Liwko 19.03.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dla Ciebie to absurd, dla mnie nizsze rachunki. Nie mam zamiru sie spinac i kazdemu udowadniac, ze nie jestem wielbladem. Temperatura sciany jest teraz nie wyzsza niz temp powietrza, wczesniej zawsze bylo ok 1.5 stopnia wiecej... Temperature sprawdzam pirometrem, aczkolwiek jak mialem czujnik temp do reku powieszony na scianie to tez zawze pokazywal wiecej niz pare cm od sciany... Chcesz to przyjedz, zobacz, wyjdz z pudelka zacznij myslec Wszyscy myslicie, ze jak z OZC wyjdzie tyle i tyle to zawsze to samo trzeba wlozyc dla zapewnienia komfortu, otoz ja uwazam, ze komfort mozna osiagac nie tylko przez akumulacje i stala temp., moj dom obecnie laczy cechy obu systemow: ogrzewania nadmuchowego i duzej akumulacji. Cuda, cuda o gła sza ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dla Ciebie to absurd, dla mnie nizsze rachunki. Nie mam zamiru sie spinac i kazdemu udowadniac, ze nie jestem wielbladem. Temperatura sciany jest teraz nie wyzsza niz temp powietrza, wczesniej zawsze bylo ok 1.5 stopnia wiecej... Temperature sprawdzam pirometrem, aczkolwiek jak mialem czujnik temp do reku powieszony na scianie to tez zawze pokazywal wiecej niz pare cm od sciany... Chcesz to przyjedz, zobacz, wyjdz z pudelka zacznij myslec Najwyrażniej Ty nie myślisz, a już w zadnym wypadku nie potrafisz analizować otrzymanych danych. Produkujesz absurdalne tezy, których nie potrafisz wyjasnić np to, jakoby podłogówka nagrzewała silke w całej objetosci, a ogrzewanie nadmuchowe tylko jej powierzchnię. Możesz wyjasnić mechanizm tego zjawiska, czy wolisz przemilczeć ? Nawet, jesli temperatura scian jest o 1,5 stopnia nizsza ( co mnie nie dziwi, bo jak sam napisałeś masz teraz chłodniej w pomieszczeniach) to mozesz na tym oszczedzić maks 10% energii. Ale to jakby logiczne Masz dom rozgrzany po sezonie grzewczym, teraz on jeszcze oddaje cześć zakumulowanej energii, aby pokryć jej deficyt (bo dostarczasz mniej energii) Tak, jak napisal jasiek, porównywac mozesz dwa sezony. Chyba namówie mojego ojca, ogrzewajacego miałem, żeby zamiast grzejników powrócił do ogrzewania nadmuchowego, ktore działalo w latach '70 i '80 w tym budynku. Zaoszczędzi 50 % opalu, no i ten konfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Oops.... Hipolit sie wpierdziela... A potem narzeka... Szuka a potem ze to niby tak za nim.... No ale sie spodziewac po takim dla kogob 3000-9000 a lodowka ma COP 2 kolegę Ci biją dwa posty niżej a Ty nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Najwyrażniej Ty nie myślisz, a już w zadnym wypadku nie potrafisz analizować otrzymanych danych. Produkujesz absurdalne tezy, których nie potrafisz wyjasnić np to, jakoby podłogówka nagrzewała silke w całej objetosci, a ogrzewanie nadmuchowe tylko jej powierzchnię. Możesz wyjasnić mechanizm tego zjawiska, czy wolisz przemilczeć ? Nawet, jesli temperatura scian jest o 1,5 stopnia nizsza ( co mnie nie dziwi, bo jak sam napisałeś masz teraz chłodniej w pomieszczeniach) to mozesz na tym oszczedzić maks 10% energii. Ale to jakby logiczne Masz dom rozgrzany po sezonie grzewczym, teraz on jeszcze oddaje cześć zakumulowanej energii, aby pokryć jej deficyt (bo dostarczasz mniej energii) Tak, jak napisal jasiek, porównywac mozesz dwa sezony. Chyba namówie mojego ojca, ogrzewajacego miałem, żeby zamiast grzejników powrócił do ogrzewania nadmuchowego, ktore działalo w latach '70 i '80 w tym budynku. Zaoszczędzi 50 % opalu, no i ten konfort Jesli ja nie potrafie zadnych danych analizowac, to zrob to za mnie. Podam Ci wszystko co potrzebujesz. Ale, jesli czesc pomieszczen ma srednio na dobe 1-1,5 stopnia mniej, jesli odpowiednia temp. jest utrzymywana przez czesc dnia a nie cala dobe, jesli temp wylewki wynosi 21 stopni a nie jak wczesniej 24-25, to jak policzysz to wszystko razem i ddoasz COP to sie okaze, ze mozna dostarczyc 50% mniej i miec tak samo cieplo tam gdzie chcesz i kiedy chcesz, ale nie wszedzie i cala dobe... Teraz to brzmi jasniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 czyli konczy się sezon - przechodzę na G11 w PGE prznosze się do DUONu i zmieniam na g12 ? Taryfę możesz zmienić tylko raz na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jesli ja nie potrafie zadnych danych analizowac, to zrob to za mnie. Podam Ci wszystko co potrzebujesz. Ale, jesli czesc pomieszczen ma srednio na dobe 1-1,5 stopnia mniej, jesli odpowiednia temp. jest utrzymywana przez czesc dnia a nie cala dobe, jesli temp wylewki wynosi 21 stopni a nie jak wczesniej 24-25, to jak policzysz to wszystko razem i ddoasz COP to sie okaze, ze mozna dostarczyc 50% mniej i miec tak samo cieplo tam gdzie chcesz i kiedy chcesz, ale nie wszedzie i cala dobe... Teraz to brzmi jasniej? To na ch... ci była akumulacja? Trzeba było budować szkieletora i ogrzewać nadmuchowo tylko w godzinach urzędowania w domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Ty plączesz się za mną jak smród po gaciach. Czep się pixia, jak to wcześniej bywało i bedzie cacy. Mieknie palniczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To na ch... ci była akumulacja? Trzeba było budować szkieletora i ogrzewać nadmuchowo tylko w godzinach urzędowania w domu! Wtedy bylo to rozwiazanie wzorowe , minely 4 lata, swoje juz widzialem i przetestowalem, ta klima ma przed wszystkim chlodzic, ale juz teraz widze ze kosztowo CO spadnie o jakas polowe, skoro przy 0 stopni mam COP 3... Nic w domu nie musialem zmieniac, ciagle szukam optimum miedzy komfortem, kosztem uzytkowania i kosztem inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Wtedy bylo to rozwiazanie wzorowe , minely 4 lata, swoje juz widzialem i przetestowalem, ta klima ma przed wszystkim chlodzic, ale juz teraz widze ze kosztowo CO spadnie o jakas polowe, skoro przy 0 stopni mam COP 3... Nic w domu nie musialem zmieniac, ciagle szukam optimum miedzy komfortem, kosztem uzytkowania i kosztem inwestycji... Wystarczy, ze wyobrazisz sobie sytuacje ogrzewania domu gruntowa pompa ciepla. Nadal masz podlogowke bez "fenow" wiejacych po chalupie, a koszty - coz. Dup...ko juz niejednemu sie tutaj scisnelo z zazdrosci i niedowierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Wystarczy, ze wyobrazisz sobie sytuacje ogrzewania domu gruntowa pompa ciepla. Nadal masz podlogowke bez "fenow" wiejacych po chalupie, a koszty - coz. Dup...ko juz niejednemu sie tutaj scisnelo z zazdrosci i niedowierzania. No tak ale moja klima kosztowala 3tys, a Twoja PC z kompletna instalacja ile? Bo COP pewnie mamy podobny No i czy Twoja PC umie chlodzic? Bo moja tak z SEER 5.5 Edytowane 19 Marca 2014 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Wtedy bylo to rozwiazanie wzorowe , minely 4 lata, swoje juz widzialem i przetestowalem, ta klima ma przed wszystkim chlodzic, ale juz teraz widze ze kosztowo CO spadnie o jakas polowe, skoro przy 0 stopni mam COP 3... Nic w domu nie musialem zmieniac, ciagle szukam optimum miedzy komfortem, kosztem uzytkowania i kosztem inwestycji... Ostatnio kilka razy wyłączyłem na noc CO i koszta spadły mi o 100% Ale cieszy mnie, że zaczynasz dostrzegać pozytywy pompy ciepła. Choćby takiej prymitywnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No tak ale moja klima kosztowala 3tys, a Twoja PC z kompletna instalacja ile? Bo COP pewnie mamy podobny Pompa z DZ 25 tys zl. Przelicz to sobie na kW mocy grzewczej dla porownania. COP mamy "podobny". Ty masz COP=3 jak grzejesz chalupe przy +8*C i ja mam COP=3 kiedy przy zimnym DZ w srodku sezonu podgrzewam CWU do 45*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No i czy Twoja PC umie chlodzic? Każda umie. Nawet musi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No i czy Twoja PC umie chlodzic? Bo moja tak z SEER 5.5 Jesli w lecie gdzies potrzebuje naprawde chlozenia, to na poddaszu. Sypialnie mam na parterze i sie obywam. Na poddaszu mam klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Jesli ja nie potrafie zadnych danych analizowac, to zrob to za mnie. Podam Ci wszystko co potrzebujesz. Ale, jesli czesc pomieszczen ma srednio na dobe 1-1,5 stopnia mniej, jesli odpowiednia temp. jest utrzymywana przez czesc dnia a nie cala dobe, jesli temp wylewki wynosi 21 stopni a nie jak wczesniej 24-25, to jak policzysz to wszystko razem i ddoasz COP to sie okaze, ze mozna dostarczyc 50% mniej i miec tak samo cieplo tam gdzie chcesz i kiedy chcesz, ale nie wszedzie i cala dobe... Teraz to brzmi jasniej? To, że masz podłoge chłodniejszą o 4°C nie spowoduje, że nagle masz mniejsze o 50% straty. Nie przy 30cm styropianu pod nia.... Nadal nie wyjaśniles, co z tymi scianami, ktorych już teraz "nie ladujesz" A najbardziej rozbawia stwierdzenie, że klimatyzator z funkcją grzania, zamontowany w jednym pomieszczeniu (nadmuch z jednego miejsca) zapewnia Ci: tak samo cieplo tam gdzie chcesz i kiedy chcesz, ale nie wszedzie i cala dobe To musi być komfort Edytowane 19 Marca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Pompa z DZ 25 tys zl. Przelicz to sobie na kW mocy grzewczej dla porownania. COP mamy "podobny". Ty masz COP=3 jak grzejesz chalupe przy +8*C i ja mam COP=3 kiedy przy zimnym DZ w srodku sezonu podgrzewam CWU do 45*C. a salon do 19stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.03.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To, że masz podłoge chłodniejszą o 4°C nie spowoduje, że nagle masz mniejsze o 50% straty. Nie przy 30cm styropianu pod nia.... Nadal nie wyjaśniles, co z tymi scianami, ktorych już teraz "nie ladujesz" A najbardziej rozbawia stwierdzenie, że klimatyzator z funkcją grzania, zamontowany w jednym pomieszczeniu (nadmuch z jednego miejsca) zapewnia Ci: To musi być komfort Dzialajaca klima grzeje kazde pomieszczenie, ktore ma otwarte drzwi, to wlasnie glownie dlatego jest w miare efektywnie teraz, chociaz i tak nie moglem jej dac tam gdzie chcialem Mowisz, ze straty sa te same jesli temp przegrod zewnetrznych jest 25 lub 21 stopni? Ten sam dom, temp wylewki przy grzaniu podlogowka 25 stopni przez 24 godziny, przy grzaniu klima 21 stopni przez 24 godziny, straty przez podloge beda te same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 a salon do 19stC Jesli lubisz - Twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.03.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jesli lubisz - Twoja sprawa. u mnie niezmiennie i stale 22stC u Ciebie - wiemy, wiemy... rześko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Mowisz, ze straty sa te same jesli temp przegrod zewnetrznych jest 25 lub 21 stopni? Ten sam dom, temp wylewki przy grzaniu podlogowka 25 stopni przez 24 godziny, przy grzaniu klima 21 stopni przez 24 godziny, straty przez podloge beda te same? A możesz mi wskazać gdzie tak napisalem ? Masz najwyrażniej problemy z interpretacją moich słów... Co do klimy, ktora ogrzewa kazde pomieszczenie tak samo, a sterownikiem sa drzwi.... Nie, nie bede już sie nad tym pastwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts