Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No bo żeby ogrzewać czystym prądem to trzeba mieć dom zaje...ście ocieplony:) dość dobrze to po prostu za mało;)

Przy okazji, u mnie w podobnym domu podobne zużycie (4250kWh za CO i CWU), ale 2200zł to mi nie wychodzi:no: Jaką cenę liczysz za kWh i w jakiej taryfie grzejesz?

Niestety obliczenia u mnie nie są takie proste. Licznik odczytuje co tydzień z tym że od kwietnia do września (połowy) miałem taryfę G11, a od września (połowy) taryfa G12. Ceny jakie miałem to 0,625578 zł/kWh (G11) oraz obecnie 0,6949 i 0,3878 zł/kWh (G12). Średnia sprawność pompy to 3,0 największa 3,6 była w grudniu 2013, a najmniejsza 1,7 w czerwcu 2013. Co do grzania w samej taniej taryfie to niestety u mnie, obecnie nie działa przy większych mrozach i z uwagi na domowników grzanie odbywa się i w drogiej taryfie.

No rzeczywiście proste. Zapewne trzeba wziąć kredyt i dorabiać bank, bo tylko temu to ma służyć. Nawet jak 50% dofinansują to i tak lipa, ale pewnie naiwnych znajdą.

Zapewnie czytałeś o tym programie i zapewne wiesz, że metoda na kredyt nie jest jedyną opcją. Ale pewnie jestem naiwny i wcale nie przeczytałeś, tylko tak sobie marudzisz dla zasady, prawda? :bash:

Zapewnie czytałeś o tym programie i zapewne wiesz, że metoda na kredyt nie jest jedyną opcją. Ale pewnie jestem naiwny i wcale nie przeczytałeś, tylko tak sobie marudzisz dla zasady, prawda? :bash:

Pewnie że nie czytałem, szkoda czasu, znając kreatywność naszych włodarzy w dotacjach szkoda czasu na to. Także jak masz taką wiedzę to podziel się, co za ile i jakie zyski z tego będą, bo pewnie większe grono by z tego skorzystało – o ile można to tak nazwać

Witam serdecznie "DOŚWIADCZONYCH PRADEM " :D. Niebawem ruszam z budową domu szkieletowego. Dom będzie wykonany w takiej oto technologii.

Domek niewielki ok 100 m2 użytkowej plus garaż. Mam ogromny mętlik w głowie jakie zastosować ogrzewanie.Nie mam jeszcze OZC ale nie powinno być złe. takie będę miał materiały. Proszę znawców o pomoc w temacie ocieplenia czy jest ok i co z CO i Z CWU. Okna z szybą U 0,5. Wg obliczeń wychodzi , że sciany mają Uk z oknami na poziomie 0,16 zaznaczam że już z oknami!! Dach jakoś U=0,13. Opis prac: W ścianach zewnętrznych zostanie ułożona wełna drzewna STEICO FLEX grubości 20 cm między słupami oraz 4cm między rusztem do płyt gipsowo kartonowych. Między słupami ścian działowych zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 10cm, między belkami stropu zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 20 cm. W konstrukcji dachu między krokwiami zostanie ułożona wełna STEICO FLEX grubości 24cm oraz 4cm w ruszcie pod płyty gipsowo kartonowe. Na poddaszu zostanie ułożona paroizolacja aktywna z DB+ firmy PROCLIMA. Test szczelności Blower DooR potwierdzi poprawność wykonania paroizolacji na poziomie nie większym jak 1,0 . WYKONANIE ELEWACJI Zakres prac: 1. Montaż płyt STEICO PROTECT oraz pokrycie ich tynkiem 2. Montaż podbitki dachu Opis prac: Na płytach STEICO PROTECT grubości 40mm zamontowanych do słupów ścian zostanie położony klej zbrojony siatką oraz tynk silikatowy. Do spodniej strony krokwi zostanie zamontowana podbitka świerkowa malowana lakierobejcą. Jak wszyscy stoję przed wyborem ogrzewania. MOże prąd na folie grzejne na podczerwień w podłogę??!! Nie mam pojęcia jak też rozwiązać przy tym CWU. Albo kocioł na prad i jakiś bufor i woda w podłogę. Proszę doradźcie coś POMOCY!!!!:bash::bash::bash:

Dodam tylko, że na parterze salon i kuchnia plus mały gabinet , który będzie zajmowała moja mama( nie lubi ciepła) łazienka i garderoba z przejsciem do garazu i pom. gospodarczego. Na piętrze 3 sypialnie i łazienka. Będą zamieszkiwać narazie 3 osoby więc 2 sypialnie na piętrze tylko dla wpadających gości lub tych co zaniemogą po grillu:lol2::lol2:

KURCZE ZAPYTANIE ZOSTAŁO NA POPRZEDNIEJ STRONIE POMOCY!!!!!!

Parterówka 110m2 + garaż w bryle

ściana 24+25 styro grafit, okna 3-szyby, podłoga 22styro,

strop 50 granulat wełny, reku Janek 350 + GGWC by Piczman...

grzałeczki na prąd nocny 12kW w buforku 750l tymi ręcami + podłogówka wszędzie... CWU oczywiście przepływowo

woj. pomorskie

możesz napisać jak ma się Twój koszt grzania w stosunku np do kabli ?

czy bufor grzejesz tylko prądem ?

temat o grzaniu prądem ale grzejących bufor w nocnej taryfie jak na lekarstwo. Mam bufor + piec na paliwo stałe, jako że bufor dopiero się robi zastanawiam się nad grzałkami. Budując dom byłem mało świadomy, teraz pewnie wybudował bym inny dom z innym grzaniem

możesz napisać jak ma się Twój koszt grzania w stosunku np do kabli ?

czy bufor grzejesz tylko prądem ?

temat o grzaniu prądem ale grzejących bufor w nocnej taryfie jak na lekarstwo. Mam bufor + piec na paliwo stałe, jako że bufor dopiero się robi zastanawiam się nad grzałkami. Budując dom byłem mało świadomy, teraz pewnie wybudował bym inny dom z innym grzaniem

To jakbyś teraz to zrobił ?

Sam bufor z grzałkami?