Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stary ja za COPa nie płace Interesuje mnie ile kosztuje mnie komfort

Jeśli dla komfortu wymagane było dostarczenie 25kW, to dostarczając 10kW masz zapewnie taniej, ale i mniej komfortowo.

Jakos nie wyobrazam sobie, jak miałbym wytłumaczyc dziecku, ze w jego pokoju test "trochę" chłodniej, tylko dlatego, ze dla oszczędnosci grzejemy COPem, a ono ma pecha i pokój na końcu korytarza.

Ale Ty już chyba dla oszczędnosci chciałec z ceramiki w łazience rezygnować, wiec mnie nic nie zdziwi :)

Jeśli dla komfortu wymagane było dostarczenie 25kW, to dostarczając 10kW masz zapewnie taniej, ale i mniej komfortowo.

Jakos nie wyobrazam sobie, jak miałbym wytłumaczyc dziecku, ze w jego pokoju test "trochę" chłodniej, tylko dlatego, ze dla oszczędnosci grzejemy COPem, a ono ma pecha i pokój na końcu korytarza.

Ale Ty już chyba dla oszczędnosci chciałec z ceramiki w łazience rezygnować, wiec mnie nic nie zdziwi :)

ja współczuję czego innego - przy +10stC na zewnątrz zużył 25kWh, to co sie dzieje przy - 20stC?

przy założeniu, ze w domu ma 22stC

przy +10stC => 25kWh/dobę

przy 0stC => 45kWh/dobę

przy -20stC => 88kWh/dobę

piękny dom wiadrolitrowy

już mi się nie chce dywagować, co nadmucha z tej klimy przy -20stC... wentyl w jednostce zewnetrzenej nawet nie pierdnie...

... a jak nałożyć wykres sprawności na to zuzycie, to wyjdzie jak u von pumpareiro... przy konkretnej zimie COP niewiele wiekszy od 1...

Edytowane przez Hippek