Lobo_M 27.03.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 U mnie to by się nie sprawdziło. W weekendy mam większe zużycie prądu. Zazwyczaj wtedy najwięcej się u nas gotuje/pierze/prasuje/ogląda TV/odpala 3 kompy/sprząta/gotuje wodę i tak dalej. Jakbym miał taki kaganiec godzinowy jak w dni powszednie podczas weekendu, to przyznam, że byłoby niefajnie. W lato dojdzie jeszcze rekreacja w postaci kosiarki do trawy G12w to jest to To że mam takie godziny to determinuje tylko CO+CWU, zmywarkę załaczamy zawsze na noc bez względu czy jest pełna w 100 czy 80% zeby miec wszystko umyte i nie kisić, a reszta to wolna amerykanka, wiec o jakim kagańcu mówisz? My pracujemy w domu wiec to nie ma wpływu, spójrz że >85% w T1 daje przewagę G12w nad G12r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 MUSIAŁBYM to policzyć u siebie z drugiej strony u mnie jest jak u mitcha- wekend to połowa tygodnia w naszej rodziniew tygodniu to bardziej dom - sypialniadom rk przy swojej pow zużywa do grzania co i cwu b. sensowne ilości a pomimo tego całkowity koszt prądu jakiś taki ciut duży.wiem że w tygodniu maciefajnie rano do 7 i zamiast do 15 do 16ale może sob i niedziela przy tej taryfie jakoś dużo zasysa prądu w dziennej taryfie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.03.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 wszystko zależy od ceny jednostowej za kWh (en+przesył) niby nie duze roznice ale jak podstawicie do wzoru to efekt moze byc ciekawy. Faktycznie że na pierwszy rzut oka wygląda że G12w dla osób będących sporo poza domem w tygodniu jest sensowne, sam byłem przekonany że tak jest i nawet sam chciałem zmieniać na G12w sugerując się większą liczbą godzin w T2 dla G12w, ale matematyka nie kłamie i te 85% jest jak byk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksel1 27.03.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 WitamJestem nowym użytkownikiem Muratora więc z góry przepraszam za powielenie pytania ale wiem ze kazdy dom jest inny i itp.Więc moze pokrótce przedstawie temat w czym jest problem otóż z zoną mamy a raczej jest juz pewne kupno domku jednorodzinnego ok.90m2,dom mamy zamiar ocieplic 20cm.styropianem i poddasze watą,budynek jest parterówka 2 pokoje,salon połączony z kuchnią,zbudowany został 8 lat temu,cały czas uzytkowany,posiada ogrzewanie piec na węgiel,grzejniki panelowe,rury miedz,okna niepamietam jakiej firmy ale wydaje mi sie ze są dobrej klasy,rowniez mamy zamiar robic kominek w salonie ale bez płaszcza wodnego.Chcemy zrobic ogrzewanie elektryczne( woda ciepła zostaje na przepływowych ogrzewczach) ale pozostawiając całą instalacje(raczej),wyjscie z skrzynki elek. jest 15KW,dom posiada siłę,i teraz pojawia sie problem czy montowac grzejniki akumul.,kocioł,czy podczerwien chcemy przeznaczyc na przebudowe ogrzewania maks 5-6 tyś,bardzo prosze o opinie i rady z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.03.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam Jestem nowym użytkownikiem Muratora więc z góry przepraszam za powielenie pytania ale wiem ze kazdy dom jest inny i itp. Więc moze pokrótce przedstawie temat w czym jest problem otóż z zoną mamy a raczej jest juz pewne kupno domku jednorodzinnego ok.90m2,dom mamy zamiar ocieplic 20cm.styropianem i poddasze watą,budynek jest parterówka 2 pokoje,salon połączony z kuchnią,zbudowany został 8 lat temu,cały czas uzytkowany,posiada ogrzewanie piec na węgiel,grzejniki panelowe,rury miedz,okna niepamietam jakiej firmy ale wydaje mi sie ze są dobrej klasy,rowniez mamy zamiar robic kominek w salonie ale bez płaszcza wodnego.Chcemy zrobic ogrzewanie elektryczne( woda ciepła zostaje na przepływowych ogrzewczach) ale pozostawiając całą instalacje(raczej),wyjscie z skrzynki elek. jest 15KW,dom posiada siłę,i teraz pojawia sie problem czy montowac grzejniki akumul.,kocioł,czy podczerwien chcemy przeznaczyc na przebudowe ogrzewania maks 5-6 tyś,bardzo prosze o opinie i rady z góry dzieki. 5-6 tysięcy to dość mała kwota na kominek i ewentualne grzejniki akumulacyjne. A komin do kominka i rura doprowadzająca powietrze do kominka jest ? Można wstawić zamiast pieca na węgiel, piec elektryczny Kospel a najlepiej pompę ciepła wysokotemperaturową (ale będzie bolało) Inni forumowicze pewnie też mają jakieś pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 podlog nie zerwiecie, podczerwien watpliwa sprawa bo G11 a dom ma 8 lat i nawet docielony bedzie 5l? wiec g12 + piece akumulacyjne wydaja sie byc sensownym rozwiazaniem 3 szt rozwiazuja problem 50*90=4500 kWh / rok = 1500 zl sezon dobra decyzja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 27.03.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 piekar jeśli masz Energę to dla ciekawości powiem Ci, że też nad tym myślałem, ale zrobiłem arkusz w excel i wyszło bardzo ciekawie. G12w wychodzi taniej niż G12r tylko wtedy jeśli zużyjesz co najmniej 85% w DROGIEJ taryfie. Więc praktycznie nie ma możliwości aby G12w się opłacała, wynika to z faktu że cena T1 w obu jest podobna, ale T2 w G12w jest prawie 20% droższa niż w G12r Tak tak mam Energę. Dzieki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.03.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 No i stało się. Jestem w DUONie od 1.02. i w G12W. Jednak nie obyło się od zgrzytów z Dystrybutorem PGE. Na dzień dobry skasowali mi zabezpieczenie przedlicznikowe 40A i wstawili 16A jako zabezpieczenie mocy (7kW). Dotychczasowe zabezpieczenie mocy zalicznikowe jest już nie potrzebne .Niby nic ale w przypadku przekroczenia mocy wywala ten przedlicznikowy i koszt wymiany to ok. 60zł. Zwiększenie mocy na 13kW i zabezpieczenia na 20A to znowu dodatkowe papiery i koszty. A jak dzwoniłem do n ich przed zmianą to informowali mnie że nic się nie zmieni. Nie wiem czy to zgodne z prawem ale nie mam już siły się z nimi szarpać. Obecne ceny to: tania - 0,245 i droga 0,70 brutto z przesyłem. Po 1.07.2014r. tania bez zmian a droga 0,79. Tania - Sob, Niedz. cała doba, Pon-Pt- 13-15 zimą i 15-17 latem oraz w nocy 22-6 cały rok W porównaniu do byłej G12 tania jest o ok. 10 gr. tańsza , droga w tej samej cenie, później będzie droższa o 8gr, ale dodatkowo mam sob i niedz tanią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.03.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) No i stało się. Jestem w DUONie od 1.02. i w G12W. Jednak nie obyło się od zgrzytów z Dystrybutorem PGE. Na dzień dobry skasowali mi zabezpieczenie przedlicznikowe 40A i wstawili 16A jako zabezpieczenie mocy (7kW). Dotychczasowe zabezpieczenie mocy zalicznikowe jest już nie potrzebne .Niby nic ale w przypadku przekroczenia mocy wywala ten przedlicznikowy i koszt wymiany to ok. 60zł. Zwiększenie mocy na 13kW i zabezpieczenia na 20A to znowu dodatkowe papiery i koszty. A jak dzwoniłem do n ich przed zmianą to informowali mnie że nic się nie zmieni. Nie wiem czy to zgodne z prawem ale nie mam już siły się z nimi szarpać. Obecne ceny to: tania - 0,245 i droga 0,70 brutto z przesyłem. Po 1.07.2014r. tania bez zmian a droga 0,79. Tania - Sob, Niedz. cała doba, Pon-Pt- 13-15 zimą i 15-17 latem oraz w nocy 22-6 cały rok W porównaniu do byłej G12 tania jest o ok. 10 gr. tańsza , droga w tej samej cenie, później będzie droższa o 8gr, ale dodatkowo mam sob i niedz tanią. Koniecznie, jak najszybciej wystąp do dystrybutora o zwiększenie przydziału mocy i to większej niż 20 kW. Napisz o ogrzewaniu. W razie problemów będzie to podkładka do skargi w URE. Na razie zmień zabezpieczenia zalicznikowe o stopień mniejsze czyli niestety 10 A inaczej stracisz kupę kasy na opłaty za plombowanie zabezpieczeń przedlicznikowych. Edytowane 28 Marca 2014 przez B-tomek PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 28.03.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam ponownie:) Kolejny dylemat... jaką folię i jaką grubość dać na styropian pod kable grzejne? Zwykła czarna polietylenowa? Czy może folia aluminiowa do ogrzewania podłogowego /i z takimi opiniami się spotkałam/? A tak przy okazji zapytam, co dać pod styropian na chudziaka? Folia PE wystarczy / jesli tak to jaka grubość/? Czy może papa + na to folia? Jak uważacie? Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 No i stało się. Jestem w DUONie od 1.02. i w G12W. Jednak nie obyło się od zgrzytów z Dystrybutorem PGE. Na dzień dobry skasowali mi zabezpieczenie przedlicznikowe 40A i wstawili 16A jako zabezpieczenie mocy (7kW). Dotychczasowe zabezpieczenie mocy zalicznikowe jest już nie potrzebne .Niby nic ale w przypadku przekroczenia mocy wywala ten przedlicznikowy i koszt wymiany to ok. 60zł. Zwiększenie mocy na 13kW i zabezpieczenia na 20A to znowu dodatkowe papiery i koszty. A jak dzwoniłem do n ich przed zmianą to informowali mnie że nic się nie zmieni. Nie wiem czy to zgodne z prawem ale nie mam już siły się z nimi szarpać. no ale o co Ci chodzi? oczywiście że to zgodnie z prawem.. trzeba było się dowiedzieć dobrze.. masz przydział mocy 7 kW, zakładam że 3 fazy to wg tabeli: 10 13 16 20 25 32 40 50 63 - prąd zabezpieczeń głównych w [A] 06 08 10 13 16 21 26 33 40 - Moc przyłączeniowa w układzie 3-faz [kW] (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1541660.html) mogliby dla 7kW wsadzic 10A.. to standard - teraz już nie zarabiają na energii to będą dokładnie pilnowac parametrów dodatkowo jak wymienią licznik to za przekroczenie mocy (a nowy licznik dokładnie to zmierzy) są zajebiste kary.. popatrz w umowę dobrze.. taką samą praktykę stosują jak w miastach serwisuj lampy uliczne.. jak im wybija to zmieniają na wiksze, ale jak inna firma im zabierze konserwację lamp to wymieniaj na zgodne z umową.. i za dodatkową moc miasta płacą dodatkowo.. Koniecznie, jak najszybciej wystąp do dystrybutora o zwiększenie przydziału mocy i to większej niż 20 kW. Napisz o ogrzewaniu. W razie problemów będzie to podkładka do skargi w URE. Na razie zmień zabezpieczenia zalicznikowe o stopień mniejsze czyli niestety 10 A inaczej stracisz kupę kasy na opłaty za plombowanie zabezpieczeń przedlicznikowych. po co podkładka do URE skoro wszystko jest zgodne z prawem? patrz tabela wyżej - miał nieprawidłowe, zmienili na właściwe.. teraz to dosyć prosto działa.. chce 20kW to spoko.. tylko opłata to 13(rożnica od 7 do 20)*160zł (coś koło tego kosztuje 1kW mocy) czyli razem około 2500zł.. do tego sprawdzą czy przewody przyłączeniowe do domu są odpowiednie dla takiej mocy z zapasem - podejrzewam że nowe warunki (bo trzeba wystąpić o nowe warunki przyłącza) będą mowić o co najmniej 5x10.. do tego kwit od elektryka że instalacja jest przydotowana do takich prądów.. aaa.. i wcale nie. usi dostać takiej mocy - napiszą że nie ma warunków/mocy na transformatorze i zostanie z niczym.. to taka prosta metoda na zniechęcanie do zmian dostawców.. Witam ponownie:) Kolejny dylemat... jaką folię i jaką grubość dać na styropian pod kable grzejne? Zwykła czarna polietylenowa? Czy może folia aluminiowa do ogrzewania podłogowego /i z takimi opiniami się spotkałam/? A tak przy okazji zapytam, co dać pod styropian na chudziaka? Folia PE wystarczy / jesli tak to jaka grubość/? Czy może papa + na to folia? Jak uważacie? Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. ja dałem czarną budowlaną grubą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 No właśnie dlatego podkładka dla URE żeby mógł te większą moc wywalczyć. Napisze że do tej pory ogrzewał prądem dom, przekraczał moc i wszystko było OK bo licznik się kręcił za energię i dystrybucję. Teraz licznik dla PGE kręci się tylko za dystrybucję więc ściśle trzymają się warunków starej umowy a nowej na zwiększoną moc do ekologicznego ogrzewania domu nie chcą podpisać. Z drugiej strony jest to trochę dziwne bo przecież opłaty za dystrybucję Bełchatowie są całkiem spore. Co do odmowy bo trafok jest za mały to można podeprzeć się tym: http://www.pgedystrybucja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Dowiedzieć się dobrze tzn. jak? Zadzwoniłem spytałem czy coś się zmieni. Dostałem odpowiedź że nie. Zabezpieczenia miałem prawidłowe zgodnie z umową: moc przyłączeniowa 13kW, umowna 7kW zabezpieczenie przedlicznikowe 40A i zalicznikowe ograniczające moc 16A.Do tej pory miałem zabezpieczenie ograniczające moc za licznikiem C16 i komu to przeszkadzało. Licznik wskazujący max moc mam od dwóch lat i nigdy nie przekroczyłem 6 kW. Zabezpieczenie zalicznikowe również nigdy nie wybiło. Moc przyłączeniową mam 13 kW i do takiej mogę zwiększyć moc umowną, wtedy zabezpieczenie przedlicznikowe zwiększą na 20A. Do tej pory miałem ten komfort że w przypadku przeciążenia wywaliłby ten za licznikiem który mogę sam załączyć a teraz może wywalić ten przed licznikiem i wtedy opłata za wymianę. Póki co nic nie zmieniam. Jak przyjdzie czas na przegląd 5 letni to wtedy za jednym razem zmienię na 13 kW. Do licznika mam przewód 4x35mm2, następnie do domu 5x10mm2. Czy ktoś może mi powiedzieć jaką max moc mógłbym otrzymać na takie przyłącze.Pytam bo obecnie opłaty są w miarę niskie ok 60 zł/kW i może warto by było gdybym kiedyś chciał grzać czystym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.03.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 U mnie w okolicy standardem jest przyłącze 16kW. Takie też mam.Przy grzaniu prądem może trochę braknąć przy większych mrozach.Będę miał grzałki prawdopodobnie o mocy 2x6kW do CO i CWU w maleńkim buforku (max 700 litrów).Choć w sumie to jeszcze się nie zdecydowałem czy kospel + bojler + przepływowy podgrzewacz w kuchni, czy bufor na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.03.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) No i stało się. Jestem w DUONie od 1.02. i w G12W. Jednak nie obyło się od zgrzytów z Dystrybutorem PGE. Na dzień dobry skasowali mi zabezpieczenie przedlicznikowe 40A i wstawili 16A jako zabezpieczenie mocy (7kW). Dotychczasowe zabezpieczenie mocy zalicznikowe jest już nie potrzebne .Niby nic ale w przypadku przekroczenia mocy wywala ten przedlicznikowy i koszt wymiany to ok. 60zł. Zwiększenie mocy na 13kW i zabezpieczenia na 20A to znowu dodatkowe papiery i koszty. A jak dzwoniłem do n ich przed zmianą to informowali mnie że nic się nie zmieni. Nie wiem czy to zgodne z prawem ale nie mam już siły się z nimi szarpać. Obecne ceny to: tania - 0,245 i droga 0,70 brutto z przesyłem. Po 1.07.2014r. tania bez zmian a droga 0,79. Tania - Sob, Niedz. cała doba, Pon-Pt- 13-15 zimą i 15-17 latem oraz w nocy 22-6 cały rok W porównaniu do byłej G12 tania jest o ok. 10 gr. tańsza , droga w tej samej cenie, później będzie droższa o 8gr, ale dodatkowo mam sob i niedz tanią. Z energetyką nic na gębę wszystko na piśmie!!! A czemu nie próbowałeś G12w w całości w PGE? Tania wychodzi 0,3002 a droga 0.6199. Edytowane 28 Marca 2014 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.03.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Z energetyką nic na gębę wszystko na piśmie!!! A czemu nie próbowałeś G12w w całości w PGE? Tania wychodzi 0,3002 a droga 0.6199. Nie wiem skąd masz te ceny, bo mi wychodzi 0,357 i 0,775 brutto w PGE a jak zaczynałem zmianę sprzedawcy mieli jeszcze drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 wszystko na prad moc przyłaczeniowa 13kW, zabezpieczenie przedlicznikowe 25A wszystko działa dobrze, zero zadziałania zabezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2014 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Marcin jak u Ciebie sezon \??jak u Kurta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.03.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Dziękuję dobrze;-)do 01/03/2014 3169 za CO, kominek nie odpalany gdzieś od 25/01/2014, coraz częściej otwieramy taras żeby pies miał większą swobodę. Ja spisuje liczniki tylko raz w miesiącu mimo że mijam je kilka razy dziennie bo są przy drzwiach garaż/dom. Po prostu częstsze odczyty nie poprawią zużycia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 ja "czesto" robie fotki dla Artura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts