imrahil 09.04.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 czy zbyt duża moc przyłączeniowa może mieć jakieś wady? mam teraz 7 kW (tylko tyle, żeby w razie konieczności użycia taryfy budowlanej nie przepłacać), w tym miesiącu muszę złożyć wniosek o zwiększenie, żeby do lata wszystko załatwić i mieć przyłącze docelowe. planowałem coś około 17 kW, ale wczoraj zauważyłem, że spadła cena za przyłączenia (dwukrotnie w stosunku do tego co płaciłem za te 7 kW) i zastanawiam się, czy ma sens trochę dopłacić za zabezpieczenie 32 A (przyłącze 23 kW). ogrzewanie i CWU elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 W Tauronie przy 16,1kW masz zabezpieczenie 25A, a oczko wyzej, przy 17kW Pani z tabelki odczytala juz 32A i takie mi zalozyli.Jestes pewien, ze musisz zadeklarowac az 23kW zeby miec 32A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.04.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) W Tauronie przy 16,1kW masz zabezpieczenie 25A, a oczko wyzej, przy 17kW Pani z tabelki odczytala juz 32A i takie mi zalozyli. Jestes pewien, ze musisz zadeklarowac az 23kW zeby miec 32A? tak, na Górnym Śląsku w tabelce jest 22,1 kW dla 32 A. 25 A jest od 17,3 kW. cena za 1 kW przyłącza to niecałe 80 zł brutto EDIT: namieszałem . maksymalna moc odpowiadająca zabezpieczeniu 32 A to 22,1 kW . muszę mieć 18 kW dla zabezpieczenia 32 A Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.04.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 wiec wez 18kW, zobacz tylko czy potem nie kasuja duzo wiecej w abonamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 można skracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Potrzebuję się poradzić Już pewien stopień zaawansowania budowy jest a ciągle nurtuję mnie temat ogrzewania dwóch części domu. To te zaznaczone kolorem zielonym i niebieskim. http://images65.fotosik.pl/876/85a62c132b3911d9med.jpg Dom stoi na płycie ( 20 cm xps-a) ale kable położę w wylewce pod którą będzie warstwa styropianu. I teraz dochodzę do pomieszczenia zielonego w którym będzie bojler elektryczny na wodę +/- 160 l oraz rekuperator pralka suszarka takie pomieszczenie użytkowe (bez okien) - tam tez będzie styropian wylewkaPytanie czy w wylewkę też dać kable i normalnie ogrzewać to pomieszczenie ? Drugie pomieszczenie jest odizolowane od domu ale tylko ścianami (izodom z każdej strony i od spodu płyta ale nie odizolowana od reszty domu) będzie to składzik na rowery kosiarkę inne takie duperele do ogrodu. Ma być nie ogrzewany tylko teraz się tak zastanawiam czy nie będzie z tego powodu wyziębiać się płyta pod reszta domu. Ściana między pom. zielonym a niebieskim jeszcze nie jest wybudowana i istnieje możliwość połączenia obu pomieszczeń w jedno i utrzymywania w nim całym jednakowej temperatury nie wiem co będzie korzystniejsze. Jak ktoś ma coś sensownego do powiedzenia to zapraszam. Jeszcze zostaję temat wentylacji Kilka kombinacji jest możliwych ale która będzie rozwiązaniem optymalnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ja tu widzę jeszcze jeden problem. Daleko bojler od łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ja tu widzę jeszcze jeden problem. Daleko bojler od łazienki. Cyrkulacja a rury między dwiema warstwami styropianu ewentualnie bojler w mniejszej łazience a moje pytanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 a moje pytanie ?? Ja bym grzał po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.04.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Cyrkulacja a rury między dwiema warstwami styropianu ewentualnie bojler w mniejszej łazience a moje pytanie ?? Mam bojler w połowie odległości co u Ciebie i czekam rano na ciepłą wodę wieki. W nowym domu tego błędu nie popełnię. Fakt cyrkulacji nie mam. Na pytanie ? A jak wpadniesz kiedyś na pomysł żeby w zielonym pomieszczeniu coś sobie "dłubać" to co - farelka ? Koszt kabli na to pomieszczenie nie jest powalający, a temperaturę jaka ma być w pomieszczeniu można ustawić na jakimś regulatorze ? Ale patrz moja stopka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Pewnie że można ustawić np. 18 stopni Jak wspomniałem bije się zmyślami które rozwiazanie będzie mniej kosztowne i przyniesie lepszy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 13.04.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 mic81 z innej beczki, ale czy przemyślałeś proporcje tych pomieszczeń? Trochę dużo zielonego jak na pralkę, suszarkę, bojler i reku, trochę mało niebieskiego jak na rowery , kosiarkę, duperele ogrodowe, przyszłościowo meble ogrodowe i wiele innych... moim zdaniem, rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 13.04.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Przeglądałem dzisiaj rożnych dostawców prądu ,powiem szczerze że różnica jest ale w moim przypadku na cały rok ok 400 zł oszczędności....Dużo mało jak tu niektórzy pisali mam duon po 21 gr za kwh no tak ale ale pierwsza taryfa jest dużooo droższa i suma summarum wychodzą takie właśnie oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Przeglądałem dzisiaj rożnych dostawców prądu ,powiem szczerze że różnica jest ale w moim przypadku na cały rok ok 400 zł oszczędności.... Dużo mało jak tu niektórzy pisali mam duon po 21 gr za kwh no tak ale ale pierwsza taryfa jest dużooo droższa i suma summarum wychodzą takie właśnie oszczędności... u mnie dylematu nie ma, mam do wyboru Taurona G12 (cena kWh 57/30 gr) lub Tauron EKO-Ogrzewania (66/25 gr). mam problem z określeniem ile bytowego zużyję w taniej taryfie, ale przy założeniu 8000 kWh na CO i CWU lepiej wypada EKO-Ogrzewanie. musiałbym bytowego zużywać 4500 kWh i tylko w drogiej taryfie, żeby standardowe G12 wyszło lepiej ciekawostka dla Arturo - przy pompie ciepła (3000 kWh 100% w taniej) i zużyciu bytowego 4500 kWh 100 % w drogiej (co jest niemożliwe) różnica wychodzi 120 zł na korzyść G12 (w stosunku do G11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ojojoj proporcje +\- ok bardziej sie zastanawiam jak grzać i wentylowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ojojoj proporcje +\- ok bardziej sie zastanawiam jak grzać i wentylowac grzanie nie problem, bo inwestycja raczej niedroga. gorzej według mnie z wentylacją. do niebieskiego wejście będzie tylko z zewnątrz? w takim przypadku przypuszczam, że to pomieszczenie nie będzie wykorzystywane w zimie, więc ja zrobiłbym wentylację grawitacyjną i nie ogrzewał tego zbytnio (tylko tak, żeby temperatura nie spadła poniżej np. 5*C). pod wylewką też styropian, żeby się płyta zbytnio nie wychładzała. ekonomicznie takie coś powinno być najlepszym rozwiązaniem. w zielonym pomieszczeniu warto by już utrzymywać wyższe temperatury, czyli wentylacja mechaniczna. tak ja bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Imrahil No właśnie do takiego rozwiązania skłaniałbym się najbardziej ale nie byłem pewien poprawności takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 ciekawostka dla Arturo - przy pompie ciepła (3000 kWh 100% w taniej) i zużyciu bytowego 4500 kWh 100 % w drogiej (co jest niemożliwe) różnica wychodzi 120 zł na korzyść G12 (w stosunku do G11) Dlatego dla tak nikłych oszczędności pozostanę w G11,zakładając nawet część bytowego w taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Dlatego dla tak nikłych oszczędności pozostanę w G11,zakładając nawet część bytowego w taniej przyznam, że nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) przyznam, że nie rozumiem Że tak robię to nie znaczy,że robię to rozumnie Wiem doskonale,że przy G12 miałbym niższe rachunki ale narazie pozostanę w G11. G11 mimo tego,że jest drożej to gwarantuje,że ciepło mam kiedy chce a w domu jest stabilna i jednakowa temperatura bez wahań. Było opisywane nie tak dawno,przez użytkownika G12,chyba maluxa,że przy G12,pod koniec drogiej taryfy a przed tanią ,mimo,że temperatura wewnątrz była przyzwoita odczuwało się jednak chłód,dla mnie taka sytuacja oznaczałaby konieczność załączenia ogrzewania wcześniej żeby do takiego odczucia nie doprowadzić i nie przyzwyczajać się do tego,tym bardziej,że dla mnie 21st.C w domu to zimno (aktualnie w salonie mam 23,1 a w sypialni 22,3 na zewnątrz 8 ) Druga sprawa,mając już G12 i znając siebie,przeszkadzało by mi,że pralka,zmywarka jest puszczana o 16.00 jak można w taniej po 22.00 Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts