Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niżej masz wytłuszczony link... poczytaj - pomyśl...

Czytalem pare dni temu.

Nie mozesz miec G12 w momencie korzystania z promocji, wiec to raczej dedykowane dla tych co malo zuzywaja, albo totalnie nieswiadomych.

Koniec roku i koniec promocji zbliza sie nieuchronnie. Skorzystaj. To u Ciebie jedyny sposob aby wyjsc z twarza z kosztami. :)

Niech przy kazdym rachunku na 4000 PLN po sezonie to sobie powtarza. Moze zachowa rownowage psychiczna jakims cudem. :)

czyli uważasz że za cały rok za CO będzie 4000 ? mnie to bardzo pasuje.. będzie jakbym ekogroszkowcem był.. tylko bez brudzenia się.. a jak wyjdzie mniej to jestem na plusie.. nie mowiac już o tym że oszczędzajc na kominach, piecu itp. jestem już jakies 5 lat po 4000 do przodu :)

czyli uważasz że za cały rok za CO będzie 4000 ? mnie to bardzo pasuje.. będzie jakbym ekogroszkowcem był.. tylko bez brudzenia się.. a jak wyjdzie mniej to jestem na plusie.. nie mowiac już o tym że oszczędzajc na kominach, piecu itp. jestem już jakies 5 lat po 4000 do przodu :)

Zapytaj Schatje czy w jej domku jej to bedzie pasowalo i czy sie z tym wogole liczy. :)

Dlatego pytam o opinie na temat Luxbuda. Elektrycy, którzy być może będą to u nas robić, proponują właśnie luxbuda, poniewaz na takowych właśnie pracują.

Aż takiego DZIADA chyba z siebie nie robię skoro porywam się na...kable :))))))) ;)

ja mam kable elektra.. zobacz czy w radomiu nie ma np. hurtowni alfa elektro - ja kupowałem u nich a to cała sieć..

ja mam kable elektry vcd - w grubej izolacji do posadzki właśnie.. jakbyś w okolicach kielc była to zapraszam.. moja żona chętnie podzieli się wiedzą tajemną o układaniu kabli.. w moim db chyba nawet są fotki jak ciagnie kabel... yy znaczy- układa instalację elektryczną :D

Obawiam się, że jeśli by sie tak zdarzyło, że...pójde z torbami /tfu tfu!!!! odpukać!!!!!!!!!!!!!!!!!!/, nie będzie mnie stać na żadnego...posta ;(

;)

Spokojnie. To powolny ale skuteczny drenaz kieszeni. Rachunki sie placi caly czas. Zabic (finansowo) pewnie nie zabije, bo skoro stac Cie na budowe domu to na zasilku nie siedzisz, ale bedzie upierdliwe. Do tego nikla jest perspektywa, ze zarobki beda rosly w tempie szybszym od ceny energii elektrycznej, wiec porcentowy udzial oplat za prad w budzecie domowym tez nie bedzie malal.

ja mam kable elektra.. zobacz czy w radomiu nie ma np. hurtowni alfa elektro - ja kupowałem u nich a to cała sieć..

ja mam kable elektry vcd - w grubej izolacji do posadzki właśnie.. jakbyś w okolicach kielc była to zapraszam.. moja żona chętnie podzieli się wiedzą tajemną o układaniu kabli.. w moim db chyba nawet są fotki jak ciagnie kabel... yy znaczy- układa instalację elektryczną :D

Poszukałam, zobaczyłam :) no jest i w Radomiu ta hurtownia. Dzięki Artur!!! Jak to dobrze popytać:)

Fotki odnośnie "ciągnięcia kabla":D widziałam i z podziwu wyjść nie mogę;)

Po cichu i ja liczę na rachunki rzędu 4000zl za cały prąd /niepoprawna optymistka?/ /Zaznaczę, ze na parterze nie chcę temp. wyższej niż 20st. a w sypialniach na górze 18st/

Pozdrowienia dla Ciebie i Małżonki. :)

Myślę, ze jak mam stawiać 3 , 4 piece to zadna oszczędność. Miewaliśmy tam juz w kwietniu, maju czy październiku niezłe przymrozki, a wyjście w nocy do lodowatej łazienki (tak to ze starymi ludźmi jest) z nagrzanej wentylatorkiem sypialenki przez lodowaty przedpokoik jakoś przestało nas bawić. Jeszcze 10 lat temu myślałem tak, jak Ty, dlatego teraz muszę to zrobić cudzymi rękami za pieniązki. Chyba przekonano mnie do centralnego z buforem. Nagrzewam tanim pradem i nie tak znów drogo mam superkomfort. Wszystko miniaturowe , dobrze zaizolowane, więc mam nadzieję, ze nie będzie zbyt prądozercze. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, którzy zechcieli zabrać głos.

Trochę Cię nie rozumiem myślałeś, że wstawisz jeden piec akumulacyjny do kilku pomieszczeń? Napisz, że chcesz zrobić to tanio, a nie mieć komfortu i kontroli nad każdym pomieszczeniem. Ja mieszkam przez cały rok z małym dzieckiem i nie mam żadnych zimnych przedpokoi. O łazience to napisałem Ci tak na szybko, ja mam maty grzewcze i zapominam raz ustawiam na termostacie to co chce i mam spokój. Ty ten domek masz czy będziesz stawiał ( bo czasami to różnie odnoszę wrażenie).Przyjechała do mnie ostatnio ciocia i jak zobaczyła u mnie moje rozwiązanie to mówi, że musi na starość sobie tak zrobić, żeby tyko kontrolować i nic nie robić, a jest cieplutko. Oczywiście ja Ciebie nie namawiam, tylko postanowiłem włączyć się do dyskusji.

Wszystko zależy od wielu czynników ( wymagania, budżet, komfort, bezobsługowość itp.), a ty napisałeś za mało informacji. Ja po to sobie założyłem piece, aby mieć stałą temperaturą jaką chce i o której chce w dodatku bezobsługowe rozwiązanie.

Moj nie litrowy dom baa nawet nie wiaderny a beczkowy w tym sezonie.. Pierwszym sezonie z nieocieplonym stropem i dachem oraz wiejaca do srodka wentylacja nie przekroczyl 2.000zl i nie mowcie mi ze w tym roku nie bylo zimy.. Na poludniu polski to fakt nie bylo.. Ale na polnocnym wschodzie moze az tyle sniegu nie bylo ale mrozilo fest.. Zaluje ze sobie nie kupilem jakiejs stacji meteo ktora by mierzyla temp. I wrzucala dane na kompa..

a czym ten rachunek będzie się różnił od twojego ...?

adresem ...?:D

No Jaśko teraz żeś pojechał ........ zaczęła się jazda na wózku .... :D

U mnie od 01-09-2013 do 17-03-2014 na CO 5280 kWh koszt 1375 PLN

197 dni średnia dobowa z tych dni to 26,8 kWh

Edytowane przez Krzysiek_BB

Trochę Cię nie rozumiem myślałeś, że wstawisz jeden piec akumulacyjny do kilku pomieszczeń? Napisz, że chcesz zrobić to tanio, a nie mieć komfortu i kontroli nad każdym pomieszczeniem. Ja mieszkam przez cały rok z małym dzieckiem i nie mam żadnych zimnych przedpokoi. O łazience to napisałem Ci tak na szybko, ja mam maty grzewcze i zapominam raz ustawiam na termostacie to co chce i mam spokój. Ty ten domek masz czy będziesz stawiał ( bo czasami to różnie odnoszę wrażenie).Przyjechała do mnie ostatnio ciocia i jak zobaczyła u mnie moje rozwiązanie to mówi, że musi na starość sobie tak zrobić, żeby tyko kontrolować i nic nie robić, a jest cieplutko. Oczywiście ja Ciebie nie namawiam, tylko postanowiłem włączyć się do dyskusji.

Wszystko zależy od wielu czynników ( wymagania, budżet, komfort, bezobsługowość itp.), a ty napisałeś za mało informacji. Ja po to sobie założyłem piece, aby mieć stałą temperaturą jaką chce i o której chce w dodatku bezobsługowe rozwiązanie.

Domek stoi 15 lat. Pomyslany był na letnie weekendy, ale zleciał czas, przyszła emeryturka i próbuję zaadaptować go do nieco bardziej ambitnych zadań. Chcę mieć ciepło wszędzie (oczywiscie w części ogrzewanej, bo domek jest ciut większy, ale nie będę ogrzewał jakichś komórek). Czytając b.wiele Waszych (i nie tylko) wypowiedzi dowiedziałem się, ze takie centralne pozwala na indywidualne sterowanie temperaturą kazdego pomieszczenia, pozwoli mi właczyć grzanie przed wyjazdem z miasta i dojechać (godzina jazdy) do juz podgrzanego domku zimą. A skoro jest oczywiste, ze musiałbym stawiać w kazdym pomieszczeniu piec, to c.o. nie wychodzi mi istotnie drozej, a uznałem, ze wygodniej, łatwiej panować nad zuzyciem i unikać chwilowych przeciązeń (unikam ryzyka przypadkowego załączenia 4 pieców naraz, bo kazdy sobię coś tam ustawi). Mam co prawda 18 kW , ale jest jeszcze terma, hydrofor, lodówka no i oświetlenie. Czasem jakieś elektronarzędzie (to raczej od 13 do 15 niz w nocy). Poczytałem, przemyślałem i wyszło mi, źe elektryczny piec c.o. z porządnym sterowaniem i z buforem ciepła to jest to. B. Dziękuję za uwagi. Omal nie zdecydowałem się na te piece, ale głebsza analiza konkretnej sytuacji prowadzi do takich właśnie wniosków.