Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A możesz mi wskazać gdzie tak napisalem ?

Masz najwyrażniej problemy z interpretacją moich słów...

Co do klimy, ktora ogrzewa kazde pomieszczenie tak samo, a sterownikiem sa drzwi.... Nie, nie bede już sie nad tym pastwił :)

Zlituj sie ja nie musze wszystkiego rozumiec, interesuje mnie tylko rachunek z Tauronu i gazowni, a suma tych rachunkow w tym roku bedzie znacznie nizsza :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zlituj sie ja nie musze wszystkiego rozumiec, interesuje mnie tylko rachunek z Tauronu i gazowni, a suma tych rachunkow w tym roku bedzie znacznie nizsza :p

Z tym nie dyskutuję, klima przy +5 stopni działa z na tyle wysokim cop, ze kWh wyprodukowana przez nią jest tańsza od tej uzyskanej z gazu.

Tylko, że teraz forujesz teorię, ze wystarcza Ci wyprodukowanie ich o połowę mniej, bo w silkę "nie ładujesz".

Z tym nie dyskutuję, klima przy +5 stopni działa z na tyle wysokim cop, ze kWh wyprodukowana przez nią jest tańsza od tej uzyskanej z gazu.

Tylko, że teraz forujesz teorię, ze wystarcza Ci wyprodukowanie ich o połowę mniej, bo w silkę "nie ładujesz".

Nie uwazasz, ze cos w tym jest ze obecnie laduje tylko do 3KWh z klimy i mi to wystarcza, podlogowka nie chodzi od bodajze 11 dni, sam COP to za malo zeby to wytlumaczyc ..., pokaz mi ile domow w poprzedni weekend bralo 8-10 KWh/dobe ?

Miloszenko policz sobie ile miałeś zakumulowanego ciepła w tych ścianach i podłodze które teraz są o 3 C chłodniejsze ( to jest część tej energii dzięki której mogłeś zjechać z dostarczaną energią do 10 KW/dobę ). Pogadamy za 2-3 tygodnie jak będzie 0-5 C czy dalej wystarczy Ci 10 KW/dobę przy takim samym komforcie . Rezygnacja z komfortowej temp. w całym domu i zejście z 22C do 20C da Ci max. 10-12% oszczędności na zużyciu CO, więc błagam nie pisz o porównywalnym komforcie przy 60% mniejszym zapotrzebowaniu ( z 25KW do 10KW) bo przeczy to prawom fizyki i się ośmieszasz.

Miloszenko policz sobie ile miałeś zakumulowanego ciepła w tych ścianach i podłodze które teraz są o 3 C chłodniejsze ( to jest część tej energii dzięki której mogłeś zjechać z dostarczaną energią do 10 KW/dobę ). Pogadamy za 2-3 tygodnie jak będzie 0-5 C czy dalej wystarczy Ci 10 KW/dobę przy takim samym komforcie . Rezygnacja z komfortowej temp. w całym domu i zejście z 22C do 20C da Ci max. 10-12% oszczędności na zużyciu CO, więc błagam nie pisz o porównywalnym komforcie przy 60% mniejszym zapotrzebowaniu ( z 25KW do 10KW) bo przeczy to prawom fizyki i się ośmieszasz.

polać mu! :yes:

odpowiedz jest jeszcze taka .... zyski słoneczne w wybrane dni są na tyle duże że ze zamiast przegrzewac Miłoszowi dom starczają na wieczor, noc - wtedy gdy klima nie działa a ogrzewanie gazowe by pewnie chodzilo na okrągło

u mi w zimie 21*C

w ostaich dniach 21.5

a NCO na poddaszu i w pomieszczeniach polnocnych nadal pyka ..

Nie uwazasz, ze cos w tym jest ze obecnie laduje tylko do 3KWh z klimy i mi to wystarcza, podlogowka nie chodzi od bodajze 11 dni, sam COP to za malo zeby to wytlumaczyc ..., pokaz mi ile domow w poprzedni weekend bralo 8-10 KWh/dobe ?

Dobrz, kupiłes klimę, zrobiłes sobie pasywniaka ;)

Ciesze się razem z Tobą :)

Ciekawe, jak bedzie na jesień, kiedy w ścianach, wylewce nie będzie nic zakumulowane, a temperatura za oknem z każdym dniem będzie spadać, zamiast rosnąc.

Wiesz, jest takie powiedzenie o koniu i siodle, ono tu pasuje, jak ulał...

ja obecnie ładuję średnio ok. 40kwh na dobę, jakoś nie chce mi się wierzyć że jak odpalę sobie dwie farelki zamiast kabli to zużycie spadnie mi o połowę...

ale co by nie "bić piany" skoro nie widziałem zrobię mały test , wyłączam ogrzewanie i startuję farelkę...

nie ważne że z tym samym COP-em co kable, chodzi tylko o potwierdzenie że ogrzewanie poprzez nadmuch ciepłego powietrza jest znacznie bardziej ekonomiczne...

ale co tam mam DGP z kominka więc wsadzę tam nagrzewnicę elektryczną i już powinienem mieć wedle twojej teorii kilkadziesiąt procent oszczędności...:lol2: