Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedynie dziwne. ;)

No to uspokoję Kolegę: nie rodzinę miałam na myśli używając wcześniej pierwszej osoby liczby mnogiej :)

Ale swoją drogą "dziwny jest ten świat" ... czasem...

" Lecz ludzi dobrej woli jest więcej

i mocno wierzę w to,

że ten świat

nie zginie nigdy dzięki nim.

Nie! Nie! Nie! "

....

http://www.youtube.com/watch?v=gzACDJCfQvs

Edytowane przez Schatje

przy takich temperaturach trzeba grzać w domu?

ten twój kot to ten co ostatni sterroryzował rodziną w amerycę? jak ty wejdziesz do budy?

ja doceniam szczerość 18-20 he he

Malux czytaj ze zrozumieniem - ja napisałem że dla mnie 18-20 to zimno, w domu mam 22-23C , w łazienkach 24C.

Jak bym zrobił 18C to by mnie moje kobiety powiesiły lub pogoniły do budy ( kota - bo psa nie mam ):lol2:

No to uspokoję Kolegę: nie rodzinę miałam na myśli używając wcześniej pierwszej osoby liczby mnogiej :)

Ale swoją drogą "dziwny jest ten świat" ... czasem...

" Lecz ludzi dobrej woli jest więcej

i mocno wierzę w to,

że ten świat

nie zginie nigdy dzięki nim.

Nie! Nie! Nie! "

....

http://www.youtube.com/watch?v=gzACDJCfQvs

pyxisa Klasykiem traktujesz?

przecież to prosty chłopak jest i do niego trzeba tak:

"Choojta, choojtaaaaa

wypi....lil soltys wojtaaaa..

Upsa, saaaa..."

No Ciebie!!! :) I nie gniewaj się już, przecież moim zamiarem nie było urazić...kogokolwiek. :)

Nie ma takiej opcji. Nie po to tu pisze, zeby sie na kogokolwiek "gniewac". :)

Nawet Hipolita toleruje jak bakterie w jelitach. Byc musi, chociaz g...o robi. To taki swoisty "komensalizm" w celu podtrzymania konwersacji w tym watku.

ja współczuję czego innego - przy +10stC na zewnątrz zużył 25kWh, to co sie dzieje przy - 20stC?

przy założeniu, ze w domu ma 22stC

przy +10stC => 25kWh/dobę

przy 0stC => 45kWh/dobę

przy -20stC => 88kWh/dobę

piękny dom wiadrolitrowy

już mi się nie chce dywagować, co nadmucha z tej klimy przy -20stC... wentyl w jednostce zewnetrzenej nawet nie pierdnie...

... a jak nałożyć wykres sprawności na to zuzycie, to wyjdzie jak u von pumpareiro... przy konkretnej zimie COP niewiele wiekszy od 1...

No wlasnie to tak nie dziala.

Piecyk goni podlogowke bardzo podobnie zarowno przy +7 jak i przy +2, zauwazalne roznice sa jak srednia dobowa schodzi ponizej 0.

88 KWh/dobe przy -20 - bardzo mozliwe, wszak musze utrzymac ok 23 stopni dla 150 m3 betonu/silki..., natomiast ponizej -10 klima raczej nie bedzie chodzic.

Jeśli dla komfortu wymagane było dostarczenie 25kW, to dostarczając 10kW masz zapewnie taniej, ale i mniej komfortowo.

Jakos nie wyobrazam sobie, jak miałbym wytłumaczyc dziecku, ze w jego pokoju test "trochę" chłodniej, tylko dlatego, ze dla oszczędnosci grzejemy COPem, a ono ma pecha i pokój na końcu korytarza.

Ale Ty już chyba dla oszczędnosci chciałec z ceramiki w łazience rezygnować, wiec mnie nic nie zdziwi :)

Dziecko poki co spi z nami to raz.

Dwa, nie widzisz roznicy w ogrzwaniu powietrza vs ladowanie 150 ton betonu/silki do temp wyzszej niz powietrze?

Dywagujcie sobie ile chcecie, moj dom stoi otworem, mam zdjecia zuzycia gazu, watomierz pwiety prze klime, zapraszam...

Dziecko poki co spi z nami to raz.

Dwa, nie widzisz roznicy w ogrzwaniu powietrza vs ladowanie 150 ton betonu/silki do temp wyzszej niz powietrze?

Dywagujcie sobie ile chcecie, moj dom stoi otworem, mam zdjecia zuzycia gazu, watomierz pwiety prze klime, zapraszam...

Tzn podłogowką wodną ladujesz te tony silki, a nadmuchowym powietrzem nie ? Możesz rozwinąć ?

Jesli już mówisz o ładowaniu betonu, to robisz to tylko raz, na początku sezonu grzewczego. Poźniej tylko uzupelniasz straty domu, ktore są niezależne od tego w jaki sposob ta energie dostarczasz.

I dla jasnosci - ile masz pomieszczeń, jaka jest w nich temperatura przy podłogowce, jaka przy nadmuchu ?

Edytowane przez fotohobby