piekar_ 04.03.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie wiem jak to wygląda procentowo ale u mnie reakcja na grzanie następuję po ok.2h od momentu włączenia pompy. Nie jest to reakcja nagła tzn nie robi się od razu 1st.C cieplej w domu ale po dziesiątce stopnia temperatura sukcesywnie idzie w górę a podłoga po jakim czasie "wstaje"?? U mnie na pocżatku to bardzo dlugo sie rozgrzewała a teraz np. podbicie o 1*C zajmuje ok 40 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 prosto , skutecznie, wcale nie większy koszt (XPS'a pod ,bo na nie robisz wylewki) = same plusy ... dokładnie ... dokręcamy do tego buforek pędzony czym nam się podoba a sterujemy pogodowo 24/ doba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.03.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 im bardziej zbliża się godzina zero ( +/- 7 dni do startu budowy) tym mniej wiem i zaczynam mieć mnóstwo wątpliwości - od wyboru sys ogrzewania, poprzez wentylację na ociepleniu stropu kończąc - wrrrr nie tak to miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.03.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 im bardziej zbliża się godzina zero ( +/- 7 dni do startu budowy) tym mniej wiem i zaczynam mieć mnóstwo wątpliwości - od wyboru sys ogrzewania, poprzez wentylację na ociepleniu stropu kończąc - wrrrr nie tak to miało być Nie martw sie. Chlopaki z kablami przekonaja Cie, zebys tez sobie tak zrobil jak oni. Dlaczego niby masz miec lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.03.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie martw sie. Chlopaki z kablami przekonaja Cie, zebys tez sobie tak zrobil jak oni. Dlaczego niby masz miec lepiej? Im mniej ciepła trzeba dostarczyć, tym mniejsze znaczenie ma system grzewczy, w innych krajach już dawno się o tym przekonali u nas nadal jest z tym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.03.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Lobo tak jestszkoda że na koniec sezonu liczniki jakieś takie zdziwione.no ale wiadomo trzeba wszystko kalkulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.03.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Lobo tak jest szkoda że na koniec sezonu liczniki jakieś takie zdziwione. no ale wiadomo trzeba wszystko kalkulować ja to widzę tak - nawiedzeni[ale nie bezinteresowni ] ekolodzy z unii będą nam kazać zamykać kopalnie , a przez następne 25 lat będziemy się składać na atomówki , putin przyjdzie z bratnią pomocą mierzeji wiślanej albo choć jakimś estonskim wysepką i za 10 lat ceny energii będą nieprzewidywalnie ciekawe niemożliwe? może warto brać przy wyborze żródeł ciepła to pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.03.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Ok, czyli lepiej nie kombinowac i od razu rurki na plyte. A powiedzcie jak to wyglada: mam rurki na płycie (pod nimi folia alu) i włączam grzanie. Ile procent ciepła idzie do góry(folia alu coś tam chyba odbija), a ile ładuje płyte? Bo jesli do gory idzie spora część to może z tą reakcją nie jest tak źle:) jak folia ma styk z wylewką to ci odbije zero energii cieplnej ta folia to tylko poślizg dla wylewki + ładne kratki pomocne w rozkłądaniu rurek / kabli jak chcesz żeby maks ciepło szło w górę to trzeba dać styro między płytę i wylewkę. btw. tego XPS to spoko dałbym pod płytę tylko 10cm, wystarczy z zapasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 04.03.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 czy ktos podczas robienia wylewki i zalewanie w niej kabli stosowal testery kabli? widzialem takie urzadzenie elektry za ok. 35 pln, podlacza sie pod kable, jest na baterie i sprawdza stan kabli podczas zalewania, jak cos nie tak od razu wyje.. chetnie odkupie 8 sztuk jak ktos ma, bo to jednorazowego uzytku Kup sobie miernik rezystancji i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.03.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Wez zwykly miernik zmierz rezystacje przed i porowbaj do znamionowej, to samo zrob po. W czasie wylewanie teb sam miernik podepnij do Zyla-ekran i ustaw na alarm zwarcia "bip" jak ktos uszkodzi to zawyje. Moze to jue elektra ale nie wydaje mi sie ze potrzeba cos wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 04.03.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 jak folia ma styk z wylewką to ci odbije zero energii cieplnej ..... Wiesz zastanawiałem się nad tą kwestią długo, niby w wylewce tylko przewodzenie, ale ??? może te mikrony grubości foli i napylenie po odpowiedniej stronie powodują już wyzwolenie podczerwieni z rozgrzanego betonu i to aluminium częściowo zawraca ???no bo jakby to napylenie połączone trwale z przeźroczystym to by szyby termofloat nie działały- ja dałem folię bo folia jest potrzebna , ma ładny nadruk, lepiej trzymają klipsy i moooże coś odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 JAK NA pomorskie w lutym na 110m2 to te 1000 kwh to całkiem pokażnie Nie mało ale mniej niż w pierwszym sezonie o 1/4 Chyba jeszcze chata schnie... następny sezon będzie chyba dopiero miarodajny.... Po za tym u nas w pomorskim jest zawsze zimniej niż w centralnej czy południowej Polsce....a w lutym deko mroziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.03.