Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak jak nikt (mam nadzieję) nie kupuje lodówki do ogrzewania tak i moja suszarka w takim celu zakupiona nie została - ale nie da się ukryć że skutkiem ubocznym suszenia jest wydzielanie sporej ilości ciepła

a tak w ogóle to polecam - od kiedy mam suszarkę to żelazko poszło w odstawkę :) - jedynie do prasowania koszuli się przydaję

Edytowane przez mic81

a tak w ogóle to polecam - od kiedy mam suszarkę to żelazko poszło w odstawkę :) - jedynie do prasowania koszuli się przydaję

Od 6 lat uzywam i jest to tez pewnie powodem sporego zuzycia na bytowym, bo taka tradycyjna bez PCi wewnatrz, a prania troche jest do obskoczenia.

Takiej drucianej to uzywamy jak jest cos do recznego pramia i absolutnie nie nadaja sie do suszarki. Sporadycznie. "Szmaty" sie w takiej suszarce oczywiscie szybciej niszcza, ale maja tez inna "strukture" po wyciagnieciu. Zdecydowanie bardziej miekkie. :)

Od 6 lat uzywam i jest to tez pewnie powodem sporego zuzycia na bytowym, bo taka tradycyjna bez PCi wewnatrz, a prania troche jest do obskoczenia.

Takiej drucianej to uzywamy jak jest cos do recznego pramia i absolutnie nie nadaja sie do suszarki. Sporadycznie. "Szmaty" sie w takiej suszarce oczywiscie szybciej niszcza, ale maja tez inna "strukture" po wyciagnieciu. Zdecydowanie bardziej miekkie. :)

Ile taka suszarka pociagnie w 1 cyklu?

zaraz będziemy mieli odpowiedź dlaczego mu jego PC tak mało kwh bierze w sezonie ...;)

Ktos kiedys opisywal takie urzadzenie i to jest naprawde ogrom ciepla, pralka czy piekarnik sie chowaja...

Biora od 2 (te najlepsze) do 4 kWh, toz to wiecej niz moja klima na dobe nadmucha :p

Edytowane przez miloszenko

Ktos kiedys opisywal takie urzadzenie i to jest naprawde ogrom ciepla, pralka czy piekarnik sie chowaja...

Jak ktos lubi cieply smrodek, to moze sobie grzac taka suszarka do prania. Ja to w komin wypuszczam. Stoi ona na stryszku na poddaszu. Nie mierzylem nigdy poboru energii na cykl suszenia. Pewnie ze 2kWh lyknie. Toz to cale 62gr i jakiz potezny wklad w bilans energetyczny CO! :D

Jak ktos lubi cieply smrodek, to moze sobie grzac taka suszarka do prania. Ja to w komin wypuszczam. Stoi ona na stryszku na poddaszu. Nie mierzylem nigdy poboru energii na cykl suszenia. Pewnie ze 2kWh lyknie. Toz to cale 62gr i jakiz potezny wklad w bilans energetyczny CO! :D
2kWh - to bardziej na miesiąc - jak się pierze raz na tydzień -

tak Pyxis tak, masz zawsze rację ...:lol2:

drypki w kominku też dla rekreacji więc wkładu energetycznego też zero ...:D

jak zwykle bardzo kreatywnie ...:stirthepot:

Bo nie ma co jojczyc nad jakimis gownianymi paroma kWh jak godzina pracy pompy dostarcza ich ~13. Wiecej zyskujesz "sikajac do wanny" niz ja palac kilka razy w sezone koza. W tym sezonie nie spalilem nawet 10 paczek brykietu ktore kupilem jesienia.

Pyxis za główną zaletę reku uważam szybkość schnięcia -wieczorem rozwieszasz a rano zakładasz ubranie

o widzę że zamiast o copach 2 i wspólnych taczkach mamy wytrych w postaci kominka.

jasiu palenie w kominku przy pompie w domu jest równie oszczędne jak używanie zmywarki w tych samych domach

Pyxis za główną zaletę reku uważam szybkość schnięcia -wieczorem rozwieszasz a rano zakładasz ubranie

o widzę że zamiast o copach 2 i wspólnych taczkach mamy wytrych w postaci kominka.

jasiu palenie w kominku przy pompie w domu jest równie oszczędne jak używanie zmywarki w tych samych domach

Z kominka już się "wyleczyłem" (po 4 latach po prostu się znudził;), ale ze zmywarki nie zrezygnuje za żadne skarby świata, choćby nie wiem jak było to nie ekonomiczne:no:(chyba, że zona da mi na piśmie, że będzie zmywać do końca życia:D)

Jasiek nie moze pojac, ze palenie w kominku przy pompie ciepla ma ekonomiczny sens, gdy drewno masz za darmoche i placisz tylko za jego dowozke i sam je przygotujesz.

czy wy naprawdę jesteście tacy głupi czy tylko takich udajecie ...?

gdzie ja pytam o koszt kwh ...?

spalanie drewna czy czegokolwiek innego w kominku dostarcza jakąś tam porcję kwh tak samo jak suszenie w suszarce czy włączanie jakiegokolwiek innego ustrojstwa wewnątrz chałupy, nie bardzo więc rozumiem sens zaprzeczania jakoby nie miało to wpływu na działanie systemu grzewczego...

chyba logicznym jest że im cieplejszy budynek to zyski bytowe i "kominkowe" mają procentowo bardzo duży udział w bilansie ogrzewania i te wasze pompy mają coraz mniej do roboty

a ja myślałem że dom jest dla nas a nie my dla niego...

albo bardzo mało "używasz" swojego domu więc i mało jest do zmywania, albo tylko współczuć twojej żonie bo raczej nie obstawiam że ty tak chętnie stoisz przy zlewie...;)