam wrażenie że jakbym chciał po dwa w każdym pomieszczeniu powiesić to by mi się nie podobało ;)

No troche by wyszlo chyba zeby zmodyfikowac pomiary calej chalupy :) dlatego napisalem ze u noname2 to powinno działać bo cala chalpe goni jeden sterownik :)

Napuść sobie wody np do wanny takiej naprawde ciepłej do której jestes w stanie wejść weź termometr i zmierz temperature a sam sie przekonasz ze 40*C to gorąca woga !!!

ja taki test robiłem jakieś rok temu, temperatura do której byłem zdolny wejść bez zbędnego powtarzania uuuuuhhh ssssss aaaaaaa to dokładnie 39,5 przy 40 było jeszcze trochę z wyżej wymienionych :)

ja taki test robiłem jakieś rok temu, temperatura do której byłem zdolny wejść bez zbędnego powtarzania uuuuuhhh ssssss aaaaaaa to dokładnie 39,5 przy 40 było jeszcze trochę z wyżej wymienionych :)

Dlatego mnie dziwi jak ktos pisze ze dla niego to zimna woda :D:D:D:D ...... do Malux-a daj żonie termometr i niech zmierzy do jaiej wody wchodzi :D alebo zastosuj sie do zalecen LIWKO :) ... cos z wkładaniem termometru .... bo nie napisał do czego :)

Po prawie 1,5 roku użytkowania WOP opartego na kotle elektrycznym stwierdzam ze nie jest to super komfortowe.

Godziny trwania taniej taryfy to standardowo 13-15 i 22-6 . weekendy i święta cały czas.

Wylewka ok 7 -8 cm i parter i pietro. Mniej więcej.

Kocioł pracuje średnio 3-4 h doba.

Co do temperatury utrzymywanej to jest OK. Natomiast co do temperatuy odczuwalnej to jest już gorzej.

Tak naprawdę temp powietrza mnie nie interesuje bo caly czas oscyluje w pobliżu zadanej. Ważna jest temp podlogi.

Kiedy jest w okolicach zalączenia 2 taryfy to wyczuwa się już brak promieniowania.

Komfortowe są okresy z dużymi minusami na zewnątrz. Wtedy to idzie pełną parą. Zachowany jest cykl załączeń. Ale niech tylko poświeci slońce wtedy caly układ głupieje.

Problem wielokrotnie tutaj jak i na forum roztrząsany.

Moim zdaniem winny jest min sterownik pokojowy. Rozwiązaniem bylby też bufor , który miał być , ale wyszlo inaczej. Kolejnym rozwiazaniem byłby kocioł z pogodówką zamiast sterownika pokojowego. (ale czy na pewno)

Problem sterowników niedostosowanych do domów o mniejszym zapotrzebowaniu (nie pisze energooszczędnych bo mój na pewno taki nie jest) tez opisywany wielokrotnie i nie dotyczy tylko prądowców ale też gazowników. Histereza np. 0,5 C i zaczyna się jazda, bo zanim temp spadnie o te 0,5 C to trochę sobie trzeba poczekać. W moim przypadku uwzględniając zyski bytowe i słoneczne nierzadko i 20 h.

Podkreślę tylko jeszcze raz ze problem nie dotyczy temp rzeczywistej tylko odczuwalnego komfortu.

Wielokrotnie w „ramach walki z nudą” przechodząc koło sterownika wymuszam mu pracę. Sytuacja dotyczy oczywiscie weekendów i taniej taryfy non stop.

Co ciekawe kiedy nie patrzy się na temperatury podłogi i nie ma się świadomości jak to spada , buja się to w zasadzie o tym się nie wie. :)

Kiedy jest to ogrzewanie gazowe to pikus. Brak ram czasowych. Zmieniłbym na odpowiedni sterownik , szybciej reagujący albo nawet zamówił sterownik z dedykowanym rozwiązaniem. (dzwoniłem do producenta – nie jest to problem)

Rozwiązaniem jeszcze jest – ale nie każdy sterownik to potrafi – rozwiazanie Jaska . Kiedy zadaje tylko minutowe wymuszenie pracy systemu z histerezą np. 0,3 C Ale mój tego nie potrafi i po prostu po minucie wyłącza się .

Mozna też na sztywno wymuszać pracę bez względu na to czy dom potrzebuje czy nie , tylko gdzie tu sens.

Kolejnym rozwiązaniem jest sterownik z zakresem zalaczeń 0,1 C. Mój histerezę ma co 0,1 C, pomiar temeperatury co 0,1 C , ale ustwienia temp co 0,5 C. Gdyby też było co 0,1 C byłoby chyba OK

Dobrym rozwiazaniem – IMHO byłaby regulowana histereza a nie histereza z góry dla wszystkich zakresow godzinowych. Tj w okienku 13-15 histereza 0,1 C a 22-6 np. 0,3 C. Byłby czujny jak ważka.

Po sezonie grzewczym wysyłam sterownik najprawdopodobniej aby taką mozliwośc „wgrali”

Pisze to by potencjalny inwestor wziął to pod uwagę.

Acha jeszcze jedno. Dla mnie , ale podkreślam dla mnie w sytuacji którą opisuje doskonale sprawdzają się panele na podłogach. Tam wyczuwalna temperatura dla stopy jest obojętna. W wiatrołapie i łazienkach gdzie mam KAFLE wyczuwa się brak promieniowania w okresach o których wyżej. -oczywiście temp kafli i paneli jest taka sama.

Myślę że sytuacja nie dotyczy tylko mnie , tylko ja nie mam problemow z opisem tego . Mam to gdzieś.

Jeśli dzieje się tak bo chalupa jest spieprzona to trudno.

Wiem też jakie są rozwiązania- zmień na bufor , zmień na gaz , nie chodź na boso tylko w kapciach wchodząc do łazienki, postaraj się zmienic na taryfę dla firm, tam tania jest przez 17 h., nie patrz na temp podłogi ;)

Przepraszam za długi post.

jednym zdaniem: rozwiazaniem mogą być kable w kleju. poddaję ku rozwadze przyszłym inwestorom.

W Devi Touch mozna ustawic minimalna temperature podlogi o to chodzi?

Mozna tez pomyslec o zrobieniu sterownikow samemu - maly komputerek do monitorowania, czujek dowolna ilosc, dokladnosc sterowania do 0,1 stopnia.

Jest tu paru entyzjastow a jeszcze nikt gotowca nie dal, Kszhu cos wspominal, ze ma wlase rozwiazanie ale bez szczegolow, ja mam 1 sztuke raspbery, wszystko bedzie napisanie w pythonie, 8 obwodow grzejnym po 2 czujki na obwod, 1 plytka z przekaznikami to koszt max 200 zl, plus 200 za raspa, laczeni 400 zl sterowanie 8 obwodow grzejnych ( w tym oczywiscie zczytywanie jakis 30-40 czujek temp i paru wilgotnosci.

Jak zadziala to udostepnie adres IP zainteresowanym, poki co beda tyklo odczyty z biezacego domu, pelny system pojdzie w tym co sie bedzie od kwietnia budowal...

czyli według Ciebie na płytę już nie dawać kilku cm "wylewek " tylko sru kable i to będzie ok ?

poczytaj o matach grzejnych na stronie devi czy elektry czy gdzie indziej;

jesli jednak żal Ci "wdepnac" na chwilę pary razy w roku - podczas siarczystych mrozów - w droga taryfę, to szkoda Twojego czasu :)

poczytaj o matach grzejnych na stronie devi czy elektry czy gdzie indziej;

jesli jednak żal Ci "wdepnac" na chwilę pary razy w roku - podczas siarczystych mrozów - w droga taryfę, to szkoda Twojego czasu :)

po 1 nie żal a po 2 mogę nie mieć okazji bo te siarczyste to w mnie są b.b. rzadko.

pytam bo za niecały miesiąc zaczynam płytę i czasu coraz mniej zastanawia mnie jaką powinienem zrobić "grubość" warstwy przykrywającej kable - to ma wpływ na późniejsze progi wysokość otworów okiennych itp itd.