henryem 30.04.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja mam takie mieszkanie gdzie prawie wcale nie grzeję a mam 19-21 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.04.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja mam takie mieszkanie gdzie prawie wcale nie grzeję a mam 19-21 stopni skoro mieszkanie więc pewnie grzeją sąsiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.04.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Dom wiadrolitrowy mi wyszedł... Na c.o od 16.09 do dzisiaj 1900kWh,na cwu od 16.09 do dzisiaj 900kWh,cały prąd w domu od 27.08 do dzisiaj 5100kWh. Z drugiej strony 1900kWh/125m2=15,2kWh/m2/rok. Od dwóch dni na cwu idzie średnio 2,82kWh/dobę Zapomniałem o 1mp drewienka do kominka,które też poszło z dymem Szału nie ma w porównaniu do Lobo. 15,2 kWh razy COP Gdybyś nie miał PC pewnie by wyszło 45 kWh/m2 No ale to nie pasuje do tego, że twój dom jest najlepiej zaizolowany na świecie i ma największą z możliwej akumulację ciepła;) Nie jest tak panie wice-prezesie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 01.05.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 W stopce masz mojen zuzycia za poprzedni i obecny sezon. W tym w pierwszej czesci byla mala "rozpusta", bo temperaturka wewnatrz prawie do 23*C. Niby krzywa grzewcza z zeszlego sezonu, ale wymagala korekty. Zuzycie miedzy sezonami rozni sie ~30%. IMHO to nie malo i nie bagatelizowal bym wplywu aury. Wiem, wiem, ze to do teorii "wozka z gnojem" nie pasuje, ale co zrobic... Ta............. "Mniemam że temperatura w domu max 21 stopni a kąpiel to prysznic max 15litrów" hehe.... Cała ta Twoja pococito chyba nieekonomiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 01.05.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Ja podalem zuzycie pradu w domu a nie samego ogrzewania. Samo ogrzewanie szacuje gdzies na 5000-6000kwh. Głównie chodzilo w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Cała ta Twoja pococito chyba nieekonomiczna... Zawsze mozesz przedstawic swoja oene ekonomiki takiego systemu CO. Jesli potrafisz oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 01.05.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Zawsze mozesz przedstawic swoja oene ekonomiki takiego systemu CO. Jesli potrafisz oczywiscie. A po co??? Twoje wypowiedzi wiele mówią...!!! hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.05.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 A po co??? Twoje wypowiedzi wiele mówią...!!! hehe Czyli nie potrafisz...hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 U mnie: 04/2014 CO 140kWh, CWU 216kWh sezon grzewczy 2013/2014 CO 3797kWh + 0,45mp drzewa do kominka CWU 22/04/2013-22/04/2014 1971kWh, średnia dobowa 5,4kWh Koszt CO+CWU za rok to 1710zł (z uwzględnieniem drzewa) CZEMU w kwietniu tak duze cwu ZUŻYCie co godne pochwaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.05.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 CZEMU w kwietniu tak duze cwu ZUŻYCie co godne pochwaly Nie wiem, generalnie widzę lekką tendencję wzrostową, po części jest spowodowana tym, że junior teraz leje min pół wanny do kąpania bo to przecież mini basen więc trzeba nurkować, po drugie może wynika to z większego zużycia w święta w kuchni. BTW niedługo zużycie wzrośnie jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.05.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 U nasU nas 10 .m3Wczoraj oglądalem ponownie do cwi Wychodzi 3000zl uzywaamtabletu mialo byc pompe Zeby byla jakas dotacja z 1000 zl to nawet ciebie namawial Przy coraz większej gromadce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.05.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 U nasU nas 10 .m3 Wczoraj oglądalem ponownie do cwi Wychodzi 3000zl uzywaamtabletu mialo byc pompe Zeby byla jakas dotacja z 1000 zl to nawet ciebie namawial Przy coraz większej gromadce Nie mówię nie, może kiedyś jakieś PCi do cwu zakupie czy inne ustrojstwo poprawiające sprawność jeśli zużycie będzie wieksze. Tak jak mówisz, może będą jakieś dotacje. Na chwilę obecną się tym nie interesuję. Jest to opcja która jest brana pod uwagę tak samo jak klima z funkcją grzania, choć teraz zamontowałem markizę nad tarasem i jeśli ona zauważalnie zmniejszy nagrzewanie salonu latem to klima znacząco odsunie się w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.05.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 choć teraz zamontowałem markizę nad tarasem i jeśli ona zauważalnie zmniejszy nagrzewanie salonu latem to klima znacząco odsunie się w czasie. U mnie zmniejszyla temperature. Nie nagrzewa sie i salon i sam taras mniej. Jak taras byl mocno nagrzany to i wieczorem cieplo oddawal. Caly czas sie jeszcze zastanawiam, czy czujnika wiatru nie dolozyc do automatyki tej markizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.05.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Malux20, Lobo ja już mam takową gromadkę - są jakieś pompy do CWU w sensownej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.05.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 U mnie zmniejszyla temperature. Nie nagrzewa sie i salon i sam taras mniej. Jak taras byl mocno nagrzany to i wieczorem cieplo oddawal. Caly czas sie jeszcze zastanawiam, czy czujnika wiatru nie dolozyc do automatyki tej markizy. Ja mam somfy ale czujnik wstrzasowy a nie wiatru, bo wiatru nie do konca dziala dobrze, czesto mimo ze wiatr jest silny to roleta nie drzy bo kierunek wiatru ma znaczenie. jestem zawodolony, tym bardziej ze moj taras jest nieosłoniety i jak to mowie u mnie strefa wiecznych wiatrów (nic tylko wiatrak stawiac). U mnie sama markiza to nie wszystko bo mam tez duze okno w salonie ale od zachodu, zobacze moze i tam rozwiąże to poprzez jakąś lekka rolete zewtnetzrna, bo wewnetrzne nie zdaja egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.05.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 3000 jak bedzie cos taniej dam znac Wez odpowiedni bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.05.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Przecież z liczenia wychodzi że grzałki działały średnio 1,7 godziny/dobę. Mogły by być też słabsze ale chciałem złapać jak najwięcej od 13 do 15tej by mieć na wieczór... Jakiej mocy masz przyłącze? U siebie także rozważam grzałki w buforku 2x6kW. Tylko w przypadku puszczenia w taniej indukcji, żelazka, zmywarki, pralki, te moje 16kW może zabraknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.05.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Jakiej mocy masz przyłącze? U siebie także rozważam grzałki w buforku 2x6kW. Tylko w przypadku puszczenia w taniej indukcji, żelazka, zmywarki, pralki, te moje 16kW może zabraknąć. Tu przewagę mają kable, nawet w porzypadku jak u mnie gdzie mam 12,8kW kablach i 2kW bojler, nie ma problemu z przyłaczem 13kW, wystarczy że połowa mocy kabli w czasie II w dzień załaczy się o 30min później i juz po problemie. Generelani i tak w preaktyce żadko kiedy załaczaja się wszystkie obwody jednocześnie choćby miały taka sama nastawę czasową. W nocy to juz całkowicie nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.05.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 (edytowane) Jakiej mocy masz przyłącze? U siebie także rozważam grzałki w buforku 2x6kW. Tylko w przypadku puszczenia w taniej indukcji, żelazka, zmywarki, pralki, te moje 16kW może zabraknąć. Nie ważna jest moc przyłącza tylko wielkość bezpieczników w zabezpieczniu zalicznikowym. Moc przyłącza to twór zakładów energetycznych do pobierania podatku od tego że będziesz kupował od nich prąd i nie wpływa na przekrój przewodu do skrzynki przyłączeniowej Kupowałem najmniejszą moc by mieć zabezpieczenie zalicznikowe 25A - było to bodajże 11,7kW - Energa. Grzałki + indukcja + pralka + zmywarka mogą działać równocześnie. W rozdzielni mam zabezpieczenia 16A więc chciałem za licznikiem mieć większe by nie płacić za ew. "spalone" bezpieczniki. Edytowane 2 Maja 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.05.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Hmm.... a nie masz dostepu do zabezpieczenia przedlicznikowego? U mnie pod licznikiem jest zwykla "Ska", ktora moge sobie w razie czego "pstryknac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts