Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Devi Touch mozna ustawic minimalna temperature podlogi o to chodzi?

Nie znam tych sterownikow byc moze one to potrafią ...

ja dałem normalnie - 7 cm, bez styro pomiędzy tylko folia i styropian od ściany..

Ja mam z okładziną - płytkami 11cm na 10cm styro, mogło byc deczko mniej wylewki z 9 i kable ciut wyzej a mam ~ 4cm od dołu

Edytowane przez Krzysiek_BB

mam to samo u siebie ale przy kablach - pisałem chyba o tym w kontekście sterowników i wspominałem np. M.A.G.owi ostatnimi czasy

1. Auratony nie nadają się zbytnio o ogrzewania kablami mają 0,5*C histerezę - w tym sezonie mam inne ustawienia - grzeję 2 h nad ranem - efekt temperatura podłogi ok - gorzej jest wieczorami w okresach przejściowych gdzie słońce na tyle nagrzeje pomieszczenie by ogrzewanie na wł. się a podłoga mimo 21*C zimna :(

pisał też o tym LOBO że dziś dał by nawet w kuchni panele - wtedy mu się dziwiłem - teraz po przyglądnięciu się tematowi wiem ze miał racje

ja najprawdopodobniej 3 sterowniki wymienię przed kolejnym sezonem na bardziej czułe (salon, kuchnia, korytarz )

poprawie mnie jeśli się mylę - żaden sterownik nie potrafi działać na 2 czujnikach równolegle? pokojowym i podłogowym ? rozwiązałoby to problem

jeśli zadana temperatura w pomieszczeniu jest utrzymana a temp podłogi spada to ogrzewanie mogło by się wł.

to ma o tyle uzasadnienie że czasami salon może dogrzewać kuchnie, kuchnia salon, korytarz - salon etc ..bo to jest jedna wielka przestrzeń

w łazience która jest od północy i wyłożona płytkami - nigdy takiego problemu nie zaobserwowałem - tam wyższe straty i podłoga ciepła

na samym końcu sam zauważyłeś ...:yes:

jak chcesz mieć lepszy komfort mieszkania to podnieś sobie temp. w pomieszczeniach do takiego poziomu aż będziesz miał odczucie promieniowania z tej podłogi i olej zarzynanie się o kilkaset kwh ...:)

ja to wiem ...

tyle że temat komfortu termicznego jest warty "pokiwania" się nad nim ...:yes:

Jak sam slusznie zuwazyles, mozna to "wyregulowac" ustawiajac komfortowa temperature w domu. Ludzie chca miec 19*C w chalupie i "komfort termiczny". Tak sie nie da. Jesli ktos ma ustawione 22*C i przeszkadza mu efekt braku promieniowania podlogi, to niech podniesie na 23*C i raczej niezauwazy juz tego efektu. Tu bardzo wiele zalezy od konstrukcji domu ,a jeszcze wiecej od jego mieszkancow i ich preferencji.

na samym końcu sam zauważyłeś ...:yes:

jak chcesz mieć lepszy komfort mieszkania to podnieś sobie temp. w pomieszczeniach do takiego poziomu aż będziesz miał odczucie promieniowania z tej podłogi i olej zarzynanie się o kilkaset kwh ...:)

I między innymi dlatego nie chciał bym mieć pasywniaka. Wolę grzać PC, mieć małe rachunki i dużo wyższy komfort cieplny. Każdy powinien znaleźć ten swój złoty środek.

Jak sam slusznie zuwazyles, mozna to "wyregulowac" ustawiajac komfortowa temperature w domu. Ludzie chca miec 19*C w chalupie i "komfort termiczny". Tak sie nie da. Jesli ktos ma ustawione 22*C i przeszkadza mu efekt braku promieniowania podlogi, to niech podniesie na 23*C i raczej niezauwazy juz tego efektu. Tu bardzo wiele zalezy od konstrukcji domu ,a jeszcze wiecej od jego mieszkancow i ich preferencji.

Pyxis, czytaj ze zrozumieniem.

Jasno zostalo powiedziane, ze podniesienie temp. mozliwe jest co 0,5 stopnia, co prowadzi do sytuacji, ze przez jakis czas jest za cieplo...

Mam u siebie tak samo: jak ustawie 22 stopnie na pogodowce to jak dlugo "nie grzeje" bo temp. powoli spada to pod koniec tego okresu, zanim piec ruszy temp niby jest ok ale komfort slaby bo podlogi odczuwalnie chlodniejsze.

Jak ustawie 22,5 to temp. powietrza oscyluje miedzy 21,7 a 22,6 i przez jakis czas jest za cieplo.

Podlogowka nie widzi zyskow bytowych, slonecznych, a plytki na podlogach zdradzaja jak dawno bylo grzane...

Wg mnie tylko sterowanie per pomieszczenie jest w stanie w 100% zapewnic komfort, dla grzajacych w tanim pradzie moze czasem oznaczac zalaczanie w drogiej taryfie, chyba, ze kazdy pokoj ma okno na poludnie i codziennie jest slonecznie:P

Podlogowka nie widzi zyskow bytowych, slonecznych, a plytki na podlogach zdradzaja jak dawno bylo grzane...

Wg mnie tylko sterowanie per pomieszczenie jest w stanie w 100% zapewnic komfort, dla grzajacych w tanim pradzie moze czasem oznaczac zalaczanie w drogiej taryfie,

u mnie wystarczyłoby ustawienie sterownika jak u jaśka na 1 min wyższa temperatur by wymusić start ogrzewania choćby na chwile - w domu, nic nie zginie - takie doładowanie zmniejszy doładowania nad ranem ...

choć w dni słoneczne i tak tego nie przeskoczę

ja to wiem ...

tyle że temat komfortu termicznego jest warty "pokiwania" się nad nim ...:yes:

znalazłem cos takiego - wskaźnik komfortu cieplnego

http://sklep.avt.pl/wskaznik-komfortu-cieplnego-plytka-drukowana-i-zaprogramowany-uklad.html

działa ? , nie dziala ? nie wiem . zabawka nic nie warta , czy jednak jakiś punkt odniesienia

http://sklep.avt.pl/wskaznik-komfortu-cieplnego-zaprogramowany-uklad.html

mnie teraz zastanawia jak zmusić wentylacje żeby w okresach dużego nasłonecznienia wymusila prace centrali na powiedzmy 80% .żebym nie musiał robić za portiera .

czerpnia dachowa , blacha, ekspozycja poludniowa.Dach nie docieplony ale te okolo 26 C leci.

Edytowane przez noname2

Pyxis, czytaj ze zrozumieniem.

Jasno zostalo powiedziane, ze podniesienie temp. mozliwe jest co 0,5 stopnia, co prowadzi do sytuacji, ze przez jakis czas jest za cieplo...

Ja to rozumiem (bo tez u mnie gowniany sterownik na pompie ma zmiane wartosci temperatury krzywej grzewczej co 1*C, co jest o rzad wielkosci za duzym skokiem) i dlatego napisalem, ze nalezy podniesc temperature. W takim ukladzie trzeba wybrac co nam mniej przeszkadza: Chwilowe "za cieplo" czy chwilowe "za zimno". Ja wybralem "za cieplo", bo opcja zmiany sterownika w pompie ciepla jest opcja trudniejsza. Zawsze latwiej w domu zima w miare szybko obnizyc nieco temperature, niz w miare szybko zagrzac.

I między innymi dlatego nie chciał bym mieć pasywniaka. Wolę grzać PC, mieć małe rachunki i dużo wyższy komfort cieplny. Każdy powinien znaleźć ten swój złoty środek.

jeśli PC uda sie pozyskać w rozsądnych pieniędzach i kolektor poziomy tymi rencami , to Twoja droga jest IMHO bardzo właściwa. zero napinania.

u mnie wystarczyłoby ustawienie sterownika jak u jaśka na 1 min wyższa temperatur by wymusić start ogrzewania choćby na chwile - w domu, nic nie zginie - takie doładowanie zmniejszy doładowania nad ranem ...

choć w dni słoneczne i tak tego nie przeskoczę

u mnie dzisiaj na zewnątrz 10* i słoneczko a ogrzewanie i tak "pyknęło" sobie we wszystkich pomieszczeniach,jak dobrze zauważyłeś takie chwilowe doładowanie spowoduje mniejsze wahania temperatury w przeciągu doby .

Chłopaki podpowiedzcie ile mniej wiecej szykowac kasy na rekuperacje zeby zrobic to samemu i w miare prosto z calkiem dobrą centralą? przyjmując 5 nawiewow i 5 wywiewow. powierzchnia 110m2 wysokosc pomieszczen 2,6

Wszystko zależy od centrali ale w dyszce spokojnie powinieneś się zmieścić.