Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom wiadrolitrowy mi wyszedł...

Na c.o od 16.09 do dzisiaj 1900kWh,na cwu od 16.09 do dzisiaj 900kWh,cały prąd w domu od 27.08 do dzisiaj 5100kWh.

Z drugiej strony 1900kWh/125m2=15,2kWh/m2/rok.

Od dwóch dni na cwu idzie średnio 2,82kWh/dobę ;)

Zapomniałem o 1mp drewienka do kominka,które też poszło z dymem :)

Szału nie ma w porównaniu do Lobo.

15,2 kWh razy COP

Gdybyś nie miał PC pewnie by wyszło 45 kWh/m2

No ale to nie pasuje do tego, że twój dom jest najlepiej zaizolowany na świecie i ma największą z możliwej akumulację ciepła;)

Nie jest tak panie wice-prezesie;)

W stopce masz mojen zuzycia za poprzedni i obecny sezon. W tym w pierwszej czesci byla mala "rozpusta", bo temperaturka wewnatrz prawie do 23*C. Niby krzywa grzewcza z zeszlego sezonu, ale wymagala korekty.

Zuzycie miedzy sezonami rozni sie ~30%. IMHO to nie malo i nie bagatelizowal bym wplywu aury. Wiem, wiem, ze to do teorii "wozka z gnojem" nie pasuje, ale co zrobic... ;)

Ta.............

"Mniemam że temperatura w domu max 21 stopni a kąpiel to prysznic max 15litrów" hehe....

Cała ta Twoja pococito chyba nieekonomiczna... ;-)

CZEMU w kwietniu tak duze cwu

ZUŻYCie co godne pochwaly

Nie wiem, generalnie widzę lekką tendencję wzrostową, po części jest spowodowana tym, że junior teraz leje min pół wanny do kąpania bo to przecież mini basen więc trzeba nurkować, po drugie może wynika to z większego zużycia w święta w kuchni.

BTW niedługo zużycie wzrośnie jeszcze bardziej

U nasU nas 10 .m3

Wczoraj oglądalem ponownie do cwi

Wychodzi 3000zl uzywaamtabletu mialo byc pompe

Zeby byla jakas dotacja z 1000 zl to nawet ciebie namawial

Przy coraz większej gromadce

Nie mówię nie, może kiedyś jakieś PCi do cwu zakupie czy inne ustrojstwo poprawiające sprawność jeśli zużycie będzie wieksze. Tak jak mówisz, może będą jakieś dotacje. Na chwilę obecną się tym nie interesuję. Jest to opcja która jest brana pod uwagę tak samo jak klima z funkcją grzania, choć teraz zamontowałem markizę nad tarasem i jeśli ona zauważalnie zmniejszy nagrzewanie salonu latem to klima znacząco odsunie się w czasie.

choć teraz zamontowałem markizę nad tarasem i jeśli ona zauważalnie zmniejszy nagrzewanie salonu latem to klima znacząco odsunie się w czasie.

U mnie zmniejszyla temperature. Nie nagrzewa sie i salon i sam taras mniej. Jak taras byl mocno nagrzany to i wieczorem cieplo oddawal.

Caly czas sie jeszcze zastanawiam, czy czujnika wiatru nie dolozyc do automatyki tej markizy.

U mnie zmniejszyla temperature. Nie nagrzewa sie i salon i sam taras mniej. Jak taras byl mocno nagrzany to i wieczorem cieplo oddawal.

Caly czas sie jeszcze zastanawiam, czy czujnika wiatru nie dolozyc do automatyki tej markizy.

Ja mam somfy ale czujnik wstrzasowy a nie wiatru, bo wiatru nie do konca dziala dobrze, czesto mimo ze wiatr jest silny to roleta nie drzy bo kierunek wiatru ma znaczenie. jestem zawodolony, tym bardziej ze moj taras jest nieosłoniety i jak to mowie u mnie strefa wiecznych wiatrów (nic tylko wiatrak stawiac).

U mnie sama markiza to nie wszystko bo mam tez duze okno w salonie ale od zachodu, zobacze moze i tam rozwiąże to poprzez jakąś lekka rolete zewtnetzrna, bo wewnetrzne nie zdaja egzaminu.

Przecież z liczenia wychodzi że grzałki działały średnio 1,7 godziny/dobę. Mogły by być też słabsze ale chciałem złapać jak najwięcej od 13 do 15tej by mieć na wieczór...

Jakiej mocy masz przyłącze?

U siebie także rozważam grzałki w buforku 2x6kW. Tylko w przypadku puszczenia w taniej indukcji, żelazka, zmywarki, pralki, te moje 16kW może zabraknąć.

U siebie także rozważam grzałki w buforku 2x6kW. Tylko w przypadku puszczenia w taniej indukcji, żelazka, zmywarki, pralki, te moje 16kW może zabraknąć.

Tu przewagę mają kable, nawet w porzypadku jak u mnie gdzie mam 12,8kW kablach i 2kW bojler, nie ma problemu z przyłaczem 13kW, wystarczy że połowa mocy kabli w czasie II w dzień załaczy się o 30min później i juz po problemie. Generelani i tak w preaktyce żadko kiedy załaczaja się wszystkie obwody jednocześnie choćby miały taka sama nastawę czasową. W nocy to juz całkowicie nie ma problemu.

Nie ważna jest moc przyłącza tylko wielkość bezpieczników w zabezpieczniu zalicznikowym. Moc przyłącza to twór zakładów energetycznych do pobierania podatku od tego że będziesz kupował od nich prąd i nie wpływa na przekrój przewodu do skrzynki przyłączeniowej ;-)

Kupowałem najmniejszą moc by mieć zabezpieczenie zalicznikowe 25A - było to bodajże 11,7kW - Energa. Grzałki + indukcja + pralka + zmywarka mogą działać równocześnie. W rozdzielni mam zabezpieczenia 16A więc chciałem za licznikiem mieć większe by nie płacić za ew. "spalone" bezpieczniki.

Edytowane przez waflos