map78 20.02.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja w tym momencie jestem kwotowo jakieś 2500zł do przodu w stosunku do poprzedniego sezonu na ekogroszku, ale ponoć palaczem byłem do dupy:cool:Całorocznie to wyjdzie jeszcze lepiej, bo poza sezonem grzewczym wygaszałem kocioł i wodę grzałem grzałka w bojlerze (ok 300kWh miesięcznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ale ponoć palaczem byłem do dupy:cool: Jak czytam watki o spalaniu ekogrochu, to dochodze do wniosku, ze przy tym instalacja PC z buforem i mieszana instalacja z osobnym sterowaniem kondygnacjami oparta o pogodowke, czujnik w wylewce i czujniki pokojowe, zalaczana glownie w tanim pradzie i wspomagana kominkiem z PW, to jest pikus jesli chodzi o ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.02.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Niby obserwujemy, ze wielkich mrozow nie ma, a jednak zuzycie tylko niewiele rozni sie w domach, w ktorych jest to 3, 4 i kolejna zima. Zima to ladnych pare miesiecy, przez ten caly dllugi okres grunt i otoczenie domu stopniowo zmieniaja temperatury, temp. powietrza na zewnatrz tylko troche sie rozni, a to nie wszystko. Wydaje mi sie, ze dopiero domy ponizej 3-litrow beda wskazywac wieksze roznice, dla nich sezon sie skraca widocznie, o tu latwo pokazac, ze dla danej temp na zewnatrz ogrzewania nie trzeba wcale, a u mnie czy jest 0, czy +2 czy +7 gazu leci srednio 3,2-3,5 m3/dobe wlacznie z CWU... Za niedlugo wstawie klime, skonczy sie bezsensowne pedzenie podlogowki po calym domu przy slonecznej pogodzie i temp., zewnetrzej +10 stopni:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Jak czytam watki o spalaniu ekogrochu, to dochodze do wniosku, ze przy tym instalacja PC z buforem i mieszana instalacja z osobnym sterowaniem kondygnacjami oparta o pogodowke, czujnik w wylewce i czujniki pokojowe, zalaczana glownie w tanim pradzie i wspomagana kominkiem z PW, to jest pikus jesli chodzi o ustawienia. Dokładnie tak:yes: Ustawieniami pompy "bawiłem się" przez pierwszy miesiąc, teraz nic tam już nie dotykam i chyba już z miesiąc w ogóle nie byłem w kotłowni (bo nic tam się nie dzieje:)). Przy ekogroszku brałem kawę, siadałem przed kotłem i ustawiałem, nieraz całymi dniami, a i tak to niewiele dawało w kwestii oszczędności. W ogóle temat kotła na ekogroszek to dłuuuga HISTORIA i na prawdę dziwię się ludziom, że takie rzeczy instalują u siebie w domach i jeszcze niektórzy twierdzą, że jest to ekonomiczne i komfortowe:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 20.02.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Dokładnie tak:yes: Ustawieniami pompy "bawiłem się" przez pierwszy miesiąc, teraz nic tam już nie dotykam i chyba już z miesiąc w ogóle nie byłem w kotłowni (bo nic tam się nie dzieje:)). Przy ekogroszku brałem kawę, siadałem przed kotłem i ustawiałem, nieraz całymi dniami, a i tak to niewiele dawało w kwestii oszczędności. W ogóle temat kotła na ekogroszek to dłuuuga HISTORIA i na prawdę dziwię się ludziom, że takie rzeczy instalują u siebie w domach i jeszcze niektórzy twierdzą, że jest to ekonomiczne i komfortowe:lol2: A ja chcialem wlasnie ekogroszek albo pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 A ja chcialem wlasnie ekogroszek albo pellet Z dwojga złego jak już to pellet. Czytałem kilka opinii ludzi, którzy przestawili swoje kotły z grochu na pellet i zaręczają, że jest o niebo lepiej i mimo 10-15% wyższych kosztów nigdy do węgla już nie wrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 20.02.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Z dwojga złego jak już to pellet. Czytałem kilka opinii ludzi, którzy przestawili swoje kotły z grochu na pellet i zaręczają, że jest o niebo lepiej i mimo 10-15% wyższych kosztów nigdy do węgla już nie wrócą. Łee teraz to nie aktualne.. mam kable. Jak na razie to zima kosztowała nas nie cale 1500zl jak dla nas wynik super zważywszy na to ze dom nie jest do konca ocieplony z zajebista WG przez ktora wieje do srodka nie porownamy tego z PC wiadomo ale wzgledem np. pelletu czy ekowungla.. loco: Warminsko-Mazurskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Takie oszczednosci to tylko w erze albo u TB. W rzeczywistosci niemozliwe. Na papierze biorąc pod uwagę przepływy normowe jest duza oszczednośc, w praktyce jednak gdy wszyscy zatykaja wszystkie mozliwe kratki i otwory to ta róznica jest stosunkowo niewielka ale zwieksza sie komfort i zmniejsza wilgotność i mamy powietrze przefiltrowane. To tyle z zalet DOdAŁBYM TYLKO ŻE jak się chce mieć świeże powietrze to i tak warto okno otwierać fakt że widzę filtry czarne zimą to przynajmniej mniej oddycham sadzami od pieców miałowych itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 20.02.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) ja z perspektywy własnego podwórka mam nieco inne spostrzeżenia ... niby mieszkamy w tym samym kraju (chyba ...?) ale ta zima od poprzedniej to różni się tylko tym że jest nieco mniej śniegu i ogrzewanie "na trzaskało" o całe 300kwh mniej niż w ubiegłym sezonie co jest tylko kilku procentową różnicą a sezon grzewczy się jeszcze nie skończył ... pozdrawiam z Roztocza No to kiepsko bo patrząc z mojej perspektywy to styczeń i luty jest cieplejszy średnio o 10 stopni w stosunku do zeszłego roku ( południowa małopolska). Śniegu jak wspominałem było przez całą zimę może tydzień. Tylko jeden jedyny raz odgarniałem śnieg tej zimy koło garażu i to też było go może z 5 góra 10 cm. Poza tym jest wyjątkowo słonecznie, co najmniej co drugi dzień średnio jest słońce w tej chwili mam +13 na termometrze i słońce. W takich warunkach to nie ma chyba możliwości aby dom zużył tyle samo energii co zeszłej zimy. Chyba, że temperatura na zewnątrz nie ma znaczenia dla zużycia energii na CO domu? Tu asolt by sie pewnie rzeczowo wypowiedział bo warunki pogodowe powinien mieć podobne. Zużycie powinno być mniejsze w takich warunkach pewnie z 30 %. Jest ktoś z małopolski jeszcze i może sie pochwalić różnicą w zużyciu między tym a zeszłym rokiem? Edytowane 20 Lutego 2014 przez kris1234 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Temperatura i nasłonecznienie to nie wszystko, ważne są jeszcze siła i kierunek wiatru, jak i właśnie ten śnieg, który jest dobrym izolatorem, a którego tej zimy było jak na lekarstwo. Z moich obserwacji (jaśka też) widać, że bardzo dużych różnic między zimami, jeżeli chodzi o ogrzewanie nie widać. U mnie roczny rachunek za cały dom spadnie o 100, może 200zł. Tyle to w weekend na whisky poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 20.02.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) .......Jest ktoś z małopolski jeszcze i może sie pochwalić różnicą w zużyciu między tym a zeszłym rokiem? ~ 80km od Małopolski EDIT: świeży odczyt: 08-01-2013 do 17-02-2013 CO - 2211 kWh 07-01-2014 do 20-02-2014 CO - 1722 kWh Procentowo mniej ~ 22% do roku poprzedniego. Kwotowa różnica za dany okres 127 PLN Ten rok jest drugim od zamieszkania nadal WG i otwarty na dom dolot do kominka aby WG mogła działać Edytowane 20 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) 08-01-2013 do 17-02-2013 CO - 2211 kWh 07-01-2014 do 20-02-2014 CO - 1722 kWh u mnie w tym samym czasie ... 08-01-2013 do 17-02-2013 - 3086kwh 07-01-2014 do 20-02-2014 - 2939kwh Edytowane 21 Lutego 2014 przez jasiek71 błąd w liczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 20.02.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) U mnie, domek 110mkw, pomorskie Starogard Gdański 01.10.2012-01.03.2013 7233kWh nocnego prądu w buforku 01.10.2013-19.02.2014 4592kWh czyli statystycznie do dzisiaj wyjdzie 4937kWh prądku Spadek o około 32% - drugi sezon wilgotność wciąż 52-48% , przy mrozach i wentylach 75%-100%mocy spadała do 45%... Ciągle wentyluję na 75% mocy - nie chcę tej wilgoci nie jest żle.... koszt do dzisiaj CO+CWU (ok 9m3/mieś. wody) 1010zł PS.Chyba mam jeszcze trochę wilgoci... Edytowane 20 Lutego 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.02.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 PS.Chyba mam jeszcze trochę wilgoci... a skrapla się u Ciebie z centrali woda , tzn odpływem. U mnie ok 100 ml dziennie.To normalne że tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 20.02.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 a skrapla się u Ciebie z centrali woda , tzn odpływem. U mnie ok 100 ml dziennie.To normalne że tyle ? Oj Stary!!! Z wyrzutni - kominek na dachu to wieczny, wielki sopel z kominka wywiwnego.... Raz wziąłem - niedawno do butelki podpiąłem wąż zamiast do kanalizy i było z litr na dobę.... PS. tak to jest jak się zamieszkuje po pół roku budowania PS.2. Jak chcesz to sprawdzę szczegółowo od dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.02.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Oj Stary!!! Z wyrzutni - Tak , kiedy mróz to wieczny sopel PS.2. Jak chcesz to sprawdzę szczegółowo od dzisiaj nie no spox, uspokoiłeś mnie że to normalne z tym że mieszkam juz 13 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 20.02.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Tak , kiedy mróz to wieczny sopel nie no spox, uspokoiłeś mnie że to normalne z tym że mieszkam juz 13 miesięcy Teraz wiesz że wentyle działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 u mnie równie wysoka wilgotność (46-50) ale reku nic nie pluje w pierwszym sezonie lało się przez ok 3 mce - teraz nie zauwazylem wilgoci w PTzastanawiam sie na ile taki poziom wilgoci związany jest tym że dom z silikatów ??chyba nigdy nie miałem poniżej 40% - bez względu na to co dzieje się na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.02.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 u mnie równie wysoka wilgotność (46-50) ale reku nic nie pluje w pierwszym sezonie lało się przez ok 3 mce - teraz nie zauwazylem wilgoci w PT zastanawiam sie na ile taki poziom wilgoci związany jest tym że dom z silikatów ?? chyba nigdy nie miałem poniżej 40% - bez względu na to co dzieje się na zewnątrz u mnie na piętrze 32-35 % na dole różnie - średnio 45 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 u mnie na dzień dzisiejszy 27% ... To chyba w śpisz z mokrym ręcznikiem na twarzy żeby rano języka od zębów nie odrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts