mitch 02.04.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Zużycie energii w domu zależy od samego człowieka, a nie od domu;) Jesteś na dobrej drodze. Jeszcze trochę i zrozumiesz. A ilość pracujących urządzeń, jak i ich prądożerność jest zmienne i inne w _każdym_ domu. Czyli zgadzasz się z tym, że oskarżanie innych o niskie zużycie jest absurdalne? Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez mitch Bo zyzolek edytował swój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.04.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Bez jaj. 7 kWh to jest normalne zużycie. Jestem w stanie wyobrazić sobie zużycie 5 kWh. Ciekawe, kiedy zrozumiesz, że odnoszenie zużycia energii we własnym domu do innych (domów) jest totalnym nieporozumieniem. Tak samo jak porównywanie spalania (różnych) samochodów. w domu pewnie bedę miał więcej ale w mieszkaniu teraz zużywam średnio ok 4,5 kwh/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.04.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 w domu pewnie bedę miał więcej ale w mieszkaniu teraz zużywam średnio ok 4,5 kwh/doba Troszkę Ci pewnie podskoczy ... u mnie w mieszkaniu było ~ 8kWh / 24h w tym CWU 3 kWh czyli sam bytowy ~ 5kWh (brak zmywarki) Aktualnie w domu T I - 2,7 kWh / 24h T II - 28,8 kWh / 24h wraz z CO i CWU (22,8 kWh) po odjęciu 6 kWh / 24h czyli razem bytowy 8,7 kWh / 24h ale w tym zmywarka piekarnik indukcja i troche wiecej pomieszczeń do oświetlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.04.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 w domu pewnie bedę miał więcej ale w mieszkaniu teraz zużywam średnio ok 4,5 kwh/doba Też kiedyś takie miałem. Ale wtedy byłem gościem we własnym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.04.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) U mnie bytowy prądek to średnio 210kWh/miesiąc - więc można...??? przy czym najmniej miałem w lipcu 2013 - 117kWh średnio to 63% w taniej taryfie... Sprzęt energooszczędny, wszędzie ledy i świetlówki, TV led, laptop, pozdr. Przy oszczędnym trybie życia jestem w stanie sobie wyobrazić 7kWh na dobę. Zyzolek: pewno natura nie pozwoliła tobie by to zrozumieć ale po prostu można mieć takie zużycie i to bez "śiedzenia po ciemku"... W tym zużyciu które podałem uwzględniłem komputer i router który pracuje średnio min.16h/dobę i WM i pompa CO 24/dobę.... Po prostu mam nowy energooszczędny sprzęt a wnętrza oświetlam bez wielkiego rygoru ledami i świetlówkami a nie żarówkami wolframowymi czy też prądożernymi halogenami.... Warto powiedzieć że: - mam TV46' Led a nie plazmę - czyli 50W a nie 300W.... - dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu... żeby Ciebie zezłościć Zyzolku to większość - ok 63%zużycia funkcjonuje w taniej taryfie hehe po 22gr brutto... Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.04.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) - dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu... Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on od pół roku,podobnie router A TV jak będę kupował to tylko plazmę,LED mnie nie jarają Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.04.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) - dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu... Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on o pół roku Włączony czy wyłączony pobór 21Watt dotknij go a zawsze jest ciepły... PS. Mam go tylko do bajek dla Synka i Discovery.... jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.04.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Włączony czy wyłączony pobór 21Watt To w jakim celu włącznik czasowy ? dotknij go a zawsze jest ciepły... To teraz wiem czemu mam takie niskie zużycie prądu na c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.04.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... Chyba bym oszalał,chociaż młody ma i nie narzeka ale on bardzie preferuje kompa Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.04.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 To w jakim celu włącznik czasowy ? W tygodniu czasowy włącza go o 16tej i wyłacza o 1-szej W weekend włącza o 8 i wyłącza o 2-giej z tego co pamietam... czyli zamiast działać 168hx21W działa 66hx21W PS. Jak ktoś ma drugą taryfę można by zaprząc lodówkę by działała tylko a w taniej.... - potrzeba by pomyśleć tylko nad zasileniem całodobowym oświetlenia jej wnętrza tuż po jej otwarciu.... a może taka lampeczka ledowa na czujkę... - tylko by wytrzymała niska temp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.04.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Dekoder tak dużo żre prądu ? Ja mam cyfrowego Polsatu i u mnie 24h na dobę jest na on od pół roku,podobnie router A TV jak będę kupował to tylko plazmę,LED mnie nie jarają No trochę żre, przynajmniej ten z PVR. Jak sobie to przeliczyć na cały rok, wychodzi niezła ilość kWh. Tak samo w końcu nauczyłem swoją rodzinkę, że jak się ogląda TV, to ustawia się głośność na dekoderze na max, a na ampli na minimum, a nie na odwrót. Z takich drobiazgów właśnie wychodzi, że taki zyzolek ni cholery nie rozumie, że ktoś ma niskie zużycie energii. Ja nie mam niskiego, ale to mój wybór, że mam tyle sprzętu w domu. Ale mam sąsiada, który nie ma w ogóle TV, routera a z notebooka korzysta raz na ruski rok. I o jego zużyciu mogę pomarzyć, z drugiej strony jest sąsiad ogrzewający olejem i ma większe rachunki za prąd za cały dom niż ja. PS. To się pośpiesz, plazma to wymierający gatunek I nie ma to jak projektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 03.04.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) I nie ma to jak projektor projektorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr hmmmmmmmmmmmmm ale się rozmarzyłem Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 POROBIŁEM zdjęcianie umiem tu wklejać zdjęć mógłbym komuś przesłać zdjęcia żeby tu je wkleił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.04.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 POROBIŁEM zdjęcia nie umiem tu wklejać zdjęć mógłbym komuś przesłać zdjęcia żeby tu je wkleił? odpisując, wejdź w "zaawansowana edycja" koło "wyślij odpowiedź" Potem w dodatkowych opcjach poniżej wybierz "załączniki" wskaż miejsce pliku na dysku i "wgraj" potem na dole zamknij okno i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 03.04.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Włączony czy wyłączony pobór 21Watt dotknij go a zawsze jest ciepły... PS. Mam go tylko do bajek dla Synka i Discovery.... jak umowa się skończy to instaluje naziemną cyfrową darmową... siurr... dekoder ciągnie nieźle, dlatego u siebie mam przedłużacze z wyłącznikami, włącza się jak trzeba stąd też udaje się utrzymać takie zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 siurr... dekoder ciągnie nieźle, dlatego u siebie mam przedłużacze z wyłącznikami, włącza się jak trzeba stąd też udaje się utrzymać takie zużycie A potem wieczność na szukanie sygnału, szukanie nowszego oprogramowania, aktualizacja listy programów,, łączenie z siecią internetu, nawiązywanie połączenia multiroom, szukanie białego dekodera przez czarny dekoder, sprawdzanie jakości połączenia i po 40 minutach wreszcie mamy obraz na TV. Niestety, w tym czasie pierwszą połowę meczu i teleexpres przegapiłem, bo dekoder się od nowa instalował Tak to jest, jak się odłącza dekoder n-ki od prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.04.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Zyzolek: pewno natura nie pozwoliła tobie by to zrozumieć ale po prostu można mieć takie zużycie i to bez "śiedzenia po ciemku"... W tym zużyciu które podałem uwzględniłem komputer i router który pracuje średnio min.16h/dobę i WM i pompa CO 24/dobę.... Po prostu mam nowy energooszczędny sprzęt a wnętrza oświetlam bez wielkiego rygoru ledami i świetlówkami a nie żarówkami wolframowymi czy też prądożernymi halogenami.... Warto powiedzieć że: - mam TV46' Led a nie plazmę - czyli 50W a nie 300W.... - dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu... żeby Ciebie zezłościć Zyzolku to większość - ok 63%zużycia funkcjonuje w taniej taryfie hehe po 22gr brutto... Można mieć małe zużycie prądu. Baaa, można mieć nawet zerowe zużycie prądu. Ale co to za życie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.04.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Można mieć małe zużycie prądu. Baaa, można mieć nawet zerowe zużycie prądu. Ale co to za życie??? Ja na bytowym krece sie w okolicach ponizej 400kWh. Nie mam plazmy, halogenow, zarowek wolframowych. Choc by skaly sra..y nie zejde nizej. Musial bym nie uzywac czegos na prad, czygo uzywac potrzebuje, a to nie wchodzi poki co w gre. Tutaj o dziwo zgadzam sie z "zaczadzonym" zyzolkiem. Nie kazdy moze zyc jak Amisz i nie jest to kwesta energooszczednego sprzetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 NIE JESTEM AMISZEM he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) licznik napis r-b 3-0 to wczorajsza liga mistrzów z madrytu licznik został założony 5 grudnia [czy mam umieścić zdjęcie z protokołem? myślę że przeglądając moje posty z okolic 5 grudnia to się znajdzie Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts