Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Skoro Ty na CO+cwu wydales ok 1680 z drzewem a ja 1720zł, to to są realne oszczedności, ktoire u ciebie są żadne.

Nie potrafisz pojąć ?

Zużyłem na ogrzewanie 1900kWh energii ,tak mało tylko i wyłącznie dzięki pompie,gdybym nie miał pompy zużyłbym ok.6000kWh energii na ogrzewanie,w tym samym domu,przy tych samych nawykach.

Widzisz różnicę czy dalej będziesz udawał głupa ?

Ile Ty zużyłeś energii na ogrzewanie grzejąc kablami ?.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

to jak myślisz mieszczę się w widełkach taniego ...?;)

Nie,zakładając,że chcesz mieć temperaturę w domu bez wahań,tak,zakładając,że osiągasz temperaturę komfortową w domu dzięki kominkowi w drogiej.

A mnie juz przestaly interesowac te przepychanki miedzy pompiarzami a kablarzami, bo:

- grzeje z tym samym COP do pompiarz ale wrzucam o wiele mniej kWh bo klima grzeje tam gdzie trzeba i kiedy trzeba :)

- sama klima kosztowala polowe tego co najbardziej wypasione kable na super wypasionych sterownikach, choc do pelnego komfortu brakuje drugiej takiej jednostki...

- mam klimatyzacje latem a wy nie :p

Wczoraj bylo w dzien +7 w nocy +2, klima pogrzala 1,5 godziny, wieczorem salonie przyjemne 24 stopnie, zyc nie umierac :)

to ja jeszcze takie małe porównanie z własnego podwórka ...

miesiąc / obecny sezon / poprzedni sezon

wrzesień 325kwh / 115kwh

październik 648kwh / 836kwh

listopad 1243kwh / 1255kwh

grudzień 1865kwh / 2078kwh

styczeń 2070kwh / 2174kwh

luty 1712kwh / 1765kwh

marzec 1182kwh / 1903kwh

kwiecień 765kwh / 775kwh

jak widać to tylko marzec miał jakąś taką większą anomalię ...

JA te wszystkie wyniki nazwalbym anomalią

Nie potrafisz pojąć ?

Zużyłem na ogrzewanie 1900kWh energii ,tak mało tylko i wyłącznie dzięki pompie,gdybym nie miał pompy zużyłbym ok.6000kWh energii na ogrzewanie,w tym samym domu,przy tych samych nawykach.

Widzisz różnicę czy dalej będziesz udawał głupa ?

Ile Ty zużyłeś energii na ogrzewanie grzejąc kablami ?.

kWh zużywam więcej, ale w PLN wychodzi to samo, a chyba to ma znaczenie przy zwrocie inwestycji. Co z tego że przejdziesz na G12 skoro twoja PCi nie będzie mieścić się w II taryfie, szczególnie jeśli chodzi o CWU, no i jej COP znacznie spadnie, bo w nocy temp niska a w okienku dziennym będzie preacować na CWU, a przez to bedziesz miał spore wahania temp, bo jak się okazuje masz dom w najlepszym wypadku 4,5 litrowy. Wnioski są proste żeby mieć komfort musisz mieć G11, a wtedy koszty co+cwu przy mniejszym domu masz takie jak moje.

Mozesz przejsc na G12 ale pytanie o ile i zejdziesz z rachunkami skoro PCi będzie tez pracować w I taryfie zeby zachować ten sam komfort, a to dlatego że dom średniozaizolowany, no i twoja PCi pracuje albo na Co albo na CWU, a moje kable miedzy 13-16 pracują razem z bojlerem.

Teraz juz zajarzyłeś czy narysować Ci to?

wieczorami gdy chce sie lekko usmiechnąc czytam pewne papierowe wydanie muratora

a w nim zadowolone mordki prądowców

ubaw niezły

generalnie wszyscy zadowoleni ze swych rachunków:rolleyes:

a nawet z tego ze przepalają rocznie około średnio 5 m3 drewna

fakt że jeden z nich ma male koszty ale zapomniał dodać o 0,5 m drewna w kominku

no ale wiadomo pompowcy tylko grzeszni

szczerze polecam ten artykółjasiu jednak z copem 2 bredziłeś[ostatnio cisza o tym jak i wspólnych taczkach[

przykład

ja zużyje okolo 4200 kwh ty jasiu okolo 10000 kwh

wychodzi jednak cop powyżej 2

z tym że u mnie caly dom na wszystko a u ciebie tylko na co te 4200/10000

Gość Arturo72
kWh zużywam więcej, ale w PLN wychodzi to samo, a chyba to ma znaczenie przy zwrocie inwestycji. Co z tego że przejdziesz na G12 skoro twoja PCi nie będzie mieścić się w II taryfie,

Nie będę komentował już tych bredni i idiotyzmów,które wypisujesz.

Nie zapominaj,zwrócić się może jak popijesz gorzałkę mlekiem.

Przelicz sobie ile godzin pracowała pompa przez sezon zużywając na c.o+cwu 2700kWh przy zużyciu na godzinę pracy ok.2,8kWh,może w końcu przestaniesz wypisywać swoje kretyństwa o nie możności grzania w II taryfie.

Edytowane przez Arturo72

lobo chyba tak żle nie będzie

mi pompa zimą grzeje cwu do 14,20

a nastepnie przechodzi na co

ze wzgledu na modulację i przewymiarowaną pompe[artur też ma byka] okolo 15 pompa ma modulację 16%

do 16 zużyje 0,5 kwh drogiego prądu

przy powietrznych przewymiarowanie załatwia sprawe

i jej modulacja

To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie?

Gość Arturo72
To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie?

Mam G11 bo lubię,wystarczy ?

Tankuję BP ultimate zamiast zwykłego diesla bo tak lubię ?

Palę LM za 14,70zł zamiast jakichś patyków za 11zł bo tak lubię ?

to masz G... a nie bezobsługowe ogrzewanie, ja przy swoim NCO jakoś nie muszę latać i przestawiać bo jest za zimno czy za gorąco ...:p

a jak masz jakieś wątpliwości co do precyzji działania takiego systemu grzewczego to zapraszam w moje strony :yes:

Widze nie dociera do Cibie: Jednokrotna korekcja ustawien w skali sezonu grzewczego to jest duzo?!

Ciekawi mnie ile razy Ty pchales paluchy do sterownika swojego ogrzewania. Tak, tak...ustawiles i zalaes sterownik betonem w posadzce na pewno. :D

Nazywaj to jak chcesz, swoja role spelnia z nawiazka.

A ile Twoja PC potrzebuje czasu zeby w salonie podniesc temp np z 21 na 23 stopnie?

Bo moja z 10 minut :p

Ognisko tez by spelnialo swoja role.

A jaka sytuacja moze czlowieka zmusic, zeby musial podnosic temp z 21 na 23*C i to szybko (za stary jestem i za wgodny, zeby to robic na kanapie w salonie, a jak by cos, to 22*C wystarczy ;))? Ja mam 22*C jako optimum i tyle jest utrzymywane w zimie CALY CZAS.