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jedna osoba, jeden miernik i masz na bierzaco oceniasz kazdy zasupywany obwod, 8 na raz to dla mnie przesada, chyba w "rakach" nikt po nich nie zamierza chodzic? Waflos, oceniając twoja stopkę, nie wiem czemu masz tak duże zużycie, bo moim zdaniem jest duże, też mieszkam w Pomorskim i takiego lutego to juz dawno nie widzialem. Izolacje jak u mnie a dom 40m2 mniejszy. Jaką masz temp w domu i jak nastawione WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.03.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ok, czyli lepiej nie kombinowac i od razu rurki na plyte. A powiedzcie jak to wyglada: mam rurki na płycie (pod nimi folia alu) i włączam grzanie. Ile procent ciepła idzie do góry(folia alu coś tam chyba odbija), a ile ładuje płyte? Bo jesli do gory idzie spora część to może z tą reakcją nie jest tak źle:) Jest na tym forum jakiś fizyk? Bo coś mi sie wydaje ze folia alu w takiej sytuacj nic nie odbije... przeciez zeby sie od.niej odbiło to ciepło musiało by rozchodzic sie przez.promieniowanie (musiała by byc przerwa między betonem wylewki a tą folią). A tak jak to wszystko sie styka szczelnie to skąd promieniowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.03.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 GTutaj mamy chyba przewodzenie.... a nie promieniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korabut 05.03.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jestem zdecydowanym zwolennikiem ogrzewania prądem. Na przestrzeni ostatnich 10 lat, miałem różne ogrzewanie,Wszystkie były zautomatyzowane, bo nie stać mnie na zatrudnienie człowieka do obsługi pieca na miał, węgiel czy groszekz korkociągiem. Przy budowie domu, na samym początku zrezygnowałem z podłogówki, bo nie wszyscy dobrze się czująprzy tego typie ogrzewaniu. Wybrałem więc tradycyjne kaloryfery, te blaszane, które do dzisiaj są stosowane,rurki miedziane .Ponieważ mieszkam za miastem, i nie ma gazu ziemnego, zamontowałem gaz butlowy. Pan z Bałtyk gazu,przekonał mnie, że gaz butlowy jest tańszy od prądu. Wielkie oszustwo! W czasie pierwszego sezonu przestawiłem się na zwykłe farelki, termowentylatory,i było dużo taniej. Widząc ,że prąd jest tańszy od butli, na następną zimę zainstalowałem centralnypiec el. Kospela,12 kw.Trzy lata temu, sprawdziłem cenę pomp ciepła. Pompy gruntowe to bezsens, bo one się nie zwrócą.Kupiłem pompę ciepła monoblok,zewnętrzną, powietrze-woda, tak aby w dalszym ciągu grzały mnie moje kaloryfery.Cena tego 14 kW mocy cieplnej urządzenia to 15 tys., czyli tyle, ile znajomy zapłacił za dobry piec gazowy.Mój dom, to dom z poddaszem,100 m na dole, i 100 m na górze, ocieplony wełną, ściany elewacji i poddasze.W ciągu trzech lat, stanął mi tylko raz, przy minus 27 st.C,na jedną noc, ale to rozwiązał kominek.Mieszkam pod Wejherowem,i korzystam z taryfy g12w. Za styczeń rachunek za prąd to 780 PLN-w tym ciepła woda, gotowanie,czyli całość energii.Piszę o tym,bo może to komuś pomoże w wyborze typu ogrzewania na dziś,i nie będzie tracił pieniędzy na eksperymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 W ciągu trzech lat, stanął mi tylko raz, [...] To zdecydowanie najciekawszy fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.03.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Kupiłem pompę ciepła monoblok,zewnętrzną, powietrze-woda, tak aby w dalszym ciągu grzały mnie moje kaloryfery. Cena tego 14 kW mocy cieplnej urządzenia to 15 tys., czyli tyle, ile znajomy zapłacił za dobry piec gazowy. Mój dom, to dom z poddaszem,100 m na dole, i 100 m na górze, ocieplony wełną, ściany elewacji i poddasze. W ciągu trzech lat, stanął mi tylko raz, przy minus 27 st.C,na jedną noc, ale to rozwiązał kominek. Mieszkam pod Wejherowem,i korzystam z taryfy g12w. Za styczeń rachunek za prąd to 780 PLN-w tym ciepła woda, gotowanie, czyli całość energii.Piszę o tym,bo może to komuś pomoże w wyborze typu ogrzewania na dziś,i nie będzie tracił pieniędzy na eksperymenty. Pozdrawiam sąsiada:) A tak z ciekawości co to za pompa 14kW za 15tys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 05.03.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 To zdecydowanie najciekawszy fragment. Tez bys tak chciał zeby stawal raz na 3 lata? zarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Przy budowie domu, na samym początku zrezygnowałem z podłogówki, bo nie wszyscy dobrze się czują przy tego typie ogrzewaniu. Przy tego typie? Przy tego typie to najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie dla wszystkich! Warunkiem jest jego dobre wykonanie i ocieplenie domu. Sorki, ale podłogówki będę zawsze bronił i zawsze wszystkim ją polecał. Po prostu mam już z nią jakieś doświadczenie, a ci co psioczą, to albo mają ją źle wykonaną albo nigdy nie mieli z nią do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts