Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ognisko tez by spelnialo swoja role.

A jaka sytuacja moze czlowieka zmusic, zeby musial podnosic temp z 21 na 23*C i to szybko (za stary jestem i za wgodny, zeby to robic na kanapie w salonie, a jak by cos, to 22*C wystarczy ;))? Ja mam 22*C jako optimum i tyle jest utrzymywane w zimie CALY CZAS.

Np jak zabraknie pradu i go wlacza spowrotem...

A, i ja sobie kupie nowa za 3 tys, nie bede za 10 lat tej naprawial, a ile bedzie kosztowac tak dla Twojego domu nowa?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam G11 bo lubię,wystarczy ?

Tankuję BP ultimate zamiast zwykłego diesla bo tak lubię ?

Palę LM za 14,70zł zamiast jakichś patyków za 11zł bo tak lubię ?

Starych drzew się nie przesadza i po tym co napisałeś dyskusja staje się bezsensowana, ponieważ nie siła argumentu, ale argument siły będzie w niej miał znaczenie.

Ty poprostu jesteś niereformowalny co potwierdziłeś pisząc powyższe.

Ps. Dalej na utrzymaniu Żony?

Np jak zabraknie pradu i go wlacza spowrotem...

Przez prawie 2 lata mieszkania mialem jedna przerwe tak kolo 4h w dostawie pradu. Planowe wylaczenie jak trafo wymieniali i to w godzinach drogiego pradu (9-13). Ja mieszkam chyba w stosunkowo cywilizowanej czesci kraju. :)

A, i ja sobie kupie nowa za 3 tys, nie bede za 10 lat tej naprawial, a ile bedzie kosztowac tak dla Twojego domu nowa?

Co nowa? Nowa sprezarka do mojej pompy ciepla (czy mi sie obudowa "zepsuje")? Jesli zdechnie akurat ta najdrozsza w pompie rzecz, to pewnie z 3-3,5 tys mnie szarpnie po kieszeni.

Starych drzew się nie przesadza i po tym co napisałeś dyskusja staje się bezsensowana, ponieważ nie siła argumentu, ale argument siły będzie w niej miał znaczenie.

Ty poprostu jesteś niereformowalny co potwierdziłeś pisząc powyższe.

Ps. Dalej na utrzymaniu Żony?

Po ostatnich postach Artka, mozna odniesc wrazenie, ze teraz doradza w sprawach inwestycji oszczednosci oraz kredytow :p

wieczorami gdy chce sie lekko usmiechnąc czytam pewne papierowe wydanie muratora

a w nim zadowolone mordki prądowców

ubaw niezły

generalnie wszyscy zadowoleni ze swych rachunków:rolleyes:

a nawet z tego ze przepalają rocznie około średnio 5 m3 drewna

fakt że jeden z nich ma male koszty ale zapomniał dodać o 0,5 m drewna w kominku

no ale wiadomo pompowcy tylko grzeszni

szczerze polecam ten artykółjasiu jednak z copem 2 bredziłeś[ostatnio cisza o tym jak i wspólnych taczkach[

przykład

ja zużyje okolo 4200 kwh ty jasiu okolo 10000 kwh

wychodzi jednak cop powyżej 2

z tym że u mnie caly dom na wszystko a u ciebie tylko na co te 4200/10000

a przypomnij nam może co porównujesz...?;)

jakoś nie przypominam sobie abyś miał taki dom jak mój i mieszkał na działce obok ...;)

JA te wszystkie wyniki nazwalbym anomalią

przynajmniej nie mam oporów napisać tak jak jest a nie bredzić o rekreacyjnym paleniu w kominku itp...

z tego co pamiętam to wszyscy pierdololo o niskim zużyciu energii ale jakoś takie wielkie opory napisać jakie jest faktyczne na wszystko w skali roku...

tak się jakoś składa że w moich stronach użytkownicy PC nie tryskają takim huraoptymizmem jak tutaj się prezentuje ...

Pali LMy, jeździ na ultimie, grzeje w G11 - nic tylko pogratulować, pytanie tylko czy już się chłopak ogarnął i nosi portki w domu, czy może dalej taki rozrzutny, tyle że nie swoje rozrzuca.

rzuciłem fajki dawno temu, jeżdżę na gazie i mam G12, normalnie czuję się jak by to mi płacili za ogrzewanie ...:p

Gość Arturo72

Do tej pory,mieszkając w mieszkaniu 52m2 ,nie narzekając na życie za prąd bytowy+grzanie cwu i gotowanie gazem płaciłem rocznie 2520zł,teraz w domu 118m2 za to samo w taryfie G11 płacę tyle samo czyli ok.4600kWh co daje 2500zł,za ogrzewanie sieciowe w mieszkaniu 52m2 płaciłem 2000zł rocznie,teraz grzejąc w taryfie G11 płacę za ogrzewanie domu 125m2 1900kWh czyli 1000zł a więc suma sumarum jestem 1000zł rocznie do przodu w porównaniu do życia w mieszkaniu jeśli chodzi o prąd bytowy+cwu+c.o.

Jeszcze jakieś pytania ?

Może jaki numer buta noszę i czemu taki a nie większy ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Najbardziej lubie jak zaczynasz popalac glupa. Swietnie Ci to wychodzi jak widac.

Ten sam wózek nie wypalił a więc trzeba było znaleść nowy temat,równie "celny" jak poprzedni.

Edytowane przez Arturo72

Do tej pory,mieszkając w mieszkaniu 52m2 ,nie narzekając na życie za prąd bytowy+grzanie cwu i gotowanie gazem płaciłem rocznie 2520zł,teraz w domu 118m2 za to samo w taryfie G11 płacę tyle samo czyli ok.4600kWh co daje 2500zł,za ogrzewanie sieciowe w mieszkaniu 52m2 płaciłem 2000zł rocznie,teraz grzejąc w taryfie G11 płacę za ogrzewanie domu 125m2 1900kWh czyli 1000zł a więc suma sumarum jestem 1000zł rocznie do przodu w porównaniu do życia w mieszkaniu jeśli chodzi o prąd bytowy+cwu+c.o.

Jeszcze jakieś pytania ?

A jeszcze nie tak dawno pisales, ze m2 z nieba nie spadaja :p

Gość Arturo72
A jeszcze nie tak dawno pisales, ze m2 z nieba nie spadaja :p

Oczywiście,że nie 118m2 pow.użytkowej,125m2 powierzchni grzanej czyli z pralnio-suszarnią.

Zerknij na neta co to jest i z czego składa się powierzchnia użytkowa.

Edytowane przez Arturo72

Oczywiście,że nie 118m2 pow.użytkowej,125m2 powierzchni grzanej czyli z pralnio-suszarnią.

Zerknij na neta co to jest i z czego składa się powierzchnia użytkowa.

Nastepnym razem, poinformuj o jakim metrazu piszesz - nie kazdy forumowicz zna przeznaczenia m2 w domu Artka i nie kazdy wie, np. ze masz ogromne zapotrzebowanie na CWU, bo masz 'tylko' wanne na 3 osoby... a jak sie okazalo, na zdjeciach - masz prysznic w 'pralnio-suszarni' :p i nie ma to nic wspolnego,z tym ze grzejesz 300l baniak :no:

Jeszcze jakieś pytania ?

Twoim wspaniałym tokiem myślenia oszczędziłem fortunę, bo w starym mieszkaniu w kamienicy, za gaz na co+cwu zimą płaciłem nawet 700-800zł miesiecznie. Dalej nie odpowiedxizales na proste pytania:

"To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie?

Gość Arturo72

My

Dalej nie odpowiedxizales na proste pytania:

"To no Arturo skoro tak mało pracuje, to jednak przechodząc na G12 zachowałbys aktualny komfort o ktorym tak mowisz czy nie? bo raz mowisz ze nie przejdziesz bo stracisz komfort, a teraz piszesz ze pompa na tyle malo godzin pracuje ze wynika z tego ze spokojnie bys mial komfort i to grzejac co cwu tylko w taniej. Wyjaśnij mi o co w tym chodzi, jakie jest w koncu twoje zdanie?

Myślałem,że już skumales ale widzę,że ciężki przypadek więc jeszcze raz bo mam taki kaprys,bo nie chce mi się nigdzie biegać,bo uwielbiam grzac w godzinach 6-22,bo lubię jak mam ciepła podłogę pod stopami w godzinach 15-22,jeszcze ?

A dlaczego Ty masz elewację w jasnym kolorze a nie w czarnym ?