mic81 18.02.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 ja dałem normalnie - 7 cm, bez styro pomiędzy tylko folia i styropian od ściany.. czyli kable i na to 7 cm tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 czyli kable i na to 7 cm tak ? hyy ja zrobilem wylewke na 2 razy raz 7cm potem na spokojnie kladlem kable i drugi raz 7cm wylewka teraz tak sobie mysle czy to w ogole byl sens taka gruba wylewke robic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak wlasnie mniej wiecej liczylem.. moze lekko ponad dyszke dostalem jedna wycene z reku Brink Renovent Excellent 300 i calosc na kanalach ventiflex Tak z babskiej ciekawosci zapytam: A jak teraz rozwiazales sprawe wentylacji, bo juz przeciez jakis czas pomieszkujesz bez WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak z babskiej ciekawosci zapytam... Wiedziałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Wiedziałem! Co w tym dziwnego, ze mnie ten aspekt ciekawi? Chodzi o samo "zapytam", czy ze z "babskiej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.02.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 czyli kable i na to 7 cm tak ? u mnie w DB masz zdjęcia.. na płycie folia, na to siatki metalowe, bo nich kable i na etapie lania miksokretem podnosili lekko siatki - kable są około 4-5cm od góry wylewki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak z babskiej ciekawosci zapytam: A jak teraz rozwiazales sprawe wentylacji, bo juz przeciez jakis czas pomieszkujesz bez WM? Szczerze to nie rozwiazalem nadal jak to nie ktorzy mowia "pizga" z kratek stad zdecydowalismy na zalozenie wm z reku. Sam nie jestem w stanie tego zrobic lokalne firmy zadaja za wykonanie drugie tyle co sam material a ze kolega zadeklarowal ze mi we wszystkim pomoze to bedziemy dzialac z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 18.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 hyy ja zrobilem wylewke na 2 razy raz 7cm potem na spokojnie kladlem kable i drugi raz 7cm wylewka teraz tak sobie mysle czy to w ogole byl sens taka gruba wylewke robic.. no ja własnie przed tym dylematem jestem - robić wylewki / posadzki czy tylko kable lekko przykryć jakimś samo-poziomem i na tym koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Aaaa, czyli Ty masz jaka Wg, tylko ona nie dziala. Myslalem, ze jakisr rozwiazania "tymczasowe" zastosowales, bo w planach tak czy siar byla WM. A ta niedzialajaca WG masz w oparciu o takie typowe kominy wentylacyjne? Jakies nawietrzaki w oknach, rozszczelnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.02.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A co zrobisz z otworami od WG po zamontowaniu WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Aaaa, czyli Ty masz jaka Wg, tylko ona nie dziala. Myslalem, ze jakisr rozwiazania "tymczasowe" zastosowales, bo w planach tak czy siar byla WM. A ta niedzialajaca WG masz w oparciu o takie typowe kominy wentylacyjne? Jakies nawietrzaki w oknach, rozszczelnienia? Takie typowe kominy ale zadnych nawietrzakow itp niema. A co zrobisz z otworami od WG po zamontowaniu WM ? myslalem zeby przy samym dachu wyciac otwory w kanalach i dac do oporu pianki montazowej zeby je calkowicie zagluszyc z kolei na dole to nie taki problem bo wyjmuje kratki wentylacyjne i odkuwam kilka plytek i przyklejam całe bo zapas sobie zostawilem w razie "W" P.S na dzien dzisiejszy ogrzewanie pociągnelo ok 5500kwh bedzie duzo lepiej jak ocieple strop i dach i zaloze Wm? dla prypomnienia.. podloga 20cm styropian, sciany ytong 24klasy 400 i 20cm grafit okna 3 szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A ile zakladasz ze zaoszczedzisz z WM kWh? Osobiscie nie wyobrazam sobie nowego domu bez... Nie zakladam bo niemam pojecia na co mozna liczyc itd.. Dostalem kolejna wycene na wszystkie graty na 4100zl na rurach pe takich zielonych. To i mysle ze reku do 6tys kupie juz w miare dobre co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.02.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Masz strop lany ? Dom parterowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Takie typowe kominy ale zadnych nawietrzakow itp niema. To tak jak bys w WM zrobil tylko kanaly wywiewne. Brak doplywu powietrza wenylacyjnego jest pewnie glowna przyczyna faktu, ze WG u Ciebie nie dziala. Bo nie ma prawa w szczelnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Masz strop lany ? Dom parterowy ? Parterowy z uzytkowym poddaszem o na tym poddaszu chce zrobic rury do WM w warstwie styropianu 10cm (nie wiem,czy dobrze mysle) Strop teriva. Projekt M-110 wersja A Konrad Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Brak doplywu powietrza wenylacyjnego jest pewnie glowna przyczyna faktu, ze WG u Ciebie nie dziala. Bo nie ma prawa w szczelnym domu. Masz całkowitą rację.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Chłopaki podpowiedzcie ile mniej wiecej szykowac kasy na rekuperacje zeby zrobic to samemu i w miare prosto z calkiem dobrą centralą? przyjmując 5 nawiewow i 5 wywiewow. powierzchnia 110m2 wysokosc pomieszczen 2,6 Na termofleksach ok.6tys.zł na PE ok.10tys.zł. Na taką powierzchnię z powodzeniem wystarczy reku 200m3/h,za małą kasę masz Lunę(1,5tys.zł) za większą Brookventa 1.2(4-5tys.zł),z bardzo dobrym wymiennikiem,którego polecam bo sam używam. U mnie WM z reku samodzielnie rozkładana wyniosła 5,5tys.zł,na skrzynkach rozdzielczych i na termofleksach. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Słuchajcie co Żytko pisze, dobrze prawi Dokładnie Ja także uważam,że jeśli kable to tylko w warstwie kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Na termofleksach ok.6tys.zł na PE ok.10tys.zł. Na taką powierzchnię z powodzeniem wystarczy reku 200m3/h,za małą kasę masz Lunę(1,5tys.zł) za większą Brookventa 1.2(4-5tys.zł),z bardzo dobrym wymiennikiem,którego polecam bo sam używam. U mnie WM z reku samodzielnie rozkładana wyniosła 5,5tys.zł,na skrzynkach rozdzielczych i na termofleksach. Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic.. termokontrol jest z tego co wiem najtańszą firmą jeśli chodzi o system PE,te 10 koła rzuciłem tak pi razy drzwi Samodzielnie rozkładając spokojnie zmieścisz się w dyszce. Reku nie musi mieć bajerów i wodotrysków za to powinien mieć dobry wymiennik,poczytaj o wymiennikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts