Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Piłka krótka, a potrzebuje się jeszcze doinformować, bo skłaniam się (po maglowaniu) ku prądzie,

choć i tak czuje lekką arytmię serce, aby rachunki mnie nie zabiły..., ale wracając:

Dom szkieletowy, 90mkw - 20cm wełna+5cm styropian.

Wszystkie okna mają rolety zewnętrzne.

Podłogówka wodna cały parter i piętro grzejniki wodne.

Salon z otwartą kuchnią z kominkiem, ale bez rozprowadzenia ciepła.

Błagam doradźcie. Docieplić? Co zmienić? Przekonajcie mnie do tego prądu..., bo znam tylko paliwa stałe. Gazu an działce nie ma i nie będzie.

Mogę jeszcze zrezygnować z dodatkowego komina, który miał być dla pieca na pellet....

Jeśli możecie, to podawajcie wielkość dom i rachunki...

I jeśli prąd, to jaka taryfa...my tu mamy Tauron.

Czekam na sugestie.

W załączeniu obliczenia dla projektu.

Z góry wszystkim Wam dziękuję.

[ATTACH=CONFIG]252001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252003[/ATTACH]

skoro podłogówka wodna, boisz się rachunków

to może bufor + piec na paliwo stałe + grzałka elektryczna w buforze ?

koszt bufora jest bardzo różny zależy skąd z czym i jaki, grzałka 6KW kosztuje na popularnym portalu aukcyjnym nieco ponad 100

jak nie będziesz zadowolony z rachunków (taryfa G12) zawsze będziesz mógł odpalić piec

sam tak kombinuję mimo że mam gaz na działce,

koszt podobny do grzania gazem jak nie niższy przy mniejszym nakładzie finansowym na samą instalację

czy nikt z odwiedzających ten wątek nie grzeje w ten sposób ??

Edytowane przez papi240

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

marzec co i cwu 237 kwh + 2 wiaderka brzózki

10 m3 wody.

od 8 grudnia na liczniku [cały dom] 1808 kwh w tym 266 kwh dzienna.

marzec cały dom 384 kwh , kolejny miesiąc dzienna taryfa to +_ 65 kwh.

jeśli nie będzie zimy w pażdzierniku z -20 to do 8 grudnia nie dobije do 4500kwh na liczniku głównym

Czyli jak dobrze rozumiem na cały dom bez CO i CWU zużyłes w marcu 147 kWh.

Mieszkasz w ogóle w tym domu? Masz lodówkę? Masz pralkę? Masz TV? Masz kuchnię, piekarnik, płytę? Masz oświetlenie, czy świeczki?

Wychodzi na bytowe 4,9 kWh dziennie.

Jakoś nie potrafię w to w życiu uwierzyć.

Chyba, że mieszkasz u sąsiadów.

Czyli jak dobrze rozumiem na cały dom bez CO i CWU zużyłes w marcu 147 kWh.

Mieszkasz w ogóle w tym domu? Masz lodówkę? Masz pralkę? Masz TV? Masz kuchnię, piekarnik, płytę? Masz oświetlenie, czy świeczki?

Wychodzi na bytowe 4,9 kWh dziennie.

Jakoś nie potrafię w to w życiu uwierzyć.

Chyba, że mieszkasz u sąsiadów.

odpowiadam

mam lodówkę , mam pralkę[średnio 3 razy w tygodniu]

oczywiście płyta - fakt że w marcu żona zrobiła tylko z 2-3 placki , za to bardzo często kurczaka robi w piekarniku]

tv-46 cali średnio 50 watt [gdy swój stary 39 cali sprawdziłem że bieze 200w to go olałem ]

jeśli chodzi o świeczki- w przeciwienstwie do niektórych liderów kablowych nie używam świeczek do świecenia i tym bardziej do grzania - dom na ledach

uczciwie dodam że w domu nie mam komputera [super]

i w tygodniu 1-2 obiady jemy na mieście.

dziewczyny ani razu nie były pod prysznicem -codziennie wanna

z tego co widzę nie jestem jakimś wielkim ewenementem na forum -są inni z podobnym zużyciem

aha proponuje - zastanowić się 'eneroszczędnością '' zmywarek

my używamy ją z 2-3 razy w tygodniu[bardziej 2]

jak się zsumuje te kilowaciki na koniec miesiąca to się okaże że zmywarka ładnie podkręca podlicznik

zyzolek ja się tobie wcale nie dziwię że wątpisz-jak ja sobie kalkulowałem koszty utrzymania

domu w trakcie budowy to też kręciłem z niedowierzaniem[ i to nawet mając wyliczenia asolta]

Edytowane przez malux20

dla mnie to tez jakies ekstremum żeby poniżej 2 000 kWh rocznie zuzywac na bytowe

domnowy sprzety nowy , zarowki LED tylo laptop 1 szt itp. ....

my w domu mieszkamy a nie nocujemy i rocznie na wszystko z 4-5 tys kWh wychodzi ... (bez NCO i CWU)

No ja wlasnie tez sie zastanawialem.. czemu mi wychodzi miesiecznie pierwsza taryfa 240- 300kwh :p

nasz dzień

rano wstajemy

do 8 wstawiamy 2 razy czajnik [ja rano wypijam prawie litr herbaty , żona i kaszka dla córy ,

po 17 jest gotowanie obiadu i herbata , wieczorem herbata po rowerze,

osoby , które robią miesięcznie 500-700 km na rowerze będą wiedziały że mam trochę prania

w sobotę, niedzielę to u nas jest rozpusta prądowa u nas

czasami raz , 2 razy w tygodniu córa po szkole jest u dziadków , ale generalnie zawsze jest w domu ktoś z nią , czyli dochodzi telewizor i czajnik w ciągu dnia

proponuje zastanowić się nad zmywarką.

dobieraliśmy agd pod kątem zużycia[no ale wiadomo cudu nie ma z tego]

10 silników rolet na prąd

co jeszcze powinniśmy zrobić żebyśmy w domu nie nocowali ale mieszkali?

może nie chce wam się wierzyć-takie życie

tylko że nasz dom nie jest jakiś wyjątkowy na forum z takim zużyciem

przy grzaniu powietrzną .

Edytowane przez malux20

dla mnie to tez jakies ekstremum żeby poniżej 2 000 kWh rocznie zuzywac na bytowe

domnowy sprzety nowy , zarowki LED tylo laptop 1 szt itp. ....

my w domu mieszkamy a nie nocujemy i rocznie na wszystko z 4-5 tys kWh wychodzi ... (bez NCO i CWU)

a gdzie ja napisałem że mi wyjdzie poniżej 2 tyś kwh ?

bardziej 2300-2400 kwh

w okolicach 2 tyś kwh to co i cwu

dodajcie do tych moich 2300-2400 kwh jakieś 250 kwh za zmywarkę

200-250 kwh za komputer

jakieś wypasione telewizory-dodatkowe 200-300 kwh to się okaże że to żadne cuda

Edytowane przez malux20

odpowiadam

mam lodówkę , mam pralkę[średnio 3 razy w tygodniu]

oczywiście płyta - fakt że w marcu żona zrobiła tylko z 2-3 placki , za to bardzo często kurczaka robi w piekarniku]

tv-46 cali średnio 50 watt [gdy swój stary 39 cali sprawdziłem że bieze 200w to go olałem ]

jeśli chodzi o świeczki- w przeciwienstwie do niektórych liderów kablowych nie używam świeczek do świecenia i tym bardziej do grzania - dom na ledach

uczciwie dodam że w domu nie mam komputera [super]

i w tygodniu 1-2 obiady jemy na mieście.

dziewczyny ani razu nie były pod prysznicem -codziennie wanna

z tego co widzę nie jestem jakimś wielkim ewenementem na forum -są inni z podobnym zużyciem

aha proponuje - zastanowić się 'eneroszczędnością '' zmywarek

my używamy ją z 2-3 razy w tygodniu[bardziej 2]

jak się zsumuje te kilowaciki na koniec miesiąca to się okaże że zmywarka ładnie podkręca podlicznik

zyzolek ja się tobie wcale nie dziwię że wątpisz-jak ja sobie kalkulowałem koszty utrzymania

domu w trakcie budowy to też kręciłem z niedowierzaniem[ i to nawet mając wyliczenia asolta]

Sam piekarnik jednorazowo grzany do 220st bierze 3kWh, lodówko-zamrażarka od tych najmniejszych 0,5kWh/doba do 1,5 kWh/doba z tych największych.

Pytanie gdzie reszta, oświetlenie, TV, pralka, zmywarka, odkurzacz itd?

napiszę to wprost

do tej pory kable były porównywane do domów porządnie wybudowanych typu liwko , pyxis , teraz mogą się spokojnie porównywać do domów budowanych prawie tak samo jak ich.

jmnie zawsze dziwiło że wręcz fanatycy oszczędności , nowoczesności tak lekko podchodzą do bytowego [chyba że?:p]

no jak tego można było nie dopilnować?