Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W domu mamy podobnie. W słabo izolowanym musimy podłogę rozgrzać bardziej żeby na wysokości głowy mieć np. 22*, czyli temperatura po uśrednieniu może być wyższa niż w dobrze zaizolowanym. I tu może tkwić przyczyna.

Pod warunkiem, ze mamy wode rozlana na podlodze. :)

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mastercheat, szczerze radze pozycz jakis bardziej wypasiony miernik i sprawdz ile masz naprawde...

Ja jakis czas mialem taki sredniawy, ktory zanizal..., mam obecnie pozyczony czujnik CO2 z wypasionym czujnikiem wilgotnosci, i jesli zima przy mrozach ktos ma powyzej 40% wilgotnosci to albo to jest pierwszy sezon albo super hiper szczelny dom minimalnie wentylowany.

Przy paleniu kominkiem powinienes miec susze totalna, wszyscy maja zima ponizej 40%, przy kominku blisko 30%, Twoje wartosci sa znaczaco rozne...

No u mnie właśnie pierwszy sezon. Dość szczelnie i brak wentylacji był... po oknach lała sie woda. Z klamek drzwi wejściowych też. No i wtedy właśnie miałem 60-65% a na dworze do -15.

Teraz wentylacja juz chula. Ale mam w reku wymiennik celulozowy niby z odzyskiem wilgoci.

CO nie stwirdzono. Ani przed uruchomieniem wentylacji ani po. Czujnik sobie stoi i pokazuje 0.

Aktualnie mam 21,1c 54%. Na dworze 4,8c 79%

Niestety na porządny higrometr nie ma kasy, a porzyczyc nie mam skąd. Więc jest stacja pogodowa ala Biedronka.. :)

Gość Arturo72
Stacja pogodowa w Katowicach pokazuje RH88%. :)

Bo w Katowicach może pada ;)

U mnie pokazuje słoneczko i bezchmurne niebo :)

Z tego co obserwuje wilgotność na zewnątrz wg stacji zmienia się diametralnie w ciągu doby.

W ciągu godziny potrafi zmienić się z 30% na 70%.

P.S.

Na godzinę edycji postu jest już 42% ;)

Edytowane przez Arturo72

Bo w Katowicach może pada ;)

U mnie pokazuje słoneczko i bezchmurne niebo :)

U mnie juz niestety pare godzin temu Sloneczko zaszlo, ale skoro u Ciebie stacja pokazuje, ze swieci... coz. ;)

Z tego co obserwuje wilgotność na zewnątrz wg stacji zmienia się diametralnie w ciągu doby.

W ciągu godziny potrafi zmienić się z 30% na 70%.

Jak na gwarancji, to reklamuj. Chyba, ze pomieszkujesz w poblizu aktywnego gejzera.

Gość Arturo72
U mnie juz niestety pare godzin temu Sloneczko zaszlo, ale skoro u Ciebie stacja pokazuje, ze swieci... cos. ;)

Jak na gwarancji, to reklamuj. Chyba, ze pomieszkujesz w poblizu aktywnego gezjzera.

To jest barometr i pokazuje wg ciśnienia a od ciśnienia uzależnione są symbole,także słoneczko(sucho) może być i o 23.19 :)

Mokro i wilgotno to symbol chmurki i deszczu :)

Buźka to wilgotność w domu normie,strzałka w górę to wilgotność maleje,strzałka w dół rośnie,strzałka poziomo,wilgotność w miarę stała.

Zaopatrzcie się w odpowiednie stacje to możemy pogadać ;)

Edytowane przez Arturo72

Znalazlem takie stwierdzenie:

"Zalecany zakres wilgotności zimą to 40-60% (przy założonej temperaturze 18-20 stopni) jednak nie mniej niż 30%."

Straona przynajmniej po tytule brzmi powaznie. :)

http://wentylacja.org.pl/pages-78.html

PS.

A tu jeszcze dla chcacych sztucznie korygowac wilgotnosc w domach (ze strony parkieciarzy):

"Aby w pokoju o powierzchni 16 m² i normalnej wysokości, z uwzględnieniem normalnego umeblowania, utrzymać względną wilgotność powietrza w granicach 45 do 50% potrzebne jest w ciągu 24 godzin 2 do 4 litrów wody."

Edytowane przez Pyxis