Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy COP na CWU w tym samym okresie różni się od COPu na CO?

Jakieś nowe zadziwiające teorie tu snujesz.

Tak rożni się, bo przy grzaniu CWU potrzebna jest wyższa temp na wyjściu. COP w pompach podawany jest w zależności od temp DZ i zasilania i im to zasilanie jest wyższe to COP jest mniejszy, nawet gdy temp DZ się nie zmienia.

Tak rożni się, bo przy grzaniu CWU potrzebna jest wyższa temp na wyjściu. COP w pompach podawany jest w zależności od temp DZ i zasilania i im to zasilanie jest wyższe to COP jest mniejszy, nawet gdy temp DZ się nie zmienia.

W takim razie ciężko tłumaczyć zakup PC ze względu na zużycie CWU;)

Tak twierdzi Arturo i tym tłumaczy swój zakup PC za 17kPLN.

Jakoś bardziej do mnie przemawia zakup grzałki 3KW na potrzeby CWU za 120-160zł

Edytowane przez zyzolek

W takim razie ciężko tłumaczyć zakup PC ze względu na zużycie CWU;)

Tak twierdzi Arturo i tym tłumaczy swój zakup PC za 17kPLN.

Jakoś bardziej do mnie przemawia zakup grzałki 3KW na potrzeby CWU za 120-160zł

No na pewno trochę się mu to będzie zwracać;) Ja ogólnie uważam, że zakup PCi jest najbardziej opłacalny do domu takiego jak np mój, czyli średniej wielkości i słabo ocieplonego, bo tu korzyści finansowe wynikające z użytkowania PCi są widoczne gołym okiem, dlatego nie jestem przeciwnikiem stosowania prądu w małych, dobrze izolowanych domach, czy gazu, gdy ktoś lubuje się w grzejnikach. Sprzeciw budzi jedynie we mnie stosowanie paliw stałych, jako synonim syfu i upierdliwości;)

OGÓŁEM: od 17.10.2012 do 22.10.2013 taryfa dzienna (droga) - 3246 kWh = 29,2% taryfa nocna (tania 13-15, 22-6) - 7868 kWh = 70,8% razem: 11114 kWh = 100% koszt - 4743,98 zł średnia cena 1 kWh = 0,4268 gr brutto (stawka + opłaty przesyłowe)

Tak bylo rok temu, ter rok za jakis czas podsumuje

Nie spinamy sie... Żyjemy...

Jest coraz lepiej... Musze w tablicy zegar do cwu dolozyc, bo teraz steruje tanim prymitywnym manualnym sterownikiem czasowym

Ja od 1.10.2013 do teraz mam 90% w taniej, 10% w drogiej. Do października 2014 oczywiście spadnie udział w taniej taryfie, ale i tak są małe szanse, żeby u mnie w w tym roku spadło poniżej 80%. Może w przyszłym roku będzie gorzej, niemniej taryfa G12w to był strzał w dziesiątkę :lol2:

rk- to u ciebie ok

faktycznie trochę proporcję droga -tania masz troszkę inne niż u mnie -teraz mam 17/83

no ale jadę na g12w.

może zaryzykuj i przejdż na na g12w-

taki wekend to właściwie robi za 3 dnii -poniedziałek to co i cwu to tylko uzupełnienie drobnych kwh.

kto wie moż nawet kosztem wjeżdzaniaw drogą grzaniem np popołudniu i tak to się będzie kalkulowało

rk- to u ciebie ok

faktycznie trochę proporcję droga -tania masz troszkę inne niż u mnie -teraz mam 17/83

no ale jadę na g12w.

może zaryzykuj i przejdż na na g12w-

taki wekend to właściwie robi za 3 dnii -poniedziałek to co i cwu to tylko uzupełnienie drobnych kwh.

kto wie moż nawet kosztem wjeżdzaniaw drogą grzaniem np popołudniu i tak to się będzie kalkulowało

Ja sie wlasnie zastanawiam czy nie przejsc na G12W

Teraz mam G12r czyli 22:00-7:00 i 13:00-16:00 tania brak weekendow

piekar jeśli masz Energę to dla ciekawości powiem Ci, że też nad tym myślałem, ale zrobiłem arkusz w excel i wyszło bardzo ciekawie. G12w wychodzi taniej niż G12r tylko wtedy jeśli zużyjesz co najmniej 85% w DROGIEJ taryfie. Więc praktycznie nie ma możliwości aby G12w się opłacała, wynika to z faktu że cena T1 w obu jest podobna, ale T2 w G12w jest prawie 20% droższa niż w G12r

piekar jeśli masz Energę to dla ciekawości powiem Ci, że też nad tym myślałem, ale zrobiłem arkusz w excel i wyszło bardzo ciekawie. G12w wychodzi taniej niż G12r tylko wtedy jeśli zużyjesz co najmniej 85% w DROGIEJ taryfie.

U mnie to by się nie sprawdziło. W weekendy mam większe zużycie prądu. Zazwyczaj wtedy najwięcej się u nas gotuje/pierze/prasuje/ogląda TV/odpala 3 kompy/sprząta/gotuje wodę i tak dalej. Jakbym miał taki kaganiec godzinowy jak w dni powszednie podczas weekendu, to przyznam, że byłoby niefajnie. W lato dojdzie jeszcze rekreacja w postaci kosiarki do trawy ;) G12w to jest to ;)