kbab 16.04.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 lodówka też jest pompą ciepła i ma również jakiś COP ,zgadnij z jaką sprawnością grzeje ...? Najbardziej odczuwalnie grzeje poza sezonem grzewczym - niestety wtedy bardziej bije po kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.04.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) tak jak nikt (mam nadzieję) nie kupuje lodówki do ogrzewania tak i moja suszarka w takim celu zakupiona nie została - ale nie da się ukryć że skutkiem ubocznym suszenia jest wydzielanie sporej ilości ciepła a tak w ogóle to polecam - od kiedy mam suszarkę to żelazko poszło w odstawkę - jedynie do prasowania koszuli się przydaję Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja polecam suszarkę do owoców i grzybów. Oprócz grzania z COP1 po domu roznosi się piękny zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.04.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 a tak w ogóle to polecam - od kiedy mam suszarkę to żelazko poszło w odstawkę - jedynie do prasowania koszuli się przydaję Od 6 lat uzywam i jest to tez pewnie powodem sporego zuzycia na bytowym, bo taka tradycyjna bez PCi wewnatrz, a prania troche jest do obskoczenia. Takiej drucianej to uzywamy jak jest cos do recznego pramia i absolutnie nie nadaja sie do suszarki. Sporadycznie. "Szmaty" sie w takiej suszarce oczywiscie szybciej niszcza, ale maja tez inna "strukture" po wyciagnieciu. Zdecydowanie bardziej miekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.04.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Od 6 lat uzywam i jest to tez pewnie powodem sporego zuzycia na bytowym, bo taka tradycyjna bez PCi wewnatrz, a prania troche jest do obskoczenia. Takiej drucianej to uzywamy jak jest cos do recznego pramia i absolutnie nie nadaja sie do suszarki. Sporadycznie. "Szmaty" sie w takiej suszarce oczywiscie szybciej niszcza, ale maja tez inna "strukture" po wyciagnieciu. Zdecydowanie bardziej miekkie. Ile taka suszarka pociagnie w 1 cyklu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ile taka suszarka pociagnie w 1 cyklu? zaraz będziemy mieli odpowiedź dlaczego mu jego PC tak mało kwh bierze w sezonie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.04.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) zaraz będziemy mieli odpowiedź dlaczego mu jego PC tak mało kwh bierze w sezonie ... Ktos kiedys opisywal takie urzadzenie i to jest naprawde ogrom ciepla, pralka czy piekarnik sie chowaja... Biora od 2 (te najlepsze) do 4 kWh, toz to wiecej niz moja klima na dobe nadmucha Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.04.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ktos kiedys opisywal takie urzadzenie i to jest naprawde ogrom ciepla, pralka czy piekarnik sie chowaja... Jak ktos lubi cieply smrodek, to moze sobie grzac taka suszarka do prania. Ja to w komin wypuszczam. Stoi ona na stryszku na poddaszu. Nie mierzylem nigdy poboru energii na cykl suszenia. Pewnie ze 2kWh lyknie. Toz to cale 62gr i jakiz potezny wklad w bilans energetyczny CO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.04.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ile taka suszarka pociagnie w 1 cyklu? Moja Siemens Siwatherm 7400 IQ maksymalnie łyka 3,5kWh przy 7kg wsadzie i suszeniu na pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Jak ktos lubi cieply smrodek, to moze sobie grzac taka suszarka do prania. Ja to w komin wypuszczam. Stoi ona na stryszku na poddaszu. Nie mierzylem nigdy poboru energii na cykl suszenia. Pewnie ze 2kWh lyknie. Toz to cale 62gr i jakiz potezny wklad w bilans energetyczny CO! 2kWh - to bardziej na miesiąc - jak się pierze raz na tydzień - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Pewnie ze 2kWh lyknie. Toz to cale 62gr i jakiz potezny wklad w bilans energetyczny CO! tak Pyxis tak, masz zawsze rację ... drypki w kominku też dla rekreacji więc wkładu energetycznego też zero ... jak zwykle bardzo kreatywnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.04.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Energii [kWh/cykl] 2.05 na mojej -dużo nie dużo ale komfort bezcenny a pranie mięciutkie i co ciekawe - odkurzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.04.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 2kWh - to bardziej na miesiąc - jak się pierze raz na tydzień - Nie wiem jak to liczysz, ale ja ~2000W ktore bierze urzadzenie mnoze prze ~60min cyklu suszenia. Mi wychodzi 2kWh/cykl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.04.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 tak Pyxis tak, masz zawsze rację ... drypki w kominku też dla rekreacji więc wkładu energetycznego też zero ... jak zwykle bardzo kreatywnie ... Bo nie ma co jojczyc nad jakimis gownianymi paroma kWh jak godzina pracy pompy dostarcza ich ~13. Wiecej zyskujesz "sikajac do wanny" niz ja palac kilka razy w sezone koza. W tym sezonie nie spalilem nawet 10 paczek brykietu ktore kupilem jesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.04.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Pyxis za główną zaletę reku uważam szybkość schnięcia -wieczorem rozwieszasz a rano zakładasz ubranieo widzę że zamiast o copach 2 i wspólnych taczkach mamy wytrych w postaci kominka.jasiu palenie w kominku przy pompie w domu jest równie oszczędne jak używanie zmywarki w tych samych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.04.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Przy 35-40% wilgotnosci i bez reku tak samo jest. Tylko porownaj ciuchy ze sznurka z tymi z suszarki. Jasiek nie moze pojac, ze palenie w kominku przy pompie ciepla ma ekonomiczny sens, gdy drewno masz za darmoche i placisz tylko za jego dowozke i sam je przygotujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.04.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 jasiu wczoraj kupiłem kosiarkę spalinową -żona mnie zbeształa że w ten sposób zaburzam bilans energetyczny domubędę uczciwy - będę dopisywał koszty benzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.04.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Pyxis za główną zaletę reku uważam szybkość schnięcia -wieczorem rozwieszasz a rano zakładasz ubranie o widzę że zamiast o copach 2 i wspólnych taczkach mamy wytrych w postaci kominka. jasiu palenie w kominku przy pompie w domu jest równie oszczędne jak używanie zmywarki w tych samych domach Z kominka już się "wyleczyłem" (po 4 latach po prostu się znudził, ale ze zmywarki nie zrezygnuje za żadne skarby świata, choćby nie wiem jak było to nie ekonomiczne:no:(chyba, że zona da mi na piśmie, że będzie zmywać do końca życia:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Jasiek nie moze pojac, ze palenie w kominku przy pompie ciepla ma ekonomiczny sens, gdy drewno masz za darmoche i placisz tylko za jego dowozke i sam je przygotujesz. czy wy naprawdę jesteście tacy głupi czy tylko takich udajecie ...? gdzie ja pytam o koszt kwh ...? spalanie drewna czy czegokolwiek innego w kominku dostarcza jakąś tam porcję kwh tak samo jak suszenie w suszarce czy włączanie jakiegokolwiek innego ustrojstwa wewnątrz chałupy, nie bardzo więc rozumiem sens zaprzeczania jakoby nie miało to wpływu na działanie systemu grzewczego... chyba logicznym jest że im cieplejszy budynek to zyski bytowe i "kominkowe" mają procentowo bardzo duży udział w bilansie ogrzewania i te wasze pompy mają coraz mniej do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 jasiu palenie w kominku przy pompie w domu jest równie oszczędne jak używanie zmywarki w tych samych domach a ja myślałem że dom jest dla nas a nie my dla niego... albo bardzo mało "używasz" swojego domu więc i mało jest do zmywania, albo tylko współczuć twojej żonie bo raczej nie obstawiam że ty tak chętnie stoisz przy zlewie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts