jasiek71 15.04.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Potrzebuję się poradzić Już pewien stopień zaawansowania budowy jest a ciągle nurtuję mnie temat ogrzewania dwóch części domu. To te zaznaczone kolorem zielonym i niebieskim. http://images65.fotosik.pl/876/85a62c132b3911d9med.jpg Dom stoi na płycie ( 20 cm xps-a) ale kable położę w wylewce pod którą będzie warstwa styropianu. I teraz dochodzę do pomieszczenia zielonego w którym będzie bojler elektryczny na wodę +/- 160 l oraz rekuperator pralka suszarka takie pomieszczenie użytkowe (bez okien) - tam tez będzie styropian wylewka Pytanie czy w wylewkę też dać kable i normalnie ogrzewać to pomieszczenie ? Drugie pomieszczenie jest odizolowane od domu ale tylko ścianami (izodom z każdej strony i od spodu płyta ale nie odizolowana od reszty domu) będzie to składzik na rowery kosiarkę inne takie duperele do ogrodu. Ma być nie ogrzewany tylko teraz się tak zastanawiam czy nie będzie z tego powodu wyziębiać się płyta pod reszta domu. Ściana między pom. zielonym a niebieskim jeszcze nie jest wybudowana i istnieje możliwość połączenia obu pomieszczeń w jedno i utrzymywania w nim całym jednakowej temperatury nie wiem co będzie korzystniejsze. Jak ktoś ma coś sensownego do powiedzenia to zapraszam. Jeszcze zostaję temat wentylacji Kilka kombinacji jest możliwych ale która będzie rozwiązaniem optymalnym ? daj kabel po całości tych pomieszczeń i nie uwzględniaj podziału ( ta ścianka nie ma większego znaczenia bo obydwa pomieszczenia są wewnątrz izolowanej bryły budynku...), sterownik zainstaluj w tym z zasobnikiem i innymi sprzętami ( ustawisz sobie jakąś temperaturę krytyczną i ogrzewanie załączać się będzie tylko w przypadku zbyt małych zysków ze sprzętu w tym pomieszczeniu... jeżeli nie zrobisz ogrzewania w tych pomieszczeniach to będziesz miał zwiększone obciążenie w pomieszczeniach przylegających i większą stratę postojową zasobnika CWU, ogólnie zużycie w kwh i tak będzie na podobnym poziomie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Przepraszam że się dopominam ale może jakiś komentarz chłopaki ( jasiek71, Lobo, R&K) Tak z praktyki Ci podpowiem, ze masz niezyciowe proporcje "kolorow". IMHO za malo "niebieskiego". Bedziesz myslal o "szopie" bardzo szybko. Pomieszczenie z zasobnikiem CWU ogrzeje Ci sam zasobnik do temperatury kilkunastu *C, wiec nie ma zasadniczej ronicy czy bedziesz je grzal specjalnie. W tym gospodarczym ("zielonym") zrobil bym ogrzewanie, a w obu tych pomieszczeniach dal po oknie (jesli nie ma jakis krytycznych przeciwwskazan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.04.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Tak z praktyki Ci podpowiem, ze masz niezyciowe proporcje "kolorow". IMHO za malo "niebieskiego". Bedziesz myslal o "szopie" bardzo szybko. Pomieszczenie z zasobnikiem CWU ogrzeje Ci sam zasobnik do temperatury kilkunastu *C, wiec nie ma zasadniczej ronicy czy bedziesz je grzal specjalnie. W tym gospodarczym ("zielonym") zrobil bym ogrzewanie, a w obu tych pomieszczeniach dal po oknie (jesli nie ma jakis krytycznych przeciwwskazan). Co do proporcji to są one wstępne całość tego pom. to 28 m2 Muszę to jakoś sensownie podzielić. A szopa pewnie prędzej czy później znajdzie swoje miejsce w ogrodzie Co do okien to były w projekcie ale celowo je usuwam - nie widzę zbytnio sensu ich obecności (znając życie pewnie i tak były by czymś zastawione) - ściana ma wystawę północno - zachodnią więc pożytek z doświetlania również marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Pomieszczenie bez jakiegos okienka, to nora. Ja bym wstawil i Tobie tez radze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.04.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Co do okien to były w projekcie ale celowo je usuwam - nie widzę zbytnio sensu ich obecności (znając życie pewnie i tak były by czymś zastawione) - ściana ma wystawę północno - zachodnią więc pożytek z doświetlania również marny. Pixis ma rację. Wstaw okno, to mówię ja doświadczony przez pomieszczenie bez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.04.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No co wy po co mi tam te okno - wejść zapakować pralkę albo coś zabrać i wyjść. Naprawdę nie potrzebuje tam okna. Miałem podobną piwnicę w bloku i okienko 50x50 to było zastawione i na tyle się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No co wy po co mi tam te okno - no jak to poco ...? inni mają to ty też musisz ... PC też musisz mieć bo przecież inni mają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no jak to poco ...? inni mają to ty też musisz ... PC też musisz mieć bo przecież inni mają ... A niech nie robi. Jego cyrk, jego malpy. Mnie to w cy...ki szczypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.04.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 . Naprawdę nie potrzebuje tam okna. Miałem podobną piwnicę w bloku i okienko 50x50 to było zastawione i na tyle się przydało Oczywiście że NIC nie musisz. Ty wiesz najlepiej co dla Ciebie jest dobre. Ponadto ja tam nie będę wchodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.04.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 . Jego cyrk, jego malpy. Raczej: jego nora, jego nietoperze! A to szczypanie nie boli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Macku - po 1 już ktoś pisał - proporcje między pomieszczeniami zmień ! to koniecznie ! na boiler, Reku i OC wystarczy Ci 2x3 m max! w klejnym pomiszczenu pusclbym styropian na plycie polaczony z ksztalkami ISODOM - uzyskasz brak mostkow i ciaglsc izolacji na to sitka i wylewa pomieszczenie i 1 i 2 NIEORZEWANE! niec Andrzej Ci przeliczy jak wyjdzie OZC dla domu pzy pomieszcziach bez ogrzewania i z ogrzewaniem do jakiś "rześkich tempeatu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 pomieszczenie i 1 i 2 NIEORZEWANE! przecież wyraźnie napisał że to techniczne będzie także do suszenia ( suszarka...?), rozstawi jakiegoś druciaka czy jakie sznurki więc przydało by się co nieco podgrzać... wentylacja w takim przypadku też przydała by się dość skuteczna, można pokusić się o jakąś sterowaną przepustnicę co by przy większej wilgotności zwiększać wydajność w tym pomieszczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 o suszarni nie doczytałem ale przy odpowiedniej wentylacji pomieszczenia i 15*C myślisz ze ogrzewanie bedzie potrzbne? sam kabel to dosłownie kilka stowek ze sterownikiem - dla swietego spokoju można dac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 o suszarni nie doczytałem ale przy odpowiedniej wentylacji pomieszczenia i 15*C myślisz ze ogrzewanie bedzie potrzbne? sam kabel to dosłownie kilka stowek ze sterownikiem - dla swietego spokoju można dac jak by nie było suszenie polega na odparowaniu wody więc bez energii raczej się nie obędzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.04.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no jak to poco ...? inni mają to ty też musisz ... PC też musisz mieć bo przecież inni mają ... jesteś dobry w tych ripostach A niech nie robi. Jego cyrk, jego malpy. Mnie to w cy...ki szczypie. hehe od razu mi się humor poprawił jak o cyckach przeczytałem Oczywiście że NIC nie musisz. Ty wiesz najlepiej co dla Ciebie jest dobre. Ponadto ja tam nie będę wchodził. czemu nie - zapraszam obalimy po ciemku flaszkę Raczej: jego nora, jego nietoperze! A to szczypanie nie boli ? bez komentarza Macku - po 1 już ktoś pisał - proporcje między pomieszczeniami zmień ! to koniecznie ! na boiler, Reku i OC wystarczy Ci 2x3 m max! w klejnym pomiszczenu pusclbym styropian na plycie polaczony z ksztalkami ISODOM - uzyskasz brak mostkow i ciaglsc izolacji na to sitka i wylewa pomieszczenie i 1 i 2 NIEORZEWANE! niec Andrzej Ci przeliczy jak wyjdzie OZC dla domu pzy pomieszcziach bez ogrzewania i z ogrzewaniem do jakiś "rześkich tempeatu" dzięki za konkrety !! przecież wyraźnie napisał że to techniczne będzie także do suszenia ( suszarka...?), rozstawi jakiegoś druciaka czy jakie sznurki więc przydało by się co nieco podgrzać... wentylacja w takim przypadku też przydała by się dość skuteczna, można pokusić się o jakąś sterowaną przepustnicę co by przy większej wilgotności zwiększać wydajność w tym pomieszczeniu... o suszarni nie doczytałem ale przy odpowiedniej wentylacji pomieszczenia i 15*C myślisz ze ogrzewanie bedzie potrzbne? sam kabel to dosłownie kilka stowek ze sterownikiem - dla swietego spokoju można dac jak by nie było suszenie polega na odparowaniu wody więc bez energii raczej się nie obędzie ... mój błąd - suszarka jest taka wypasiona z pompą ciepła że - już śmiga odpalona na obecnym lokum i jak pracuje to robi z pomieszczenia saune - tak więc żadne sznurki czy parowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Macku - po 1 już ktoś pisał - proporcje między pomieszczeniami zmień ! to koniecznie ! na boiler, Reku i OC wystarczy Ci 2x3 m max! w klejnym pomiszczenu pusclbym styropian na plycie polaczony z ksztalkami ISODOM - uzyskasz brak mostkow i ciaglsc izolacji na to sitka i wylewa pomieszczenie i 1 i 2 NIEORZEWANE! niec Andrzej Ci przeliczy jak wyjdzie OZC dla domu pzy pomieszcziach bez ogrzewania i z ogrzewaniem do jakiś "rześkich tempeatu" Jak bym obił dolny pas wiązarów i przykleił do OSB od spodu styropian to pomieszczenie z każdej strony byłoby obłożone styropianem Proporcję ulegną zmianie. Dogrywam okna i poproszę Andrzeja o przygotowanie OZC z kilkoma wariantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 j suszarka jest taka wypasiona z pompą ciepła że - już śmiga odpalona na obecnym lokum i jak pracuje to robi z pomieszczenia saune - tak więc żadne sznurki czy parowanie czyli masz juz kolejny i to bardzo sprawny sprzet grzejacy do pomieszczenia COP=1 , kabli nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.04.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 czemu nie - zapraszam obalimy po ciemku flaszkę Oj skorzystam z zaproszenia jak będę w rejonie i nie chodzi mi o flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.04.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 czyli masz juz kolejny i to bardzo sprawny sprzet grzejacy do pomieszczenia COP=1 , kabli nie potrzebujesz nie no to jest pompa tam w środku więc COP= co najmniej 1,2 jak nie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 nie no to jest pompa tam w środku więc COP= co najmniej 1,2 jak nie lepiej lodówka też jest pompą ciepła i ma również jakiś COP ,zgadnij z jaką sprawnością grzeje ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts