Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Troszke widac te ceny zjechały bo wycena 4100 co dostalem z firmy termocontrol jest na rurach PE-FLEX

myslalem ze jak juz kupowac ten rekuperator to jakis porzadny.. tak czy siak mam na ten cel przeznaczone 10tys i w tym chcialbym sie wyrobic..

Tu zjechały jeszcze troszkę

http://allegro.pl/rekuperacja-wentylacja-mechaniczna-rekuperator-i3908633978.html

A tu ponoć merc wśród reku

http://allegro.pl/zehnder-comfoair-350-storkair-montaz-gratis-i3908653305.html

Za dyszkę powinni zrobić i dojazdu nie liczyć

poczytaj o matach grzejnych na stronie devi czy elektry czy gdzie indziej;

jesli jednak żal Ci "wdepnac" na chwilę pary razy w roku - podczas siarczystych mrozów - w droga taryfę, to szkoda Twojego czasu :)

Właśnie myślę zapodać coś takiego bezpośrednio pod panele podłogowe

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/mata-grzejna-elektra-woodtec1-480w-dl16m8msup2sup-p-512.html

z tym że pod tym żadnego betonu tylko płyta wiórowo-cementowa Cetris gr.20mm na legarach,a pod nią 30cm. celulozy ,a żeby uciąć wszelkie dyskusje na temat grzania z Cop 1 rurki na wodę do centralnego też mam w razie "W":P Obciążenie cieplne ogrzewanej powierzchni budynku 27,6 W/m2 11,1 W/m3

A do rurek w razie "W" zapodam se cuś takiegohttp://www.regulus.com.pl/news/grzejniki-scienne-regulus

ponieważ sterowanie typową podłogówką to jak jazda po starym mieście czołgiem.

Edytowane przez 1964as

Tu zjechały jeszcze troszkę

http://allegro.pl/rekuperacja-wentylacja-mechaniczna-rekuperator-i3908633978.html

A tu ponoć merc wśród reku

http://allegro.pl/zehnder-comfoair-350-storkair-montaz-gratis-i3908653305.html

Za dyszkę powinni zrobić i dojazdu nie liczyć

ale co za dyszke zrobić?

*Aukcja dotyczy montażu instalacji w domku jednorodzinnym do 100m2

czyli 3900 za sama robote ktora pewnie polega na spieciu wszystkiego w kupe co w systemie PE jest bardzo latwe jak patrzylem a przekucie stropu na anemostaty liczac zapewne oddzielnie

OK, a wiec rozumiem ze chodzi wyloncznie o komfort i wymiane powietrza... Zwracac sie nie musi ;)

Nie wiem czemu ale ja nie mam tego syndromu "kiedy to sie zwróci" jak cos chce i finanse na to pozwalają to kupuje

miałem co prawda zmienić auto ale lepiej ta kase dolozyc do domu i w pelni go wykonczyc (ocieplic strop i dach w domu i w garazu) no i zalozyc WM z reku.

P.S wczoraj wywalilismy rure od pochlaniacza i zatkalismy kanal zwykla szmatą bo czuc bylo ze strasznie z niego wieje i wiecie jaki jest efekt? temperatura w domu podskoczyla o +1-2*C!!!!!!

Takie typowe kominy ale zadnych nawietrzakow itp niema.

myslalem zeby przy samym dachu wyciac otwory w kanalach i dac do oporu pianki montazowej zeby je calkowicie zagluszyc z kolei na dole to nie taki problem bo wyjmuje kratki wentylacyjne i odkuwam kilka plytek i przyklejam całe bo zapas sobie zostawilem w razie "W"

P.S na dzien dzisiejszy ogrzewanie pociągnelo ok 5500kwh

bedzie duzo lepiej jak ocieple strop i dach i zaloze Wm?

dla prypomnienia.. podloga 20cm styropian, sciany ytong 24klasy 400 i 20cm grafit okna 3 szyby

Piekar - dostałeś z ozc od asolta taki plik co się "straty.doc" nazywa. Jest taka pozycja ciepło na wentylację wyrażona w procentach.

Twój dom został wyliczony na jakieś 90 kWh/m2/rok, a masz 110 m2, czyli 100 % rocznego zużycia to będzie 9900 kWh. Policz ile kWh rocznie zużywasz na wentylację. Z tego z kolei policz 60% - to mniej więcej tyle ile możesz oszczędzić na rekuperacji.

Uwaga: asolt liczy wymiany powietrza normowo, a większość ludzi skręca zimą nawiew na niższy bieg, tak żeby 'duszno nie było' - więc oszczędności wyjdą odpowiednio mniejsze.

Edytowane przez blekowca

Piekar - dostałeś z ozc od asolta taki plik co się "straty.doc" nazywa. Jest taka pozycja ciepło na wentylację wyrażona w procentach.

Twój dom został wyliczony na jakieś 90 kWh/m2/rok a masdz 110 m2, czyli 100 % rocznego zużycia. Policz ile kWh rocznie zużywasz na wentylację. Z tego z kolei policz 60% - to mniej więcej tyle ile możesz oszczędzić na rekuperacji.

Uwaga: asolt liczy wymiany powietrza normowo, a większość ludzi skręca zimą nawiew na niższy bieg, tak żeby 'duszno nie było' - więc oszczędności wyjdą odpowiednio mniejsze.

Siema Darek :)

To jest plik z pierwszych wyliczeń..

chyba jestem naprawdę ciemniak bo nie rozumiem pozycji: strop pod nieogrzewanym poddaszem. :wtf: jaki strop? ja mam jeden strop ktory dzieli parter od poddasza.

straty.jpg

P.S wczoraj wywalilismy rure od pochlaniacza i zatkalismy kanal zwykla szmatą bo czuc bylo ze strasznie z niego wieje i wiecie jaki jest efekt? temperatura w domu podskoczyla o +1-2*C!!!!!!

no jak się nie ma zaworu zwrotnego ...:p

a tak z innej beczki ...

może zamiast demolować chałupę lepiej zrobić sam wymiennik gruntowy z wentylatorem do wspomagania w lecie, zrobisz ze dwa nawiewy w otwartej części domu a to zużyte wyleci kominami które i tak już masz ...

wyjdzie dość dobrze działająca i kontrolowana grawitacyjna z bonusem w postaci 50% energii potrzebnej do ogrzania tego powietrza i przyzwoite warunki w upały ...

a tak z innej beczki ...

może zamiast demolować chałupę lepiej zrobić sam wymiennik gruntowy z wentylatorem do wspomagania w lecie, zrobisz ze dwa nawiewy w otwartej części domu a to zużyte wyleci kominami które i tak już masz ...

wyjdzie dość dobrze działająca i kontrolowana grawitacyjna z bonusem w postaci 50% energii potrzebnej do ogrzania tego powietrza i przyzwoite warunki w upały ...

no tylko Jasiu u mnie jedyna demolka to przekucie 10 dziur w stropie na anemostaty i wsio.

Rozumiem, ze to zart. :)

Zwor zwrotny nie rozwiaze problemu, tylko go przeniesie z kuchni w inne miejsce. Jak zatka rure okapu, to powietrze bedzie wlatywalo inna kratka, jesli go nie wpusci np mikrorozszczelnieniem okien.

Podejrzewam, ze WG u pikara dziala calkiem sprawnie jesli chodzi o sile ciagu, tylko on to ma zostawione "na zywiol", Zwlaszcza jesli ma kilka kanalow wentylacji o sporym przekroju i jedyna dzialanie moderowania wentylacji polega na szczelnym zamknieciu chalupy. Taka wentylacja tez wymaga pewnych czynnosci regulacyjnych. Inaczej w sezonie grzewczym, a inaczej poza nim.

Rozumiem, ze to zart. :)

Zwor zwrotny nie rozwiaze problemu, tylko go przeniesie z kuchni w inne miejsce. Jak zatka rure okapu, to powietrze bedzie wlatywalo inna kratka, jesli go nie wpusci np mikrorozszczelnieniem okien.

Podejrzewam, ze WG u pikara dziala calkiem sprawnie jesli chodzi o sile ciagu, tylko on to ma zostawione "na zywiol", Zwlaszcza jesli ma kilka kanalow wentylacji o sporym przekroju i jedyna dzialanie moderowania wentylacji polega na szczelnym zamknieciu chalupy. Taka wentylacja tez wymaga pewnych czynnosci regulacyjnych. Inaczej w sezonie grzewczym, a inaczej poza nim.

oczywiście że żart ...:)

zatka sobie okap to mu zacznie kratką w łazience pizgać itp...

dołączenie GWC do tego domu załatwia większość problemów i jest praktycznie bezobsługowe ...

hmm ale to ze co do 6 czy 7 tys nie kupie dobrej centrali?

za połowę tej kwoty masz dobre GWC na podwórku łącznie z regulowanym wentylatorem i problemy z głowy ...:yes:

oczywiście możesz zawsze wyłożyć te kilkanaście klocków na całość i przekonywać wszystkich w koło jaka to "ogromna" różnica pomiędzy tym co ja proponuję ...;)

twoja chałupa, twoja kasa, twój wybór ...:)

za połowę tej kwoty masz dobre GWC na podwórku łącznie z regulowanym wentylatorem i problemy z głowy ...:yes:

oczywiście możesz zawsze wyłożyć te kilkanaście klocków na całość i przekonywać wszystkich w koło jaka to "ogromna" różnica pomiędzy tym co ja proponuję ...;)

twoja chałupa, twoja kasa, twój wybór ...:)

Spokooojnie narazie to ja musze sie zaczytać o czym Ty mowisz :D Dla mnie nie jest wszystko tak oczywiste jak dla Was :p

No to rob :) w parterowym to jednak latwiej...

Mysle ze komfort bedzie nieporownywalny no i jednak oszczednosc kWh :)

Czyli co jak zrobie to Wm z reku to bedzie oszczednosc roczna rzedu 6000kwh? czyli dom wtedy zuzyje dajmy na to 3000kwh jesli teraz jest zapotrzebowanie 9000kwh?

:| jesli tak to troche nie chce mi sie wierzyc ze to tak działa.. napewno ktos madrzejszy ode mnie mi wytlumaczy :)