Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Aktualnie w chłodne wieczory i ew. noce jesienią dogrzewamy sie przenośnymi grzejnikami elektrycznymi. Z kolei w upały włączamy czasem klimatyzator przenośny. Obserwuję zuzycie prądu (taki przyrządzik wtykany w gniazdko). Wychodzi strasznie drogo. Piece akumulacyjne są strasznie cięzkie - czy moje drewniane podłogi to wytrzymają ? Chyba więc pozostanę przy c.o. ? Tylko czy Kospel, czy znacie coś lepszego ?

To zależy jakiej wielkości (kW). Myślę że 100 kg to nie jest taki straszny ciężar. Ja w każdym razie mam od 70 do 166 kg

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to po co się o prąd pytasz ...?

"kozę" sobie postaw, las masz dookoła więc z opałem nie powinno być problemu ...;)

Na kozę to ja jestem za stary (niedawno przeszedłem na emeryturę po 47 latach pracy). Na to minimum komfortu sobie (chyba ?) zapracowałem. Poza tym musiałyby być ze 3 kozy . Sypialenki i pokoik "telewizyjny". Większość czasu i tak spędzamy na zewnątrz - taras, działka, las, rowerek ... ale wieczory i noce jesienią ....

Aha, co do pompy, to myśle o niej, ale (jak to stary dziad ) mam pietra, bo to jakaś nowość nie wiem czy do końca w takich warunkach sprawdzona. Coś trzeba kopać w ziemii ? Czy wszystko poplątałem ?

Własnie, dlatego zaproponowałem Ci bezobsługowe rozwiązanie. Ustawiasz sobie temperaturę na termostacie jaką chcesz ( na każdy dzień, czy nawet na kilka stref w ciągu jednego dnia i masz komfort pracy). Do tego ładują Ci się tylko w taniej i jak chcesz, aby było szybko ciepło to podchodzisz sobie do termostatu podnosisz temp., a wentylatorek dmucha cieplutkie powietrze.

Własnie, dlatego zaproponowałem Ci bezobsługowe rozwiązanie. Ustawiasz sobie temperaturę na termostacie jaką chcesz ( na każdy dzień, czy nawet na kilka stref w ciągu jednego dnia i masz komfort pracy). Do tego ładują Ci się tylko w taniej i jak chcesz, aby było szybko ciepło to podchodzisz sobie do termostatu podnosisz temp., a wentylatorek dmucha cieplutkie powietrze.

Noo ... to brzmi ciekawie ... a ile by to kosztowało ? Bo jednak marzy mi się "temperaturowa niezawisłość" pomieszczeń. A 3 piece to chyba droźej niz c.o. które takźe jest sterowalne. Nawet zdalnie. Przed wyjazdem z miasta włączam i przyjezdzam do cieplutkigo domku. Ciekawe jak to by wyszło z kosztami eksploatacji w takim układzie przy 3 akumulatorowych.

Jak myśli kto za to zapłaci - Ja , Ty , Ta Pani, Ten Pan.

Elaborat na pół strony, ale ja dalej nie rozumiem Twojego zamartwiania się że kablarz zapłaci więcej po podwyżkach prądu.

Czy będzie płacił z Twojej kieszeni ? Wątpię.Więc o co chodzi ? Nieustanie potrzebujesz potwierdzenia że będziesz płacił mniej bo masz PC?

Będziesz płacił mniej ! Za prąd tak, sumarycznie za eksploatację - nie sądzę.

Nie interesuje mnie ile kosztował będzie serwis PC w przytaczanym przez Ciebie okresie oraz ile wydasz na jej naprawę. A może trzeba będzie kupić nową, bo aktualnie posiadanej się nie będzie opłacało naprawić jak już teraz pralki ? MNIE TO NIE INTERESUJE. Interesuje mnie tylko to że w kablach nie ma co się zepsuć a ich instalacja kosztuje kilkanaście do kilkadziesiąt tysięcy TANIEJ od PC. Amen.

:)

Mamy klimatyzator (na kółkach). Urządzenie tylez głośne, co prądozercze. W 2013 byliśmy tam do połowy listopada. Od września nocki bywają naprawdę chłodne. Zuzycie prądu na ogrzewanie trochę dało nam w kość. Stąd załatwiony prąd dwustrefowy i szukanie pomysłu na rozwiązanie tańsze w eksploatacji i w miarę proste w realizacji. Piece akumulacyjne chyba spełniają te oczekiwania. C.o. troszkę więcej pracy, ale bez przesady. Za to odpada problem cięzaru no i chyba grzejniki zajmą mniej miejsca w niewielkich sypialenkach niz piece. A przy okazji rury biegnące przez kuchenkę i łazienkę dogrzeją i te pomieszczenia. Kociołek mały estetyczny , sterowanie pogodowe i zdalne za niewielkie pieniądze. Szkoda, ze nie ma akumulacyjnych kotłów c.o. byłoby dwa w jednym.

Elaborat na pół strony, ale ja dalej nie rozumiem Twojego zamartwiania się że kablarz zapłaci więcej po podwyżkach prądu.

Czy będzie płacił z Twojej kieszeni ? Wątpię.Więc o co chodzi ? Nieustanie potrzebujesz potwierdzenia że będziesz płacił mniej bo masz PC?

Będziesz płacił mniej ! Za prąd tak, sumarycznie za eksploatację - nie sądzę.

Nie interesuje mnie ile kosztował będzie serwis PC w przytaczanym przez Ciebie okresie oraz ile wydasz na jej naprawę. A może trzeba będzie kupić nową, bo aktualnie posiadanej się nie będzie opłacało naprawić jak już teraz pralki ? MNIE TO NIE INTERESUJE. Interesuje mnie tylko to że w kablach nie ma co się zepsuć a ich instalacja kosztuje kilkanaście do kilkadziesiąt tysięcy TANIEJ od PC. Amen.

Ale mu surgi podniosłeś ciśnienie :D

Ale my nie mamy na mysli takiego na kolkach tylko nowoczesne i wiszace na scianie.

Napewno ekonomiczniejsze od jakiegos klimatyzatora przenosnego.

Nie ma sie czego bac, glosne tez nie sa... Ale nie jest tak ze go nie slychac.

Najlepiej u kogos zobaczyc, posluchac... O rachunki spytac.

Na taka powierzchnie nie potrzeba duzego urzadzenia.

Pradu bedzie chcial gdzies pomiedzy 300-1000W.

Kazdy musi sie przekonac co chce i

Zgadzam się, ze tak jest najlepiej. By nie powiedzieć idealnie. Ok. 10 lat pracowałem w pokojach z taką klimą. Ale koszt załozenia w kilku pomieszczeniach (nawet na działce człowiek bierze prysznic itd) co najmniej 2÷3 krotnie przekracza koszt c.o. wg mojej orientacji relacja kosztów eksploatacji podobna. Niemniej serdeczne dzięki za rady. Doceniam dobre checi, ale muszę szukać optimum - wywaźyć pomiędzy komfortem a kosztami tegoz.

Surgi sie na doktora wyuczyl, a ty od zakutych pal wyzywasz!? Oj, nie bedzie chlopina happy, nie bedzie. :)

UPSS !

Chylę czoła przed doktorem, nie chciałem nikogo urazić czy obrazić.:no:

Rycerz – w średniowieczu przedstawiciel uprzywilejowanej warstwy feudalnej trudniącej się służbą wojskową.

UPSS !

Chylę czoła przed doktorem, nie chciałem nikogo urazić czy obrazić.:no:

Rycerz – w średniowieczu przedstawiciel uprzywilejowanej warstwy feudalnej trudniącej się służbą wojskową.

Oddasz mu nerke gratis i bedziecie kwita. ;)

Teraz to tez warstwa feudalna. Cos jak szaman.