Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie sądzę, "słaba" płeć jestem:), ale miło, że Kolega wierzy we mnie;)

I pytanko dla ogrzewających kabelkami....jaką moc przyłączeniową macie???

Planujemy te kabelki w wylewce ok 10 cm. I tutaj rodzi sie pytanie, w którym miejscu je ułożyc... jeden z potencjalnych wykonawców sugeruje, zeby zrobic 8 cm wylewkę, on na to położy kabelki i kolejne 2 cm wylewki na to... Czy taki sposób będzie pełnił funkcję akumulacyjną???

Jestem laikiem ale wydaje mi się, że bardziej odpowiednie byłoby położenie tych kabelków głębiej, tzn. tak mniej więcej pośrodku tej wylewki czyli 5cm wylewka, na to kabelki i potem kolejne 5 cm. wylewki...

Ewentulnie kabelki na styropianie/na siatkach zbrojeniowych oczywiscie/ i zalać to 10 cm betonu... Co sądzicie???

Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie.:)

dasz sobie spokojnie radę, u mnie właśnie żona praktycznie całość ułożyła (parę dni przed wylewkami spadłem z drabiny, rękę uszkodziłem i żona całość prawie zrobiła).. -zobacz jak mamy zrobione - szczegóły pod linkiem w mojej stopce..

moc mamy 14kW.. to co proponuje wykonawca to zawracanie d... folia, na to siatka a wylewkarz jak będzie lać z węża to popodnosi i tyle, to nie apteka..

Obawiam się trochę wodnej podłogówki, ponieważ może sie zdarzyć tak, że przez pierwszych kilka lat dom może być zamieszkiwany tylko okresowo /długie wyjazdy/.

A jeśli do kabelków dodać rurki to jak to rozwiązać? rurki nad kablami? czy odwrotnie?

ja rurki mam w płycie więc inaczej, w samej 10cm wylewce dalbym wtedy rurki na dole, a kable na siatce na rurkach i podnosić przy zalewaniu..

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma problemu, trzeba tylko tak dobrać kable aby były nieco krótsze niż rurki bo inaczej trzeba by kombinować co zrobić z resztą bo uciąć się nie da ...:D

Hmm, trzeba dosc dobrze dobrac u ukladac od sterownika, jesli wyjdzie za malo odsunac o 1 linie od sciany itd, oby tylko nie byl za dlugi...

Hmm, trzeba dosc dobrze dobrac u ukladac od sterownika, jesli wyjdzie za malo odsunac o 1 linie od sciany itd, oby tylko nie byl za dlugi...

e tam , nie przesadzaj...

jak coś tam zostanie zawsze da się gdzieś ułożyć obok byle tylko się nie stykały ...

generalnie z kablami to nie ma problemu wystarczy je tylko w miarę równomiernie ułożyć...

a tak swoją drogą to ja osobiście nie robiłbym obydwu systemów na raz, albo jedno albo drugie ...;)

albo kable i zapominam co to ogrzewanie i jakieś pomieszczenia z tym związane, albo układ wodny ze swoimi zaletami i wadami...

co kto lubi lub chce ...

Gość Arturo72

a tak swoją drogą to ja osobiście nie robiłbym obydwu systemów na raz, albo jedno albo drugie ...;)

albo kable i zapominam co to ogrzewanie i jakieś pomieszczenia z tym związane, albo układ wodny ze swoimi zaletami i wadami...

co kto lubi lub chce ...

Dokładnie :)

e tam , nie przesadzaj...

jak coś tam zostanie zawsze da się gdzieś ułożyć obok byle tylko się nie stykały ...

generalnie z kablami to nie ma problemu wystarczy je tylko w miarę równomiernie ułożyć...

co kto lubi lub chce ...

Wiesz Jasku, roznie to bywa, ja bede stawial juz ten drugi dom, pozniej ktorys na pewno sprzedam, nie chce mi sie calego swiata nawracac na grzanie pradem, niech sie ktos tymi rurkami nacieszy i buli za gaz, nie warte to moich nerwow :p

Gość Arturo72
Wiesz Jasku, roznie to bywa, ja bede stawial juz ten drugi dom, pozniej ktorys na pewno sprzedam, nie chce mi sie calego swiata nawracac na grzanie pradem, niech sie ktos tymi rurkami nacieszy i buli za gaz, nie warte to moich nerwow :p

Dziwne tłumaczenie,to zapodaj tylko rurki,podepnij Kospela i masz efekt taki sam jak kable a oszczędzasz dodatkowo na kablach i sterach,które będą zbędne dla Ciebie jak i dla przyszłego użytkownika domu jak sprzedasz.

Dziwne tłumaczenie,to zapodaj tylko rurki,podepnij Kospela i masz efekt taki sam jak kable a oszczędzasz dodatkowo na kablach i sterach,które będą zbędne dla Ciebie jak i dla przyszłego użytkownika domu jak sprzedasz.

Stary, ale ja nie chce zadnej hydrauliki do CO skoro moge miec bez system bez zadnego elementu aktywnego.

Pisalem Ci juz, kable ze sterowaniem do mojego domu to 2000 PLN, rurki nie sa dla mnie, sa dla tych co nie ogarniaja, pozniej ich nie doloze...

co kto lubi lub chce ...

Też jestem zwolenniczką tylko jednego systemu, jesli jedno to nie drugie...

ciągnie mnie w stronę tych kabelków, niechętnie patrzę na systemy wodne, ale nie chciałabym pójść z torbami:))) i ewentualnie wysłuchiwać : "a nie mówiłem, rurki trzeba było dodać!" ;)

Pozdrawiam Pana Jaśka:)

Edytowane przez Schatje
literówka

ciągnie mnie w stronę tych kabelków, niechętnie patrzę na systemy wodne, ale nie chciałabym pójść z torbami:))) i ewentualnie wysłuchiwać : "a nie mówiłem, rurki trzeba było dodać!" ;)

Jesli np gazu zuzyjesz ponizej 600 m3/sezon to bedzie Cie kosztowac ok. 30 gr/KWh, dokladnie tyle ile ksoztuje nocny prad.

Dom widze energooszczedny, nie ma sie czego bac zupelnie.

Dzielną masz żonę:) _ARTUR_, niestety ja nie mam /takiego/ męża:) /który by mi kibicował:))))))/ więc może lepiej nie będę się z motyką na słońce porywała;)

Czytam właśnie Twój dziennik...super sie czyta!!!

Dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

Edytowane przez Schatje
ghj

Jesli np gazu zuzyjesz ponizej 600 m3/sezon to bedzie Cie kosztowac ok. 30 gr/KWh, dokladnie tyle ile ksoztuje nocny prad.

Dom widze energooszczedny, nie ma sie czego bac zupelnie.

W teorii też mi tak wychodzi ale teoria teorią, a w praktyce różnie to może byc...

Gazu nie ma w okolicy, więc tylko prąd wchodzi w rachubę...

Pozdrawiam:)

Gość Arturo72
Stary, ale ja nie chce zadnej hydrauliki do CO skoro moge miec bez system bez zadnego elementu aktywnego.

Pisalem Ci juz, kable ze sterowaniem do mojego domu to 2000 PLN, rurki nie sa dla mnie, sa dla tych co nie ogarniaja, pozniej ich nie doloze...

Rozumiem,że podwójne okna również zakładasz ?

Z nieotwieralnymi oknami domu też nikt Ci nie kupi,pakiet szybowy zamontuj od zewnątrz a od wewnątrz zapodaj trzyszybowe.Jak będziesz dom sprzedawał to pakiet sobie wymontujesz a nowemu klientowi pozostaną otwieralne okna...

Wiesz co u mnie wszyscy tak mowili: - pojdziesz z torbami.. - mlody glupi nie wie co go czeka.. - oo ile ty bedziesz za prad placil..

a teraz tak... pierwsza zima dom nie ocieplony do konca i srednio II taryfa wychodzi 340zł ile z tego na ogrzewanie to do konca nie wiem..

a teraz jak cieplo to przylatuja i pytania: i jak i jak to ogrzewanie?? mowie ze tyle i tyle.. to OOO nie mozliwe.. pokazuje FV i cisza..

Ja jestem zadowolony mimo wiadro litrowego domu :p pierw mial byc kociol na pellet czy ekogroszek wybralem kable ze wzgledu na bezobslugowosc brak popiolu itd.. mialo byc drozej niz pelletem a jest.... taniej..:popcorn: