Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę mi wybaczyć jeśli już było, ale wątek jest naprawdę spory... Zainteresowało mnie ogrzewanie elektryczne w domku - projekt "dom nad stawem"

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-nad-stawem.

Bardzo chciałabym ogrzewanie podłogowe elektryczne z możliwością akumulacji prądu z taryfy nocnej. Bardzo proszę o polecenie konkretnego rozwiązania kompletu takiego ogrzewania. Na poddaszu z racji tego, że nie wiem kiedy go wykończymy chyba dobre były by piece akumulacyjne. Proszę o porady.

Jaką firmę z woj. świętokrzyskiego moglibyście polecić? Bądź o poradę aby wykonać to samemu :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pozwolenie na budowę, w projekcie dwa kominy i ogrzewanie ekogroszkiem - a chcę grzać prądem i pozostawić tylko jeden komin, czy potrzeba jakieś zmiany zgłaszać?

A pytałeś architekta adaptującego ?

Dlaczego dopiero teraz wpadłeś na genialny pomysł zmiany ogrzewania ?

Edytowane przez Wivaldi

Jeszcze nie, jutro zapytam. A dlatego teraz, ponieważ poczytałem trochę te mądre forum, policzyłem i doszedłem do wniosku, że jednak prąd.

To zapytaj, ale z tego co pamiętam likwidacja komina to nie jest zmiana istotna. Wniosek, do którego doszedłeś, naraża Cię na atak pompiarzy i politowanie. Wiem coś o tym.:rolleyes:

Mam pozwolenie na budowę, w projekcie dwa kominy i ogrzewanie ekogroszkiem - a chcę grzać prądem i pozostawić tylko jeden komin, czy potrzeba jakieś zmiany zgłaszać?

Masz dwa pewnie jeden do kominka, a drugi ekogroszku, ten od kominka łatwo skasować, ten drugi to zmiana typu kotłowni i to jest problem.

Przeczytałem uważnie post i jest napisane wyraźnie "chciałabym ogrzewanie podłogowe elektryczne"

Jakie kaloryfery ? Jakie drewniane pięć złotych ?

aa.. po co ślepemu oczy..

no to rozwiazania są dwa.. albo kable albo podłogówka wodna z buforem.. do tego drugiego rozwiązania albo kocioł kospel i akumulacja np. w płycie fund. albo bufor wodny i napędzanie grzalkami, kotłem albo PC.. jak to zrobić na forum jest sporo.. my kable z żoną w parę popołudni rozłożyliśmy..

aa.. po co ślepemu oczy..

no to rozwiazania są dwa.. albo kable albo podłogówka wodna z buforem.. do tego drugiego rozwiązania albo kocioł kospel i akumulacja np. w płycie fund. albo bufor wodny i napędzanie grzalkami, kotłem albo PC.. jak to zrobić na forum jest sporo.. my kable z żoną w parę popołudni rozłożyliśmy..

Przeczytałem dziennik, widziałem, podziwiałem i nie mogę wyjść z zachwytu.:yes:

eee..., wypieprzyłem ten komin i nikt się nie czepiał.

Hmm.. to kominiarz jego braku nie zauważył, protokół podpisał, do odbioru na innej kotłowni poszło i PIMB akurat nie skontrolował ->udało się. A znam przypadek, że z inspekcji bankowej, brak wentylacyjnego nieprzebitego fuftu wyłuskali.

Hmm.. to kominiarz jego braku nie zauważył, protokół podpisał, do odbioru na innej kotłowni poszło i PIMB akurat nie skontrolował ->udało się. A znam przypadek, że z inspekcji bankowej, brak wentylacyjnego nieprzebitego fuftu wyłuskali.

Był jakiś wpis że grzeję prądem. Komin sprawdzili tylko od kominka, wentylację mechaniczną i wentylację w garażu (pomijam jaka była :D )

Liwko - jak tam Twoja "stopka" i kolejne lata w PLN ?

Chyba zużycie wzrosło. Chyba, bo za cholerę nie mogę znaleźć jednego rachunku :bash:

(prawdopodobnie będę się niedługo kontaktował z Eneą to spytam się o duplikat)

Natomiast wcale bym się nie zdziwił jakby wzrosło. Od dwóch lat namiętnie suszymy jabłka zimą, więc ogrzewamy dom jak "druciarze" z COP 1 :D

Do tego od dwóch lat mamy spora altanę w ogrodzie, gdzie latem wisi projektor, jest lodówka, sprzęt RTV, no i imprezy na porządku dziennym (i nocnym :) )

Nie zdziwił bym się jakby wzrosło o kilka stówek.

Ogólnie chcę zmienić dostawce ale jak kilka tygodni temu wysłałem papiery do "tz" to słuch o nich zaginął.