Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.

luty zamknę w 270 kwh i 15 kg brykietu

przy lekkich mrozach w nocy i +7 w dzień słoneczny pompa pod koniec lutego bierze na dobę 2do 3 kwh na co .

U mnie luty wyjdzie kolo 630kWh (dzisiaj jest 623) więc ponad 30% mniej niż w zeszłych latach, kominek nie tknięty. CWU będzie ok 175kWh

Juz nawet opony zmieniłem na letnie;)

U mnie luty wyjdzie kolo 630kWh (dzisiaj jest 623) więc ponad 30% mniej niż w zeszłych latach, kominek nie tknięty. CWU będzie ok 175kWhJuz nawet opony zmieniłem na letnie;)
więcej słońca miałeś jak widać ...a ja w 1 aucie nie zdążyłem nawet zmienić - 2 tyg sniegu .... później stwierdziłem ze się nie oplaca :D

Gość Arturo72
Oczywiście, tylko że on pisząc to, sobie szydził z posiadaczy PC. Teraz sam jest nim.

Ogólnie ciężki przypadek :D

Jak to na forum można zostać przeciwnością ;)

Nie słuchaj Arturo72, to jest forumowy naciągacz na ogrzewanie elektryczne.

a kawałek dalej takie kwiatki...

Co do kolektora poziomego to wiem,że własnymi rękami wyjdzie taniej.

Także zamierzam samemu zrobić poziomy spiralny przy okazji wykopu pod płytę ok.300-400m rurki i obliczyłem,że może wyjść zdecydowanie mniej niż 5tys.zł

Kolektor będzie czekał na dobre ceny PC,za kilka lat na pewno cena będzie na poziomie zwykłej lodówki i DZ będzie jak znalazł :)

A do tej pory jak to kiedyś mówił Fr.Dolas w filmie "Ludzie,ludzie,zwariowałem" będę miał ciepło w domu i ciepłą wodę dzięki najdroższemu medium czyli dzięki prądowi :)

Radzę ci Arturku nie grzebać, bo wywalę na forum twoją prywatną korespondencje do mnie i będzie delikatnie mówiąc ci głupio. I po co ci to?

Gość Arturo72

Nie mogę zrozumieć natomiast, dlaczego kupił on tak mocną pompę. Przecież taki sam egzemplarz grzeje z powodzeniem mojego sporo większego durszlaka, a Arturo ponoć budował dom mega energooszczędny, niemalże pasywny:confused:

Początkowo był wybrany zwykły Atlantic S8,który przy -20st.C posiadał moc 5,6kW,którego też miałem na umowie z wykonawcą i który spokojnie by styknął a T-CAP 9kW pojawił się w ramach rekompensaty od instalatora za zwłokę w realizacji u mnie na budowie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Radzę ci Arturku nie grzebać, bo wywalę na forum twoją prywatną korespondencje do mnie i będzie delikatnie mówiąc ci głupio. I po co ci to?

Dawaj ;)

Absolutnie nie jestem przeciwnikiem PC :eek:

Na dzisiaj moja opinia o PC to "be,bo to droga impreza" w porównaniu do innych źródeł ciepła.

Nie wykluczone,że za 2,3 czy 5 lat jak PC będzie w cenie lodówki to sobie założe,na dzień dzisiejszy są znacznie tańsze sposoby na ogrzanie lub nie wypuszczenie ciepła z domku :)

Przez te 2,3 czy 5 lat na pewno nie wydam 50 czy 40tys.zł na ogrzewanie ;)

P.S.

Pamiętacie jak plazma 50 calowa kosztowała kilka ładnych lat temu 99.999zł ? :D

Dajcie na luz człowiek nie krowa ... i czasami zmienia zdanie i poglądy.

Powiedzcie mi jak to jest z tymi Waszymi zużyciami ... kilka dni słońca a niektórzy piszą ze juz od dwóch tygodni nie grzeją, nastepni piszą, że 3-5kWh na dobę.

Patrząc po niektórych stopkach i opisach macie tyle izolacji ze mój dom przy Waszych to namiot.

I jak to jest ze wiekszość z tych osób w lecie gdzie jest czasem 35 a nawiet wiecej + maja nagle w domu +22*C .... nie posiadając klimy

Coś mi tu niegra u niektórych.

Moj dom przy -17*C łyka ~ 45kWh ale przy -5 do +10*C mieści się w 30 - 20 kWh ..... a powtarzam nie mam tak dobrej izolacji jak Wy ....

przypominam ze izolacja działa w obie strony +/- nie wpuszcza zimna (ogranicza ucieczke ciepła) jak i !!! nie wpuszcza ciepła !!! albo jak mam tak dobrze zrobiioną izolacje albo niektórzy coś pier^%#@lą. Tylo nie piszcie ze macie tak ogromne powierzchnie szklane .... i mega zyski .... tez mam w domu okna i wiem ile tych zysków można mieć ...... tak że ..... prosze nie zapi&%#ć :) ze parę cieplejszych dni i słoneczko tak Wam nagrzewa domki ... bo co to bedzie u Was w lecie jak na zew bedzie +38*C :D:D:D:D:D

Gość Arturo72

Powiedzcie mi jak to jest z tymi Waszymi zużyciami ... kilka dni słońca a niektórzy piszą ze juz od dwóch tygodni nie grzeją, nastepni piszą, że 3-5kWh na dobę.

Ja grzeje bez przerwy :)

Od 30.01 średnia dobowa z cwu 15kWh.

Dajcie na luz człowiek nie krowa ... i czasami zmienia zdanie i poglądy.Powiedzcie mi jak to jest z tymi Waszymi zużyciami ... kilka dni słońca a niektórzy piszą ze juz od dwóch tygodni nie grzeją, nastepni piszą, że 3-5kWh na dobę.Patrząc po niektórych stopkach i opisach macie tyle izolacji ze mój dom przy Waszych to namiot. I jak to jest ze wiekszość z tych osób w lecie gdzie jest czasem 35 a nawiet wiecej + maja nagle w domu +22*C .... nie posiadając klimyCoś mi tu niegra u niektórych.Moj dom przy -17*C łyka ~ 45kWh ale przy -5 do +10*C mieści się w 30 - 20 kWh ..... a powtarzam nie mam tak dobrej izolacji jak Wy ....przypominam ze izolacja działa w obie strony +/- nie wpuszcza zimna (ogranicza ucieczke ciepła) jak i !!! nie wpuszcza ciepła !!! albo jak mam tak dobrze zrobiioną izolacje albo niektórzy coś pier^%#@lą. Tylo nie piszcie ze macie tak ogromne powierzchnie szklane .... i mega zyski .... tez mam w domu okna i wiem ile tych zysków można mieć ...... tak że ..... prosze nie zapi&%#ć :) ze parę cieplejszych dni i słoneczko tak Wam nagrzewa domki ... bo co to bedzie u Was w lecie jak na zew bedzie +38*C :D:D:D:D:D
w lecie każdy dom dlugotrwalym upalom się podda ... roznica jest tylko 1 - prędzej ... lub później ....cieplo jak już wejdzie ... to "nie wyjdzie" ...

w lecie każdy dom dlugotrwalym upalom się podda ... roznica jest tylko 1 - prędzej ... lub później ....cieplo jak już wejdzie ... to "nie wyjdzie" ...

Fakt że temp. przez te kilka dni wzrosła ale tylko o ~ 0,2*C przynajmniej u mnie ale bez przesady ... z tymi kWh a latem przy 35*C ja mam w domu ~ 25*C ale teraz nadal grzeje po ~ 20kWh/dobę bo ciepło samo nie wejdzie.

:) jutro podam od początku sezonu i za luty )

EDIT

Korciło mnie i odczytałem

CO od 18-09-2013 do 27-02-2014 suma 4720 kWh za sam luty 948 kWh

średnia z 162 dni 29kWh / doba

CWU za ten sam okres 570 kWh a za luty 113 kWh

koszt CO do dziś 1227 PLN

koszt CWU do dziś 148 PLN

dla dociekliwych .... TAK !!! poniżej 1 zł dziennie !!!

Edytowane przez Krzysiek_BB

Początkowo był wybrany zwykły Atlantic S8,który przy -20st.C posiadał moc 5,6kW,którego też miałem na umowie z wykonawcą i który spokojnie by styknął a T-CAP 9kW pojawił się w ramach rekompensaty od instalatora za zwłokę w realizacji u mnie na budowie.

Rozumiem. Ale w takim razie trzeba było wziąć większy rabat, albo jakieś gadżety, bo tak dobrana pompa generuje Ci straty w stosunku do Atlantica 8kW, czy Panasa 7kW - po prostu bierze więcej prądu:yes: Pozdrawiam

Gość Arturo72
bo tak dobrana pompa generuje Ci straty w stosunku do Atlantica 8kW, czy Panasa 7kW - po prostu bierze więcej prądu:yes: Pozdrawiam

A tym samym krócej pracuje.

Dom potrzebuje określonej energii na uzupełnienie strat ciepła.

Jeśli dom potrzebuje na dobę 50kW to źródło ciepła o mocy grzewczej 5kW musi pracować na to 10h a już o źródło o mocy grzewczej 10kW tylko 5h.

Problemem jest zmagazynowanie tej energii,ale przy podłogówce nie ma takiego problemu.

Z drugiej strony,widzę,że przy moich rozwiązaniach akumulacyjno-bezwładnościowych wolałbym źródło pracujące od razu na pełnej mocy niż dochodzące do maksymalnych mocy przez dłuższy czas czyli pompę o mniejszej mocy grzewczej ale wchodzącej na pełną moc grzewczą od razu.

Innymi słowami,do pompy ciepła nie jest konieczne a wg mnie nawet nie wskazane jest bawienie się w akumulacyjność.

W następnym domu robiłbym wylewkę anhydrytową,odizolowaną od płyty styro,oczywiście z taryfą G11 (mowa o nowych domach,potrzebujących mało energii)

Edytowane przez Arturo72

WIDZĘ reklamę castoramy rura do podłogówki 1,20 mb

czyli jak ktoś sam położy te rurki wyłoży 1000+- plus drugie tyle na szafkę [czyli kablarze co zapobliegliwie dokładają rurki nie są odjechani

ze swym pomysłem.

tak przy okazji

na 9 rano podlicznik na co i cwu pokazał 265 kwh między 13 a 15 dojdzie 4-5 kwh

270 kwh na luty i+ dwa razy rozpalone w kominku[13-15 kg brykietu za 9 zł]

cały dom 402 kwh dojdzie jeszcze z 10 kwh =zróbmy 415 kwh z czego 70 kwh to droga taryfa.

+ 15 kg brykietu.

przyjmując że rok składa się z 12 lutych zużyje 4980 kwh i 180 kg brykietu

INFO DLA Artura - procentowo przy g12w zużycie w drogiej to kilkanaście procent

temp cały luty były stabilne

w nocy -1 -4

w dzień 5 7 na plusie

dużo słońca

w miesiącu zanotowaliśmy jeden dzień w którym temp zeszła do 21

, z dwa poniżej 22 i z 2 dnii poniżej 23 , reszta miesiąca to 23-25

Edytowane przez malux20

...

cały dom 402 kwh dojdzie jeszcze z 10 kwh =zróbmy 415 kwh z czego 70 kwh to droga taryfa.

+ 15 kg brykietu.

w nocy -1 -4

w dzień 5 7 na plusie

dużo słońca

Malux, mi wychodzi bardzo podobnie.

luty 2014; dom 22,5°C; co+cwu = ok.230kWh

Cały prąd dom na rok (wszystko łącznie z PC) = 4868kWh

Pozostałe lata wychodziło więcej, ale ta zima jest bardzo łagodna.

Malux, a ta stopka to o co chodzi, wszystko z Tobą w porządku:rolleyes: ?

na 9 rano podlicznik na co i cwu pokazał 265 kwh między 13 a 15 dojdzie 4-5 kwh

+ 15 kg brykietu.

w nocy -1 -4

w dzień 5 7 na plusie

dużo słońca

145kwh zużywacie "na zycie" ?? czyli swiatlo, gotowanie, lodowka itd?? szacun