Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Arturo może nie tyle ale mimo braku odbioru prądu transformator cały czas pracuje...

Jaki transformator matloe? Ladowarek z do telefonow trafo nie ma juz chyba od 10 lat :)

Zwracam honor Pyxis.

Ladowarki do komórek to nie jest dobry przykład na dzień dzisiejszy.... wszak nie maja trafo tylko zasilacz impulsowy...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W koncu zadzwonilem i poprosilem o zmiane taryfy na G12W...

No to teraz niewola straszna Cie czeka. TV tylko po 22giej. Obiad zona bedzie robila na sniadanie, a sniadanie na obiad miedzy 14 a 16. Przestawisz sie calkowicie na zycie nocne. Niepotrzebne organy i czlonki w wyniku ewolucji zanikna. Bedziesz taka krzyzowka lemura i sowy. Swiat nigy juz nie bedzie taki sam. ;)

w enerdze

G12R 22:00-7:00 i 13:00-16:00

G12W 22:00-6:00 i 13:00-15:00 + weekendy i dni wolne od pracy druga taryfa delikatnie droższa ale pierwsza delikatnie tańsza niz w G12R doliczając weekendy to miesiecznie mamy tydzien drugiej taryfy:P

Tez zmienilem na G12W zobaczymy jak to bedzie wychodzilo

Mam pewne spostrzezenie (malo odkrywcze ale zawsze) odnosnie roznicy w grzaniu wodna podlogowka, kablami czy klima...

Otoz, moj biedny sterownik FW100 pracuje tak, iz jesli temp. spadnie ponizej 0,6 od zadanej to zaczyna grzac, i grzeje tak dlugo az osiagnie 0,6 powyzej zadanej...

Tutaj od razu widac, dlaczego pomimo tego, iz jest dzien sloneczny czy pochmurny, czy na zewnatrz jest +2 czy +10 zuzycie bylo bardzo zblizone ok 2,2-2,5 m3/dobe na CO...

Gdybym mial kable moglbym wg instrukcji Jaska dopracowac sterowanie i bardziej rowno dogrzewac i utrzymywac zadana temperature...

A tak, jesli np. o godz. 20 wieczorem FW100 zdecyduje rozpoczac grzac, to znaczy, ze podloga cale popoludnie byla juz chlodniejsza a cieplo wszedzie rowno zrobi sie wtedy, kiedy idziemy spac...

Powyzsze dosc jasno pokazuje dlaczego klima pozwala mi zmniejszyc zuzycie nie tylko o COP ale prawie 2 razy wiecej (70-80%).

W odpowiednim momencie klima wystartuje powodujac super uczucie komfortu dokladnie wtedy kiedy trzeba.

To nic, ze w srodku nocy temp bedzie dozayc do temp przegrod i rano jest ten "najchlodniejszy" moment, najwazniejsze iz najcieplej i przyjemnie jest dokladnie wtedy kiedy trzeba.

Miedzy 8 a 31 marca na CO zuzylem 52 kWh, bylo sporo slonecznych dni ale ten wynik daje mi mocno do myslenia i to pomimo, iz klima miala przede wszystkim porzadnei chlodzic :)

Edit: dla porownania: obecny telewizor LED zuzywa od 20 do 40W, poprzedni LCD jadl 150,

to co zuzyla klima to jest praktycznie to, co zuzywal wiecej stary TV (to tak odnosnie COP urzadzen domowych:) ).

No wlasnie w Energa :)

Nic nie bede zmienial... Srednia "sama" wychodzi 10gr mniej.

Moge zmienic ustawienia CWU na PC :)

Sam zobaczysz jak pozytywnie się zdziwisz:yes: Pamiętam, że jeszcze nie mając pompy średnia na samym bytowym spadła mi o 17gr względem G11, a ze zmiany trybu życia to tylko "pilnowałem" pralki i zmywarki. Teraz doszła jeszcze suszarka i pompa i średnia cena spadła o jakieś 22gr. Co tu dużo gadać pojąłeś mądrą decyzję - gratuluję:).

Drogi Qubic... To kablarze kpili i nie jeden kpi z PC....

Niejeden kablarz sie jednak wylamal i widzi oszczednosci w PC.

Nieraz bylo pisane ze to ok urzadzenia... A potem bylo ze wieje, ze trzeba w kazdym pokoju... COP ledwie 2... Ze za drogie bo lodoeki tansze i takie tam...

Ironiczne bylo grzanie " dla komfortu" gdy grzanie dla grzania daje wieksze oszczednosci...:)

Z tego co pamietam, to najwiecej z klimy kpia uzytkownicy gruntowek :p

w enerdze

G12R 22:00-7:00 i 13:00-16:00

G12W 22:00-6:00 i 13:00-15:00 + weekendy i dni wolne od pracy druga taryfa delikatnie droższa ale pierwsza delikatnie tańsza niz w G12R doliczając weekendy to miesiecznie mamy tydzien drugiej taryfy:P

Tez zmienilem na G12W zobaczymy jak to bedzie wychodzilo

Zweryfikowałem moje wcześniejsze wyliczenia, i stosunek T1/T2 przy ktorym opłaca się mieć G12w zamiast G12r jest taki, że jeśli zużywamy co najmniej 65% w T2 (wcześniej podawałem chyba koło 75-80%) to G12r wychodzi taniej niż G12w.

U mnie w T2 chodzi 100% CO i CWU, 80% zmywarki i 70% pralki reszta to wolna amerykanka i w 2013 roku stosunek T1/T2 to 25,5/74,5. Zakładając że w G12w jest więcej godzin taniej taryfy to ten stosunek byłby jeszcze większy na korzyść T2 więc w moim przypadku sprawa jest jasna tylko G12r ma sens.

Nie wiem jak budowlany_laik, bo z tego co pamiętam On też zmienił z G12w na G12r jakieś dwa lata temu, może zawita i podzieli się doświadczeniem. Ja na pewno nie przejdę na G12w, nie przy aktualnych cenach.

w takich domach jak mój czy Twój Marcin CO i CWU mieści się w 100% z zachowaniem komfortu w T2 bez względu na taryfę czyli ok 5500-6000 kWh

pytanie teraz ile bytowego jesteś wstanie zużyć w weekend i święta by opłacało się to ..

dla domów o większym zapotrzebowaniu lub z przyzwyczajniami do G11 lub PC to mogą być dobre rozwiązania

Edytowane przez R&K

no tak własnie rozważam g12 i g12w - przy mojej bandzie na sucho licząc g12w powinna być lepsza bo wiadomo że na weekend więcej się w domu ( telewizory komputery, gotowanie sprzątanie itp itd) dzieje niż w ciągu tygodnia gdy to się zaczniemy zjeżdżać około 16:00

wyprowadźcie mnie z błędu jak się myle

no tak własnie rozważam g12 i g12w - przy mojej bandzie na sucho licząc g12w powinna być lepsza bo wiadomo że na weekend więcej się w domu ( telewizory komputery, gotowanie sprzątanie itp itd) dzieje niż w ciągu tygodnia gdy to się zaczniemy zjeżdżać około 16:00

wyprowadźcie mnie z błędu jak się myle

wszystko zweryfikuje życie. według mnie trudno określić przed zamieszkaniem :). ja planuję EKO-ogrzewane Taurona G12 - nocna niecałe 0,25 zł, dzienna 0,66 zł. umowa na dwa lata i tak w najbliższym sezonie grzewczym jeszcze nie będziemy mieszkać, a chcę suszyć dom. tylko się zastanawiam nad umową na 3 lata, coś tam piszą, że w hurcie energia zaczęła drożeć. problem w tym, że przy umowie na 3 lata jest droższa 1 kWh na przy umowie na 2 lata.