Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pierwszy pełny :)

Inaczej nie można tego traktować przy cenie kWh i to w G11 na poziomie 0,18zł w przypadku c.o+cwu i całościowym zużyciu za to 2800kWh.

Ogień był rozpalany tylko dla widoku samego ognia i strzelających drewienek a nie dla tego,że było zimno w domu i tylko w weekend jak nam się zachciało.

Przypominam,że ja nie mam kagańca na taryfy i grzałem obojętnie o jakiej porze jak było trzeba.

Jak już cene prądu w G11 dzielisz przez COP 3 i podajesz 18gr to bądź konsekwentny i przemnóż kWh również x 3

i podawaj poprawne dane ile by wyszło kWh z COP 1 2800 x 3 = 8400 kWh teraz pasuje

ponieważ 8400 x 0,18 = 1512 PLN jak i 2800 x 0,54 = 1512 PLN.

EDIT

Chyba że chcesz napisać ze obecny sezon kosztował Cie 500 PLN :) CO + CWU :) Od siebie tylko dodam ze wczorajszy silny wiatr i temp wczoraj i dzis w nocy na poziomie +3*C przy wyłączonym ogrzewaniu i nieszczęsnej WG wyssało mi z domu 0,5*C przez 12godzin z 21,5*C spadło do 21*C....

temp_04-05.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już cene prądu w G11 dzielisz przez COP 3 i podajesz 18gr to bądź konsekwentny i przemnóż kWh również x 3

i podawaj poprawne dane ile by wyszło kWh z COP 1 2800 x 3 = 8400 kWh teraz pasuje

Doliczając do tego mp drzewa za 160-170zł? To daje 50zł mniej niż u mnie Przy domu większym o 30m2. Więc gdzie te oszczędności z PCi? Pomijam już fakt że u mnie średnia cena kWh tylko na cele bytowe wychodzi taniej niż cena G11 u Arturo, więc de facto całościowo mam taniej niż Arturo. nie wpływając całkowicie na komfort mieszkania, bo ogrzewanie nawet w największe mrozy potrzebuje 3,5h z 12h dostępnych w II taryfie na dobę, a średnio jest to koło raptem 2h.

Więc finalnie na to patrząc kogo Arturo bardziej pociągnie podwyżka ceny kWh do zapowiadanego przez Ciebie poziomu 1zł? Wtedy zmienisz na G12? No ale przeciez w twoim domu wiąże się to z utratą komfortu... tak bynajmniej twierdzisz, nie wspominając już że twoja PCi nie wydoli tylko w II taryfie na CO i CWU...

Więc jak widzisz droga którą ja i większość prądowców wybraliśmy tzn max izolacja min ogrzewania jest lepsza, niż średnia izolacja i PCi.

Nie uwierzysz jako "pradowiec": Bo za goraco bylo. :D

U Ciebie jest albo bardziej zimno, albo mniej zimno. Regulacji to ne wymaga. ;)

to masz G... a nie bezobsługowe ogrzewanie, ja przy swoim NCO jakoś nie muszę latać i przestawiać bo jest za zimno czy za gorąco ...:p

a jak masz jakieś wątpliwości co do precyzji działania takiego systemu grzewczego to zapraszam w moje strony :yes:

Pierwszy pełny :)

Inaczej nie można tego traktować przy cenie kWh i to w G11 na poziomie 0,18zł w przypadku c.o+cwu i całościowym zużyciu za to 2800kWh.

Ogień był rozpalany tylko dla widoku samego ognia i strzelających drewienek a nie dla tego,że było zimno w domu i tylko w weekend jak nam się zachciało.

Przypominam,że ja nie mam kagańca na taryfy i grzałem obojętnie o jakiej porze jak było trzeba.

czyli jak na razie to wiesz że nic nie wiesz ...

a gdzie tu ktoś pyta o cenę opału ...?

palisz drewno w kominku więc wydzielasz kwh dzięki którym twoja PC ma mniej do roboty, tylko tyle i aż tyle ...;)

6470351Od siebie tylko dodam ze wczorajszy silny wiatr i temp wczoraj i dzis w nocy na poziomie +3*C przy wyłączonym ogrzewaniu i nieszczęsnej WG wyssało mi z domu 0,5*C przez 12godzin z 21,5*C spadło do 21*C....

u mnie sezon grzewczy jeszcze się nie zakończył, np. przez ostatnie kilka dni pyknęło sobie 45kwh ale w moich stronach to normalka i co roku jest podobnie ...:p

Gość Arturo72

Oczywiste :)

Gość Arturo72
Doliczając do tego mp drzewa za 160-170zł? To daje 50zł mniej niż u mnie Przy domu większym o 30m2. Więc gdzie te oszczędności z PCi?

Jak to gdzie ? Czyżbyś nie był inteligentny ?

Tutaj:

1900kWh za c.o/125m2=15,2kWh/m2/rok

Tyle energii zużył dom na ogrzewanie,a to dzięki pompie a Ty się pytasz gdzie te oszczędności ?

Teraz możesz sobie podstawić koszt kWh z jakim grzejesz.

Ja mam kaprys grzać tylko wtedy kiedy potrzeba a nie wtedy kiedy zmuszają mnie do tego taryfy.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

palisz drewno w kominku więc wydzielasz kwh dzięki którym twoja PC ma mniej do roboty, tylko tyle i aż tyle ...;)

Większość kWh wydalana jest z dymem w komin.

Kominek mam zrobiony tak,żeby jak najmniej oddawał ciepła do domu,wkład kominkowy jest z dwoma szybami,żeby jak najmniej ciepła oddać do salonu,nie wiem ile razy mam to powtarzać.

Kominek to u mnie nie jest urządzenie grzewcze.

Gość Arturo72
a ja głupi myślałem że to sterownik zmusza ogrzewanie do działania ... ?;)

A Ty głupii grzejesz w G12 czyli jeśli sterownik o tym decyduje to przejdź na G11 bo faktycznie głupio czynisz.

Większość kWh wydalana jest z dymem w komin.

Kominek mam zrobiony tak,żeby jak najmniej oddawał ciepła do domu,wkład kominkowy jest z dwoma szybami,żeby jak najmniej ciepła oddać do salonu,nie wiem ile razy mam to powtarzać.

Kominek to u mnie nie jest urządzenie grzewcze.

takie pokrętne tłumaczenia występują tylko w bardzo wąskiej grupie użytkowników zwanych potocznie "pompiarzami" ...;)

Gość Arturo72
takie pokrętne tłumaczenia występują tylko w bardzo wąskiej grupie użytkowników zwanych potocznie "pompiarzami" ...;)

A takie głupie tłumaczenia i naskakiwania to jedynie kablarze mogą zapodawać,jak ze sterownikiem.

Kominek nawiecej ciepła oddaje przez szybę i przez kratki,u mnie obie te rzeczy zostały ograniczone do minimum,nie mam kratek w obudowie i mam dwie szyby,które mocno ograniczają przenikanie ciepła do salonu.

Poza tym ile kWh jest z 5kg drewna czyli jednego rozpalenia ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
jeżeli masz histerezę 1* i dobowy spadek temperatury jest też na podobnym poziomie to jak myślisz będzie jakaś różnica jak przełączę z AUTO na MANUAL ...?

Ile godzin grzejesz w drogiej taryfie na dobę ?

Tylko się zastanów nad odpowiedzią,zebyś znowu głupoty nie napisał.

Inaczej,ile zużyłeś kWh za ogrzewanie przy jakiej mocy kabli za sezon.

To ja tez sie dołożę z mniejszą na dzień dzisiejszy powierzchnią:

5840 kWh przez 210 dni (sorry 222 dni) moc kabli 12kW

najwiecej dobowo pod koniec stycznia przy -17*C (waliłem fotkami IR) szło ~ 50kWh czyli nieco ponad 4 godziny na dobę :) 4:30 - 6:00 ; 13:00 - 14:30 i 21:00 - 22:00 mysle że też sie mieszcze i popatrz ile jeszcze zapasu godzin ......

Edytowane przez Krzysiek_BB

to ja jeszcze takie małe porównanie z własnego podwórka ...

miesiąc / obecny sezon / poprzedni sezon

wrzesień 325kwh / 115kwh

październik 648kwh / 836kwh

listopad 1243kwh / 1255kwh

grudzień 1865kwh / 2078kwh

styczeń 2070kwh / 2174kwh

luty 1712kwh / 1765kwh

marzec 1182kwh / 1903kwh

kwiecień 765kwh / 775kwh

jak widać to tylko marzec miał jakąś taką większą anomalię ...

Jak to gdzie ? Czyżbyś nie był inteligentny ?

Tutaj:

1900kWh za c.o/125m2=15,2kWh/m2/rok

Tyle energii zużył dom na ogrzewanie,a to dzięki pompie a Ty się pytasz gdzie te oszczędności ?

Teraz możesz sobie podstawić koszt kWh z jakim grzejesz.

Ja mam kaprys grzać tylko wtedy kiedy potrzeba a nie wtedy kiedy zmuszają mnie do tego taryfy.

Skoro Ty na CO+cwu wydales ok 1680 z drzewem a ja 1720zł, to to są realne oszczedności, ktoire u ciebie są żadne.

Kominek nawiecej ciepła oddaje przez szybę i przez kratki,u mnie obie te rzeczy zostały ograniczone do minimum,nie mam kratek w obudowie i mam dwie szyby,które mocno ograniczają przenikanie ciepła do salonu.

Poza tym ile kWh jest z 5kg drewna czyli jednego rozpalenia ?

Przecież masz obudowe akumulacyjną, wiec nie mow ze przez to ze nie masz kratek i szybe podwojna to sprawnosc spada z 60 do ilu 20-30?

nadal mnie to zastanawia dom z silki z wylewka z xx cm o mega akumulacyjnosci, wymaga taryfy G11 dla utrzymania komfortu. Jedno wyklucza drugie, ale u Artura jednak nie, hmm Ty na prawdę jest wyjątkowy...