Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiesz co u mnie wszyscy tak mowili: - pojdziesz z torbami.. - mlody glupi nie wie co go czeka.. - oo ile ty bedziesz za prad placil..

a teraz tak... pierwsza zima dom nie ocieplony do konca i srednio II taryfa wychodzi 340zł ile z tego na ogrzewanie to do konca nie wiem

a teraz jak cieplo to przylatuja i pytania: i jak i jak to ogrzewanie?? mowie ze tyle i tyle.. to OOO nie mozliwe.. pokazuje FV i cisza..

Ja jestem zadowolony mimo wiadro litrowego domu :p pierw mial byc kociol na pellet czy ekogroszek wybralem kable ze wzgledu na bezobslugowosc brak popiolu itd.. mialo byc drozej niz pelletem a jest.... taniej..:popcorn:

Mam nadzieję,że i u mnie tak będzie i będę bardzo zadowolona kabelków! :)

Pozdr.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Dla mnie kable i wodna podłogówka w jednej wylewce to bzdura do kwadratu,przynajmniej w niektórych wykonaniu.

Jeśli rurki mają służyć na "czarną godzinę" czyli w celu obniżenia rachunków za ogrzewanie to w grę wchodzi w takim wypadku jedynie pompa ciepła a wtedy rurki nie mogą być rozłożone na odp..ol się.

To musi być przemyślane dokładnie i wtedy wyjdzie na dom z 10-12 obiegów i ok.1km rurek.Wiąże się z tym pozostawienie tyle miejsca na szafkę podtynkową a z podłogi będą wystawały 20-24 kikuty rur.Ktoś tak robi z kablarzy/rurkowców ?

Nie sądzę a w takim wypadku te rurki obok kabli można sobie wsadzić w d...ę i będzie to wyrzucona bezmyślnie kasa za te rurki bo do niczego się one nie przydadzą :)

Edytowane przez Arturo72

u mnie wyszło by 9 - 10 obiegów - obwodów - rozdzielacz bym dał w ścianie w korytarzu na środku domu tam y sobie wystawało do 20 kocówek - całość była by zaślepiona regipsem - od rozdzielacza szło by zasilanie z pom. tech i tam jakiś coś zasilającego - dom w założeniu ma posłużyć około 25 lat później myślę ze będzie dla mnie za duży ( jak pisklaki wyfruną ) - postawię sobie taki 80 m :) ale to już odległa przyszłość

Gość Arturo72
u mnie wyszło by 9 - 10 obiegów - obwodów - rozdzielacz bym dał w ścianie w korytarzu na środku domu tam y sobie wystawało do 20 kocówek - całość była by zaślepiona regipsem - od rozdzielacza szło by zasilanie z pom. tech i tam jakiś coś zasilającego - dom w założeniu ma posłużyć około 25 lat później myślę ze będzie dla mnie za duży ( jak pisklaki wyfruną ) - postawię sobie taki 80 m :) ale to już odległa przyszłość

Jak masz już miejsce i chcesz tam zapodać rozdzielacz to nie wiem nad czym się zastanawiasz dalej.

Pakuj Kospela czy Elterma i po kłopocie.

Chcesz mieć wydumane NCO to zapodaj sobie siłowniki na rozdzielacz i będziesz miał wydumane NCO,takie same jak kablarze,ale uważam to za bezsens.

W/w wyjdzie taniej,niż gdybyś chciał zapodać jeszcze dodatkowo kable.

Arturo i Ty się dziwisz że gdzie nie zaczniesz baźgrać gonią Cię jak psa ?

Wszędzie z każdego głupka robisz, tylko Twoja cud pompka jest cacy.

Gaz głupki, prąd głupki, węgiel głupki, tylko Arturek jeden fetniak z głową na karku.

Człowieku, naprawdę się lecz.

Zacznij w końcu z tymi rybkami, to naprawdę uspokaja a laptopa wrzuć do kubła na śmieci.

Gość Arturo72
Arturo i Ty się dziwisz że gdzie nie zaczniesz baźgrać gonią Cię jak psa ?

Wszędzie z każdego głupka robisz, tylko Twoja cud pompka jest cacy.

Gaz głupki, prąd głupki, węgiel głupki, tylko Arturek jeden fetniak z głową na karku.

Człowieku, naprawdę się lecz.

Zacznij w końcu z tymi rybkami, to naprawdę uspokaja a laptopa wrzuć do kubła na śmieci.

Ale o so chozii ?

Pył w wungla za mocno wpłynął na mózg czy za mocna wódka była ?

Ale o so chozii ?

Pył w wungla za mocno wpłynął na mózg czy za mocna wódka była ?

Pył znoszę od lat bardzo dobrze, wódkę jeszcze lepiej.

Dla takich cherlaków jak Ty pierwsze jest chyba nieznane dlatego tak pieprzysz a drugie byłoby zabójstwem.

Obie te rzeczy są dla prawdziwych facetów ale Ty chyba raczej do nich się nie zaliczasz :)

załóż. koszt rurek 1000-1500. świat się szybko zmienia,technologie jeszcze szybciej.

ja mam 4 obwody po około 85 metrów,kosztowało mnie to 400zł i dokupiłem rozdzielacz. rurki można spokojnie samemu rozłożyć.

To musi być przemyślane dokładnie i wtedy wyjdzie na dom z 10-12 obiegów i ok.1km rurek.

A nie bierzesz pod uwagę że PC powietrzne za 10 lat osiągać będą dużo wyższą wydajność i podłączyć je będzie można do zwykłych grzejników panelowych. Wystarczą do tego dwie kilkumetrowe rurki do każdego pomieszczenia. Zresztą takie pompy są już teraz, tylko drogie.

A nie bierzesz pod uwagę że PC powietrzne za 10 lat osiągać będą dużo wyższą wydajność i podłączyć je będzie można do zwykłych grzejników panelowych. Wystarczą do tego dwie kilkumetrowe rurki do każdego pomieszczenia. Zresztą takie pompy są już teraz, tylko drogie.

Nigdy nie będzie lepszych rozwiązań niż ma Artur weź sobie to zapamiętaj... :mad:

:wiggle: