papi240 31.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Witam, Piłka krótka, a potrzebuje się jeszcze doinformować, bo skłaniam się (po maglowaniu) ku prądzie, choć i tak czuje lekką arytmię serce, aby rachunki mnie nie zabiły..., ale wracając: Dom szkieletowy, 90mkw - 20cm wełna+5cm styropian. Wszystkie okna mają rolety zewnętrzne. Podłogówka wodna cały parter i piętro grzejniki wodne. Salon z otwartą kuchnią z kominkiem, ale bez rozprowadzenia ciepła. Błagam doradźcie. Docieplić? Co zmienić? Przekonajcie mnie do tego prądu..., bo znam tylko paliwa stałe. Gazu an działce nie ma i nie będzie. Mogę jeszcze zrezygnować z dodatkowego komina, który miał być dla pieca na pellet.... Jeśli możecie, to podawajcie wielkość dom i rachunki... I jeśli prąd, to jaka taryfa...my tu mamy Tauron. Czekam na sugestie. W załączeniu obliczenia dla projektu. Z góry wszystkim Wam dziękuję. [ATTACH=CONFIG]252001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252003[/ATTACH] skoro podłogówka wodna, boisz się rachunków to może bufor + piec na paliwo stałe + grzałka elektryczna w buforze ? koszt bufora jest bardzo różny zależy skąd z czym i jaki, grzałka 6KW kosztuje na popularnym portalu aukcyjnym nieco ponad 100 jak nie będziesz zadowolony z rachunków (taryfa G12) zawsze będziesz mógł odpalić piec sam tak kombinuję mimo że mam gaz na działce, koszt podobny do grzania gazem jak nie niższy przy mniejszym nakładzie finansowym na samą instalację czy nikt z odwiedzających ten wątek nie grzeje w ten sposób ?? Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez papi240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 zależy z kąd No matko bosko ! SKĄD - się pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 31.03.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 ....matko bosko.... Nie wzywaj na daremno!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.03.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Nie wzywaj na daremno!. No na daremno nie ! Ale nad taką pisownią to tak ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.03.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Co takiego? Wypluj to szybko Pobudka, mamy XXI wiek! Dziadek palił w piecu, ojciec palił w piecu a syn co pompę kupi ?Prędzej się w pompę cmoknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 marzec co i cwu 237 kwh + 2 wiaderka brzózki10 m3 wody.od 8 grudnia na liczniku [cały dom] 1808 kwh w tym 266 kwh dzienna.marzec cały dom 384 kwh , kolejny miesiąc dzienna taryfa to +_ 65 kwh.jeśli nie będzie zimy w pażdzierniku z -20 to do 8 grudnia nie dobije do 4500kwh na liczniku głównym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 marzec co i cwu 237 kwh + 2 wiaderka brzózki 10 m3 wody. od 8 grudnia na liczniku [cały dom] 1808 kwh w tym 266 kwh dzienna. marzec cały dom 384 kwh , kolejny miesiąc dzienna taryfa to +_ 65 kwh. jeśli nie będzie zimy w pażdzierniku z -20 to do 8 grudnia nie dobije do 4500kwh na liczniku głównym Czyli jak dobrze rozumiem na cały dom bez CO i CWU zużyłes w marcu 147 kWh. Mieszkasz w ogóle w tym domu? Masz lodówkę? Masz pralkę? Masz TV? Masz kuchnię, piekarnik, płytę? Masz oświetlenie, czy świeczki? Wychodzi na bytowe 4,9 kWh dziennie. Jakoś nie potrafię w to w życiu uwierzyć. Chyba, że mieszkasz u sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Czyli jak dobrze rozumiem na cały dom bez CO i CWU zużyłes w marcu 147 kWh. Mieszkasz w ogóle w tym domu? Masz lodówkę? Masz pralkę? Masz TV? Masz kuchnię, piekarnik, płytę? Masz oświetlenie, czy świeczki? Wychodzi na bytowe 4,9 kWh dziennie. Jakoś nie potrafię w to w życiu uwierzyć. Chyba, że mieszkasz u sąsiadów. odpowiadam mam lodówkę , mam pralkę[średnio 3 razy w tygodniu] oczywiście płyta - fakt że w marcu żona zrobiła tylko z 2-3 placki , za to bardzo często kurczaka robi w piekarniku] tv-46 cali średnio 50 watt [gdy swój stary 39 cali sprawdziłem że bieze 200w to go olałem ] jeśli chodzi o świeczki- w przeciwienstwie do niektórych liderów kablowych nie używam świeczek do świecenia i tym bardziej do grzania - dom na ledach uczciwie dodam że w domu nie mam komputera [super] i w tygodniu 1-2 obiady jemy na mieście. dziewczyny ani razu nie były pod prysznicem -codziennie wanna z tego co widzę nie jestem jakimś wielkim ewenementem na forum -są inni z podobnym zużyciem aha proponuje - zastanowić się 'eneroszczędnością '' zmywarek my używamy ją z 2-3 razy w tygodniu[bardziej 2] jak się zsumuje te kilowaciki na koniec miesiąca to się okaże że zmywarka ładnie podkręca podlicznik zyzolek ja się tobie wcale nie dziwię że wątpisz-jak ja sobie kalkulowałem koszty utrzymania domu w trakcie budowy to też kręciłem z niedowierzaniem[ i to nawet mając wyliczenia asolta] Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 dla mnie to tez jakies ekstremum żeby poniżej 2 000 kWh rocznie zuzywac na bytowe domnowy sprzety nowy , zarowki LED tylo laptop 1 szt itp. .... my w domu mieszkamy a nie nocujemy i rocznie na wszystko z 4-5 tys kWh wychodzi ... (bez NCO i CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 01.04.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 dla mnie to tez jakies ekstremum żeby poniżej 2 000 kWh rocznie zuzywac na bytowe domnowy sprzety nowy , zarowki LED tylo laptop 1 szt itp. .... my w domu mieszkamy a nie nocujemy i rocznie na wszystko z 4-5 tys kWh wychodzi ... (bez NCO i CWU) No ja wlasnie tez sie zastanawialem.. czemu mi wychodzi miesiecznie pierwsza taryfa 240- 300kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) nasz dzień rano wstajemy do 8 wstawiamy 2 razy czajnik [ja rano wypijam prawie litr herbaty , żona i kaszka dla córy ,po 17 jest gotowanie obiadu i herbata , wieczorem herbata po rowerze,osoby , które robią miesięcznie 500-700 km na rowerze będą wiedziały że mam trochę prania w sobotę, niedzielę to u nas jest rozpusta prądowa u nas czasami raz , 2 razy w tygodniu córa po szkole jest u dziadków , ale generalnie zawsze jest w domu ktoś z nią , czyli dochodzi telewizor i czajnik w ciągu dniaproponuje zastanowić się nad zmywarką.dobieraliśmy agd pod kątem zużycia[no ale wiadomo cudu nie ma z tego] 10 silników rolet na prądco jeszcze powinniśmy zrobić żebyśmy w domu nie nocowali ale mieszkali?może nie chce wam się wierzyć-takie życietylko że nasz dom nie jest jakiś wyjątkowy na forum z takim zużyciemprzy grzaniu powietrzną . Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 ok przyznam się jak jest naprawdę mi na bytowe raptownie zmalało zużycie od chwili , kiedy wyprowadziłem kosiarkę z salonu -przestałem nią grzać może licznik jakiś u mnie jakiś genderowy odmieniec?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) dla mnie to tez jakies ekstremum żeby poniżej 2 000 kWh rocznie zuzywac na bytowe domnowy sprzety nowy , zarowki LED tylo laptop 1 szt itp. .... my w domu mieszkamy a nie nocujemy i rocznie na wszystko z 4-5 tys kWh wychodzi ... (bez NCO i CWU) a gdzie ja napisałem że mi wyjdzie poniżej 2 tyś kwh ? bardziej 2300-2400 kwh w okolicach 2 tyś kwh to co i cwu dodajcie do tych moich 2300-2400 kwh jakieś 250 kwh za zmywarkę 200-250 kwh za komputer jakieś wypasione telewizory-dodatkowe 200-300 kwh to się okaże że to żadne cuda Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 odpowiadam mam lodówkę , mam pralkę[średnio 3 razy w tygodniu] oczywiście płyta - fakt że w marcu żona zrobiła tylko z 2-3 placki , za to bardzo często kurczaka robi w piekarniku] tv-46 cali średnio 50 watt [gdy swój stary 39 cali sprawdziłem że bieze 200w to go olałem ] jeśli chodzi o świeczki- w przeciwienstwie do niektórych liderów kablowych nie używam świeczek do świecenia i tym bardziej do grzania - dom na ledach uczciwie dodam że w domu nie mam komputera [super] i w tygodniu 1-2 obiady jemy na mieście. dziewczyny ani razu nie były pod prysznicem -codziennie wanna z tego co widzę nie jestem jakimś wielkim ewenementem na forum -są inni z podobnym zużyciem aha proponuje - zastanowić się 'eneroszczędnością '' zmywarek my używamy ją z 2-3 razy w tygodniu[bardziej 2] jak się zsumuje te kilowaciki na koniec miesiąca to się okaże że zmywarka ładnie podkręca podlicznik zyzolek ja się tobie wcale nie dziwię że wątpisz-jak ja sobie kalkulowałem koszty utrzymania domu w trakcie budowy to też kręciłem z niedowierzaniem[ i to nawet mając wyliczenia asolta] Sam piekarnik jednorazowo grzany do 220st bierze 3kWh, lodówko-zamrażarka od tych najmniejszych 0,5kWh/doba do 1,5 kWh/doba z tych największych. Pytanie gdzie reszta, oświetlenie, TV, pralka, zmywarka, odkurzacz itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 z tymi 3 kwh to mnie roz... he hezrobienie sernika to 0,8 kwhkurczak 1 kwhpralka 0,6 kwh w trybie eko 8 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 napiszę to wprost do tej pory kable były porównywane do domów porządnie wybudowanych typu liwko , pyxis , teraz mogą się spokojnie porównywać do domów budowanych prawie tak samo jak ich. jmnie zawsze dziwiło że wręcz fanatycy oszczędności , nowoczesności tak lekko podchodzą do bytowego [chyba że?] no jak tego można było nie dopilnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 z tymi 3 kwh to mnie roz... he he zrobienie sernika to 0,8 kwh kurczak 1 kwh pralka 0,6 kwh w trybie eko 8 kg Pokaż roczną fakturę za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 ok jutro kuplę szmatławca i zrobię zdjęcia licznika tylko poproszę żeby mi ktoś pomógł wkleić tu zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 U mnie to wygląda tak z bytowym. Może Liwko też pokażesz fakturę. A nie, ty nie, ty jesteś tylko hipokrytą i bajkopisarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Widzisz, znowu kulą w płot. Moje roczne faktury na tym wątku zagościły jako pierwsze oszuście Ale insynuacje i okłamywanie forumowiczów to twoja specjalność. W 2012 roku, tak jak masz w stopce:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts