Tomi78__ 06.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 co do Tomi78, przyglądam się i studiuję Twój dziennik i mam nadzieję, ze podając za rok - albo lepiej za dwa lata (bo pierwszy sezon nie jest miarodajny) zuzycie prądu, nie zapomnisz dodać, ile zuzyłes drewna. Uprzedzam już dziś, że zapytam o to, więc układaj je w kostki o okreslonej objętości - np. 0,5m3 Żeby nie było, że się czepiam, to powiem, ze Ci kibicuję ze względu na patent ze styro na poddaszu - cholernie mnie ciekawi efekt tego rozwiązania w kontekscie kWh. Rozważałem coś takiego ale przeważył brak czasu (praca) a zlecić jakimś paprakom tego typu rozwiązania bałem się jak ognia... natomiast jako ciekawostkę dodam, że decyzję o przeniesieniu kabli z wylewki w klej podjąłem na 72h przed przybyciem wylewkarzy...czy dobrze zrobiłem - cały czas mam zagwozdkę patrząc na zuzycia podawane przez ProStasia czy Marcina... Kiedy ja niemam i nie bede mial zadnego kominka ani nic podobnego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 06.03.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) "Dzisiaj zostal zakupiony: komin z wkladem ceramicznym 200mm - 9,9m - 2218zl" jak to mówią: na wszelki wypadek to i ksiądz ma p.s. ja tez mam tyle, ze bez wkladu p.s.2. zwracam honor - nic nie wystaje ponad dach... odsprzedałeś wkład? Edytowane 6 Marca 2011 przez tutiturumtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 "Dzisiaj zostal zakupiony: komin z wkladem ceramicznym 200mm - 9,9m - 2218zl" jak to mówią: na wszelki wypadek to i ksiądz ma p.s. ja tez mam tyle, ze bez wkladu p.s.2. zwracam honor - nic nie wystaje ponad dach... odsprzedałeś wkład? Do kogo to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 06.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) ...avatar jakby ten sam ; nie drążmy tematu... Edytowane 6 Marca 2011 przez tutiturumtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Bo jesli do mnie to ja komin mam bo na kable zdecydowalem sie juz w SSZ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 06.03.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 w wolnej chwili - zobaczcie, jak łupią innych... http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,9204796,Rachunki_za_ogrzewanie_moga_szokowac__Bedzie_drogo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.03.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Powidziałbym, że jest to tak samo skomplikowane. Jedno i drugie powinien podłączać elektryk posiadający odpowiednie uprawnienia. Henok, chodziło mi o zmontowanie całości - pętle, rozdzielacze, dławiki, siłowniki, sterowniki vs kable, sterowniki Ty masz w tej materii doświadczenie, i może dlatego wydaje Ci się że to takie hop siup, mi nie, A przy okazji to mój ojciec jest doświadczonym elektrykiem z uprawnieniami do 1kV - więc kabelki mi tym bardziej na rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.03.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 co masz na górze? panele? drewno? kafle? Jeszcze nic, bo dopiero projekt mi się robi , ale planuję drewno i wykładzina, a jak nie starczy kasy to panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 06.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Głównym problemem takiej analizy jest to, że nie wiadomo co będzie, a ta uniwersalność będzie przydatna właśnie w nieoczekiwanej sytuacji. Jakie współczynniki przyjmiesz tak Ci wyjdzie, ale niewiele to będzie miało wspólnego z rzeczywistością. Co będzie to faktycznie nie wiadomo, podobno kometa w stronę ziemi leci i w 2036 ma w nią uderzyć ... Jakieś założenia trzeba robić, Można też w drugą stronę, a mianowicie przyjąć że za 10 lat przydomowa elektrownia wiatrowa będzie kosztowała 25tyś zł w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Można też w drugą stronę, a mianowicie przyjąć że za 10 lat przydomowa elektrownia wiatrowa będzie kosztowała 25tyś zł w castoramie No ja jestem pewien ze tak bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.03.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 To mnie utwierdziło w zrobieniu również kabli w akumulacyjnej wylewce na poddaszu, zamiast konwektorów. Polecam. Nie będziesz miał gratów na ścianie, ale za to stabilną temperaturę i lepsze wykorzystanie taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 06.03.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jeszcze nic, bo dopiero projekt mi się robi , ale planuję drewno i wykładzina, a jak nie starczy kasy to panele a ile W/m2 mocy przyjmujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 u mnie 100W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Powtarzam to po raz ostatni. Im bardziej dom ocieplony tym mniejszy sens stosowania jakichkolwiek sterowników. Totalna bzdura, im lepiej ocieplony dom tym bardziej czuły na chociażby dni słoneczne, a wtedy właśnie ogrzewanie niecentralne to podstawa. Liwko nie masz ogrzewania niecentralnego, więc nie wiesz o czym mówisz, teoretyzujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ale o co cho? Przecież wiesz dobrze że nie możesz porównać syrenki (kable) do mercedesa (pompa). Jednego stać na pompę innego na meble za 40tyś do kuchni a jeszcze innego na 400m domu ogrzewanego miałem. Porównujemy podłogówkę wodną do elektrycznej i sens sterowania. Odpowiedź w twoim stylu. Idealnie pasuje do tematu "czy posiadacze PCi do bufony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Totalna bzdura, im lepiej ocieplony dom tym bardziej czuły na chociażby dni słoneczne, a wtedy właśnie ogrzewanie niecentralne to podstawa. Liwko nie masz ogrzewania niecentralnego, więc nie wiesz o czym mówisz, teoretyzujesz. Chwila, chwila, a kiedy to twój sterownik będzie wiedział kiedy dzień będzie słoneczny a kiedy nie? Jak słonko zajdzie za chmurkę to ci się ogrzewanie włączy? Marcin, proszę cię, mułowatość podłogówki nie pozwoli na jej sterowanie w krótkim okresie czasu. Ten czas to minimum kilka godzin więc nie pisz o zyskach ze słońca bo one i tak zostaną przez dom zagospodarowane nawet w tanich godzinach. Im dom więcej z tego słoneczka uzyska tym bardziej się nam odwdzięczy na rachunku, ale nie pisz o totalnych bzdurach bo jak na razie to sam takimi sypiesz. Gdybyś miał w domu grzejniki to takie sterowanie było by bardzo fajną sprawą. Mimo twojego podniosłego tonu bardzo cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Odpowiedź w twoim stylu. Idealnie pasuje do tematu "czy posiadacze PCi do bufony" No oczywiście Marcinku że posiadacze PCi do nie bufony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.03.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jak dla mnie udawadnianie wyższości ogrzewania centralnego nad niecentralnym, jest tak samo bzdurne jak udawadnianie wyższości kabli grzejnych nad wodną podłogówką. Tylko w 10% jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Bo wszyscy posiadacze pomp to burżuazja, a my kablowcy to zwykłe buraki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 ...którym szkoda kasy na PCi,lub nie umiejący liczyć albo co gorsza nie stac nas na PCI i chinskie gó...no zakładamy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts