jasiek71 22.03.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tylko dlaczego kpiłeś z tych 24-25 stopni? Przecież wiadomo, że są one tylko chwilowe. bez sensu jest pisać że "u mnie" jest 25* skoro w pomieszczeniach poza zasięgiem słońca lub w nocy już znacznie mniej... to właśnie takie "kolorowanie"... podczas letnich upałów działa na ogół w drugą stronę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 bez sensu jest pisać że "u mnie" jest 25* skoro w pomieszczeniach poza zasięgiem słońca lub w nocy już znacznie mniej... to właśnie takie "kolorowanie"... podczas letnich upałów działa na ogół w drugą stronę ... Ale ja przecież napisałem, że jest to od słońca Latem słońce jest wyżej i mniej wchodzi do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.03.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 "miszczu"... właśnie te lata obserwacji i notatek utwierdziły mnie w słuszności tego co napisałem, jakoś do tej pory w żadnych warunkach nie doszło do sytuacji aby w ciągu jednej doby był skok kilkudziesięciu procent w zużyciu energii bez spadku temperatury powietrza wewnątrz ... Pokazalem Ci moje "notatki" z kilku oststniech dni, ktore wskazywaly na 3x mniejsze zuzycie energii. No ale ja nie prowadze "lat obserwacji" (co nie wyklucza mozliwosci ruszenia dynka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.03.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 a co to jest ta "merytoryczna dyskusja" według Ciebie...? Nieignorowanie niewygodnych dla siebie faktow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 22.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Powiem wam ze dziś mialem okazje porownac jak grzeje slonko przez 2 szyby.Czuję intensywnie jak temperatura nawala...U siebie mam 3 okna 150x150 od poludnia i calyczas sie zastanawiam jak inni pisza jak to im slonce pieknie nagrzalo pomieszczenie a u mnie jakoś nie bardzo.Mam 3 szyby Coś w tym jest: w poprzednim domu miałem 2 szyby i przy słonku szybko dobijały do 25stopni przy większej powierzchni.... chociaż teraz przy 3 szybach w zimie chłodu przy oknie nie czuć... teraz: 3 szyby i słonko słabo przedziera się.... Jednak ta trzecia warstwa szkła odbija promienie lub druga termowarstwa skutecznie je eliminuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Coś w tym jest: w poprzednim domu miałem 2 szyby i przy słonku szybko dobijały do 25stopni przy większej powierzchni.... chociaż teraz przy 3 szybach w zimie chłodu przy oknie nie czuć... teraz: 3 szyby i słonko słabo przedziera się.... Jednak ta trzecia warstwa szkła odbija promienie lub druga termowarstwa skutecznie je eliminuje.... Mam trzy szyby i jakoś nie podzielam twojego zdania. Chyba że tą trzecią szybę masz jakąś specjalną. Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Powiem wam ze dziś mialem okazje porownac jak grzeje slonko przez 2 szyby.Czuję intensywnie jak temperatura nawala...U siebie mam 3 okna 150x150 od poludnia i calyczas sie zastanawiam jak inni pisza jak to im slonce pieknie nagrzalo pomieszczenie a u mnie jakoś nie bardzo.Mam 3 szyby Bo masz malinkie te okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 23.03.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Bo masz malinkie te okna. Ej nie nnasmiewaj się ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Jakby ktos byl ciekaw to w ostatnie 15 dni od montazu klimy zuzylem na CO 33 kWh pradu, podlogowka od 15 dni spi. Daje to srednia 2,2 kWh/dobe, COP mnie juz przestal interesowac przy takim zuzyciu Oczywiscie oknami wpada kilkukrotnie weicej energii, no ale przy grzaniu gazem tez wpadalo, a gaz zarlo bez opamietania. To co, mam juz pasywniaka czy nie ? Edytowane 23 Marca 2014 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 23.03.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Jakby ktos byl ciekaw to w ostatnie 15 dni od montazu klimy zuzylem na CO 33 kWh pradu, podlogowka od 15 dni spi. Daje to srednia 2,2 kWh/dobe, COP mnie juz przestal interesowac przy takim zuzyciu Oczywiscie oknami wpada kilkukrotnie weicej energii, no ale przy grzaniu gazem tez wpadalo, a gaz zarlo bez opamietania. To co, mam juz pasywniaka czy nie ? W tych warunkach owszem pozostaje jeszcze zima. Czy owy pomysł z klimatyzatorem można połączyć z WMG? Oczywiście bez reku bo nie ma on sensu w tym przypadku. Do obniżenia rachunków za co można dołożyć nagrzewnice kanałową? Edytowane 23 Marca 2014 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 W tych warunkach owszem pozostaje jeszcze zima. Czy owy pomysł z klimatyzatorem można połączyć z WMG? Oczywiście bez reku bo nie ma on sensu w tym przypadku. Mam poki co moziwosc przywrocic uklad kanalow wentylacji jak w typowej WM, bo taka bylaby przy klimie najlepsza, cieplo rozeszlo by sie od razu do wszystkich pokoi... 8 marca to bylo w nocy ponizej 0 a w dzien max. 12 stopni, wiec wynik cos tam pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 23.03.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A dlaczego typowa wm będzie lepsza dla tego układu. Nie lepiej nawiew od dołu w każdym pokoju? Jak taki klimatyzator podpiąć do układu wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A dlaczego typowa wm będzie lepsza dla tego układu. Nie lepiej nawiew od dołu w każdym pokoju? Jak taki klimatyzator podpiąć do układu wentylacji? Moze, u mnie tego sie juz nie zrobi, a jak zrobic w kolejnym domu sam nie wiem, centralny nawiew mnie nie przekonuje poki co, przy dluzszym dzialaniu czuc dyskomfort nizszej temp, jesli to samo dmucha sie po sypialniach, to w kanalach sie dogrzeje i jest mniejszy strumien... Poki co wychodzi na to, iz typowa WM jest bardziej neutralna w uzytkowaniu,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Moze, u mnie tego sie juz nie zrobi, a jak zrobic w kolejnym domu sam nie wiem, centralny nawiew mnie nie przekonuje poki co, przy dluzszym dzialaniu czuc dyskomfort nizszej temp, jesli to samo dmucha sie po sypialniach, to w kanalach sie dogrzeje i jest mniejszy strumien... Poki co wychodzi na to, iz typowa WM jest bardziej neutralna w uzytkowaniu,,, do takiego centralnego nawiewu trzeba mieć NCO lub jakiś sposób dogrzewania tego powietrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Pokazalem Ci moje "notatki" z kilku oststniech dni, ktore wskazywaly na 3x mniejsze zuzycie energii. No ale ja nie prowadze "lat obserwacji" (co nie wyklucza mozliwosci ruszenia dynka). a co mnie obchodzi twoja chałupa ...? moja jak do tej pory nie robiła tak dużych skoków w zużyciu energii... ( pomijam rozpalenie kominka ... ) no ale ty jak zwykle wiesz wszystko lepiej więc chylę czoła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To ja tam farelka sie sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.03.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To ja tam farelka sie sprawuje? została wczoraj "zdemontowana" ... żona mnie pognała z tym bałaganem ( wiadomo...sobota , porządki ...) jutro wyjeżdżam więc i tak nie było by komu obserwacji robić ... jak do tej pory to zauważyłem jeden "mankament" takiego rozwiązania w postaci zimnych podłóg na dole domu, trzeba by ustawić na stałe jakąś temp. neutralną a wszelkie niedobory energii potrzebne dla komfortu uzupełniać przez nadmuch... najpierw jednak muszę uporać się z "mocą chłodniczą" mojej wentylacji, nawiew jest cały czas przez GWC więc muszę dogrzewać to powietrze ( 10kwh w ciągu doby ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 została wczoraj "zdemontowana" ... żona mnie pognała z tym bałaganem ( wiadomo...sobota , porządki ...) jutro wyjeżdżam więc i tak nie było by komu obserwacji robić ... jak do tej pory to zauważyłem jeden "mankament" takiego rozwiązania w postaci zimnych podłóg na dole domu, trzeba by ustawić na stałe jakąś temp. neutralną a wszelkie niedobory energii potrzebne dla komfortu uzupełniać przez nadmuch... najpierw jednak muszę uporać się z "mocą chłodniczą" mojej wentylacji, nawiew jest cały czas przez GWC więc muszę dogrzewać to powietrze ( 10kwh w ciągu doby ... ) Tak to jest z plytkami... Moja wentylacja chodzi od wielkiego dzwonu, raz na pare dni..., PPMy ponizej 1100, moja masakrycznie nieszczelna stodola zuzywajaca minimalnie kWh z klimy ciagle mnie zadziwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.03.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Tak to jest z plytkami... Moja wentylacja chodzi od wielkiego dzwonu, raz na pare dni..., PPMy ponizej 1100, moja masakrycznie nieszczelna stodola zuzywajaca minimalnie kWh z klimy ciagle mnie zadziwia fajnie , że jesteś zadowolony z PPCi mi to jednak najbardziej odpowiada podłogówka,szkoda że nie ma takiej fajnej "klimy" do podłogówki małej i taniej PC-PW Edytowane 23 Marca 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 23.03.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie a mianowicie,jeżeli kratka wentylacyjna od przewietrzania przestrzeni komina wypełnionej wełną wypada w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną to jest ,,dziura" ,jak można ten problem poprawnie rozwiązać,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts