Wivaldi 06.03.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 a 21 st wieczorem to już odlot. To Ty zmarzluch jesteś, sorry. Jak wietrzę przed spaniem to temperatura spada do 20,5 ! A rano się budzę bez odmrożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dla mnie wahania temp wewn. na poziomie 1,5 st zwłaszcza przy wystudzonej podłodze są dalekie od komfortu a 21 st wieczorem to już odlot. Od tego właśnie są bufory. Grzać prądem tylko w taniej i odbierać ciepło kiedy jest potrzeba. A bufor wcale nie komplikuje instalacji w przypadku prądu a pozwala stworzyć komfort o którym ty możesz pomarzyć, chyba że wyjedziesz z taryfami 50/50 No dla mnie 21st w sypialni, bo o takim pomieszczeniu tu mowa to jest wręcz za dużo do spania;) Poza tym w rzeczonych pomieszczeniach przebywamy raczej tylko w nocy kiedy jest tam akurat najcieplej. Na całym dole mam podłogówkę, gdzie temp jest praktycznie stała, także ta "ekstremalnie niska" temperatura w ciągu dnia mi w ogóle tam nie przeszkadza, a przy klimakonwektorze o 2230 jest tam znowu >22st, a jak widać spać chodzę później:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 od początku października wydałem na groszek ponad 3 tys. Jaki węgiel, cena? Jakiej mocy kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.03.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) To Ty zmarzluch jesteś, sorry. Jak wietrzę przed spaniem to temperatura spada do 20,5 ! A rano się budzę bez odmrożeń. Do spania też zbijam oknami na 20-21 w sypialniach. A ogrzewanie jest tak ustawione żeby na 6 rano było 22. Później temp nie ma prawa spaść poniżej 22 do godz 19. Tegoroczna zima była łagodna z dużym nasłonecznienie więc grzanie wystarczyło tylko w taniej taryfie ok 95%. Przy normalnej zimie trzeba liczyć ok. 80% przy podłogówce a przy grzejnikach jeszcze mniej. Dlatego przy czystym prądzie trzeba mieć jak największy procent taniej taryfy. Przy PC to nie jest tak istotne. Dla mnie komfort to stała temp a 22st zostały ustalone na podstawie doświadczeń nie za zimno nie za ciepło. Edytowane 7 Marca 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.03.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Mnie asolt wyliczyl 52 kWh/1m2, przy płycie, 20cm od podlogi, 20 cm grafitu na scianach i 30cm welny. Oknach z U 0.9-1 I z rekuperacją Ten dom mi na 80-90 kWh/m2 podchodzi. U ciebie jakos dziwnie duz wyszo - diabel tkwi w szczegółach .... nie wierzę w taki cop , ponieważ oprócz sobót i niedz. grzałem głównie w nocy przy temp w oklicach 0 dlatego uważam że Rk BARDZIEJ ŻYCZENIOWO napisał o tych 50 kwhm2rok Waflos moim zdaniem podaję uczciwie zużycie- podobne podają niektórzy kospelówcy w rozmowach telofonicznach , u kablowców może jest inaczej może z tymi 50 to przesadziem ale 70 -czemu nie -realne - wystarczy popatrzeć na dom jaśka - powinien być 5x bardziej pradozerny od mojego ... a jest tylko 3x ....budowany 10 lat temu ... a niby czemu u kablowców miałoby być inaczej ? .... podajemy jak jest i nie gdybamy nt domniemanego poziomu COP itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 07.03.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Od 31.12.2013 do 07.03.2014 zużycie na CO wynosi u mnie 2142 kWh w taniej taryfie (31,97 kWh/doba) co daje około 480,24 zł/brutto bez opłat abo, temp. komfortowa tzn. około 21,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.03.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Temp w domu 22stopnie, WM średnio na 75% - bo myślę że mam ciągle sporo wilgoci - drugi sezon i 50-55%... Mam też dwa niezłe mostki i muszę deko poprawić ocieplenie na strychu... sprawdź sobie faktyczną wydajność twojej wentylacji bo to co piszesz nie ma kompletnie sensu ... Zmieniłem filtry w Janku (były bardzo czarne) i przy wydajności 50% wilgotność spadła mi do 42%. Miałem z tego co pamietam filtry klasy F7 a powinny byc G4 (bardziej porowate) i może dlatego tak szyvko spadła sprawność wymiany powietrza....??? Tylko pobór mocy na watomierzu dalej jest taki sam....??? PS. Powiesiłem w salonie termometr analogowy i słupek zatrzymał sie na 23 stopniach - przy czym "stacyjka" pogodowa pokazuje 22stopnie.... który termometer przekłamuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.03.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Planuję ogrzewanie kablami.Może ktoś doradzi jakie kupić,aby były tanie i dobre,może jakiś namiar na sklep internetowy:rolleyes:I jeszcze spytam czy w łazience 3,2m2 ,z wanną pod którą kabli nie będzie muszę dawać jakąś drabinkę? Czy kable dostatecznie ogrzeją tak mała łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 07.03.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zmieniłem filtry w Janku (były bardzo czarne) i przy wydajności 50% wilgotność spadła mi do 42%. Miałem z tego co pamietam filtry klasy F7 a powinny byc G4 (bardziej porowate) i może dlatego tak szyvko spadła sprawność wymiany powietrza....??? Tylko pobór mocy na watomierzu dalej jest taki sam....??? PS. Powiesiłem w salonie termometr analogowy i słupek zatrzymał sie na 23 stopniach - przy czym "stacyjka" pogodowa pokazuje 22stopnie.... który termometer przekłamuje??? Jaka jest roznica dobowa z dzialajacym reku a z wyłączonym sprawdzal ktos? Caly czas dumam co tu wymyslec u siebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Gratulacje:wave: A jak wytłumaczysz "osiągnięcia" np waflosa - w domu niemalże pasywnym:confused: Tudzież innych prądowców, których wyniki nie powalają? Zresztą nie zamierzam tu z nikim polemizować - moim jedynym celem i zamiarem było podpowiedzieć inną (moim zdaniem lepszą) możliwość pytajacemu. Nie zamierzam i nie chcę wywoływać kolejnych wojen pompowo - prądowych:no: Pozdrawiam Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś Edytowane 7 Marca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś Spoko, nie obrażaj się Słowo pasywny było użyte jako przenośnia mająca na celu pokazać dysproporcje pomiędzy moim i Twoim ociepleniem. A z tym liczeniem to widzisz też różnie bywa, bo ja zużyłem 3800kWh i uważam, że kosztowało mnie to 1760zł, a ty za 5076kWh zapłaciłeś 1116zł Także lepiej pozostać przy operowaniu kWh. A pompkę oczywiście polecam:yes: do tak małego i dobrze ocieplonego domku to nawet jakaś markowa by nie zabiła ceną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś Spoko, nie obrażaj się Słowo pasywny było użyte jako przenośnia mająca na celu pokazać dysproporcje pomiędzy moim i Twoim ociepleniem. A z tym liczeniem to widzisz też różnie bywa, bo ja zużyłem 3800kWh i uważam, że kosztowało mnie to 1760zł, a ty za 5076kWh zapłaciłeś 1116zł Także lepiej pozostać przy operowaniu kWh. A pompkę oczywiście polecam:yes: do tak małego i dobrze ocieplonego domku to nawet jakaś markowa by nie zabiła ceną Pozdrawiam Spox - ja nie z tych co się obrażają zaraz kWh - zużycie ważne ale i koszt jednostkowy jak i inwestycji.... ja za kWh nocnego prądu (a tylko taki zużywam na Co+CWU) płacę obecnie 0,22zł brutto czyli taniej niż kWh z gazu PS. Przy pellecie z barlinka obecnie kWh przy sprawności kotła 80% wychodzi 0,25zł więc o czym mowa.....??? Edytowane 7 Marca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Spox - ja nie z tych co się obrażają zaraz kWh - zużycie ważne ale i koszt jednostkowy jak i inwestycji.... ja za kWh nocnego prądu (a tylko taki zużywam na Co+CWU) płacę obecnie 0,22zł brutto czyli taniej niż kWh z gazu PS. Przy pellecie z barlinka obecnie kWh przy sprawności kotła 80% wychodzi 0,25zł więc o czym mowa.....??? A jeśli wolno zapytać? Jaka średnia cena prądu Ci wychodzi? - taka z faktury podzielona przez zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.03.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 A jeśli wolno zapytać? Jaka średnia cena prądu Ci wychodzi? - taka z faktury podzielona przez zużycie? nocna 22gr brutto dzienna 82gr brutto chyba pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 nocna 22gr brutto dzienna 82gr brutto chyba pozdr. Ile jeszcze czasu do konca duonowej promocji? Odliczasz juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.03.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) nocna 22gr brutto dzienna 82gr brutto chyba pozdr. Ile jeszcze czasu do konca duonowej promocji? Odliczasz juz? ' Pyxis:a kto Ci każe przepłacać?? ( ty pewno dalej masz komórkę w "Erze" a OC auta a linku4 bo jest reklama.......) jak się skończy promocja w Duonie (31.12.2016) to poszukam tańszego - jak nie będzie to wrócę do Energi gdzie nocna jest po 0,29zł....... - a moze i Energa się obudzi i będzie miała konkurencyjny cenowo prąd...??? PS. Pyxis: Zmień sobie lepiej stopkę bo się tylko ośmieszasz.... - dla ułatwienia: - bo pewno na to nie wpadniesz - podaje się powierzchnie użytkową a nie grzanych podłóg.... hehe mimo Twojej złośliwości pozdr. Edytowane 7 Marca 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.03.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 A gdzie Ty widzisz jakakolwiek moja zlosliwosc? Grzecznie zapytalem, kiedy sie skonczy babci sra..e. Ot tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 07.03.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 nocna 22gr brutto dzienna 82gr brutto chyba pozdr. ' Pyxis:a kto Ci każe przepłacać?? ( ty pewno dalej masz komórkę w "Erze" a OC auta a linku4 bo jest reklama.......) jak się skończy promocja w Duonie (31.12.2016) to poszukam tańszego - jak nie będzie to wrócę do Energi gdzie nocna jest po 0,29zł....... - a moze i Energa się obudzi i będzie miała konkurencyjny cenowo prąd...??? PS. Pyxis: Zmień sobie lepiej stopkę bo się tylko ośmieszasz.... - dla ułatwienia: - bo pewno na to nie wpadniesz - podaje się powierzchnie użytkową a nie grzanych podłóg.... hehe mimo Twojej złośliwości pozdr. W Enerdze G12r wychodzi u nas tania: 0.28 a droga 0.75. Mi srednia miesieczna za wsio wychodzi 0.35gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 nocna 22gr brutto dzienna 82gr brutto chyba pozdr. waflos odpuść chwilę Pyxiemu;) i odpowiedz na moje pytanie bom ciekawy:) Ja pytałem jaką średnią cenę udaje Ci się osiągnąć w tej taryfie (czyli kwota z faktury przez całkowite zużycie) bo przecież nie zużywasz tylko prądu w nocnej - chodzi o całość. P.S. Jak chcesz Pyxiego zlać to wystarczy wpisać w google pyxis i już masz pełne namiary;) - ten nick nie jest przypadkowy:no: Od razu zaznaczam dla czytających "służb", że nie jest to podżeganie do popełnienia przestępstwa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Znowu Pyxis się z kimś boksujesz? Nie możesz spokojnie ??? Wyluzuj to forum, nie ring ( bo na tym drugim to wiesz można dostać po twarzy ). Nie dopuszczasz myśli że ktoś mógł wybrać lepszą dla siebie taryfę ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts