Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tego typie? Przy tego typie to najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie dla wszystkich! Warunkiem jest jego dobre wykonanie i ocieplenie domu.

Sorki, ale podłogówki będę zawsze bronił i zawsze wszystkim ją polecał. Po prostu mam już z nią jakieś doświadczenie, a ci co psioczą, to albo mają ją źle wykonaną albo nigdy nie mieli z nią do czynienia.

Wyobraź sobie ze w mojej okolicy ludzie mają podłogówkę podłączoną bezposrednio pod tzw. śmieciucha... bez zadnych mieszaczy itd i wlasnie tacy ludzie najwiecej jeczą że to zło... no ale jak pakują tam taką temperature.....

Waflos, oceniając twoja stopkę, nie wiem czemu masz tak duże zużycie, bo moim zdaniem jest duże, też mieszkam w Pomorskim i takiego lutego to juz dawno nie widzialem. Izolacje jak u mnie a dom 40m2 mniejszy. Jaką masz temp w domu i jak nastawione WM

Temp w domu 22stopnie, WM średnio na 75% - bo myślę że mam ciągle sporo wilgoci - drugi sezon i 50-55%... Mam też dwa niezłe mostki i muszę deko poprawić ocieplenie na strychu...

Temp w domu 22stopnie, WM średnio na 75% - bo myślę że mam ciągle sporo wilgoci - drugi sezon i 50-55%... Mam też dwa niezłe mostki i muszę deko poprawić ocieplenie na strychu...

Zliczasz oddzielnie CO/CWU?

Przeciez ten Janek przy 75% ciagnie dobre 150W jak nie wiecej :(, a co do tej wilgotnosci, wez moze jakis inny miernik na chwile dla porownania, moze jest ciut mniej, choc tyle zima wielu by chcialo miec:(

Nawet jesli dom bylby mega mokry to przy takiej wymianie nie powinno az tyle byc, zrob prosty tesT: wylacz reku na pare godzin, jak okna zaleje woda to znaczy, ze faktycznie jeszcze mokro :)

mi jasiu przy 50% bierze około 50 w

faktycznie te 1000kwh na co i cwu dałoby się zrozumieć od biedy

jeśli samo co to trochę tragicznie

U mnie janek (DC) bierze:

wentylacja 25% 15W

wentylacja 50% 17W

wentylacja 75% 32W

wentylacja 100% 78W

Zużycie 970kWh to oczywiście CO+CWU (9-10m3 H2O)

Edytowane przez waflos

sprawdź sobie faktyczną wydajność twojej wentylacji bo to co piszesz nie ma kompletnie sensu ...:no:

Tylko jak sprawdzić....???

U mnie janek (DC) bierze:

wentylacja 25% 15W

wentylacja 50% 17W

wentylacja 75% 32W

wentylacja 100% 78W

Zużycie 970kWh to oczywiście CO+CWU (9-10m3 H2O)

350 m3/h kosztem 78 W? A w papierach ma ile? 175 m3/h kosztem 17W? Toz moj byly juz ale wypasiony Brink bral 27 W na 67m3/h ....., ato bylo niecale 20% mocy, Jasek dobrze radzi, sprawdz ile faktycznie dmucha bo liczby sa z czapy...

kolejny udany model ... a moze uklad odmrazania mu sie l :D przy 50% i 1 silnik nie pracowal ....

patrząc na ustawienia, pobór energii i wilgotność w chałupie jakoś wcale by mnie to nie zdziwiło ...:)

waflos zorganizuj sobie jakiś anemometr i pomierz wydatki na czerpni i wyrzutni a także pobór prądu przy danych wydajnościach...

sam przekonasz się że te % na wyświetlaczu mają niewiele wspólnego z rzeczywistością ...

JAN-ek nawet ustawiony na 0% bierze ok. 10-13w więc sam widzisz że raczej nie napędzisz 50% wydajności kilkoma watami ...

witam.

po pierwszym sezonie ogrzewania domu ekogroszkiem, poważnie zastanawiam się nad przejściem na prąd. interesuje mnie przybliżony koszt ogrzania przez zimę, powiedzmy od października do marca, domu parterowego 120m2, ściana 24 ytong + 15 styropian standard, strop 10 styropian, okna standard. być może ktoś z wątku ma podobny domek i mógłby mi pomóc. ewentualnie proszę o kontakt instalatorów elektrycznych kotłów co z dolnego śląska.

pozdrawiam

witam.

po pierwszym sezonie ogrzewania domu ekogroszkiem, poważnie zastanawiam się nad przejściem na prąd. interesuje mnie przybliżony koszt ogrzania przez zimę, powiedzmy od października do marca, domu parterowego 120m2, ściana 24 ytong + 15 styropian standard, strop 10 styropian, okna standard. być może ktoś z wątku ma podobny domek i mógłby mi pomóc. ewentualnie proszę o kontakt instalatorów elektrycznych kotłów co z dolnego śląska.

pozdrawiam

Ja mam bardzo podobny dom do Twojego tylko niemam ocieplonego jeszcze stropu

jak narazie od pazdziernika kosztowalo mnie ogrzewanie ok 1700zl