Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z babskiej ciekawosci zapytam: A jak teraz rozwiazales sprawe wentylacji, bo juz przeciez jakis czas pomieszkujesz bez WM?

Szczerze to nie rozwiazalem nadal jak to nie ktorzy mowia "pizga" z kratek stad zdecydowalismy na zalozenie wm z reku. Sam nie jestem w stanie tego zrobic lokalne firmy zadaja za wykonanie drugie tyle co sam material a ze kolega zadeklarowal ze mi we wszystkim pomoze to bedziemy dzialac z tematem.

hyy ja zrobilem wylewke na 2 razy raz 7cm potem na spokojnie kladlem kable i drugi raz 7cm wylewka teraz tak sobie mysle czy to w ogole byl sens taka gruba wylewke robic.. :p

no ja własnie przed tym dylematem jestem - robić wylewki / posadzki czy tylko kable lekko przykryć jakimś samo-poziomem i na tym koniec

Aaaa, czyli Ty masz jaka Wg, tylko ona nie dziala. Myslalem, ze jakisr rozwiazania "tymczasowe" zastosowales, bo w planach tak czy siar byla WM.

A ta niedzialajaca WG masz w oparciu o takie typowe kominy wentylacyjne? Jakies nawietrzaki w oknach, rozszczelnienia?

Takie typowe kominy ale zadnych nawietrzakow itp niema.

A co zrobisz z otworami od WG po zamontowaniu WM ?

myslalem zeby przy samym dachu wyciac otwory w kanalach i dac do oporu pianki montazowej zeby je calkowicie zagluszyc z kolei na dole to nie taki problem bo wyjmuje kratki wentylacyjne i odkuwam kilka plytek i przyklejam całe bo zapas sobie zostawilem w razie "W"

P.S na dzien dzisiejszy ogrzewanie pociągnelo ok 5500kwh

bedzie duzo lepiej jak ocieple strop i dach i zaloze Wm?

dla prypomnienia.. podloga 20cm styropian, sciany ytong 24klasy 400 i 20cm grafit okna 3 szyby

Gość Arturo72
Chłopaki podpowiedzcie ile mniej wiecej szykowac kasy na rekuperacje zeby zrobic to samemu i w miare prosto z calkiem dobrą centralą? przyjmując 5 nawiewow i 5 wywiewow. powierzchnia 110m2 wysokosc pomieszczen 2,6

Na termofleksach ok.6tys.zł na PE ok.10tys.zł.

Na taką powierzchnię z powodzeniem wystarczy reku 200m3/h,za małą kasę masz Lunę(1,5tys.zł) za większą Brookventa 1.2(4-5tys.zł),z bardzo dobrym wymiennikiem,którego polecam bo sam używam.

U mnie WM z reku samodzielnie rozkładana wyniosła 5,5tys.zł,na skrzynkach rozdzielczych i na termofleksach.

Edytowane przez Arturo72

Na termofleksach ok.6tys.zł na PE ok.10tys.zł.

Na taką powierzchnię z powodzeniem wystarczy reku 200m3/h,za małą kasę masz Lunę(1,5tys.zł) za większą Brookventa 1.2(4-5tys.zł),z bardzo dobrym wymiennikiem,którego polecam bo sam używam.

U mnie WM z reku samodzielnie rozkładana wyniosła 5,5tys.zł,na skrzynkach rozdzielczych i na termofleksach.

Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX

myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic..

Gość Arturo72
Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX

myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic..

termokontrol jest z tego co wiem najtańszą firmą jeśli chodzi o system PE,te 10 koła rzuciłem tak pi razy drzwi ;)

Samodzielnie rozkładając spokojnie zmieścisz się w dyszce.

Reku nie musi mieć bajerów i wodotrysków za to powinien mieć dobry wymiennik,poczytaj o wymiennikach.