Hippek 24.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ale ja jestem spokojny... H i V - uspokoicie się !?!?!?!?!?!?! zostaw... ku przestrodze dla potomnych... koniec sezony blisko, wiec wisienka na torcie będzie faktura w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak to mówią "co dwie głowy to niejedna" trzy. asolt... trzy... nawet tutaj źle liczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 24.02.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 płakać nie mam powodu biorąc pod uwagę na na poddasze mam dziurę 2,5 m2 przykrytą płytą wiórową i pobieżnie odpadami wełny o grubości 15 cm. Raczej trzeba się cieszyć że masz wygodę i niższe rachunki niż w bloku. Ja tylko przypuszczam, mając na uwadze zużycia innych kablarzy, że jak masz niewykończone piętro to tam właśnie ucieka ciepło. Po skończeniu, porównywalne zużycie, w takim samym okresie i przy takiej samej zimie, będziesz miał w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Więc ponowie pytanie ale bardziej ogólnie...Posiadacze kabli, napiszcie ile macie W/m2 w pokojach a ile w łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Więc ponowie pytanie ale bardziej ogólnie... Posiadacze kabli, napiszcie ile macie W/m2 w pokojach a ile w łazienkach? Moje !!! wylewka ~ 11 - 12 cm !!! Edytowane 24 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 nie przegrzewa Ci pomieszczeń? ile te kable pracują czasowo w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 nie przegrzewa Ci pomieszczeń? ile te kable pracują czasowo w taniej taryfie? ~ 3 - 4 godzin dziennie (5-6, 13-14 czasem do 14:30 i jak jest potrzeba 21-22 w zależności od temp zew) temp wew od 21,2 do 21,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-ekoogrzewanie/Strony/produkt-eko-ogrzewanie-gorny-slask.aspxCiekawostka - Tauron na Śląsku wrzucił do oferty Eko-Ogrzewanie - dla ogrzewających prądem. Dla taryfy G12n wychodzi zdaje się:- nocna 0,1968 zł + dystrybucja 0,0402 zł = 0,237 zł- dzienna 0,4305 zł + dystrybucja 0,1499 zł = 0,5804 Można też przez nich kupić urządzenia grzewcze, ale nic ciekawego tam akurat nie ma. EDIT: dodatkowo od października w końcu będzie taryfa weekendowa. Edytowane 24 Lutego 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 No właśnie, dom nie jest szczególnie pasywny, a kable pracują 3-4h/dobę, u mnie moce około 85-90 pokoje 100-120 łazienki i też pracuja kolo 2-3h moze z cztery w jakis pomieszczeniach. Pytam bo moj kuzyn jednak zdecydowal sie na kable i teraz przyszedl zebym mu dobrał. dodatkowo bedzie miał kominek pod antresolą (zastanawia się nad DGP, bo ma teraz w domu w ktorym mieszka i sobie chwali tym bardziej ze czesto pali w kominku), ponadto mysli o zrobieniu instalacji pod 1-2 klimy. Chciał WOP, nawet był w kontakcie z dwoma firmami z Gdyni i koszalina z namiary Arturo, ale Ci z gdyni powiedzieli ze nie przyjada do słupska za takie pieniadze, a ci z koszalina okazali sie drozsi niz ci z gdyni... lokalesi to juz giganty na maksa jelsi chodzi o wyceny, a on jest informatyk i nie bedzie tego robil, No i tak liczę te moce, patrzę na te wzory wg ktorych ja dobieralem moje kable i chyba skonczy sie na tym ze pokoje co 20cm a lazienki 10-15 bo i tak moc wychodzi 12kW, wiec sporo. Przy normowej wymianie dom ma zużywać 9000kWh wiec nie mało, ale inwestor jest świadomy tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 No właśnie, dom nie jest szczególnie pasywny, a kable pracują 3-4h/dobę, u mnie moce około 85-90 pokoje 100-120 łazienki i też pracuja kolo 2-3h moze z cztery w jakis pomieszczeniach. Pytam bo moj kuzyn jednak zdecydowal sie na kable i teraz przyszedl zebym mu dobrał. dodatkowo bedzie miał kominek pod antresolą (zastanawia się nad DGP, bo ma teraz w domu w ktorym mieszka i sobie chwali tym bardziej ze czesto pali w kominku), ponadto mysli o zrobieniu instalacji pod 1-2 klimy. Chciał WOP, nawet był w kontakcie z dwoma firmami z Gdyni i koszalina z namiary Arturo, ale Ci z gdyni powiedzieli ze nie przyjada do słupska za takie pieniadze, a ci z koszalina okazali sie drozsi niz ci z gdyni... lokalesi to juz giganty na maksa jelsi chodzi o wyceny, a on jest informatyk i nie bedzie tego robil, No i tak liczę te moce, patrzę na te wzory wg ktorych ja dobieralem moje kable i chyba skonczy sie na tym ze pokoje co 20cm a lazienki 10-15 bo i tak moc wychodzi 12kW, wiec sporo. Przy normowej wymianie dom ma zużywać 9000kWh wiec nie mało, ale inwestor jest świadomy tego. Niech sie zmobilizuje i chociaż utopi tam rurki ... koszt smieszny. Jak rusza konkretne dotacje do PC to dokonczy dzielo z rurkami i podepnie ... ja tak sobie czekam az 50% beda doplacac do PC rurki tez poczekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.02.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Niech sie zmobilizuje i chociaż utopi tam rurki ... koszt smieszny. Jak rusza konkretne dotacje do PC to dokonczy dzielo z rurkami i podepnie ... ja tak sobie czekam az 50% beda doplacac do PC rurki tez poczekaja jakie dotacje do pc? pis dojdzie do wladzy, to bedziesz wspieral polskie, czyli polski "wengiel" a nie jakies chinskie lodowki w cenie malego auta a po drugie: obserwuj krakow-jak tam hojnie beda doplacac do zamiany piecow na cokolwiek innego...… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Niech sie zmobilizuje i chociaż utopi tam rurki ... koszt smieszny. Jak rusza konkretne dotacje do PC to dokonczy dzielo z rurkami i podepnie ... ja tak sobie czekam az 50% beda doplacac do PC rurki tez poczekaja Nie ma problemu, nawet mu w tym pomogę, ale "poczęstujcie" chociaż zdjęciami, powiedzcie jak układać slimaki czy inne bezkręgowce? Jakich firm rurki i ile moze ich pojsc na 150-160m2, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 jakie dotacje do pc? pis dojdzie do wladzy, to bedziesz wspieral polskie, czyli polski "wengiel" a nie jakies chinskie lodowki w cenie malego auta a po drugie: obserwuj krakow-jak tam hojnie beda doplacac do zamiany piecow na cokolwiek innego...… Pożyjemy zobaczymy rurki jesc nie wolaja 8kkWh na CO to na razie koszt ~ 2100 PLN wiec tragedii niema w bloku za 50m2 płacilem za samo CO 2500 PLN jak to ktos napisal narazie jestem zadowolony ... a dotacje rusza tylko beda pewnie tak zagmatwane ze bedzie szukac podtekstu w tekscie aby to zrozumiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Nie ma problemu, nawet mu w tym pomogę, ale "poczęstujcie" chociaż zdjęciami, powiedzcie jak układać slimaki czy inne bezkręgowce? Jakich firm rurki i ile moze ich pojsc na 150-160m2, ale teraz to chyba żartujesz ??? w rozłożeniu prostota http://www.onnshop.pl/images/artykuly/hepac/technika-grzewcza/ogrzewanie-powierzchniowe/ogrzewanie-podlogowe-kan-therm-montaz-4 ja układałem tylko ślimaki ..... firma w zależności od zasobności mi na pow 100m2 poszło ~ 700mb rurki osobiscie bym strefy brzegowe pominal, jedynie co to rurki przy scianach zewnetrznych zaznaczyl bym jako zasilanie aby najgoretsza woda szla na pierwszy strzal przy najzimnijeszej powierzchni i tyle. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 O widze ze dwa slimoki w jednym pomieszczeniu, wiec jednak musze wiedziec cos wiecej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tak z innej beczki, kiedys pyxis pisał jak to mało jest zimą dni słonecznych... a tu od kilku dni tylko słońce, u nas nawet drzwi tarasowe otwieramy, żeby pies mógł sobie swobodnie chodzic i w salonie >23-24*C ze az trzeba ograniczać ilość słońca roletami. zobaczymy jak to wyjdzie na zuzyciu w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.02.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 O widze ze dwa slimoki w jednym pomieszczeniu, wiec jednak musze wiedziec cos wiecej;-) to sa dwa pomieszczenia ... salon otwarty na jadalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.02.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 O widze ze dwa slimoki w jednym pomieszczeniu, wiec jednak musze wiedziec cos wiecej;-) też mam tak zrobione jak Krzysiek_BB z tym że ja dążyłem do sytuacji w której poszczególne pętle są mniej więcej równej długości.ma to wpływ na późniejszą łatwość regulacji przepływów. rozstaw mam średnio co 15cm, w łazience gęściej. na około 65m2 kupiłem 4 zwoje po 100m. pętle wyszły chyba coś koło 80m każda.kupowałem marketowe już nie pamiętam dokładnie ale chyba po 98gr/mb, i tak jak założy PC to nie będzie tam dużej temperatury więc spokojnie wytrzymają. warto założyć rurki, jest to niewielki koszt i ułożyć można samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.02.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tak z innej beczki, kiedys pyxis pisał jak to mało jest zimą dni słonecznych... a tu od kilku dni tylko słońce Czy naprawde tak trudno na bazie (chociazby wlasnych) kilkuletnich doswiadczen wywnioskowac, ze to nie byla i nie jest typowa zima dla naszego klimatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 25.02.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Gdyby nie logo Artura to bym pomyślał ze to pisze inna osoba http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=15648&view=findpost&p=212986 sorry tak mi sie napatoczyło bo właśnie czytam nt PC bo tak jak juz pisalem moje CO rocznie łyka 8kkWh w cenie 2100,- i dla 1000PLN oszczednosci rocznie nie wydam ~ 20 k PLN aby spłacać PC przez 20 lat .... jak uruchomie pietro kolejne ~ 100m2 a z dotacja PC mnie wyjdzie ~ 10 k PLN to w to wejde narazie rureczki w wylewce maja stałą temp ~ 24*C podgrzewane kabelkami Edytowane 25 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts