Hippek 18.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Słuchajcie co Żytko pisze, dobrze prawi heh... mądrej głowie dosć dwie słowie dorośli są - niech robią, jak chcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 18.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic.. Tu zjechały jeszcze troszkę http://allegro.pl/rekuperacja-wentylacja-mechaniczna-rekuperator-i3908633978.html A tu ponoć merc wśród reku http://allegro.pl/zehnder-comfoair-350-storkair-montaz-gratis-i3908653305.html Za dyszkę powinni zrobić i dojazdu nie liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 18.02.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) poczytaj o matach grzejnych na stronie devi czy elektry czy gdzie indziej; jesli jednak żal Ci "wdepnac" na chwilę pary razy w roku - podczas siarczystych mrozów - w droga taryfę, to szkoda Twojego czasu Właśnie myślę zapodać coś takiego bezpośrednio pod panele podłogowe http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/mata-grzejna-elektra-woodtec1-480w-dl16m8msup2sup-p-512.html z tym że pod tym żadnego betonu tylko płyta wiórowo-cementowa Cetris gr.20mm na legarach,a pod nią 30cm. celulozy ,a żeby uciąć wszelkie dyskusje na temat grzania z Cop 1 rurki na wodę do centralnego też mam w razie "W":P Obciążenie cieplne ogrzewanej powierzchni budynku 27,6 W/m2 11,1 W/m3 A do rurek w razie "W" zapodam se cuś takiegohttp://www.regulus.com.pl/news/grzejniki-scienne-regulus ponieważ sterowanie typową podłogówką to jak jazda po starym mieście czołgiem. Edytowane 18 Lutego 2014 przez 1964as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 ponieważ sterowanie typową podłogówką to jak jazda po starym mieście czołgiem. Ale jezdziles juz tym czolgiem po starowce, czy tylko Ci opowiadali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Tu zjechały jeszcze troszkę http://allegro.pl/rekuperacja-wentylacja-mechaniczna-rekuperator-i3908633978.html A tu ponoć merc wśród reku http://allegro.pl/zehnder-comfoair-350-storkair-montaz-gratis-i3908653305.html Za dyszkę powinni zrobić i dojazdu nie liczyć ale co za dyszke zrobić? *Aukcja dotyczy montażu instalacji w domku jednorodzinnym do 100m2 czyli 3900 za sama robote ktora pewnie polega na spieciu wszystkiego w kupe co w systemie PE jest bardzo latwe jak patrzylem a przekucie stropu na anemostaty liczac zapewne oddzielnie OK, a wiec rozumiem ze chodzi wyloncznie o komfort i wymiane powietrza... Zwracac sie nie musi Nie wiem czemu ale ja nie mam tego syndromu "kiedy to sie zwróci" jak cos chce i finanse na to pozwalają to kupuje miałem co prawda zmienić auto ale lepiej ta kase dolozyc do domu i w pelni go wykonczyc (ocieplic strop i dach w domu i w garazu) no i zalozyc WM z reku. P.S wczoraj wywalilismy rure od pochlaniacza i zatkalismy kanal zwykla szmatą bo czuc bylo ze strasznie z niego wieje i wiecie jaki jest efekt? temperatura w domu podskoczyla o +1-2*C!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Takie typowe kominy ale zadnych nawietrzakow itp niema. myslalem zeby przy samym dachu wyciac otwory w kanalach i dac do oporu pianki montazowej zeby je calkowicie zagluszyc z kolei na dole to nie taki problem bo wyjmuje kratki wentylacyjne i odkuwam kilka plytek i przyklejam całe bo zapas sobie zostawilem w razie "W" P.S na dzien dzisiejszy ogrzewanie pociągnelo ok 5500kwh bedzie duzo lepiej jak ocieple strop i dach i zaloze Wm? dla prypomnienia.. podloga 20cm styropian, sciany ytong 24klasy 400 i 20cm grafit okna 3 szyby Piekar - dostałeś z ozc od asolta taki plik co się "straty.doc" nazywa. Jest taka pozycja ciepło na wentylację wyrażona w procentach. Twój dom został wyliczony na jakieś 90 kWh/m2/rok, a masz 110 m2, czyli 100 % rocznego zużycia to będzie 9900 kWh. Policz ile kWh rocznie zużywasz na wentylację. Z tego z kolei policz 60% - to mniej więcej tyle ile możesz oszczędzić na rekuperacji. Uwaga: asolt liczy wymiany powietrza normowo, a większość ludzi skręca zimą nawiew na niższy bieg, tak żeby 'duszno nie było' - więc oszczędności wyjdą odpowiednio mniejsze. Edytowane 19 Lutego 2014 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nie sądzisz że wentylacja mało ma wspólnego z grzaniem? Jest kilka innych właściwych tematów w tej materii. Tam popytaj.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=6374126#post6374126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Piekar - dostałeś z ozc od asolta taki plik co się "straty.doc" nazywa. Jest taka pozycja ciepło na wentylację wyrażona w procentach. Twój dom został wyliczony na jakieś 90 kWh/m2/rok a masdz 110 m2, czyli 100 % rocznego zużycia. Policz ile kWh rocznie zużywasz na wentylację. Z tego z kolei policz 60% - to mniej więcej tyle ile możesz oszczędzić na rekuperacji. Uwaga: asolt liczy wymiany powietrza normowo, a większość ludzi skręca zimą nawiew na niższy bieg, tak żeby 'duszno nie było' - więc oszczędności wyjdą odpowiednio mniejsze. Siema Darek To jest plik z pierwszych wyliczeń.. chyba jestem naprawdę ciemniak bo nie rozumiem pozycji: strop pod nieogrzewanym poddaszem. jaki strop? ja mam jeden strop ktory dzieli parter od poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 P.S wczoraj wywalilismy rure od pochlaniacza i zatkalismy kanal zwykla szmatą bo czuc bylo ze strasznie z niego wieje i wiecie jaki jest efekt? temperatura w domu podskoczyla o +1-2*C!!!!!! no jak się nie ma zaworu zwrotnego ... a tak z innej beczki ... może zamiast demolować chałupę lepiej zrobić sam wymiennik gruntowy z wentylatorem do wspomagania w lecie, zrobisz ze dwa nawiewy w otwartej części domu a to zużyte wyleci kominami które i tak już masz ... wyjdzie dość dobrze działająca i kontrolowana grawitacyjna z bonusem w postaci 50% energii potrzebnej do ogrzania tego powietrza i przyzwoite warunki w upały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 no jak się nie ma zaworu zwrotnego ... a tak z innej beczki ... może zamiast demolować chałupę lepiej zrobić sam wymiennik gruntowy z wentylatorem do wspomagania w lecie, zrobisz ze dwa nawiewy w otwartej części domu a to zużyte wyleci kominami które i tak już masz ... wyjdzie dość dobrze działająca i kontrolowana grawitacyjna z bonusem w postaci 50% energii potrzebnej do ogrzania tego powietrza i przyzwoite warunki w upały ... no tylko Jasiu u mnie jedyna demolka to przekucie 10 dziur w stropie na anemostaty i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 no jak się nie ma zaworu zwrotnego ... Rozumiem, ze to zart. Zwor zwrotny nie rozwiaze problemu, tylko go przeniesie z kuchni w inne miejsce. Jak zatka rure okapu, to powietrze bedzie wlatywalo inna kratka, jesli go nie wpusci np mikrorozszczelnieniem okien. Podejrzewam, ze WG u pikara dziala calkiem sprawnie jesli chodzi o sile ciagu, tylko on to ma zostawione "na zywiol", Zwlaszcza jesli ma kilka kanalow wentylacji o sporym przekroju i jedyna dzialanie moderowania wentylacji polega na szczelnym zamknieciu chalupy. Taka wentylacja tez wymaga pewnych czynnosci regulacyjnych. Inaczej w sezonie grzewczym, a inaczej poza nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 no tylko Jasiu u mnie jedyna demolka to przekucie 10 dziur w stropie na anemostaty i wsio. tak się tylko wydaje ... a co z mrozami ...? dobra ( droga ...) centrala sobie "jakoś" radzi a taka tańsza to bez grzałki czy GWC ani rusz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Rozumiem, ze to zart. Zwor zwrotny nie rozwiaze problemu, tylko go przeniesie z kuchni w inne miejsce. Jak zatka rure okapu, to powietrze bedzie wlatywalo inna kratka, jesli go nie wpusci np mikrorozszczelnieniem okien. Podejrzewam, ze WG u pikara dziala calkiem sprawnie jesli chodzi o sile ciagu, tylko on to ma zostawione "na zywiol", Zwlaszcza jesli ma kilka kanalow wentylacji o sporym przekroju i jedyna dzialanie moderowania wentylacji polega na szczelnym zamknieciu chalupy. Taka wentylacja tez wymaga pewnych czynnosci regulacyjnych. Inaczej w sezonie grzewczym, a inaczej poza nim. oczywiście że żart ... zatka sobie okap to mu zacznie kratką w łazience pizgać itp... dołączenie GWC do tego domu załatwia większość problemów i jest praktycznie bezobsługowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 tak się tylko wydaje ... a co z mrozami ...? dobra ( droga ...) centrala sobie "jakoś" radzi a taka tańsza to bez grzałki czy GWC ani rusz ... hmm ale to ze co do 6 czy 7 tys nie kupie dobrej centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 hmm ale to ze co do 6 czy 7 tys nie kupie dobrej centrali? za połowę tej kwoty masz dobre GWC na podwórku łącznie z regulowanym wentylatorem i problemy z głowy ... oczywiście możesz zawsze wyłożyć te kilkanaście klocków na całość i przekonywać wszystkich w koło jaka to "ogromna" różnica pomiędzy tym co ja proponuję ... twoja chałupa, twoja kasa, twój wybór ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 za połowę tej kwoty masz dobre GWC na podwórku łącznie z regulowanym wentylatorem i problemy z głowy ... oczywiście możesz zawsze wyłożyć te kilkanaście klocków na całość i przekonywać wszystkich w koło jaka to "ogromna" różnica pomiędzy tym co ja proponuję ... twoja chałupa, twoja kasa, twój wybór ... Spokooojnie narazie to ja musze sie zaczytać o czym Ty mowisz Dla mnie nie jest wszystko tak oczywiste jak dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No to rob w parterowym to jednak latwiej... Mysle ze komfort bedzie nieporownywalny no i jednak oszczednosc kWh Czyli co jak zrobie to Wm z reku to bedzie oszczednosc roczna rzedu 6000kwh? czyli dom wtedy zuzyje dajmy na to 3000kwh jesli teraz jest zapotrzebowanie 9000kwh? :| jesli tak to troche nie chce mi sie wierzyc ze to tak działa.. napewno ktos madrzejszy ode mnie mi wytlumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Rekuperacja oszczedza do 20% kosztow CO. Przynajmniej takie dane znalazlem w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Czyli co jak zrobie to Wm z reku to bedzie oszczednosc roczna rzedu 6000kwh? czyli dom wtedy zuzyje dajmy na to 3000kwh jesli teraz jest zapotrzebowanie 9000kwh? Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Rekuperacja oszczedza do 20% kosztow CO. Przynajmniej takie dane znalazlem w necie. Jakich kosztów? Czyich? U mnie nic nie oszczędza a dobrze mi z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts