Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buźka to wilgotność w domu normie,strzałka w górę to wilgotność maleje,strzałka w dół rośnie,strzałka poziomo,wilgotność w miarę stała.

Zaopatrzcie się w odpowiednie stacje to możemy pogadać ;)

Strzalki są od temperatury, nie wilgotności...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Strzalki są od temperatury, nie wilgotności...

To znaczy,że temperatura na zewnątrz,która miała spaść wg ostatniego odczytu,gdyż strzałka była w dół,wzrosła i taka utrzyma się do rana bo strzałka poziomo ;)

DSCN3113.jpg

Pojawiły się chmurki :)

Chlopie, nie bądź dzieckiem, tylko weź instrukcję :)

Ta strzałka po pierwsze, nie pokazuje tego, co BĘDZIE SIĘ działo, tylko jaki jest aktualny trend.

O 22 drugiej była zwrocona w dół, bo temperatura spadała po ciepłym dniu. Teraz już sie ustabilizowała i jest pozioma.

Przecież nawet umiejscowione są te strzałki obok cyfr z temperaturą....

Gość Arturo72
Chlopie, nie bądź dzieckiem, tylko weź instrukcję :)

Ta strzałka po pierwsze, nie pokazuje tego, co BĘDZIE SIĘ działo, tylko jaki jest aktualny trend.

O 22 drugiej była zwrocona w dół, bo temperatura spadała po ciepłym dniu. Teraz już sie ustabilizowała i jest pozioma.

Przecież nawet umiejscowione są te strzałki obok cyfr z temperaturą....

Na godz.22.13 przy temp.4.0st.C wskazywało na spadający trend temperatury zewnętrznej przy wilgotności 40%,po czym o godz.23.06 temperatura zewnętrzna była "zgodna" ze spadającym trendem czyli 4,7st.C... za to wilgotność pokazało 42%.

Na teraz 4,6st.C strzałka pozioma i 42%.

Na godz.22.13 przy temp.4.0st.C wskazywało na spadający trend temperatury zewnętrznej przy wilgotności 40%,po czym o godz.23.06 temperatura zewnętrzna była "zgodna" ze spadającym trendem czyli 4,7st.C... za to wilgotność pokazało 42%.

No bo trend bierze z historii, jak w cąAgu dnia było 10C a o 22 4C, to trend jest spadkowy.

O 23 zrobiło sie 4,7, wiec trend się wyprostował. Trend to nie prognoza....

Na serio, za trudne to dla Ciebie ?

RTFM !

Gość Arturo72
Na razie jest WG ale marze o WM byc moze tak bedzie ide zapalic :D

Nie doceniałbym tak WM z reku jeśli chodzi o zużycie energii na ogrzewanie.

Przy tegorocznej zimie rekuperator miał bardzo małe znaczenie w stosunku do zużycia energii na ogrzewanie.

Gdybym ja miał taki dylemat to zamiast inwestycji 10tys.zł i zamiany WG na MW z reku to zdecydowanie wolałbym inwestycję w pompę ciepła,która przyniosłaby rzeczywisty i odczuwalny zysk w PLN.

No ale ty masz kable i już na samym początku odrzuciłeś możliwość obniżenia sobie rachunków za ogrzewanie...

Za błędy młodości i naiwności trzeba płacić ;)

Edytowane przez Arturo72

Nie doceniałbym tak WM z reku jeśli chodzi o zużycie energii na ogrzewanie.

Przy tegorocznej zimie rekuperator miał bardzo małe znaczenie w stosunku do zużycia energii na ogrzewanie.

Gdybym ja miał taki dylemat to zamiast inwestycji 10tys.zł i zamiany WG na MW z reku to zdecydowanie wolałbym inwestycję w pompę ciepła,która przyniosłaby rzeczywisty i odczuwalny zysk w PLN.

No ale ty masz kable i już na samym początku odrzuciłeś możliwość obniżenia sobie rachunków za ogrzewanie...

Za błędy młodości i naiwności trzeba płacić ;)

I tutaj Panie jesteś w błędzie lub pobieżnie czytasz kto i co pisze .... pisałem x razy że prócz kabli w wylewce mam również zatopione 700 m rurek które czekają na lepsze ceny PC lub dotacje :) tak że z tymi błędami troche spudłowałeś :)

I tutaj Panie jesteś w błędzie lub pobieżnie czytasz kto i co pisze .... pisałem x razy że prócz kabli w wylewce mam również zatopione 700 m rurek które czekają na lepsze ceny PC lub dotacje :) tak że z tymi błędami troche spudłowałeś :)

też mam rurki i takich osób jest coraz więcej :stirthepot:

jak to rozwiązałeś , najpierw rurki później kable ?

przemknęła mi taka myśl żeby na płytę położyć rurki wylewka i kabelki - nie przerobiłem tematu do końca

Edytowane przez mic81

Gość Arturo72
Kosztuje to mniej wiecej tyle, ile Twoja glupota trzymania taryfy G11...

Nie sądzę,kable to koszt ok.6-8tys.zł na dom 120m2 i jest to dodatkowa kasa zamiast od razu rurki i Kospel.

Czysta głupota.