jasiek71 04.05.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 i zapomniałbym o CWU ...poprzedni sezon do 1,05 i obecny ...1191,69kwh / 1210,52kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Skoro Ty na CO+cwu wydales ok 1680 z drzewem a ja 1720zł, to to są realne oszczedności, ktoire u ciebie są żadne. Nie potrafisz pojąć ? Zużyłem na ogrzewanie 1900kWh energii ,tak mało tylko i wyłącznie dzięki pompie,gdybym nie miał pompy zużyłbym ok.6000kWh energii na ogrzewanie,w tym samym domu,przy tych samych nawykach. Widzisz różnicę czy dalej będziesz udawał głupa ? Ile Ty zużyłeś energii na ogrzewanie grzejąc kablami ?. Edytowane 4 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 to jak myślisz mieszczę się w widełkach taniego ...? Nie,zakładając,że chcesz mieć temperaturę w domu bez wahań,tak,zakładając,że osiągasz temperaturę komfortową w domu dzięki kominkowi w drogiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.05.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A mnie juz przestaly interesowac te przepychanki miedzy pompiarzami a kablarzami, bo: - grzeje z tym samym COP do pompiarz ale wrzucam o wiele mniej kWh bo klima grzeje tam gdzie trzeba i kiedy trzeba - sama klima kosztowala polowe tego co najbardziej wypasione kable na super wypasionych sterownikach, choc do pelnego komfortu brakuje drugiej takiej jednostki... - mam klimatyzacje latem a wy nie Wczoraj bylo w dzien +7 w nocy +2, klima pogrzala 1,5 godziny, wieczorem salonie przyjemne 24 stopnie, zyc nie umierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 to ja jeszcze takie małe porównanie z własnego podwórka ... miesiąc / obecny sezon / poprzedni sezon wrzesień 325kwh / 115kwh październik 648kwh / 836kwh listopad 1243kwh / 1255kwh grudzień 1865kwh / 2078kwh styczeń 2070kwh / 2174kwh luty 1712kwh / 1765kwh marzec 1182kwh / 1903kwh kwiecień 765kwh / 775kwh jak widać to tylko marzec miał jakąś taką większą anomalię ... JA te wszystkie wyniki nazwalbym anomalią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.05.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Nie potrafisz pojąć ? Zużyłem na ogrzewanie 1900kWh energii ,tak mało tylko i wyłącznie dzięki pompie,gdybym nie miał pompy zużyłbym ok.6000kWh energii na ogrzewanie,w tym samym domu,przy tych samych nawykach. Widzisz różnicę czy dalej będziesz udawał głupa ? Ile Ty zużyłeś energii na ogrzewanie grzejąc kablami ?. kWh zużywam więcej, ale w PLN wychodzi to samo, a chyba to ma znaczenie przy zwrocie inwestycji. Co z tego że przejdziesz na G12 skoro twoja PCi nie będzie mieścić się w II taryfie, szczególnie jeśli chodzi o CWU, no i jej COP znacznie spadnie, bo w nocy temp niska a w okienku dziennym będzie preacować na CWU, a przez to bedziesz miał spore wahania temp, bo jak się okazuje masz dom w najlepszym wypadku 4,5 litrowy. Wnioski są proste żeby mieć komfort musisz mieć G11, a wtedy koszty co+cwu przy mniejszym domu masz takie jak moje. Mozesz przejsc na G12 ale pytanie o ile i zejdziesz z rachunkami skoro PCi będzie tez pracować w I taryfie zeby zachować ten sam komfort, a to dlatego że dom średniozaizolowany, no i twoja PCi pracuje albo na Co albo na CWU, a moje kable miedzy 13-16 pracują razem z bojlerem. Teraz juz zajarzyłeś czy narysować Ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 wieczorami gdy chce sie lekko usmiechnąc czytam pewne papierowe wydanie muratoraa w nim zadowolone mordki prądowcówubaw niezłygeneralnie wszyscy zadowoleni ze swych rachunków:rolleyes:a nawet z tego ze przepalają rocznie około średnio 5 m3 drewnafakt że jeden z nich ma male koszty ale zapomniał dodać o 0,5 m drewna w kominkuno ale wiadomo pompowcy tylko grzeszniszczerze polecam ten artykółjasiu jednak z copem 2 bredziłeś[ostatnio cisza o tym jak i wspólnych taczkach[ przykładja zużyje okolo 4200 kwh ty jasiu okolo 10000 kwhwychodzi jednak cop powyżej 2z tym że u mnie caly dom na wszystko a u ciebie tylko na co te 4200/10000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) kWh zużywam więcej, ale w PLN wychodzi to samo, a chyba to ma znaczenie przy zwrocie inwestycji. Co z tego że przejdziesz na G12 skoro twoja PCi nie będzie mieścić się w II taryfie, Nie będę komentował już tych bredni i idiotyzmów,które wypisujesz. Nie zapominaj,zwrócić się może jak popijesz gorzałkę mlekiem. Przelicz sobie ile godzin pracowała pompa przez sezon zużywając na c.o+cwu 2700kWh przy zużyciu na godzinę pracy ok.2,8kWh,może w końcu przestaniesz wypisywać swoje kretyństwa o nie możności grzania w II taryfie. Edytowane 4 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 lobo chyba tak żle nie będziemi pompa zimą grzeje cwu do 14,20a nastepnie przechodzi na coze wzgledu na modulację i przewymiarowaną pompe[artur też ma byka] okolo 15 pompa ma modulację 16%do 16 zużyje 0,5 kwh drogiego prąduprzy powietrznych przewymiarowanie załatwia sprawei jej modulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 artura pompa w taniej taryf obsłużyła 2 x większy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ja całą zimę grzałem tylko w nocy nawet przy minus 17plusem pompy jest to że kw ciepla przy grzaniu w drogiej tar kosztuje w najgorszym wypadku tyle co nocny prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.05.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ale trzymanie sie artura przy g11 jest dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.05.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie? Mam G11 bo lubię,wystarczy ? Tankuję BP ultimate zamiast zwykłego diesla bo tak lubię ? Palę LM za 14,70zł zamiast jakichś patyków za 11zł bo tak lubię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 04.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 .... Palę LM za 14,70zł .... Może dużo pali, a ciepło żaru z lepszego papieroska swoje robi :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 to masz G... a nie bezobsługowe ogrzewanie, ja przy swoim NCO jakoś nie muszę latać i przestawiać bo jest za zimno czy za gorąco ... a jak masz jakieś wątpliwości co do precyzji działania takiego systemu grzewczego to zapraszam w moje strony Widze nie dociera do Cibie: Jednokrotna korekcja ustawien w skali sezonu grzewczego to jest duzo?! Ciekawi mnie ile razy Ty pchales paluchy do sterownika swojego ogrzewania. Tak, tak...ustawiles i zalaes sterownik betonem w posadzce na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 - mam klimatyzacje latem a wy nie I tu sie mylisz. Masz klimatryzacje i proteze ogrzewania za pomoca PCi. Ja mam PCi do grzania i klimatyzacje do chlodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 JA te wszystkie wyniki nazwalbym anomalią Hehe... sluszna uwaga. To faktycznie wyglada, jak by mial cos "zepsutego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.05.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 I tu sie mylisz. Masz klimatryzacje i proteze ogrzewania za pomoca PCi. Ja mam PCi do grzania i klimatyzacje do chlodzenia. Nazywaj to jak chcesz, swoja role spelnia z nawiazka. A ile Twoja PC potrzebuje czasu zeby w salonie podniesc temp np z 21 na 23 stopnie? Bo moja z 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.05.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Nazywaj to jak chcesz, swoja role spelnia z nawiazka. A ile Twoja PC potrzebuje czasu zeby w salonie podniesc temp np z 21 na 23 stopnie? Bo moja z 10 minut Ognisko tez by spelnialo swoja role. A jaka sytuacja moze czlowieka zmusic, zeby musial podnosic temp z 21 na 23*C i to szybko (za stary jestem i za wgodny, zeby to robic na kanapie w salonie, a jak by cos, to 22*C wystarczy )? Ja mam 22*C jako optimum i tyle jest utrzymywane w zimie CALY CZAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts