Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakby ktos byl ciekaw to w ostatnie 15 dni od montazu klimy zuzylem na CO 33 kWh pradu, podlogowka od 15 dni spi.

Daje to srednia 2,2 kWh/dobe, COP mnie juz przestal interesowac przy takim zuzyciu :)

Oczywiscie oknami wpada kilkukrotnie weicej energii, no ale przy grzaniu gazem tez wpadalo, a gaz zarlo bez opamietania.

To co, mam juz pasywniaka czy nie ? :p

Jasne malutki domek , który przy takich temperaturach jak przez ostatnie 2 tygodnie gdyby był lepiej ocieplony ogrzałby się samymi zyskami bytowymi bierze 2,2 KWh energii - czyli licząc COP 3,5-4 ok.8 KWh jest pasywny . Kolego zmień dilera.

Nie o to idzie.

Idzie o to, że grzejąc CO pompą ciepła, idąc w kierunku domu pasywnego, zmniejsza nam się zużycie kWh aż dochodzimy do punktu 0. W ten sposób możemy też przyjąć jakąś minimalną ilość kWh, które musi zużyć nasza PC w naszym domu, żeby w ogóle się w nią pchać. Jeżeli przekroczymy tą granice nie ma sensu instalacji PC.

Z CWU jest podobna sytuacja. Im mniej zużywasz, tym mniejszy sens.

Dokładnie tak jest i 100% zgadzam się z tym, co napisałeś.

Wystarczy tylko policzyć.

Wszystko zależy od ceny pompy,bo pompa ciepła ma i będzie miała zawsze sens,zawsze ponieważ przez swój COP będzie zużywała mniej energii na ogrzewanie i na cwu,niezależnie od tego ile zużyjemy prądu na cele bytowe.

Przy CO 1500 kWh nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia, i tak jak Liwko napisał, niepotrzebnie skomplikuje tylko instalację.

Gość Arturo72
Przy CO 1500 kWh nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia, i tak jak Liwko napisał, niepotrzebnie skomplikuje tylko instalację.

Czy za 1tys.zł mniejsze zużycie na c.o o 1000kWh a na cwu o 2000kWh czyli w sumie o 3000kWh mniej nie ma żadnego uzasadnienia

Czy za 1tys.zł mniejsze zużycie na c.o o 1000kWh a na cwu o 2000kWh czyli w sumie o 3000kWh mniej nie ma żadnego uzasadnienia

Nie sądzę, że przy zapotrzebowaniu na CO 1500 kWh, PC jest w stanie zejść do 500 kWh. Przy powietrznych problem strat na pierdzeniu defrostów, a przy gruntowych problem efektywnej wymiany DZ z GZ i straty na obiegówki.

1500 kh w G11 to 870zł/rok. Oszczędność 400 zł rocznie przy cenie PC 20tys w życiu się nie zwróci, a płacone rachunki z COP1 jakoś nie zabolą w miesięcznym budżecie.

Jakby ktos byl ciekaw to w ostatnie 15 dni od montazu klimy zuzylem na CO 33 kWh pradu, podlogowka od 15 dni spi.

dawno tu ostatnio nie byłem więc nawet nie wiedziałem że zamontowałeś klimę. Podaj co kupiłeś i czy sam montowałeś, u mnie mam możliwość łatwego montażu w salonie na ścianie od łazienki. Myślę o z myślą o okresach przejściowych ale najbardziej o lecie. Napisz na prv ile CIę to kosztowało czasu i pieniędzy, bo temat ciekawy.

Gość Arturo72
Nie sądzę, że przy zapotrzebowaniu na CO 1500 kWh, PC jest w stanie zejść do 500 kWh. Przy powietrznych problem strat na pierdzeniu defrostów, a przy gruntowych problem efektywnej wymiany DZ z GZ i straty na obiegówki.

1500 kh w G11 to 870zł/rok. Oszczędność 400 zł rocznie przy cenie PC 20tys w życiu się nie zwróci, a płacone rachunki z COP1 jakoś nie zabolą w miesięcznym budżecie.

Po raz kolejny nie czytasz ze zrozumieniem:

Wszystko zależy od ceny pompy,bo pompa ciepła ma i będzie miała zawsze sens,zawsze ponieważ przez swój COP będzie zużywała mniej energii na ogrzewanie i na cwu,niezależnie od tego ile zużyjemy prądu na cele bytowe.

Po raz kolejny nie czytasz ze zrozumieniem:

Zużycie na c.o+cwu od 17.09.2013 do 17.03.2014 to 2583,01kWh

Znajdź mi hotel,który tyle zużywa ;)

W tym 1860kWh na ogrzewanie i 720kWh na cwu.

[ATTACH=CONFIG]248993[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]248994[/ATTACH]

Zużycie wody w okresie od 08.10.2013 do 17.03.2014 to 61m3

Ile kWh tej CWU zużyłeś przez pół roku? NAwet jak to pomnożysz przez COP to za dużo się nie nazbiera.

Grzałka 3KW na alledrogo do bojlera kosztuje 120-160 zł

Edytowane przez zyzolek

Gość Arturo72
Ile kWh tej CWU zużyłeś przez pół roku? NAwet jak to pomnożysz przez COP to za dużo się nie nazbiera.

Na cwu COP liczę na 2,5 czyli grzejąc grzałką zużyłbym 1800kWh czyli przez pół roku oszczędziłem ok.1000kWh.

Milosz Ty masz tylko jedna taryfe?

Montowales sam czy firma?

Firma z okolic Czestochowy. Z montazem 3,2 tys zl. Mam 1 taryfe, ale dopoki nie bede CWU czy podlogowki pedzil pradem to nie ma sensu zmieniac.

Klima grzeje szybko i efektywnie i niestety poki co ani racu nie chodzila w godzinach taniej taryfy, choc z rana moglbym zawsze zaprogramowac...

Jasne malutki domek , który przy takich temperaturach jak przez ostatnie 2 tygodnie gdyby był lepiej ocieplony ogrzałby się samymi zyskami bytowymi bierze 2,2 KWh energii - czyli licząc COP 3,5-4 ok.8 KWh jest pasywny . Kolego zmień dilera.

Nie widzial to wie lepiej. Jasno pisalem, ze w dni kiedy w nocy byly przymrozki a w dzien maks. 10-12 stopni klima pobrala ok 2,5 kWh, mowisz, ze to tez slaby wynik?

A ile Twoj dom wzial 8 czy 9 marca?

Podaj srednia z tych samych dni to sobie porownamy kubature vs m2 vs zuzycie...

Wszyscy jestescie mocni w gebie zawsze wtedy, kiedy jest nie po waszemu.

Edytowane przez miloszenko

Firma z okolic Czestochowy. Z montazem 3,2 tys zl. Mam 1 taryfe, ale dopoki nie bede CWU czy podlogowki pedzil pradem to nie ma sensu zmieniac.

Klima grzeje szybko i efektywnie i niestety poki co ani racu nie chodzila w godzinach taniej taryfy, choc z rana moglbym zawsze zaprogramowac...

Po tym jak pomagałem sąsiadom dobrać taryfę i zrobiłem kalkulator w excelu wyszło że trzeba na siłe zużywać en. el. w I taryfie żeby mieć drożej w G12, u nas wystarczy 25% w taniej i już jesteś na +, w kalkulacji biorę tylko ceny kWh bo pozostałe koszty dla grupy taryf G są identyczne, policz a może i u Was jest podobnie

Po tym jak pomagałem sąsiadom dobrać taryfę i zrobiłem kalkulator w excelu wyszło że trzeba na siłe zużywać en. el. w I taryfie żeby mieć drożej w G12, u nas wystarczy 25% w taniej i już jesteś na +, w kalkulacji biorę tylko ceny kWh bo pozostałe koszty dla grupy taryf G są identyczne, policz a może i u Was jest podobnie

Jakos chyba w czerwcu konczy mi sie promocja w tauronie wtedy sie zastanowie, bo przez jakis czas bede grzal 2 budynki...

A ile Twoj dom wzial 8 czy 9 marca?

Podaj srednia z tych samych dni to sobie porownamy kubature vs m2 vs zuzycie...

Wszyscy jestescie mocni w gebie zawsze wtedy, kiedy jest nie po waszemu.

mój 419,8 m3,pow. uż.150m2, pow.grz.173m2

sezon niewiele pow 3500

dla 3600 = 20,8 kWh/1m2/rok

= 1150 zł

Edytowane przez R&K