jasiek71 18.03.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Poczytałem, przemyślałem i wyszło mi, źe elektryczny piec c.o. z porządnym sterowaniem i z buforem ciepła to jest to. B. Dziękuję za uwagi. Omal nie zdecydowałem się na te piece, ale głebsza analiza konkretnej sytuacji prowadzi do takich właśnie wniosków. wystarczy np. taka grzałka http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-z-kolpakiem-12kw-6-4-4-i4018835952.html wkręcona do bufora i nie potrzebujesz już żadnego kotła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.03.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 aaa.... to wy w tym domu tylko nocujecie ... u nas samej dziennej jak do tej pory cztery razy więcej ... ale co ma mi ciągnąć wiecej .... 2 x plazma + 2 x laptop + 1 stacjonarny oświetlenie oszczędne AGD z czego pralka i zmywarka w T II reszta bez patrzenia na godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.03.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 do malux: miloszenko zrobił desant ale miejsce długo nie stało puste głupio Ci - coooo? Ale o co chodzi? Ze mam klime? Ano mam Ale w nowym domu beda kable i klima tez, dlaczego? A bo taki mi sie to kalkuluje: Jako, ze mam juz LG P09RL, to moj pomiar pokazal: temp. zaciagana z domu - 24 stopnie temp. nawiewana z klimy - 47 stopni wentylator dmucha max - 600 m3/h pobor pradu - 820 W na zewnatrz w tym czasie bylo 10 stopni... A wiec: 1005 J/m3 x 23 K x 600 m3/h = 13869000 J = 3,85 kWh COP: 3,85 / 0,82 = 4,69 Wychodzi tylko tylko nieco wiecej niz to, co podaje producent dla +7 stopni, jak dla mnie urzadzenie dziala dokladnie tak, jak to udokumentowano. Ale ten COP to jest nic. W skrocie opisze co daj u mnie w domu zamontowanie klimy. W identycznych warunkach pogodowych (od 2-3 tygodni jest praktycznie tak samo, duzo dni slonecznych) zuzywalem na CO 2,7 m3 gazu, a wiec ok. 25-26 KWh, teraz klima aby zapewnic komfort pracuje okolo 3 godzin ze srednia moca 0,8 KW. M3 gazu kosztuje mnie ok 2,5 zl, KWh pracy klimy ok 0,57 zl, a wiec: Bylo: 25 KWh z gazu = 2,5 * 2,5 zl = 6,25 zl Jest: 0,8 KW x 3h = 2,4 KWh x 0,57 = 1,37 zl Niech sobie kazdy procentowo wyliczy ile mniej to kosztuje a potem wroci do obywatela TB i przeprasza Ma on duzo racji jesli twierdzi, ze po zamontowaniu ogrzewania z klimy klientom spadly rachunki dla CO. Klima daje komfort od razu i tam gdzie potrzeba, ja u siebie niestety nie moge jej miec tam gdzie to optymalne, ale to co obserwuje teraz pozwala mi powiedziec, iz wlasnie zuzycie spadlo mi ponizej pasywniaka Nie kwestionuje wad ogrzewania klima, wiadomo, jest strumien powietrza (mozna zawsze lopatki skierowac w inna strone), w nocy nie chodzi bo nie musi ale gdyby musiala to ja ja slysze, itd. Natomiast jesli ktos chcialby budowac dom np 150-180 m2 i chcial grzac czystym pradem, to wg mnie spokojnie moze isc w kable i dolozyc z 2 klimy, rachunki beda smieszne... Edit: Dodatkowe pomiary COPa: pomiar cop nr 2 (podczas mocnej wichury i ulewy w sobote): na zewnatrz: 4 w srodku: 21 nawiew: 50 went: 600m3/h prad: 1390 W (Tutaj uklon w strony VLD, ktory mial racje co do maksymalnego zuzycie apradu przez ta jednostke, tak to jest jak w necie do jednego modelu przypina sie rozne DTRki...) COP: 3,49 nr 3: na zewn: 3 w srodku: 23 nawiew 51 went: 600 prad: 1420 COP: 3,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 wystarczy np. taka grzałka http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-z-kolpakiem-12kw-6-4-4-i4018835952.html wkręcona do bufora i nie potrzebujesz już żadnego kotła ... A co z moim wymarzonym zdalnym sterowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 a czym ten rachunek będzie się różnił od twojego ...? adresem ...? Mozesz "wkrecac" kobietke w te kable. Posmiejemy sie wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.03.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A co z moim wymarzonym zdalnym sterowaniem ? Kreujesz się lub jesteś dziadkiem ale myślenie masz infantylne: "mieć ciastko i zjeść ciastko". Zawsze możesz zastosować sterowanie satelitarne ! Ale to jest żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.03.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A co z moim wymarzonym zdalnym sterowaniem ? Kupujesz np coś takiego: http://allegro.pl/sterowanie-gsm-sms-sterownik-ogrzewania-f-vat-i4049026973.html i hejże na Kowno:D Nawet temperaturę w domku Ci poda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P-6 18.03.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 dziadekw ja tez mam zamiar grzać się piecami akumulacyjnymi - dynamiczne z pogodówką )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Kreujesz się lub jesteś dziadkiem ale myślenie masz infantylne: "mieć ciastko i zjeść ciastko". Zawsze możesz zastosować sterowanie satelitarne ! Ale to jest żart. Drogi kompozytorze (kreujesz się na muzyka ?). Permanentne usiłowanie wykazania swojej "wyzszosci", to cecha dwunastolatków. Chętnie bym porozmawiał, bo lubię dzieci, ale tutaj zgłosiłem sie szukając rady mądrzejszych "w temacie". I niejedną uzyskałem. Oczywiście nie od Ciebie, bo czego się spodziewać po dzieciaku. Stawiając kospela z buforem i sterowaniem mam , jak sądzę, to czego chcę. Jeśli w rozumku kojarzy Ci się to z ciastkiem zjedzonym i posiadanym, to cóz ... Był taki miś, któremu wszystko się z jedzonkiem kojarzylo. P. S. A skoro zyczliwy człowiek doradza mi grzałkę do bufora zamiast kospela, to ja grzecznie podpytuję,czy wtedy takze będę mógł sterować zdalnie. Pytam, bo się nie znam. Gdybym był tak uczony jak ty, to pytać bym nie musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Drogi kompozytorze (kreujesz się na muzyka ?). Permanentne usiłowanie wykazania swojej "wyzszosci", to cecha dwunastolatków. Chętnie bym porozmawiał, bo lubię dzieci, ale tutaj zgłosiłem sie szukając rady mądrzejszych "w temacie". I niejedną uzyskałem. Oczywiście nie od Ciebie, bo czego się spodziewać po dzieciaku. Stawiając kospela z buforem i sterowaniem mam , jak sądzę, to czego chcę. Jeśli w rozumku kojarzy Ci się to z ciastkiem zjedzonym i posiadanym, to cóz ... Był taki miś, któremu wszystko się z jedzonkiem kojarzylo. P. S. A skoro zyczliwy człowiek doradza mi grzałkę do bufora zamiast kospela, to ja grzecznie podpytuję,czy wtedy takze będę mógł sterować zdalnie. Pytam, bo się nie znam. Gdybym był tak uczony jak ty, to pytać bym nie musiał A tak serio, to mam uczucia ambiwalentne. Z jednej strony czuję zal, ze nie jestem juz tak mlody jak Wy, a z drugiej ogromne to szczęście być dziadkiem ukochanej wnusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A tak serio, to mam uczucia ambiwalentne. Z jednej strony czuję zal, ze nie jestem juz tak mlody jak Wy, a z drugiej ogromne to szczęście być dziadkiem ukochanej wnusi. Tu na forum znajdziesz caly przekroj wiekowy inwestorow. Od pryszczersow ktorym tatus zafundowal dom, do starszych panow spedzajacych spokojnie emeryture. Naprawde sie nie przejmuj tekstami, tylko jak ktos Cie "tyka", to sie odgryz szczylowi i juz. Bez zbednego balastu w postaci "poczucia winy", ktore zdaje mi sie zaczynasz przejawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.03.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 M3 gazu kosztuje mnie ok 2,5 zl, KWh pracy klimy ok 0,57 zl, a wiec: Bylo: 25 KWh z gazu = 2,5 * 2,5 zl = 6,25 zl Jest: 0,8 KW x 3h = 2,4 KWh x 0,57 = 1,37 zl Bredzisz. Z klimy masz 2,4 kwh*COP czyli okolo 10 kwh (dla COP=4) Natomiast z gazu miałeś 25 kwh. No jak wszystkie Twoje wyliczenia są tak rzetelne to może ten COP też jest "lewy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.03.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Drogi kompozytorze (kreujesz się na muzyka ?). Permanentne usiłowanie wykazania swojej "wyzszosci", to cecha dwunastolatków. Chętnie bym porozmawiał, bo lubię dzieci, ale tutaj zgłosiłem sie szukając rady mądrzejszych "w temacie". I niejedną uzyskałem. Oczywiście nie od Ciebie, bo czego się spodziewać po dzieciaku. Stawiając kospela z buforem i sterowaniem mam , jak sądzę, to czego chcę. Jeśli w rozumku kojarzy Ci się to z ciastkiem zjedzonym i posiadanym, to cóz ... Był taki miś, któremu wszystko się z jedzonkiem kojarzylo. P. S. A skoro zyczliwy człowiek doradza mi grzałkę do bufora zamiast kospela, to ja grzecznie podpytuję,czy wtedy takze będę mógł sterować zdalnie. Pytam, bo się nie znam. Gdybym był tak uczony jak ty, to pytać bym nie musiał Dziadku, drogi Dziadku, nie chcemy jeszcze spać.....No to mnie rozgryzłeś. Jestem dwunastolatkiem. Nie wykazuje i nie zamierzam wykazywać wyższości nad nikim. We wcześniejszych postach, opierając się na podanych przez Ciebie informacjach, sugerowałem zainstalowanie pieców akumulacyjnych. Bufor i grzałka - każdy sam wybiera. Najpierw piszesz że mieszkasz wiosną i jesienią a teraz chcesz bufor z grzałką ? I co na zimę będziesz spuszczał wodę żeby nie zamarzł i sms-em napełniał. Glikol do buforu, proszę bardzo.Bogatemu wszystko wolno. Nie jestem uczonym. Dziękuje za uwagę i do widzenia się Państwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Bredzisz. Z klimy masz 2,4 kwh*COP czyli okolo 10 kwh (dla COP=4) Natomiast z gazu miałeś 25 kwh. No jak wszystkie Twoje wyliczenia są tak rzetelne to może ten COP też jest "lewy". Stary ja za COPa nie płace Interesuje mnie ile kosztuje mnie komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Dziadku, drogi Dziadku, nie chcemy jeszcze spać.....No to mnie rozgryzłeś. Jestem dwunastolatkiem. Nie wykazuje i nie zamierzam wykazywać wyższości nad nikim. We wcześniejszych postach, opierając się na podanych przez Ciebie informacjach, sugerowałem zainstalowanie pieców akumulacyjnych. Bufor i grzałka - każdy sam wybiera. Najpierw piszesz że mieszkasz wiosną i jesienią a teraz chcesz bufor z grzałką ? I co na zimę będziesz spuszczał wodę żeby nie zamarzł i sms-em napełniał. Glikol do buforu, proszę bardzo.Bogatemu wszystko wolno. Nie jestem uczonym. Dziękuje za uwagę i do widzenia się Państwem. Drogi Kompozytorze. Ja na początku jedynie zapytywałem i prosiłem o radę, bo słyszałem o róznych opcjach. Czytając tu (i nie tylko tu) z radością niejaką zauwazyłem, ze przy starannie przemyślanym rozwiązaniu mogę z tego swojego letniaczka wycisnąć więcej. (Wielki Wódz W.I.Lenin mawiał "wiek zywi, wiek uczys'"). No i zamarzyly mi się zimowe rajdy po lesie na biegówkach i takie tam. Włącznie z przenocowaniem - o ile okaze się, ze to mozliwe. I tak oto mój pierwotny pomysł o dogrzewaniu jesienno/wiosennym buńczucznie rozrósł się do gniazdka na zimowe wypady 1 -2 - 3 dniowe nawet. Nadal nie mam 100 % pewności, ze nie wymyśliłem sobie jakiejś głupoty, ale raz maty rodyła. p. S. Pisałeś , ze zartujesz. No to tyz se pozartowałem. Jeśli Cię uraziłem, to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Aha. Jeszcze co do spuszczania wody z układu uzytkowego. Gdzieś wyczytałem o mozliwości puszczenia wzdluz rurek kabelka grzejnego. Ale nie mogę tego odnaleźć. No i wreszcie jest przeciez opcja no froz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Aha. Jeszcze co do spuszczania wody z układu uzytkowego. Gdzieś wyczytałem o mozliwości puszczenia wzdluz rurek kabelka grzejnego. Ale nie mogę tego odnaleźć. No i wreszcie jest przeciez opcja no froz ? Ciągle jeszcze kombinuję. Do jesieni trochę czasu - coś trzeba zdecydować. Piszesz "bogatemu ...". Obawiam się, ze wielu tu bogatszych ode mni - ja mieszkam w bloku (100 m2 , ale w bloku). A po prawie pół wieku pracy (47 lat 4 miesiące i 18 dni) mogę sobie chyba sprawić troche radochy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.03.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Aha. Jeszcze co do spuszczania wody z układu uzytkowego. Gdzieś wyczytałem o mozliwości puszczenia wzdluz rurek kabelka grzejnego. Ale nie mogę tego odnaleźć. No i wreszcie jest przeciez opcja no froz ? czyli mamy juz obraz: bufor, kable - dorzuc jeszcze PC i solary... z całym szacunkiem, bom ja jeszcze dziecko, ale zaczynasz przesadzać moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadekw 18.03.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 czyli mamy juz obraz: bufor, kable - dorzuc jeszcze PC i solary... z całym szacunkiem, bom ja jeszcze dziecko, ale zaczynasz przesadzać moim zdaniem No dobrze - przesadzam. Tak se tam rozmarzyłem się. No to będę spuszczał wodę z układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) czyli mamy juz obraz: bufor, kable - dorzuc jeszcze PC i solary... z całym szacunkiem, bom ja jeszcze dziecko, ale zaczynasz przesadzać moim zdaniem Oj tam, oj tam. Dołoży się agregat prądotwórczy, żeby przypadku braku prądu kable mogły dogrzewać rurki. Agregat podłączy się do najbliższej stacji paliw co by benzyny nie zabrakło. Ze stacją paliw podpisze się umowę na utrzymywanie stałego zapasu paliwa do agregatu. Można jeszcze dywersyfikować zasilanie agregatu benzyną, przerabiając silnik na zasilanie gazem z butli LPG. Co się nie da jak się da. Edytowane 18 Marca 2014 przez Wivaldi Zupa była za słona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts