Pyxis 17.04.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 czy wy naprawdę jesteście tacy głupi czy tylko takich udajecie ...? gdzie ja pytam o koszt kwh ...? spalanie drewna czy czegokolwiek innego w kominku dostarcza jakąś tam porcję kwh tak samo jak suszenie w suszarce czy włączanie jakiegokolwiek innego ustrojstwa wewnątrz chałupy, nie bardzo więc rozumiem sens zaprzeczania jakoby nie miało to wpływu na działanie systemu grzewczego... chyba logicznym jest że im cieplejszy budynek to zyski bytowe i "kominkowe" mają procentowo bardzo duży udział w bilansie ogrzewania i te wasze pompy mają coraz mniej do roboty Kazda czynnosc wykonywana w domu dostarcza "jakas tam porcje energii". Tematem jest, czy zawracac dym sobie doopsko. IMHO przy wkladzie energetycznym kominka u mnie na poziomie ~1% nie warto. Dla Ciebie to cos istotnego w bilansie, skoro do tego czesto "pijesz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam, to kolejny wątek o ogrzewaniu prądem, który czytam i jak zawsze nic nie ma związanego z tematem. Czy ktoś może opisać swoje wrażenia z ogrzewania czystym prądem? Z góry mówię, że nie interesuje mnie pompa ciepła Pyxisa, ekogroszek, kominek, koza, gaz i ogrzewanie się kotem. TYLKO ogrzewanie prądem. Dziękuję i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.04.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Z góry mówię, że nie interesuje mnie pompa ciepła Pyxisa, ekogroszek, kominek, koza, gaz i ogrzewanie się kotem. TYLKO ogrzewanie prądem. Dziękuję i czekam na odpowiedź. Ja najwięcej informacji uzyskałem czytając dziennik budowy Lobo i R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.04.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 22.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 dokładnie szukaj w dziennikach osób ktore cos takiego maja ja tez niedługo rozkładam kabelki pierwszy sezon przedemna narzazie mogę ci napisać ze koszt instalacji znikomy chata 160 m2 wyjdzie mi z 5500 tys zł ale mam najdroższe kable i ładny sterowniczek na dole spokojnie można zejść niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 22.04.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 chata 160 m2 wyjdzie mi z 5500 tys zł ale mam najdroższe kable i ładny sterowniczek na dole Przy 160 m2 bym się nie zdecydował na sam prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 22.04.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Przy 160 m2 bym się nie zdecydował na sam prąd. A przy ilu byś się zdecydował? 159m2? OZC prognozowane na 5000kWh/rok (zakładam, że chodzi o samo ogrzewanie), więc kieszeni nie zrujnuje. 5,5kzł koszt instalacji grzewczej wraz ze sterowaniem, czy to dużo dla 160m2? Co byś proponował w zamian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.04.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 A przy ilu byś się zdecydował? 159m2? OZC prognozowane na 5000kWh/rok (zakładam, że chodzi o samo ogrzewanie), więc kieszeni nie zrujnuje. 5,5kzł koszt instalacji grzewczej wraz ze sterowaniem, czy to dużo dla 160m2? Co byś proponował w zamian? Odpowiedź na Twoje wydaje się przewidywalna. Patrz: stopka pytanego. Ja będę miał kable na troszkę większej powierzchni i proszę, niech nikt nie martwi się o moje rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 22.04.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 nie patrz na metraż tylko na zapotrzebowanie dom 160 m2 może zużywać mniej niz dom 110 każdy dom jest inny i każdy ma inny budżet u mnie warunkiem był niski koszt instalacji i miało być bezobsługowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.04.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 nie patrz na metraż tylko na zapotrzebowanie dom 160 m2 może zużywać mniej niz dom 110 każdy dom jest inny i każdy ma inny budżet u mnie warunkiem był niski koszt instalacji i miało być bezobsługowo Dokładnie tak samo postrzegam ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Panowie elektrycy.... czytaliście o tym nowym programie PROSUMENT ?? (dofinansowanie fotowolwaniki ,solarów i PC ) nawet ciekawe założenia a dla ogrzewających prądem jak znalazł... na dach fotowolwanika i ogrzewanie prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Panowie elektrycy.... czytaliście o tym nowym programie PROSUMENT ?? (dofinansowanie fotowolwaniki ,solarów i PC ) nawet ciekawe założenia a dla ogrzewających prądem jak znalazł... na dach fotowolwanika i ogrzewanie prądem... Nie kupię całego browaru żeby się piwa napić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.04.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (dofinansowanie fotowolwaniki ,solarów i PC ) nawet ciekawe założenia a dla ogrzewających prądem jak znalazł... na dach fotowolwanika i ogrzewanie prądem... Patrz Pan jakie to proste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.04.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Czy ktoś może opisać swoje wrażenia z ogrzewania czystym prądem? Ja mam takie wrażenia: przed sezonem włączam sterownik i kocioł. Po sezonie wyłączam je (w dowolnej kolejności). Zapomniałbym dodać - jeszcze wrażenia przy płaceniu za prąd na ogrzewanie. 3500 kWh w tym sezonie po 0,30 zł/kWh to troszkę ponad 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.04.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Zapomniałbym dodać - jeszcze wrażenia przy płaceniu za prąd na ogrzewanie. 3500 kWh w tym sezonie po 0,30 zł/kWh to troszkę ponad 1000 zł. Zapomniales tez dodac dla jakiego domu te wrazenia. To nader istotne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 23.04.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A przy ilu byś się zdecydował? 159m2? OZC prognozowane na 5000kWh/rok (zakładam, że chodzi o samo ogrzewanie), więc kieszeni nie zrujnuje. 5,5kzł koszt instalacji grzewczej wraz ze sterowaniem, czy to dużo dla 160m2? Co byś proponował w zamian? Dla mnie granica to 100 m2 po podłogach. U mnie z PCi za rok (CO+CWU) wyszło ponad 2200 zł przy temp. 22 st. Zatem jak bym grzał samym prądem to koszty min. x3 czyli jakieś 6600 zł, a zatem już nie tak mało. PCi pochłonęła 4000 kWh (to jest odczyt z podlicznika). Do tego ponad 3000 kWh na potrzeby inne domu co daje kwotę 1900 zł zatem 6600+1900=8500 zł by było. Dom mam dość dobrze ocieplony i okna też dobre. Robiłem termowizję i z niej wynika jedynie że mam słabe ramy okienne (niestety jaka cena taka jakość). Także grzanie samym prądem żeby nie popaść w palpitację serca przy odczycie licznika dla dużej powierzchni/kubaturze trzeba naprawdę przemyśleć i być świadomym wyboru, bo po pierwszej ziemie może przyjść olśnienie. Nie jest to żebym straszył tylko ja bym tak postąpił, a czy ktoś to weźmie do siebie to już jego sprawa. Dane podaję takie jakie mi wyszły po pierwszym roku mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 23.04.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Patrz Pan jakie to proste! No rzeczywiście proste. Zapewne trzeba wziąć kredyt i dorabiać bank, bo tylko temu to ma służyć. Nawet jak 50% dofinansują to i tak lipa, ale pewnie naiwnych znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 23.04.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Dla mnie granica to 100 m2 po podłogach. U mnie z PCi za rok (CO+CWU) wyszło ponad 2200 zł przy temp. 22 st. Zatem jak bym grzał samym prądem to koszty min. x3 czyli jakieś 6600 zł, a zatem już nie tak mało. PCi pochłonęła 4000 kWh (to jest odczyt z podlicznika). Do tego ponad 3000 kWh na potrzeby inne domu co daje kwotę 1900 zł zatem 6600+1900=8500 zł by było. Dom mam dość dobrze ocieplony i okna też dobre. Robiłem termowizję i z niej wynika jedynie że mam słabe ramy okienne (niestety jaka cena taka jakość). Także grzanie samym prądem żeby nie popaść w palpitację serca przy odczycie licznika dla dużej powierzchni/kubaturze trzeba naprawdę przemyśleć i być świadomym wyboru, bo po pierwszej ziemie może przyjść olśnienie. Nie jest to żebym straszył tylko ja bym tak postąpił, a czy ktoś to weźmie do siebie to już jego sprawa. Dane podaję takie jakie mi wyszły po pierwszym roku mieszkania. Nie wiem gdzie uzbierałeś tak pokaźną kwotę, a jeśli nawet dodaj ze 6600PLN by wyszło grzejąc w taryfie G11 nikt normalny grzejąc czystym prądem (mowa o kablach) nie korzysta z G11 tylko G12, gdzie stosunek cen jest zupełnie inny mnie obecny sezon wyszedł ~ 1500 PLN taryfa G12 (5800 kWh) gdybym grzał w G11 zapłaciłbym 3300 PLN. Troche sie dziwie dlaczego nie korzystasz z taryfy G12 zapłaciłbyś ~ 1000 PLN, przecież chyba po to sie kupuje PC aby czerpać korzyści z niskich rachunków za CO i CWU. EDIT sorry nie doczytałem Twojej stopki ogrzewanie 190m2 a nawet jesli to G12 jest idealna. Moja kubatura ~ 800m3 grzane 100m2 na dole +21,5 góra przy mrozach +11*C Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.04.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Dla mnie granica to 100 m2 po podłogach. U mnie z PCi za rok (CO+CWU) wyszło ponad 2200 zł przy temp. 22 st. Zatem jak bym grzał samym prądem to koszty min. x3 czyli jakieś 6600 zł, a zatem już nie tak mało. PCi pochłonęła 4000 kWh (to jest odczyt z podlicznika). Do tego ponad 3000 kWh na potrzeby inne domu co daje kwotę 1900 zł zatem 6600+1900=8500 zł by było. Dom mam dość dobrze ocieplony i okna też dobre. Robiłem termowizję i z niej wynika jedynie że mam słabe ramy okienne (niestety jaka cena taka jakość). No bo żeby ogrzewać czystym prądem to trzeba mieć dom zaje...ście ocieplony:) dość dobrze to po prostu za mało;) Przy okazji, u mnie w podobnym domu podobne zużycie (4250kWh za CO i CWU), ale 2200zł to mi nie wychodzi:no: Jaką cenę liczysz za kWh i w jakiej taryfie grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 23.04.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Dla mnie granica to 100 m2 po podłogach. U mnie z PCi za rok (CO+CWU) wyszło ponad 2200 zł przy temp. 22 st. Zatem jak bym grzał samym prądem to koszty min. x3 czyli jakieś 6600 zł, a zatem już nie tak mało. PCi pochłonęła 4000 kWh (to jest odczyt z podlicznika). Do tego ponad 3000 kWh na potrzeby inne domu co daje kwotę 1900 zł zatem 6600+1900=8500 zł by było. Dom mam dość dobrze ocieplony i okna też dobre. Robiłem termowizję i z niej wynika jedynie że mam słabe ramy okienne (niestety jaka cena taka jakość). Także grzanie samym prądem żeby nie popaść w palpitację serca przy odczycie licznika dla dużej powierzchni/kubaturze trzeba naprawdę przemyśleć i być świadomym wyboru, bo po pierwszej ziemie może przyjść olśnienie. Nie jest to żebym straszył tylko ja bym tak postąpił, a czy ktoś to weźmie do siebie to już jego sprawa. Dane podaję takie jakie mi wyszły po pierwszym roku mieszkania. nie wiem jak ty to liczysz ale nawet jak dasz razy 3 zużycie to wychodzi 3600 w II taryfie skąd wiesz ile ta twoja pompa zaoszczędziła miała cały czas taka sama sprawność ? ps ile dawaliście styropianu i wylewki na poddaszu przy kabelkach Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez head67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts