Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Że tak robię to nie znaczy,że robię to rozumnie ;)

Wiem doskonale,że przy G12 miałbym niższe rachunki ale narazie pozostanę w G11.

G11 mimo tego,że jest drożej to gwarantuje,że ciepło mam kiedy chce a w domu jest stabilna i jednakowa temperatura bez wahań.

Było opisywane nie tak dawno,przez użytkownika G12,chyba maluxa,że przy G12,pod koniec drogiej taryfy a przed tanią ,mimo,że temperatura wewnątrz była przyzwoita odczuwało się jednak chłód,dla mnie taka sytuacja oznaczałaby konieczność załączenia ogrzewania wcześniej żeby do takiego odczucia nie doprowadzić i nie przyzwyczajać się do tego,tym bardziej,że dla mnie 21st.C w domu to zimno ;)

(aktualnie w salonie mam 23,1 a w sypialni 22,3 na zewnątrz 8 )

Druga sprawa,mając już G12 i znając siebie,przeszkadzało by mi,że pralka,zmywarka jest puszczana o 16.00 jak można w taniej po 22.00 ;)

w przytoczonym przeze mnie przykładzie i pompie powietrznej oszczędność może zostać zjedzona przez spadek COP nocą.

odczuwalna temperatura to jedyna rzecz, której się obawiam. przy grzałce i baniaku mogę to załatwić przez zapodanie w podłogę od godz. 18 ciepłej wody z baniaka. przy pompie ciepła trzeba będzie dogrzać w drogiej taryfie, żeby poprawić komfort.

nadal bardziej opłaci się G12, jeśli założymy dla pompy 90% w taniej a dla bytowego 10 % w taniej :p. po urealnieniu zużycia bytowego w taniej taryfie jestem wg obliczeń jeszcze bardziej do przodu pomimo zużycia przez pompę 10 % energii w drogiej. teraz to już różnica 156 zł na korzyść G12 :p. wynika to z tego, że pompa ciepła potrzebuje mniej energii niż idzie na potrzeby bytowe.

w tej sytuacji za to zupełnie nie opłaci się taryfa EKO-ogrzewanie (200 zł w plecy w stosunku do G12). EKO-ogrzewanie dobre dla grzania czystym prądem, przy PC już niekoniecznie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytalem caly watek i jestem w nim na biezaco, ale nie pamietam czy ktos z "prądowców" uzytkuje albo chociaz zastanawial sie nad zastosowaniem u siebie systemu folii grzewczych Caleo? Przez 3 dni byly w Kielcach targi Dom i Ogrod stad pytanie. Nigdy wczesniej nie bralem pod uwage pradu jako sposobu na ogrzewanie ale o matach i kablach slyszałem... O foliach nie.

.... . Nigdy wczesniej nie bralem pod uwage pradu jako sposobu na ogrzewanie ale o matach i kablach slyszałem... O foliach nie.

Grzanie prądem to najczęściej ograniczanie jego przepływu, kontrolowane "ala" zwarcie i odbieranie ciepła nam przydatnego. Czy to folia, kabel, mata, farelka, olejek czy centralny piec(na prąd) i redystrybucja wodą, to pobór na dobę kW będzie porównywalny (+/-3% ) . Co innego komfort i koszty. I tu pytanie, czy czasem ta folia nie jest przeznaczona do cienkich wylewek albo pod klej i glazurę albo pod panele, grzeje całą powierzchnią, każdy cm2 oddaje moc-> to może być jej zaleta.

Jeżeli nie dasz ogrzewania w pomieszczeniach gospodarczych to straty będziesz pokrywał energią z salonu. Nie wiem na ile wpłynie to komfort bo jeżeli masz ciepło do dyspozycji całą dobę to jest to fajne rozwiązanie bo oznacza, że ogrzewanie w salonie będzie musiało działać dłużej aby pokryć straty z pomieszczeń gospodarczych. Jeżeli możesz grzać o każdej porze dnia to ustawiasz na 15 i masz ciepło jak wracasz do domu. Gorzej jak jesteś przywiązany do nocnej taryfy. Salon się szybciej wychładza bo ma większe straty a Ty musisz ( chcesz ) czekać do 22 aby coś tam pykneło.

A może wpływ tych strat będzie pomijalny? Tutaj przydałoby się ozc lub pytanie do użytkowników

Jeżeli nie dasz ogrzewania w pomieszczeniach gospodarczych to straty będziesz pokrywał energią z salonu. Nie wiem na ile wpłynie to komfort bo jeżeli masz ciepło do dyspozycji całą dobę to jest to fajne rozwiązanie bo oznacza, że ogrzewanie w salonie będzie musiało działać dłużej aby pokryć straty z pomieszczeń gospodarczych. Jeżeli możesz grzać o każdej porze dnia to ustawiasz na 15 i masz ciepło jak wracasz do domu. Gorzej jak jesteś przywiązany do nocnej taryfy. Salon się szybciej wychładza bo ma większe straty a Ty musisz ( chcesz ) czekać do 22 aby coś tam pykneło.

A może wpływ tych strat będzie pomijalny? Tutaj przydałoby się ozc lub pytanie do użytkowników

Teraz liczę na to, że nie będę musiał grzać w drogiej ale jak by się tak zdarzyło że grzać trzeba będzie to się wieszał z tego powodu nie będę

Nie będę ukrywał ze najbardziej zależy mi na komentarzu użytkowników systemu opartego na kablach.

Dlatego dla tak nikłych oszczędności pozostanę w G11,zakładając nawet część bytowego w taniej :)

Te 120zł to jest przy założeniu, że nie zmienił byś w ogóle swoich dotychczasowych przyzwyczajeń, a wręcz przeciwnie starał byś się sabotować na rzecz zużycia w drogiej taryfie;)

Tak dla ciekawostki powiem Ci, że u mnie przy rocznym całkowitym zużyciu energii elektrycznej w domu na poziomie 11000kWh ta oszczędność wynosi ponad 2000zł - a uwierz mi, że nie można nazwać mnie oszczędnym człowiekiem:no:

W mieszkanku przez kilkadziesiąt lat nie używałem G12 i nie narzekałem.

W mieszkaniach, w których mieszkałem też nie myślałem o G12, ale w mieszkaniach siłą rzeczy zużywamy dużo mniej prądu w stosunku do domu, a w szczególności do domu ogrzewanego prądem, czy pompą ciepła. A im większe zużycie tym większa różnica pomiędzy taryfami - jak pomnożę te moje 11000kWh x 0,2zł, które średnio oszczędzam dzięki taryfie G12w to rocznie wychodzi ładna sumka (2200zł) Przyjmując, że Ty zużyjesz tylko 6000kWh i zaoszczędzisz tylko 0,15zł to i tak wyjdzie Ci 900zł- a to pesymistyczne wyliczenia. Ja tam wolę dać tą kasę swoim dzieciom niż elektrowni, ale każdy robi jaki lubi;)

I teraz dochodzę do pomieszczenia zielonego w którym będzie bojler elektryczny na wodę +/- 160 l oraz rekuperator pralka suszarka takie pomieszczenie użytkowe (bez okien) - tam tez będzie styropian wylewka

Pytanie czy w wylewkę też dać kable i normalnie ogrzewać to pomieszczenie ?

spokojnie możesz pominąć to pomieszczenie jeśli chodzi o kable. straty z bojlera i ciepło z urządzeń ogrzeją to pomieszczenie. będzie tam zimniej niż w domu ale też chyba nie chcesz mieć tam takiej wysokiej temperatury jak w pokojach?

z drugiej strony jeśli nie masz mocno sprecyzowanego przeznaczenia to z uwagi na niski koszt połóż tam kable, skorzystasz w razie jakiegoś innego pomysłu .

a jak tam sezony grzewcze ...?

zakończone...?

pewnie z 50% mniej zużycia bo zimy przecież nie było ...:D

Ostatnie 3 dni przypominaja pogode z przelomu lutego/marca. W nocy temp spada w okolice 0, w dzien dobija do 10-12, malo slonca, klima grzeje dobre 2 godziny dziennie, czyli jakies 2 kWh/dobe :)

Gość Arturo72
a jak tam sezony grzewcze ...?

zakończone...?

pewnie z 50% mniej zużycia bo zimy przecież nie było ...:D

U mnie śmiga dalej :)

Dzisiaj 3h grzało,nie mniej od 17.09-14.04:

Całość na c.o+cwu-2813kWh w tym

c.o-1913kWh

cwu-900kWh

+

1mp drewienka

Ostatnie 3 dni przypominaja pogode z przelomu lutego/marca. W nocy temp spada w okolice 0, w dzien dobija do 10-12, malo slonca, klima grzeje dobre 2 godziny dziennie, czyli jakies 2 kWh/dobe :)

jakoś te twoje zużycia kupy się nie trzymają ...;)

u mnie ostatni tydzień miał praktycznie taką samą średnią jak w poprzednim sezonie, nawet jak bym wsadził sobie tą klimę do chałupy to i tak "pomogła by tyle co umarłemu kadzidło "...:)

jakoś te twoje zużycia kupy się nie trzymają ...;)

u mnie ostatni tydzień miał praktycznie taką samą średnią jak w poprzednim sezonie, nawet jak bym wsadził sobie tą klimę do chałupy to i tak "pomogła by tyle co umarłemu kadzidło "...:)

Jasiek, mam zdjecia licznika gazu, mam watomierz przed klima, mam tez monitoring temp. online, wieczorami mam w salonie nawet do 24 stopni a zuzywam ile zuzywam...

Wpadnij przejazdem pokaze dokumentacje :)

Jasiek, mam zdjecia licznika gazu, mam watomierz przed klima, mam tez monitoring temp. online, wieczorami mam w salonie nawet do 24 stopni a zuzywam ile zuzywam...

ja też mogę wyłączyć ogrzewanie i nadmuchać sobie farelką te 24* wieczorem do salonu ale komfortem to raczej nie odważyłbym się tego nazwać ...;)

rozumiem że w pozostałej części doby panują raczej "rześkie' klimaty...:)

ja też mogę wyłączyć ogrzewanie i nadmuchać sobie farelką te 24* wieczorem do salonu ale komfortem to raczej nie odważyłbym się tego nazwać ...;)

rozumiem że w pozostałej części doby panują raczej "rześkie' klimaty...:)

Jasiek, to jest raptem 2 godziny nadmuchu na dobe i to tez nie non-stop, mam dom z silki wiadomo stygnie ale rano jest nadal 21,5..., kazdy ktos sie zalapal na ten cieply podmuch reagowal "radosnie" :)