Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie "DOŚWIADCZONYCH PRADEM " :D. Niebawem ruszam z budową domu szkieletowego. Dom będzie wykonany w takiej oto technologii.

Domek niewielki ok 100 m2 użytkowej plus garaż. Mam ogromny mętlik w głowie jakie zastosować ogrzewanie.Nie mam jeszcze OZC ale nie powinno być złe.

Podaj nam tu zapotrzebowanie na CO/CWU jak juz to OCZ bedzie, chociaz takei zgrubne wartosci i jaka kwote chcesz przeznaczyc na te isntalacje.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parterówka 110m2 + garaż w bryle

ściana 24+25 styro grafit, okna 3-szyby, podłoga 22styro,

strop 50 granulat wełny, reku Janek 350 + GGWC by Piczman...

grzałeczki na prąd nocny 12kW w buforku 750l tymi ręcami + podłogówka wszędzie... CWU oczywiście przepływowo

woj. pomorskie

możesz napisać jak ma się Twój koszt grzania w stosunku np do kabli ?

czy bufor grzejesz tylko prądem ?

temat o grzaniu prądem ale grzejących bufor w nocnej taryfie jak na lekarstwo. Mam bufor + piec na paliwo stałe, jako że bufor dopiero się robi zastanawiam się nad grzałkami. Budując dom byłem mało świadomy, teraz pewnie wybudował bym inny dom z innym grzaniem

Buforek grzeję tylko grzałkami w nocnej taryfie.

Sezon zakończyłem w Wielkanoc. Na CO i CWU zużyłem 6050kWh co przy średnim miesięcznym zużyciu 240kWh na podgrzanie CWU daje 4370 kWh na ogrzewanie 110m użytkowych.

Za nocny prąd płacę 0,22zł brutto więc sezon wyniósł mnie:

1331zł CO+CWU

961zł samo CO ;-)

Edytowane przez waflos

Sezon zakończyłem w Wielkanoc. Na CO i CWU zużyłem 6050kWh co przy średnim miesięcznym zużyciu 240kWh na podgrzanie CWU daje 4370 kWh na ogrzewanie 110m użytkowych.

1331zł CO+CWU

961zł samo CO ;-)

Wyniki zużycia imponujące a jak wygląda koszt wykonania takiej instalacji po całości czyli sterowanie, wodna podłogówka plus bufor oczywiście z montażem chyba, że poskładałeś sam 8-)8-)

Jak sterujesz tym układem?

1331zł CO+CWU

961zł samo CO

Wyniki zużycia imponujące a jak wygląda koszt wykonania takiej instalacji po całości czyli sterowanie, wodna podłogówka plus bufor oczywiście z montażem chyba, że poskładałeś sam 8-)8-)

Jak sterujesz tym układem?

Z tego co pamiętam to buforek 750l kosztował mnie jakoś 2000zł (baniak, miedz, robocizna).

Sterowanie: pogodówka steruje zaworem mieszającym a zegar ze stycznikiem oraz termostatem steruje 2 grzałkami po 6kW.

pozdr.

sprawność PC najmniejszą miałeś w czerwcu, dla przygotowania cwu ? napewno wszystko dobrze policzyłeś / sprawdziłeś?

Nie są to obliczenia na 100% oddające sprawność, ale błędu w nich nie ma.

Kolega „waflos” to wielki znawca. Zużył 4370 kWh w sezonie z grzałkami 12kW. Zatem wychodzi że grzałki pracowały około 364h co daje nam około 15 dni pracy z 6-cio miesięcznego sezonu grzewczego w którym mamy 4380 h. Dodatkowo podaje że taryfę brutto ma 0,22 zł/kWh – jestem ciekawy gdzie jest tak tanio ? A i pewnie grzeje jeszcze do 24 st w domu.

1331zł CO+CWU

961zł samo CO ;-)

zapomniałem dodać: temperatura w domu 22-23stopnie, całkowite zużycie wody 9-10 m3 miesięcznie

Podaj nam tu zapotrzebowanie na CO/CWU jak juz to OCZ bedzie, chociaz takei zgrubne wartosci i jaka kwote chcesz przeznaczyc na te isntalacje.

Pisałem że OZC jeszcze nie znam ale nie powinno przekroczyć na moje 40 max 50 kWh. Na ogrzewanie to myślę wydać max 35 klocka. Jak się da to oczywiście mniej. Z tym zapotrzebowaniem to strzeliłem bo może wyjść na poziomie 30-40 ale wole zawyżyć. Chcę dać dobrą went. mechaniczną z reku i to też powinno pomóc. nie mam jeszcze wybranej firmy anie centrali i może też też coś doradzicie. Generalnie nie wiem jakie wybrać ogrzewanie!!!!!!!!. Proszę dajcie jakieś pomysły!!!!!!!!!!!:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Pisałem że OZC jeszcze nie znam ale nie powinno przekroczyć na moje 40 max 50 kWh. Na ogrzewanie to myślę wydać max 35 klocka. Jak się da to oczywiście mniej.

za te 35k to wodną podłogówkę razem z gruntową PC da się zrobić ale można też za ok. 5k zrobić kable z indywidualnym sterowaniem w każdym pomieszczeniu ...:yes:

niewielkie ilosci CWU, ale przy pradzie prysznic z 15l wody to "norma". ;)

taaa...

a wiesz to z doświadczenia ...;)

jakoś nie widać aby ktoś bardzo wychylał się ze zużyciem wody, większość podaje ok 9-10m3/mc ale oczywiście "dumni" właściciele pomp ciepłą zużywają "dwa razy tyle" co by sobie jakoś wytłumaczyć sens inwestycji ...;)

Witam serdecznie "DOŚWIADCZONYCH PRADEM " :D. Niebawem ruszam z budową domu szkieletowego. Dom będzie wykonany w takiej oto technologii.

Domek niewielki ok 100 m2 użytkowej plus garaż. Mam ogromny mętlik w głowie jakie zastosować ogrzewanie.Nie mam jeszcze OZC ale nie powinno być złe. takie będę miał materiały. Proszę znawców o pomoc w temacie ocieplenia czy jest ok i co z CO i Z CWU. Okna z szybą U 0,5. Wg obliczeń wychodzi , że sciany mają Uk z oknami na poziomie 0,16 zaznaczam że już z oknami!! Dach jakoś U=0,13. Opis prac: W ścianach zewnętrznych zostanie ułożona wełna drzewna STEICO FLEX grubości 20 cm między słupami oraz 4cm między rusztem do płyt gipsowo kartonowych. Między słupami ścian działowych zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 10cm, między belkami stropu zostanie ułożona wełna mineralna KNAUF ECOSE grubości 20 cm. W konstrukcji dachu między krokwiami zostanie ułożona wełna STEICO FLEX grubości 24cm oraz 4cm w ruszcie pod płyty gipsowo kartonowe. Na poddaszu zostanie ułożona paroizolacja aktywna z DB+ firmy PROCLIMA. Test szczelności Blower DooR potwierdzi poprawność wykonania paroizolacji na poziomie nie większym jak 1,0 . WYKONANIE ELEWACJI Zakres prac: 1. Montaż płyt STEICO PROTECT oraz pokrycie ich tynkiem 2. Montaż podbitki dachu Opis prac: Na płytach STEICO PROTECT grubości 40mm zamontowanych do słupów ścian zostanie położony klej zbrojony siatką oraz tynk silikatowy. Do spodniej strony krokwi zostanie zamontowana podbitka świerkowa malowana lakierobejcą. Jak wszyscy stoję przed wyborem ogrzewania. MOże prąd na folie grzejne na podczerwień w podłogę??!! Nie mam pojęcia jak też rozwiązać przy tym CWU. Albo kocioł na prad i jakiś bufor i woda w podłogę. Proszę doradźcie coś POMOCY!!!!:bash::bash::bash:

ogrzewanie nadmuchowe...:yes:

ewentualnie grzejniki kanałowe z wentylatorami ( każde pomieszczenie ma własny sterownik...), całość podpięta do bufora ładowanego czym dusza zapragnie...

Nie są to obliczenia na 100% oddające sprawność, ale błędu w nich nie ma.

Kolega „waflos” to wielki znawca. Zużył 4370 kWh w sezonie z grzałkami 12kW. Zatem wychodzi że grzałki pracowały około 364h co daje nam około 15 dni pracy z 6-cio miesięcznego sezonu grzewczego w którym mamy 4380 h. Dodatkowo podaje że taryfę brutto ma 0,22 zł/kWh – jestem ciekawy gdzie jest tak tanio ? A i pewnie grzeje jeszcze do 24 st w domu.

takie zużycie jak najbardziej jest realne ale mi również wydaję się to troche optymistyczne, myślałem ze takie wyniki za ogrzewanie ma się przy PC :)

średnie zuzycie 240kwh czyli 8 na dobę :rolleyes: średnio :)

jak u diaska obliczyłeś koszt CWU skoro grzejesz ją przepływowo z bufora ?

co do tych kosztów to może masz np kominek ??

taaa...

a wiesz to z doświadczenia ...;)

jakoś nie widać aby ktoś bardzo wychylał się ze zużyciem wody, większość podaje ok 9-10m3/mc ale oczywiście "dumni" właściciele pomp ciepłą zużywają "dwa razy tyle" co by sobie jakoś wytłumaczyć sens inwestycji ...;)

Byly tu osoby, ktore sie chwalily swoim zuzyciem na poziomie 15l/prysznic oraz zakrecaniem wody w czasie mydlenia sie. Wanna pelna goracej wody to dla nich pojecie czysto abstrakcyjne. Przygotowywaly CWU grzala. :)

Szanowny piotrze1 pomyśl zanim coś napiszesz i zanim wszyscy się zorientują że to nie brak uwagi a brak wiedzy....

Przecież z liczenia wychodzi że grzałki działały średnio 1,7 godziny/dobę. Mogły by być też słabsze ale chciałem złapać jak najwięcej od 13 do 15tej by mieć na wieczór...

Otwórz oczy to zobaczysz że nie ma juz monopolu na prąd i można kupić go np. z Duonu za 22gr brutto kWh z przesyłem... ;-)

24 stopnie to przesada i dla mnie małokomfortowo - ale zdarzało się jak mocno zaglądnęło słoneczko....

U mnie zawsze było 22-23 stopni C.

Edytowane przez waflos

takie zużycie jak najbardziej jest realne ale mi również wydaję się to troche optymistyczne, myślałem ze takie wyniki za ogrzewanie ma się przy PC :)

średnie zuzycie 240kwh czyli 8 na dobę :rolleyes: średnio :)

jak u diaska obliczyłeś koszt CWU skoro grzejesz ją przepływowo z bufora ?

co do tych kosztów to może masz np kominek ??

Papi240:

Durszlaka tanio nie zagrzejesz nawet najlepszą pococito....

U siebie mógłbym odpowiednio zużyć ok 1T pelletu (licząc jego kaloryczność na poziomie 19Mj/kg i sprawnosci kotła 80%) - tylko po co się uwsteczniać?? i wydawać kasę na nieekonomiczne inwestycje...???

Koszt ogrzania CWU wiem ze zużycia prądu po za sezonem grzewczym.

Z ilości 8kWh/dobę - nie ma bardzo się czym chwalić ale to głównie straty postojowe buforka no i pewno nieco cyrkulacja CWU zwana worem bez dna.... ;-)

Mam biokominek 2kW który odpalałem zaledwie parę razy... ;-)

Edytowane przez waflos

Jak ugryźć ogrzewanie w takim małym domku -> http://z500.pl/projekt/85/Z87,parterowy-dom-tani-w-budowie-bez-nosnych-scian-z-duzym-pg-i-2-sypialniami.html

Myślałem nad prądem, bo chyba nic tańszego w wykonaniu i obsłudze nie ma na taką powierzchnię?

Dom chciałbym wykonać na płycie fundamentowej (pod płytą 10cm XPS nad do 20cm EPS i wylewka).

Ściany zewnętrzne z silki ocieplone styropianem grafitowym 25cm.

Ściany działowe z płyt gipsowo-kartonowych na wylewce.

Dach dwuspadowy, brak kominów, wentylacja mechaniczna

Od godziny 7 do 15 w domu nikogo nie będzie.

Myślałem nad podłogówką na kable w salonie, kuchni i łazience oraz dodatkowo w salonie biokominek.

W sypialni i pokoju dziecka grzejnik.

Pomieszczenie gospodarcze grzejnik albo awaryjnie podepnę farelkę jak trzeba będzie.

CWU z bojlera w łazience.

ogrzewanie nadmuchowe...:yes:

ewentualnie grzejniki kanałowe z wentylatorami ( każde pomieszczenie ma własny sterownik...), całość podpięta do bufora ładowanego czym dusza zapragnie...

Dzięki za podpowiedzi ale , że można zrobić wszytko to ja wiem. Myślałem raczej o jakichś argumentach ( cena montażu, eksploatacji itd itp ) Czy ktoś tutaj rozmyślał albo użytkuje folie grzewcze?? Jest kilka firm np CELLEO. Sam już nie wiem. Boję się trochę samego prądu bez wody, bo jak bedzie max drogo kiedyś to trzeba całą instalację robić od nowa np. grzejniki. Te kanałowe to wodne w podłodze? Ile to może kosztować? Bufor jaki wielki i np ładowany piecem elektrycznym w 2 taryfie. ????? Napisz coś więcej jaka firma co tam wiesz!!! Jakie mogą być koszta takiego użytkowania???

Szanowny piotrze1 pomyśl zanim coś napiszesz i zanim wszyscy się zorientują że to nie brak uwagi a brak wiedzy....

Przecież z liczenia wychodzi że grzałki działały średnio 1,7 godziny/dobę. Mogły by być też słabsze ale chciałem złapać jak najwięcej od 13 do 15tej by mieć na wieczór...

Otwórz oczy to zobaczysz że nie ma juz monopolu na prąd i można kupić go np. z Duonu za 22gr brutto kWh z przesyłem... ;-)

24 stopnie to przesada i dla mnie małokomfortowo - ale zdarzało się jak mocno zaglądnęło słoneczko....

Dla mnie i tak jesteś nie wiarygodny. A gdzieś jest Twój dziennik budowy, żeby zobaczyć te cudo ?

I polecam jeszcze to:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2553923.html

Edytowane przez piotrp1

waflos Zobacz post

Otwórz oczy to zobaczysz że nie ma juz monopolu na prąd i można kupić go np. z Duonu za 22gr brutto kWh z przesyłem...

Dla mnie i tak jesteś nie wiarygodny.

A to tylko Twój problem.... ;-) Dzielę się informacjami - co zrobisz z nimi li tylko Twoja sprawa.... ;-)

A gdzieś jest Twój dziennik budowy, żeby zobaczyć te cudo ?

Podczas 7 miesięcznej budowy nie miałem czasu, po za tym nie w głowie mi takie "pamiętniki".... a cały wolny czas jaki miałem wolałem poświecić na "studiowanie" zawartości m.in Forum... ;-)

PS. Mój dom żadne cudo.... zwykła parterówka, dobrze i starannie ocieplona by pominąć mostki, do tego reku i tyle.... ;-)

...fakt że nie było dnia w tygodniu bym nie był min. kilka godzin na budowie lub też sam tam dłubał....

Edytowane przez waflos