Przemysław_ 18.03.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Proponuję aby pisać tylko na temat sporo ludzi czyta ten wątek, szanujcie czas innych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.03.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Tzn podłogowką wodną ladujesz te tony silki, a nadmuchowym powietrzem nie ? Możesz rozwinąć ? Jesli już mówisz o ładowaniu betonu, to robisz to tylko raz, na początku sezonu grzewczego. Poźniej tylko uzupelniasz straty domu, ktore są niezależne od tego w jaki sposob ta energie dostarczasz. I dla jasnosci - ile masz pomieszczeń, jaka jest w nich temperatura przy podłogowce, jaka przy nadmuchu ? Jesli ogrzewam klima to ta silka nagrzewa sie co najwyzej na swojej powierzchni, wylewka ledwo zauwazy temp wewnatrz pomieszczen. Nie dosc, ze o wiele mniej energii potrzeba, zeby w domu bylo cieplo, to jeszcze temp przegrod zewnetrznych jest nizsza przez co straty domu tez maleja. Poza tym w srodku nocy temp sie obniza, przy podlogoce raczej byla podtrzymywana, teraz klima rano w kilkanascie minut podbijam temp od wiecej niz komfortowej, dlatego moge sobie w nocy pozwolic na spadek temp, choc jest to spadek rzedu 0,5 - 1 stopnia. Ja wiem, ze to ciezko zaakcpetowac, ale takie sa obserwacje, ktore przerosly moje wszelkie oczekiwania. Nie pozostaje nic wiecej jak dolozyc troche ogniw i jechac wiekszosc roku za free Co do wszystkich pomieszczen - trwaja prace nad monitoringiem online calego domu, poki co tylko salon, kuchnia i gabinet sa osiagalne. Najzimniejsze pomieszczenie to niezytkowana sypialnia na poddaszu, temp w ciagu doby oscyluje miedzy 21 a 22 stopnie, roznica moze i zadna ale odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Dziecko poki co spi z nami to raz. Dwa, nie widzisz roznicy w ogrzwaniu powietrza vs ladowanie 150 ton betonu/silki do temp wyzszej niz powietrze? Dywagujcie sobie ile chcecie, moj dom stoi otworem, mam zdjecia zuzycia gazu, watomierz pwiety prze klime, zapraszam... Proszę Cię nie twórz nowych praw Fizyki - nie wyjmiesz tyle samo jeżeli włożyłeś 2,5 razy mniej . Może przegrzewałeś dom grzejąc gazem i intensywnie wietrzyłeś - szło 25 KW, a teraz grzejesz tylko część domu i zużywasz 2,5 raz mniej 10KW ). Może komfort ratuje Ci właśnie ta masa betonu i ścian ???? Pogrzej tylko tą PC PP 2 -3 tygodnie przy 0-5C pogadamy o odczuwalnym komforcie termicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Jesli ogrzewam klima to ta silka nagrzewa sie co najwyzej na swojej powierzchni, wylewka ledwo zauwazy temp wewnatrz pomieszczen. Nie dosc, ze o wiele mniej energii potrzeba, zeby w domu bylo cieplo, to jeszcze temp przegrod zewnetrznych jest nizsza przez co straty domu tez maleja. A jak ogrzewasz podłogowką, to jak się ta silka nagrzewa ? Masz ogrzewanie ścienne ? Jaką temperature maja teraz ściany, a jaka miały wczesniej ? Jeśli nie ma w nich rur ściennego, to jak możesz twierdzić, ze teraz temp tych przegrod jest mniejsza ? Reszty nie komentuję... Własnie próbujesz forsować opinię, ze zmieniajac sposób przekazania energii do pomieszczeń zmieniasz dom 50kWh/m2/rok w 25kWh/m2/rok. Absurd. Już pomijam mniejszy komfort, różnicę pomiędzy temperaturami w pomieszczeniach, zimną podłogę w lazience.... Edytowane 18 Marca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Widać te KW z PC PP jakiejsi cieplejse niż z gazu abo co HEJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 pyxisa Klasykiem traktujesz? przecież to prosty chłopak jest i do niego trzeba tak: Bo jebnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jesli ogrzewam klima to ta silka nagrzewa sie co najwyzej na swojej powierzchni, wylewka ledwo zauwazy temp wewnatrz pomieszczen. Nie dosc, ze o wiele mniej energii potrzeba, zeby w domu bylo cieplo, to jeszcze temp przegrod zewnetrznych jest nizsza przez co straty domu tez maleja. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Jesli już mówisz o ładowaniu betonu, to robisz to tylko raz, na początku sezonu grzewczego. A niby dlaczego masz ten beton ładować? Edytowane 19 Marca 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A niby dlaczego masz ten beton ładować? co niektórzy czekają z rozpoczęciem sezonu zakładając coraz grubsze swetry a jak już zabraknie im garderoby to idą uruchomić ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 co niektórzy czekają z rozpoczęciem sezonu zakładając coraz grubsze swetry a jak już zabraknie im garderoby to idą uruchomić ogrzewanie... aaa, to teraz rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A niby dlaczego masz ten beton ładować? Nie tyle ladować, co rozgrzać do temperatury, w ktorej będzie,pózniej oddawał ciepło. Ale to tylko na poczatku sezonu i aż tak wiele kWh to nie zabiera, zresztą po wyłączeniu grzania beton to i tak odda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Nie tyle ladować, co rozgrzać do temperatury, w ktorej będzie,pózniej oddawał ciepło. Jeżeli przechodzisz płynnie z lata w jesień, to nie musisz nic rozgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dywagujcie sobie ile chcecie, moj dom stoi otworem, mam zdjecia zuzycia gazu, watomierz pwiety prze klime, zapraszam... Miłosz zejdź na ziemię zapotrzebowania budynku na energię nie oszukasz suszarką do włosów... trzeba porównać przynajmniej ze dwa pełne sezony grzewcze aby można było wyciągnąć jakiekolwiek pobieżne wnioski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Oj... zal ci zal... teraz taktyka TB, ale mi by tez bylo glupio przy 13000kWh w nowoczesnym domku... oj żal mi, żal... ale tego, że Cię wydymali na POMPĘ CIEPŁA i też zużywasz 13000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No w badziewiastym domu z 81' z tego co pamietam to i tak mniej od ciebie... Wiem ze roznicy nie widzisz... Czy to 81' , 95' 10' czy 1957.... Pozatym twoich pieniedzy nie wydalem... A i P/P sobie kupilem... Tez se kup to nie bedziesz musial sie na fm leczyc i finansow innych czepiac. wszystko Ci się tak nie udaje w życiu? badziewiasty dom, badziewiasta pompa... szczerze współczuję za cenę twojej aparatury okablowałby 8 domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Juz w 90' r powstawaly ponoc domy izolowane... Twoj jest z ktorego? z 1790go. Łapie się więc. Ja jestem zadowolony i z domu i z pompy... Kwestia wymagań w życiu. Zresztą co ci pozostało. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Ja czy ty sie przypierdzielasz? Ty plączesz się za mną jak smród po gaciach. Czep się pixia, jak to wcześniej bywało i bedzie cacy. Edytowane 19 Marca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A jak ogrzewasz podłogowką, to jak się ta silka nagrzewa ? Masz ogrzewanie ścienne ? Jaką temperature maja teraz ściany, a jaka miały wczesniej ? Jeśli nie ma w nich rur ściennego, to jak możesz twierdzić, ze teraz temp tych przegrod jest mniejsza ? Reszty nie komentuję... Własnie próbujesz forsować opinię, ze zmieniajac sposób przekazania energii do pomieszczeń zmieniasz dom 50kWh/m2/rok w 25kWh/m2/rok. Absurd. Już pomijam mniejszy komfort, różnicę pomiędzy temperaturami w pomieszczeniach, zimną podłogę w lazience.... Dla Ciebie to absurd, dla mnie nizsze rachunki. Nie mam zamiru sie spinac i kazdemu udowadniac, ze nie jestem wielbladem. Temperatura sciany jest teraz nie wyzsza niz temp powietrza, wczesniej zawsze bylo ok 1.5 stopnia wiecej... Temperature sprawdzam pirometrem, aczkolwiek jak mialem czujnik temp do reku powieszony na scianie to tez zawze pokazywal wiecej niz pare cm od sciany... Chcesz to przyjedz, zobacz, wyjdz z pudelka zacznij myslec Wszyscy myslicie, ze jak z OZC wyjdzie tyle i tyle to zawsze to samo trzeba wlozyc dla zapewnienia komfortu, otoz ja uwazam, ze komfort mozna osiagac nie tylko przez akumulacje i stala temp., moj dom obecnie laczy cechy obu systemow: ogrzewania nadmuchowego i duzej akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Wszyscy myslicie, ze jak z OZC wyjdzie tyle i tyle to zawsze to samo trzeba wlozyc dla zapewnienia komfortu, otoz ja uwazam, ze komfort mozna osiagac nie tylko przez akumulacje i stala temp., moj dom obecnie laczy cechy obu systemow: ogrzewania nadmuchowego i duzej akumulacji. dobrze Ci ktoryś napisał, ze na razie jedziesz w ścianach ciepłem zakumulowanym z ogrzewania gazem; poza tym nie ma zimy; poczytaj tez j-j; zwyczajnie może być nieprzyjemnie przy temp. powietrza nawet w okolicach 24stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Miłosz zejdź na ziemię zapotrzebowania budynku na energię nie oszukasz suszarką do włosów... trzeba porównać przynajmniej ze dwa pełne sezony grzewcze aby można było wyciągnąć jakiekolwiek pobieżne wnioski... Jasiek, podjedz do mnie jak bedziesz w Krakowie, zobaczysz, dotkniesz, uwierzysz A propos suszarki - do suszenia wlosow klima nadaje sie znakomicie Ja wiem, ze te cyferki dziwnie wygladaja, ale jak macie pomysl to podajcie co i jak gdzie zmierzyc zebyscie zrozumieli Co do porownywania - caly luty i czesc marca monitorowalem zuzycie gazu: oscylowalo od 2,2 do 3,3 m3 malo zaleznie od tego czy slonce swiecilo czy nie (czujnik pogodowki od polnocy). Pamietaj prosze, iz ja nie potrzebuje 22,5 stopnia non-stop w kazdym pomieszczeniu, tylko maksymalnie w polowie z nich przez polowe dnia, klima pozwala mi to precyzyjniej i dynamcznie dostarczac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts