Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie wahania temp wewn. na poziomie 1,5 st zwłaszcza przy wystudzonej podłodze są dalekie od komfortu a 21 st wieczorem to już odlot. Od tego właśnie są bufory. Grzać prądem tylko w taniej i odbierać ciepło kiedy jest potrzeba. A bufor wcale nie komplikuje instalacji w przypadku prądu a pozwala stworzyć komfort o którym ty możesz pomarzyć, chyba że wyjedziesz z taryfami 50/50

No dla mnie 21st w sypialni, bo o takim pomieszczeniu tu mowa to jest wręcz za dużo do spania;) Poza tym w rzeczonych pomieszczeniach przebywamy raczej tylko w nocy kiedy jest tam akurat najcieplej. Na całym dole mam podłogówkę, gdzie temp jest praktycznie stała, także ta "ekstremalnie niska" temperatura w ciągu dnia mi w ogóle tam nie przeszkadza, a przy klimakonwektorze o 2230 jest tam znowu >22st, a jak widać spać chodzę później:)

To Ty zmarzluch jesteś, sorry. Jak wietrzę przed spaniem to temperatura spada do 20,5 ! A rano się budzę bez odmrożeń.:)

Do spania też zbijam oknami na 20-21 w sypialniach. A ogrzewanie jest tak ustawione żeby na 6 rano było 22. Później temp nie ma prawa spaść poniżej 22 do godz 19. Tegoroczna zima była łagodna z dużym nasłonecznienie więc grzanie wystarczyło tylko w taniej taryfie ok 95%. Przy normalnej zimie trzeba liczyć ok. 80% przy podłogówce a przy grzejnikach jeszcze mniej. Dlatego przy czystym prądzie trzeba mieć jak największy procent taniej taryfy. Przy PC to nie jest tak istotne.

Dla mnie komfort to stała temp a 22st zostały ustalone na podstawie doświadczeń nie za zimno nie za ciepło.

Edytowane przez mar1173

Mnie asolt wyliczyl 52 kWh/1m2, przy płycie, 20cm od podlogi, 20 cm grafitu na scianach i 30cm welny. Oknach z U 0.9-1

I z rekuperacją

Ten dom mi na 80-90 kWh/m2 podchodzi.

U ciebie jakos dziwnie duz wyszo - diabel tkwi w szczegółach ....

nie wierzę w taki cop , ponieważ oprócz sobót i niedz. grzałem głównie w nocy przy temp w oklicach 0

dlatego uważam że Rk BARDZIEJ ŻYCZENIOWO napisał o tych 50 kwhm2rok

Waflos moim zdaniem podaję uczciwie zużycie- podobne podają niektórzy kospelówcy w rozmowach telofonicznach ,

u kablowców może jest inaczej

może z tymi 50 to przesadziem ale 70 -czemu nie -realne - wystarczy popatrzeć na dom jaśka - powinien być 5x bardziej pradozerny od mojego ... a jest tylko 3x ....budowany 10 lat temu ...

a niby czemu u kablowców miałoby być inaczej ? .... podajemy jak jest i nie gdybamy nt domniemanego poziomu COP itp.

Temp w domu 22stopnie, WM średnio na 75% - bo myślę że mam ciągle sporo wilgoci - drugi sezon i 50-55%... Mam też dwa niezłe mostki i muszę deko poprawić ocieplenie na strychu...

sprawdź sobie faktyczną wydajność twojej wentylacji bo to co piszesz nie ma kompletnie sensu ...:no:

Zmieniłem filtry w Janku (były bardzo czarne) i przy wydajności 50% wilgotność spadła mi do 42%. Miałem z tego co pamietam filtry klasy F7 a powinny byc G4 (bardziej porowate) i może dlatego tak szyvko spadła sprawność wymiany powietrza....??? Tylko pobór mocy na watomierzu dalej jest taki sam....???

PS. Powiesiłem w salonie termometr analogowy i słupek zatrzymał sie na 23 stopniach - przy czym "stacyjka" pogodowa pokazuje 22stopnie.... który termometer przekłamuje???

Planuję ogrzewanie kablami.Może ktoś doradzi jakie kupić,aby były tanie i dobre,może jakiś namiar na sklep internetowy:rolleyes:I jeszcze spytam czy w łazience 3,2m2 ,z wanną pod którą kabli nie będzie muszę dawać jakąś drabinkę? Czy kable dostatecznie ogrzeją tak mała łazienkę:rolleyes:

Zmieniłem filtry w Janku (były bardzo czarne) i przy wydajności 50% wilgotność spadła mi do 42%. Miałem z tego co pamietam filtry klasy F7 a powinny byc G4 (bardziej porowate) i może dlatego tak szyvko spadła sprawność wymiany powietrza....??? Tylko pobór mocy na watomierzu dalej jest taki sam....???

PS. Powiesiłem w salonie termometr analogowy i słupek zatrzymał sie na 23 stopniach - przy czym "stacyjka" pogodowa pokazuje 22stopnie.... który termometer przekłamuje???

Jaka jest roznica dobowa z dzialajacym reku a z wyłączonym sprawdzal ktos? Caly czas dumam co tu wymyslec u siebie..

Gratulacje:wave:

A jak wytłumaczysz "osiągnięcia" np waflosa - w domu niemalże pasywnym:confused: Tudzież innych prądowców, których wyniki nie powalają?

Zresztą nie zamierzam tu z nikim polemizować - moim jedynym celem i zamiarem było podpowiedzieć inną (moim zdaniem lepszą) możliwość pytajacemu. Nie zamierzam i nie chcę wywoływać kolejnych wojen pompowo - prądowych:no: Pozdrawiam

Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś ;-)

Edytowane przez waflos

Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś ;-)

Spoko, nie obrażaj się:) Słowo pasywny było użyte jako przenośnia mająca na celu pokazać dysproporcje pomiędzy moim i Twoim ociepleniem. A z tym liczeniem to widzisz też różnie bywa, bo ja zużyłem 3800kWh i uważam, że kosztowało mnie to 1760zł, a ty za 5076kWh zapłaciłeś 1116zł;) Także lepiej pozostać przy operowaniu kWh. A pompkę oczywiście polecam:yes: do tak małego i dobrze ocieplonego domku to nawet jakaś markowa by nie zabiła ceną:) Pozdrawiam

Map: dom pasywny ma zapotrzebowanie zdaje się =< 17kWh u mnie mogło by być mniej ale tej zimy do dzisiaj na CO +CWU mam zuzyte 5076kWh czyli 1116zł brutto i mam wszystko w duszy.... warto kopcić jakimś grochem czy czymś??? Pompa?? - pewno - jak nazbieram na powietrzną za 4-5kPln to se fundnę i przy moim "pasywnym" ociepleniu będę miał jeszcze taniej niż dziś

Spoko, nie obrażaj się:) Słowo pasywny było użyte jako przenośnia mająca na celu pokazać dysproporcje pomiędzy moim i Twoim ociepleniem. A z tym liczeniem to widzisz też różnie bywa, bo ja zużyłem 3800kWh i uważam, że kosztowało mnie to 1760zł, a ty za 5076kWh zapłaciłeś 1116zł;) Także lepiej pozostać przy operowaniu kWh. A pompkę oczywiście polecam:yes: do tak małego i dobrze ocieplonego domku to nawet jakaś markowa by nie zabiła ceną:) Pozdrawiam

Spox - ja nie z tych co się obrażają zaraz ;-) kWh - zużycie ważne ale i koszt jednostkowy jak i inwestycji.... ja za kWh nocnego prądu (a tylko taki zużywam na Co+CWU) płacę obecnie 0,22zł brutto czyli taniej niż kWh z gazu ;-)

PS. Przy pellecie z barlinka obecnie kWh przy sprawności kotła 80% wychodzi 0,25zł więc o czym mowa.....???

Edytowane przez waflos

Spox - ja nie z tych co się obrażają zaraz ;-) kWh - zużycie ważne ale i koszt jednostkowy jak i inwestycji.... ja za kWh nocnego prądu (a tylko taki zużywam na Co+CWU) płacę obecnie 0,22zł brutto czyli taniej niż kWh z gazu ;-)

PS. Przy pellecie z barlinka obecnie kWh przy sprawności kotła 80% wychodzi 0,25zł więc o czym mowa.....???

A jeśli wolno zapytać? Jaka średnia cena prądu Ci wychodzi? - taka z faktury podzielona przez zużycie?

nocna 22gr brutto

dzienna 82gr brutto chyba

pozdr.

Ile jeszcze czasu do konca duonowej promocji? Odliczasz juz? :)

'

Pyxis:a kto Ci każe przepłacać?? ( ty pewno dalej masz komórkę w "Erze" a OC auta a linku4 bo jest reklama.......)

jak się skończy promocja w Duonie (31.12.2016) to poszukam tańszego - jak nie będzie to wrócę do Energi gdzie nocna jest po 0,29zł....... ;-) - a moze i Energa się obudzi i będzie miała konkurencyjny cenowo prąd...??? ;-)

PS. Pyxis: Zmień sobie lepiej stopkę bo się tylko ośmieszasz.... - dla ułatwienia: - bo pewno na to nie wpadniesz - podaje się powierzchnie użytkową a nie grzanych podłóg.... hehe

mimo Twojej złośliwości pozdr.

Edytowane przez waflos

nocna 22gr brutto

pozdr.

'

Pyxis:a kto Ci każe przepłacać?? ( ty pewno dalej masz komórkę w "Erze" a OC auta a linku4 bo jest reklama.......)

jak się skończy promocja w Duonie (31.12.2016) to poszukam tańszego - jak nie będzie to wrócę do Energi gdzie nocna jest po 0,29zł....... ;-) - a moze i Energa się obudzi i będzie miała konkurencyjny cenowo prąd...??? ;-)

PS. Pyxis: Zmień sobie lepiej stopkę bo się tylko ośmieszasz.... - dla ułatwienia: - bo pewno na to nie wpadniesz - podaje się powierzchnie użytkową a nie grzanych podłóg.... hehe

mimo Twojej złośliwości pozdr.

W Enerdze G12r wychodzi u nas tania: 0.28 a droga 0.75. Mi srednia miesieczna za wsio wychodzi 0.35gr

nocna 22gr brutto

pozdr. ;-)

waflos odpuść chwilę Pyxiemu;) i odpowiedz na moje pytanie bom ciekawy:)

Ja pytałem jaką średnią cenę udaje Ci się osiągnąć w tej taryfie (czyli kwota z faktury przez całkowite zużycie) bo przecież nie zużywasz tylko prądu w nocnej - chodzi o całość.

P.S. Jak chcesz Pyxiego zlać to wystarczy wpisać w google pyxis i już masz pełne namiary;) - ten nick nie jest przypadkowy:no:

Od razu zaznaczam dla czytających "służb", że nie jest to podżeganie do popełnienia przestępstwa:D