Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zużycie energii w domu zależy od samego człowieka, a nie od domu;)

Jesteś na dobrej drodze. Jeszcze trochę i zrozumiesz.

A ilość pracujących urządzeń, jak i ich prądożerność jest zmienne i inne w _każdym_ domu. Czyli zgadzasz się z tym, że oskarżanie innych o niskie zużycie jest absurdalne?

Edytowane przez mitch
Bo zyzolek edytował swój post

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez jaj. 7 kWh to jest normalne zużycie. Jestem w stanie wyobrazić sobie zużycie 5 kWh.

Ciekawe, kiedy zrozumiesz, że odnoszenie zużycia energii we własnym domu do innych (domów) jest totalnym nieporozumieniem. Tak samo jak porównywanie spalania (różnych) samochodów.

w domu pewnie bedę miał więcej ale w mieszkaniu teraz zużywam średnio ok 4,5 kwh/doba

w domu pewnie bedę miał więcej ale w mieszkaniu teraz zużywam średnio ok 4,5 kwh/doba

Troszkę Ci pewnie podskoczy ... u mnie w mieszkaniu było ~ 8kWh / 24h w tym CWU 3 kWh czyli sam bytowy ~ 5kWh (brak zmywarki)

Aktualnie w domu

T I - 2,7 kWh / 24h

T II - 28,8 kWh / 24h wraz z CO i CWU (22,8 kWh) po odjęciu 6 kWh / 24h

czyli razem bytowy 8,7 kWh / 24h ale w tym zmywarka piekarnik indukcja i troche wiecej pomieszczeń do oświetlania.

U mnie bytowy prądek to średnio 210kWh/miesiąc - więc można...???

przy czym najmniej miałem w lipcu 2013 - 117kWh

średnio to 63% w taniej taryfie...

Sprzęt energooszczędny, wszędzie ledy i świetlówki, TV led, laptop,

pozdr.

Przy oszczędnym trybie życia jestem w stanie sobie wyobrazić 7kWh na dobę.

Zyzolek: pewno natura nie pozwoliła tobie by to zrozumieć ale po prostu można mieć takie zużycie i to bez "śiedzenia po ciemku"...

W tym zużyciu które podałem uwzględniłem komputer i router który pracuje średnio min.16h/dobę i WM i pompa CO 24/dobę....

Po prostu mam nowy energooszczędny sprzęt a wnętrza oświetlam bez wielkiego rygoru ledami i świetlówkami a nie żarówkami wolframowymi czy też prądożernymi halogenami....

Warto powiedzieć że:

- mam TV46' Led a nie plazmę - czyli 50W a nie 300W....

- dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu...

żeby Ciebie zezłościć Zyzolku to większość - ok 63%zużycia funkcjonuje w taniej taryfie hehe po 22gr brutto... ;-)

Edytowane przez waflos

Gość Arturo72

- dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu...

Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on od pół roku,podobnie router :)

A TV jak będę kupował to tylko plazmę,LED mnie nie jarają ;)

Edytowane przez Arturo72

Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on o pół roku :)

Włączony czy wyłączony pobór 21Watt

dotknij go a zawsze jest ciepły...

PS. Mam go tylko do bajek dla Synka i Discovery.... jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... ;-)

Edytowane przez waflos

Gość Arturo72

jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... ;-)

Chyba bym oszalał,chociaż młody ma i nie narzeka ale on bardzie preferuje kompa ;)

Edytowane przez Arturo72

To w jakim celu włącznik czasowy ?

W tygodniu czasowy włącza go o 16tej i wyłacza o 1-szej

W weekend włącza o 8 i wyłącza o 2-giej z tego co pamietam...

czyli zamiast działać 168hx21W działa 66hx21W ;-)

PS. Jak ktoś ma drugą taryfę można by zaprząc lodówkę by działała tylko a w taniej.... - potrzeba by pomyśleć tylko nad zasileniem całodobowym oświetlenia jej wnętrza tuż po jej otwarciu.... ;-)

a może taka lampeczka ledowa na czujkę... - tylko by wytrzymała niska temp...

Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on od pół roku,podobnie router :)

A TV jak będę kupował to tylko plazmę,LED mnie nie jarają ;)

No trochę żre, przynajmniej ten z PVR. Jak sobie to przeliczyć na cały rok, wychodzi niezła ilość kWh. Tak samo w końcu nauczyłem swoją rodzinkę, że jak się ogląda TV, to ustawia się głośność na dekoderze na max, a na ampli na minimum, a nie na odwrót.

Z takich drobiazgów właśnie wychodzi, że taki zyzolek ni cholery nie rozumie, że ktoś ma niskie zużycie energii. Ja nie mam niskiego, ale to mój wybór, że mam tyle sprzętu w domu. Ale mam sąsiada, który nie ma w ogóle TV, routera a z notebooka korzysta raz na ruski rok. I o jego zużyciu mogę pomarzyć, z drugiej strony jest sąsiad ogrzewający olejem i ma większe rachunki za prąd za cały dom niż ja.

PS. To się pośpiesz, plazma to wymierający gatunek :bye: I nie ma to jak projektor :lol2:

POROBIŁEM zdjęcia

nie umiem tu wklejać zdjęć

mógłbym komuś przesłać zdjęcia żeby tu je wkleił?

odpisując, wejdź w "zaawansowana edycja" koło "wyślij odpowiedź" Potem w dodatkowych opcjach poniżej wybierz "załączniki" wskaż miejsce pliku na dysku i "wgraj" potem na dole zamknij okno i po sprawie.

Włączony czy wyłączony pobór 21Watt

dotknij go a zawsze jest ciepły...

PS. Mam go tylko do bajek dla Synka i Discovery.... jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... ;-)

siurr... dekoder ciągnie nieźle, dlatego u siebie mam przedłużacze z wyłącznikami, włącza się jak trzeba

stąd też udaje się utrzymać takie zużycie

siurr... dekoder ciągnie nieźle, dlatego u siebie mam przedłużacze z wyłącznikami, włącza się jak trzeba

stąd też udaje się utrzymać takie zużycie

A potem wieczność na szukanie sygnału, szukanie nowszego oprogramowania, aktualizacja listy programów,, łączenie z siecią internetu, nawiązywanie połączenia multiroom, szukanie białego dekodera przez czarny dekoder, sprawdzanie jakości połączenia i po 40 minutach wreszcie mamy obraz na TV.

Niestety, w tym czasie pierwszą połowę meczu i teleexpres przegapiłem, bo dekoder się od nowa instalował;)

Tak to jest, jak się odłącza dekoder n-ki od prądu.

Zyzolek: pewno natura nie pozwoliła tobie by to zrozumieć ale po prostu można mieć takie zużycie i to bez "śiedzenia po ciemku"...

W tym zużyciu które podałem uwzględniłem komputer i router który pracuje średnio min.16h/dobę i WM i pompa CO 24/dobę....

Po prostu mam nowy energooszczędny sprzęt a wnętrza oświetlam bez wielkiego rygoru ledami i świetlówkami a nie żarówkami wolframowymi czy też prądożernymi halogenami....

Warto powiedzieć że:

- mam TV46' Led a nie plazmę - czyli 50W a nie 300W....

żeby Ciebie zezłościć Zyzolku to większość - ok 63%zużycia funkcjonuje w taniej taryfie hehe po 22gr brutto... ;-)

Można mieć małe zużycie prądu.

Baaa, można mieć nawet zerowe zużycie prądu.

Ale co to za życie???

Można mieć małe zużycie prądu.

Baaa, można mieć nawet zerowe zużycie prądu.

Ale co to za życie???

Ja na bytowym krece sie w okolicach ponizej 400kWh. Nie mam plazmy, halogenow, zarowek wolframowych. Choc by skaly sra..y nie zejde nizej. Musial bym nie uzywac czegos na prad, czygo uzywac potrzebuje, a to nie wchodzi poki co w gre. Tutaj o dziwo zgadzam sie z "zaczadzonym" zyzolkiem. Nie kazdy moze zyc jak Amisz i nie jest to kwesta energooszczednego sprzetu.