Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bedziesz musial to odszczekac, bos slepy. Coz...tacy ludzie.

"Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]."

Tak masz napisane w swojej stopce. Ja mam ok. 160m2 z czego 120m2 użytkowej, kubatura 554m3. Wysokość pomieszczeń "standardowa". w Takim razie jaka jest Twoja powierzchnia użytkowa ? Oczywiście bez uszczypliwości, tylko orientacyjnie pytam.

Tak masz napisane w swojej stopce. Ja mam ok. 160m2 z czego 120m2 użytkowej, kubatura 554m3. Wysokość pomieszczeń "standardowa". w Takim razie jaka jest Twoja powierzchnia użytkowa ? Oczywiście bez uszczypliwości, tylko orientacyjnie pytam.

zadałes pyxisowi pytanie, ktore go przerasta.

on operuje tylko w przestrzeni jednowymiarowej... każda, inna, większa niż 1, lecz mniejsza od 3, jest dla niego czystą abstrakcją, dlatego w stopce mamy, co mamy...

jasiu, przypomnij, proszę, nazwę tego projektu, bo zapomniałam...

Czyz byz tez niedowidzial co mam w stopce?

"Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. Uzytkowa ~175[m2]. Na posadzce 18[cm] styro. Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna. PCi Ekontech 12,6[kW]. DZ 4x200[m] PE32 jako kolektor spiralny.

CO za sezon 2012/2013 - 1350 zł (4215 kWh) przy temp. w domu 22*C"

Ja tez Cie zapytam (bez uszczypliwosci) czy swoja kubature liczyles, czy spisales z projektu. Piszesz, ze wysokosc pomieszczen "standardowa". Nie wiem ile u Ciebie jest standardem, ale to chyba tak w okolicach 2,6-2,8m dla domku. Jak podziele sobie Twoja kubature przez ilosc m2 podlog (nie uzytkowa tylko podlog), to srednia wysokosc wychodzi 3,46m. Zakladajac, ze z tego 40m2 jest ponizej ~2m (bo nie wlicza sie do uzytkowej) to sufity musisz miec na wysokosci jakis 4m z okladem. To jest "standard", czy moze jednak pomieszales cos z ta kubatura?

prawda ... swieta prawda Artur ...

CWU a ostatnie 3 tyg po 7 kWh-24h

CO 348 kWh

348 / 157+ognisko = COP 2

drogi Konradzie dla ścisłości

u mnie 157 kwh w tym okresie to jest jak wcześniej napisałem całkowite zużycie pompy i na ogrzewanie domu [ utrzymywane w okolicy 23-25 stopnii]

i cwu [codziennie 300 litrów do 47- przy okazji dodam że zmywarkę używamy max 2 x w tygodniu]

uwzględniając twoje i moje zużycie cop wychodzi 3,152

następnym razem bardzo proszę nie dzielić mojego co i cwu swoim tylko co:no:

Konradzie od stycznia rozpalałem w kominku 2razy w lutym-akurat pompiarzom nie muszę t łumaczyć dlaczego - to tak jakbym grzał dom w dziennej taryfie

pozdrawiam

I mnie.

Wszystkie wyliczenia w moich postach są zgodne z cennikiem na mój rejon, ale tak naprawdę płacę mniej (już to kiedyś pisałem), bo mam zniżkę na prąd.

W 2013 roku płaciłem co 2 miesiąc ok. 250zł, na fakturze końcowej coś poknocili i wyszło, że mam taką nadpłatę, że w tym roku nic nie muszę płacić, wyjaśniam to przez infolinię już 3 miesiąc na razie bez efektu.

Ja chcę płacić, a oni nie chcą.

u mnie to samo licznik chodzi 4 miesiąc .ostatnio facet stwierdził że nie ma mojego licznika w rejestrze.

a infolinia:eek:

dokładnie tak - dlatego jasiek słusznie pisze, ze znakomita wiekszosc z nas jedzie na tym samym wózku i zanosi energetyce co roku 5kpln*..

widzę delikatną zmianę .

*nie dotyczy pyxisa, bo jemu energetyka dopłaca, ze śmie cokolwiek zużywać

widzę delikatną zmianę u hipci - kiedyś było wszyscy a teraz znakomita większość- raczkiem raczkiem

ostatnio szanuje swoj czas, wiec napisze Ci tak:

polozysz roczna fakture na stol, to wdam sie z Toba w dyskuss.

na razie wypunktowal Cie R&K jednym wierszem z podstawowym dzialaniem matematycznym, jakim jest dzielenie.

wroc do mnie, jak sie przygotujesz - Liwko Ci powie, jak to sie robi.

no faktycznie wypunktował

faktycznie podstawowe działanie matematyczne

proponuje się skupić na podstawowych działaniach a nie wymyślać durny cop dla domu