asolt 19.02.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Czyli co jak zrobie to Wm z reku to bedzie oszczednosc roczna rzedu 6000kwh? czyli dom wtedy zuzyje dajmy na to 3000kwh jesli teraz jest zapotrzebowanie 9000kwh? :| jesli tak to troche nie chce mi sie wierzyc ze to tak działa.. napewno ktos madrzejszy ode mnie mi wytlumaczy Takie oszczednosci to tylko w erze albo u TB. W rzeczywistosci niemozliwe. Na papierze biorąc pod uwagę przepływy normowe jest duza oszczednośc, w praktyce jednak gdy wszyscy zatykaja wszystkie mozliwe kratki i otwory to ta róznica jest stosunkowo niewielka ale zwieksza sie komfort i zmniejsza wilgotność i mamy powietrze przefiltrowane. To tyle z zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Siema Darek To jest plik z pierwszych wyliczeń.. .... No to już ci liczę jak to wychodzi. Całe zużycie masz 90 x 110 = 9900 kWh (na CO) Na wentylację z tego 4 200 kWh Reku z tego ci oszczędzi 60% czyli 2500 kWh rocznie W praktyce mniej, bo zimą w praktyce ludzie żyją z nawiewem około 100 m3/h, a nawet mniej (do domów jak twój). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Takie oszczednosci to tylko w erze albo u TB. W rzeczywistosci niemozliwe. Na papierze biorąc pod uwagę przepływy normowe jest duza oszczednośc, w praktyce jednak gdy wszyscy zatykaja wszystkie mozliwe kratki i otwory to ta róznica jest stosunkowo niewielka ale zwieksza sie komfort i zmniejsza wilgotność i mamy powietrze przefiltrowane. To tyle z zalet Hmm no to jesli mam wyliczone straty przez wentylacje 6000kwh to niema znaczenia jaka to jest wentylacja czy to WG czy WM? Wiem ze u mnie inna bedzie wartosc bo ten zalacznik ktory podalem byl dla pierwszych wyliczrn a po zmianach dostalem tylko podsumowanie wiec nie wiem jak to sie zmienilo... To jak tylko filtruje powietrze to mi ro nie potrzebne bo u nas niema fabryk itd. Aktualna wilgotnosc jaka mam to 54% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Hmm no to jesli mam wyliczone straty przez wentylacje 6000kwh to niema znaczenia jaka to jest wentylacja czy to WG czy WM? Wiem ze u mnie inna bedzie wartosc bo ten zalacznik ktory podalem byl dla pierwszych wyliczrn a po zmianach dostalem tylko podsumowanie wiec nie wiem jak to sie zmienilo... To jak tylko filtruje powietrze to mi ro nie potrzebne bo u nas niema fabryk itd. Aktualna wilgotnosc jaka mam to 54% Ma znaczenie, ja wyliczałem dla wg (wentylacji naturalnej) normowej, a nie obnizonej przez uszczelnienie kratek wentylacyjnych (tego norma nie przewiduje i czasem są przypadki zaczadzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jakich kosztów? Czyich? U mnie nic nie oszczędza a dobrze mi z nim. Kosztow CO. Przeciez napisalem wyraznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Na mój rozum, Jasiek dobrze ci radzi z tym gwc... A jeśli reku to na twoim miejscu zrobiłbym sobie sam na poddaszu. Zaizolowany od wilgoci i termicznie kanał wywiewny z 10 m długości, w środku nieizolowana rura flex lub sztywna - fi 160 i masz reku w przeciwprądzie za niską kasę. Profesjonalne skrzynki muszą mieć bajery, super powierzchnię i inne cuda wianki, bo muszą być kompaktowe - tu nadrabiasz rozmiarem i czasem wymiany ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Aktualna wilgotnosc jaka mam to 54% JA mam tyle w lazience bezposrednio po prysznicu. Faktycznie masz jakis problem z ta wentylacja. Czyzby zatykanie kratek mialo miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Na mój rozum, Jasiek dobrze ci radzi z tym gwc... A jeśli reku to na twoim miejscu zrobiłbym sobie sam na poddaszu. Zaizolowany od wilgoci i termicznie kanał wywiewny z 10 m długości, w środku nieizolowana rura flex lub sztywna - fi 160 i masz reku w przeciwprądzie za niską kasę. Profesjonalne skrzynki muszą mieć bajery, super powierzchnię i inne cuda wianki, bo muszą być kompaktowe - tu nadrabiasz rozmiarem i czasem wymiany ciepła. Temat do przemyslenia jeszcze bo nie robie tego jutro tylko wiosna albo w lato no i na pewno nie wezme do tego firmy jedni mowia ze gwc jest dobre inni ze nic nie warte i badz tu czlowieku madry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Kosztow CO. Przeciez napisalem wyraznie. No to ci napisałem, u mnie nic nie oszczędza. Tyle samo strat co i oszczędności. Nie ma czegoś takiego jak 20%! To trzeba zawsze odnieść do konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 jedni mowia ze gwc jest dobre inni ze nic nie warte i badz tu czlowieku madry.. Albo jedno, albo drugie. Razem IMHO nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No to ci napisałem, u mnie nic nie oszczędza. Tyle samo strat co i oszczędności. Nie ma czegoś takiego jak 20%! To trzeba zawsze odnieść do konkretnego przypadku. No to Ty masz na tyle nietypowy dom, ze Ciebie to nie dotyczy. Mi te 20% wiele mowi i wiem, ze nie jest to okreslenie precyzyjne, ale daje pojecie o skali ewnetualnych oszczednosci. asolt przyjacielu, jak to jest w Twoich rachunkach? Z praktycznego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 asolt przyjacielu... Niezła socjotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Niezła socjotechnika Liwko przyjacielu, ja po prostu jestem mily... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 No to Ty masz na tyle nietypowy dom, ze Ciebie to nie dotyczy. Mi te 20% wiele mowi i wiem, ze nie jest to okreslenie precyzyjne, ale daje pojecie o skali ewnetualnych oszczednosci. asolt przyjacielu, jak to jest w Twoich rachunkach? Z praktycznego punktu widzenia. Straty normowe na wentylacje da sie wyliczyć, straty na wentylację z zatkanymi kratkami cięzko, u kazdego jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Straty normowe na wentylacje da sie wyliczyć, straty na wentylację z zatkanymi kratkami cięzko, u kazdego jest inaczej. Mi chodzi o te normowe. Jaki to wg Ciebie jest mniej wiecej procent kosztow CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.02.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Aktualna wilgotnosc jaka mam to 54% JA mam tyle w lazience bezposrednio po prysznicu. Faktycznie masz jakis problem z ta wentylacja. Czyzby zatykanie kratek mialo miejsce? A jak powinna być prawidłowa wilgotność w domu? Zawsze myślałem, że prawidłowa zawiera się w przedziale 40-60%, natomiast u mnie zazwyczaj jest 20-35% dlatego stosuje różnego rodzaju nawilżacze powietrza, być może niepotrzebnie? Wentylacja grawitacyjna - 5 kominów - otwarte na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A jak powinna być prawidłowa wilgotność w domu? Zawsze myślałem, że prawidłowa zawiera się w przedziale 40-60%, natomiast u mnie zazwyczaj jest 20-35% dlatego stosuje różnego rodzaju nawilżacze powietrza, być może niepotrzebnie? Wentylacja grawitacyjna - 5 kominów - otwarte na maxa. Ja nie wentyluje "na zywiol" i w pomieszczeniach mam 32-35%. Jesli bylaby w okolicaach 50%, to to juz niestety dla mnie jest spory zaduch (zreszta nawet nie mam mozliwosci osiagnac takiego poziomu, bo nawietrzakow calkiem nie zamkne), chociaz pewnie nie mial bym rano efektu betonu w nosie (albo mniejszy). Nie wuobrazam sobie zycie w domu zima z 60% wilgotnoscia, chociaz to sie miesci w normach. Moze jesli w domu byloby zdrowe" 18*C to wilgotnosc wzgledna by sie podniosla, ale nie sadze, ze o jakis snaczacy procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.02.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 To juz nic z tego nie rozumiem... niby przy WG tyle ciepla wywiewa z domu i jest to nie kontrolowane ale montaz Wm z reku poza czystym powietrzem nic nie daje? mam mozliwosc zrobic dluga czerpnie ktora bedzie szla np wzdluz garazu a potem jeszcze z 6 metrow do centrali lacznie z 15-20metrow to juz pewnie to zasysane powietrze troche sie ogrzeje czy nie? sam juz nie wiem a prowizorki zadnej bym nie chcial.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 niby przy WG tyle ciepla wywiewa z domu i jest to nie kontrolowane ale montaz Wm z reku poza czystym powietrzem nic nie daje? Zapytaj Liwka jak osiagnal taki efekt. Typowo oszczednosci sa, ale tak jak napisalem wczesniej rzedu 20% kosztow CO. Wiecej sie raczej nie spodziewaj. Musial bys miec termos niezly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 19.02.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Odnośnie komfortu cieplnego. Wiem że wszyscy o tym wiedzą , ale dla przypomnieniahttp://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/ a szczególnie ten fragment J"Jeśli powie*trze w pokoju ma 25 st.C, to jest ciepło 25 st.C w warun*kach domo*wych wyda*wa*łoby się nie*mal tro*pi*kalną tem*pe*ra*turą. Ale to nic nie mówi o tym, jak cie*pło jest w domu! Chwi*lowe pod*grza*nie powie*trza do wyso*kiej tem*pe*ra*tury może dać złudne poczu*cie cie*pła. Nie zna*czy to wcale, że dom jest wygrzany." EDIT więc temperatura w domu nie o wszystkim mówi, a już na pewno nie o komforcie termicznym. Edytowane 19 Lutego 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts