Hippek 21.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 my tu Was z Hipka kolejny raz pod włos .... a Wy jak zwykle się jeżycie zima byla slaba i amortyzacja tej kupy zelastwa wydluza sie w nieskonczonosc... a gwarancja umyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 ładnie wybrnołeś z działan matematycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 zima byla slaba i amortyzacja tej kupy zelastwa wydluza sie w nieskonczonosc... a gwarancja umyka jeśli chodzi o amortyzację nic się nie zmieniło [szczeg. widać to po waszych działaniach matematycznych 6-7 lat to max no ale wiadomo przy copie domowym to pewnie dłużej no właśnie taka łagodna zima a tu takie wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Jest bardzo merytorycznie... Tym razem nie kasujemy... zobacz sam na siebie i to co robisz z hipka z tego watku - 120 x w kolo jak zdarta płyta powtarzacie swoje slogany .... - tak naprawdę to ja mam w d.... ten watek od dawna przestal być merytoryczny .... kto chce to znajdzie .... nie tylko ja mam tu moda i nie tylko ja kasuje ...powim wiecej ... tu nie kasuje bo gdyby tak było było watek mialby 450 stron a nie 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 PROPONOWAŁBYM zacząć od wykasowania działań matematycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 nie tylko ja mam tu moda i nie tylko ja kasuje ...powim wiecej ... tu nie kasuje bo gdyby tak było było watek mialby 450 stron a nie 1500 Gdyby usunac wszystkie posty w ktorych kablarskiej braci dupa sie sciska z zalu, to faktycznie tyle moglo by sie ostac z tego watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 jak już jesteśmy przy "kolorowaniu" ... od wczoraj testuje ogrzewanie "farelkowe" i powiem tylko że coś jest na rzeczy, jeżeli okaże się że faktycznie można uzyskać podobny komfort przy znacznym obniżeniu zużycia kwh to odszczekam z przyjemnością to co wcześniej napisałem ... szkoda tylko że sezon grzewczy się kończy bo ciężko będzie coś wyłapać ... Bede kibicowal , a o malo nie doszlo do linczu chwile wczesniej... Mam pewne spostrzezenie dotyczace roznego zuzycia klima vs podlogowka. Moj sterownik do podlogowki zaczyna grzac jesli odczyta temp 0,5 stopnia nizsza od zadanej. Jesli mamy taka pogoda jak teraz czy tydzien temu, kiedy w ciagu dnia temp. skoacze do nastu stopni a w nocy potrafi schodzic ponizej 0, to w momencie startu podlogowki trzeba wlozyc calkiem sporo energii, zeby ostatecznie przy scianie temp podniosla sie o 1 stopien. Nie wiem ile dokladnie zmienia sie temp podlogi, ale moge zalozyc iz trzeba ja wygrzac przynajmniej o 4-5 stopni, no i grzeje wtedy caly dom. Ani nie jest w stanie wylapac czy bylo slonecznie czy nie, ani nie robi jej wiekszej roznicy czy w nocy spadlo do -5, czy 0, czy w dzien bylo +7 czy +14, srednio ok. 2,5 m3 gazu szlo na dobe i juz. A klime wystarczy 3-4 razy dziennie wlaczyc lacznie na 3 godziny i sprawa zalatwiona Jakbym tylko jeszcze nie mial w przedpokoju i kuchni plytek, to bym tak nie odczuwal kiedy podlogowka grzala kiedy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 21.03.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Gdyby usunac wszystkie posty w ktorych kablarskiej braci dupa sie sciska z zalu, to faktycznie tyle moglo by sie ostac z tego watku. Może nie ktorym i sciska Mi tam kabelki pasują bo sa tansze niz ekogroszki pellety i inne g**** w eksploatacji oczywiscie Pompą moze i bylo by taniej ale nie nima pompy i są kable i co tu w gównie rzeżbić podziwiam tych którzy maja kwh "życiowych" mniej jak 200 miesiecznie Mam wszędzie ledy jeden TV 42" zmywarke, pralkę lodówkę, komputer, PS4 i ponizej 200kwh w pierwszej tylko taryfie nie zszedłem jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.03.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 "Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]." Tak masz napisane w swojej stopce. Ja mam ok. 160m2 z czego 120m2 użytkowej, kubatura 554m3. Wysokość pomieszczeń "standardowa". w Takim razie jaka jest Twoja powierzchnia użytkowa ? Oczywiście bez uszczypliwości, tylko orientacyjnie pytam. Wpisałeś pewnie kubaturę całkowitą, która jest liczona po obrysie zewnętrznym. U mnie np kubatura całkowita to ponad 700m3, a ogrzewana (jest podana charakterystyce energetycznej np) to już 530m3 - a sufity też standardowe i bez skosów praktycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Dobrze, że się zapytałeś bo policzyłem i dzięki Tobie wiem, że ten co robił ten projekt był chyba pijany albo tak jak napisał map78- było to obliczone po obrysie zewnętrznym. Dzięki Edytowane 21 Marca 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 PIEKAR -nie wiem jak często używasz zmywarki- jeśli codziennie to i do 50 kwh miesięcznie franca nabijeale -bez żadnej złośliwości- komfort jakiś być. miloszenko gdzieś wpisałem tu że twoje myślenie nie jest bezsensowne.wolałbym w domu czasami mieć 21-22 i dogrzewać punktowo wieczoremniż siedzieć w 24 .jakiś dziwny ten komfort.ja żonie w łazieńce czasami odpalałem grzałkę 500 w na 30 min taka 2000watowa grzała fajnie promieniuje-żona stwierdziła że wtedy oszczędza sięna wodzie ciepłej - mniej jej potrzebark , jasiu - bez żadnych uszczypliwości to piszę - grunt że każdy z nas jest ze swojego systemu zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Bede kibicowal , a o malo nie doszlo do linczu chwile wczesniej... Mam pewne spostrzezenie dotyczace roznego zuzycia klima vs podlogowka. Moj sterownik do podlogowki zaczyna grzac jesli odczyta temp 0,5 stopnia nizsza od zadanej. Jesli mamy taka pogoda jak teraz czy tydzien temu, kiedy w ciagu dnia temp. skoacze do nastu stopni a w nocy potrafi schodzic ponizej 0, to w momencie startu podlogowki trzeba wlozyc calkiem sporo energii, zeby ostatecznie przy scianie temp podniosla sie o 1 stopien. Nie wiem ile dokladnie zmienia sie temp podlogi, ale moge zalozyc iz trzeba ja wygrzac przynajmniej o 4-5 stopni, no i grzeje wtedy caly dom. Ani nie jest w stanie wylapac czy bylo slonecznie czy nie, ani nie robi jej wiekszej roznicy czy w nocy spadlo do -5, czy 0, czy w dzien bylo +7 czy +14, srednio ok. 2,5 m3 gazu szlo na dobe i juz. A klime wystarczy 3-4 razy dziennie wlaczyc lacznie na 3 godziny i sprawa zalatwiona Jakbym tylko jeszcze nie mial w przedpokoju i kuchni plytek, to bym tak nie odczuwal kiedy podlogowka grzala kiedy nie takie pierwsze spostrzeżenia ... zużycie energii na CO czy jak kto woli NCO ... spisywane każdego dnia z rana ... 18,03 - 46,79kwh 19,03 - 44,57kwh 20,03 - 41,31kwh 21,03 - 1,12kwh + 14,4kwh z "farelki" ze sterownikiem zrobionym na szybko ... w chałupie cały czas 22* ... dalsze obserwacje i pomiary trwają ... ogólnie to mam podobne spostrzeżenia do twoich ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 takie pierwsze spostrzeżenia ... zużycie energii na CO czy jak kto woli NCO ... spisywane każdego dnia z rana ... 18,03 - 46,79kwh 19,03 - 44,57kwh 20,03 - 41,31kwh 21,03 - 1,12kwh + 14,4kwh z "farelki" ze sterownikiem zrobionym na szybko ... w chałupie cały czas 22* ... dalsze obserwacje i pomiary trwają ... ogólnie to mam podobne spostrzeżenia do twoich ... Zaraz Ci powiedza, ze tylko tyle poszlo bo masz dom wygrzany, a kij ze masz styro od wewnatrz i wczesniej kazdy Ci wmawial, ze masz 0 akumulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 mi od jakiegoś czasu chodzi taki system [ale w domu 3-4 litrowym]podłogówka wodna drabinki w dwóch łazienkach w których zakładamy 1,5 kw grzałki za 100zł sztuka do tego sterownik czasowy za 50 zł na cały dom gdzieś schować obiegówkęewentualniedołożyć jakiś grzejniczek w salonie z grzałką następnąpodejrzewam że te najnowocześniejsze obiegówki nie potrzebują żadnego czujnika do utrzymania temp.-same to yustawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 U mnie 20.03-0kWh 21.03-0kWh I nie odpalałem żadnej farelki ani kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 21.03.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 PIEKAR -nie wiem jak często używasz zmywarki- jeśli codziennie to i do 50 kwh miesięcznie franca nabije ale -bez żadnej złośliwości- komfort jakiś być. codziennie nie ale co drugi... indukcja codziennie z godzinke w sumie dluzej nie.. piekarnik mozna powiedziec co 2-3 dzien godzinka jest nas dwoje tylko U nas całkowity prąd w domu od 1.10.2013 do 21.03.2014 I taryfa ; 1750kwh x 0,75zl II taryfa: 6748kwh x 0,28zl Podobno pierwszy sezon sie nie liczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 U mnie 20.03-0kWh 21.03-0kWh I nie odpalałem żadnej farelki ani kominka Mi tez slonce mocno juz zaglada domu i nie musze grzac, ale jak sie trafi pochmurny dzien to ciezko bez grzania, a dzisiaj w nocy byl mimo wszystko przymrozek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.03.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 U mnie 20.03-0kWh 21.03-0kWh I nie odpalałem żadnej farelki ani kominka jak ktoś lubi "rześkie" klimaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dobrze, że się zapytałeś bo policzyłem i dzięki Tobie wiem, że ten co robił ten projekt był chyba pijany albo tak jak napisał map78- było to obliczone po obrysie zewnętrznym. Dzięki Ja wspominalem o tym juz wczesniej, ze kubatura nie jest tak "intuicyjna" jak powierzchnia podlog. Przy niej sie duzo latwiej pomylic i nieswiadomie sobie "bzdury" popisac. Przy podlogach na pewno bys takiego bledu nie popelnil , a to jest tutaj prawdopodobnie nagminne przy podawaniu kubatury, bo taka wlasnie po obrysie zewnetrznym jest podawana w projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 takie pierwsze spostrzeżenia ... zużycie energii na CO czy jak kto woli NCO ... spisywane każdego dnia z rana ... 18,03 - 46,79kwh 19,03 - 44,57kwh 20,03 - 41,31kwh 21,03 - 1,12kwh + 14,4kwh z "farelki" ze sterownikiem zrobionym na szybko ... w chałupie cały czas 22* ... dalsze obserwacje i pomiary trwają ... ogólnie to mam podobne spostrzeżenia do twoich ... 18,03 - 13kwh 19,03 - 12kwh 20,03 - 3kwh 21,03 - 4kwh bez uzycia "farelek" a w domu w okolicach 24*C Chyba nie do konca zalapales powiazanie przyczynowo-skutkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts