dziadekw 17.03.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ale to akurat nie jest ten Twój, patrząc na zużycie prądu (13000kWh/rok) dziadkowwwi sugeruję piece akumulacyjne - te dzisiejsze są małe i zgrabne Wszystkim b.dziękuję za uwagi. Coraz bardziej mnie przekonujecie do tych pieców akumulacyjnych. A juz niemal byłem zdecydowany na Kospela . A czy kocioł (elektryczny) nie moze mieć bufora, który akumulowałby ciepło pozwalając grzać głównie nocą plus dogrzewanie od 13 do 15-ej ? Bo mam taki układ pomieszczeń, ze puszczajac rurki z cieplym medium przez łazieneczkę i kuchenkę nie musze tam wstawiac grzejnikow. M.in. dlatego tak mi tkwi w głowie c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) Wszystkim b.dziękuję za uwagi. Coraz bardziej mnie przekonujecie do tych pieców akumulacyjnych. A juz niemal byłem zdecydowany na Kospela . A czy kocioł (elektryczny) nie moze mieć bufora, który akumulowałby ciepło pozwalając grzać głównie nocą plus dogrzewanie od 13 do 15-ej ? Bo mam taki układ pomieszczeń, ze puszczajac rurki z cieplym medium przez łazieneczkę i kuchenkę nie musze tam wstawiac grzejnikow. M.in. dlatego tak mi tkwi w głowie c.o. Kospel? Poco Cito? jaki sens grzac prądem wodę - wodą bufor i pomieszczenie wokół - buforem grzejnik - grzejnikiem powietrze? a gdzie koszt rurkologii, pompek obiegowych, bufora i ROBOCIZNY itd? nie prościej tak? Edytowane 17 Marca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Wszystkim b.dziękuję za uwagi. Coraz bardziej mnie przekonujecie do tych pieców akumulacyjnych. A juz niemal byłem zdecydowany na Kospela . A czy kocioł (elektryczny) nie moze mieć bufora, który akumulowałby ciepło pozwalając grzać głównie nocą plus dogrzewanie od 13 do 15-ej ? Bo mam taki układ pomieszczeń, ze puszczajac rurki z cieplym medium przez łazieneczkę i kuchenkę nie musze tam wstawiac grzejnikow. M.in. dlatego tak mi tkwi w głowie c.o. Mając bufor mozemy wykorzystac II taryfe w 100% pod warunkiem posiadania ogrzewania podłogowego lub konwekcyjnego lub mieszanego wodnego. Koszt bufora z grzałkami i automatyką niewiele wiekszy od Kospela a tylko potrzebne miejsce na bufor. Gdy dołozymy wezownice przepływowa cwu to mamy jeszcze w komplecie cwu w 100% II taryfy. Takie 2 w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Kospel? Poco Cito? jaki sens grzac prądem wodę - wodą bufor i pomieszczenie wokół - buforem grzejnik - grzejnikiem powietrze? a gdzie koszt rurkologii, pompek obiegowych itd? nie prościej tak? Sensu mie ma gdy bufor jest nieizolowany, gdy go zaizolujemy ponadstandartowo te straty są pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Sensu mie ma gdy bufor jest nieizolowany, gdy go zaizolujemy ponadstandartowo te straty są pomijalne. przypominam o kosztach robocizny, za którą można kupić co najmniej 2 piece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 17.03.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Robocizna .... no cóz , jeszcze parę lat temu zrobiłbym sam . Teraz przy kazdej opcji muszę płacić - vis major. Najpierwszym pomysłem byl piec typu śmieciuch. Tu dopiero byly koszty. Komin (!) Zabezp. przeciwpozarowe etc etc. No i uzyskanie zgody na komin w lesie ... jak by się człowiek nie obrócił ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) Porozmawiaj z Miloszenko:) Opuscil wasz wozek A tobie co zal nadal dupe sciska ze masz wieksze zuzycie od projektu z 1981.... Czy spadlo ci do 12999 bo zima lagodniejsza? w 1981 ktos projektował? no proszę cię... rękocadem przeciez wtedy lepiono domy z tego, co ktos ukradł... podejrzewam, ze pod tynkiem masz trzcinę, dlatego nawet PC nie jest panaceum na mega koszty ogrzania tego czegoś jak kupiłes taki badziew, to nie moja sprawa... ale grunt, że masz przaśnie aaa - w tym roku spaliłem 18000kWh - bo zima łagodniejsza bez odbioru Edytowane 17 Marca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 17.03.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Dziękuję wczystkim za wypowiedzi.Zaryzykuję i stawiam jednak na kable:)Nasi elektrycy proponują nam przewody firmy LUXBUD. Użytkuje może ktoś takie i może się wypowiedzieć w temacie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 OPRÓCZ KURTA I RK JAKOŚ TAK ZA BARDZONIE WIDZĘ wpisów o zużyciu[jasiu jeszcze]hipcia/o jak tam u ciebie wtym sezonie - z pokorą przyznam ci rację o copie 2 no p[ochwal się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 W te 18000 nie watpie... pewnie wiecej prales albo TV ogladales. albo jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 OPRÓCZ KURTA I RK JAKOŚ TAK ZA BARDZONIE WIDZĘ wpisów o zużyciu[jasiu jeszcze] hipcia/o jak tam u ciebie wtym sezonie - z pokorą przyznam ci rację o copie 2 no p[ochwal się nie czytałam licznika; 17 maja bedzie podsumowanie przez energretykę - wytrzymasz? póki co, przyjmij tyle, co napisałam poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 w 1981 ktos projektował? no proszę cię... rękocadem przeciez wtedy lepiono domy z tego, co ktos ukradł... podejrzewam, ze pod tynkiem masz trzcinę, dlatego nawet PC nie jest panaceum na mega koszty ogrzania tego czegoś jak kupiłes taki badziew, to nie moja sprawa... ale grunt, że masz przaśnie aaa - w tym roku spaliłem 18000kWh - bo zima łagodniejsza bez odbioru Czy Ciebie ktos jeszcze tutaj traktuje powaznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Dziękuję wczystkim za wypowiedzi. Zaryzykuję i stawiam jednak na kable:) Nasi elektrycy proponują nam przewody firmy LUXBUD. Użytkuje może ktoś takie i może się wypowiedzieć w temacie? Pozdrawiam. ostatnia szansa na pompę więc? luxbud? nie rób z siebie dziada i wez chociaż elektrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) HIPCIA OKna podstawie własnych doświadczeń i uwzględniając że u ciebie nie będzie copu2 1 wrzesień-1maja zmieścisz w 2800 kwh [co] i cwu 1400kwh oczywiście jeśli nie da się przypasować cyferek do copu 2proponuje do pozostałego zużycia na dom zastosować cop 0,33.zawsze coś się będzie zgadzać Edytowane 17 Marca 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.03.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Zaryzykuję i stawiam jednak na kable:) Nasi elektrycy proponują nam przewody firmy LUXBUD. . Znajdź innych elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Czy Ciebie ktos jeszcze tutaj traktuje powaznie? dobre pytanie - Czy Ciebie ktos jeszcze tutaj traktuje powaznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 17.03.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Znajdź innych elektryków. Czemu tak piszesz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 dobre pytanie - Czy Ciebie ktos jeszcze tutaj traktuje powaznie? Ale Ty jakies wynurzenia robisz. Cos tam gderasz, "doradzasz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.03.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) HIPCIA OK na podstawie własnych doświadczeń i uwzględniając że u ciebie nie będzie copu2 1 wrzesień-1maja zmieścisz w 2800 kwh [co] i cwu 1400kwh oczywiście jeśli nie da się przypasować cyferek do copu 2 proponuje do pozostałego zużycia na dom zastosować cop 0,33. zawsze coś się będzie zgadzać podstawisz sobie, co ci tam pasuje; p.s. po polsku piszemy 1 maja - 1 września Czemu tak piszesz???? bo na tej marce kabli najwięcej przytulą dla siebie Ale Ty jakies wynurzenia robisz. Cos tam gderasz, "doradzasz". chcesz mi coś sprzedać? Edytowane 17 Marca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 hipciu mi wystarczy odczyt z licznika i podlicznika.nie będę bredził o copie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts