Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poki co (jesli mnie pamiec nie myli), to Twoj eksperyment z klima nie trwal chyba nawet polowy tej "zimy". Moze poczekaj z achami o ochami az pogrzejesz przynajmniej jedna normalna zime. Wtedy "wnioski" beda cos warte. Poki co, to tylko jarasz sie jak stonka wykopkami.

Testy trwaja od 8 marca, od tamtego czasu bylo pare takich dni, ktore mawet w lutym bylyby najzimniejsze.

Nie mam na co czekac, wyniki mowia same za siebie i zdaje sobie sprawe, ze osobie takiej jak Ty, ktora wydala na swoja PC z 8 razy wiecej jest to nie w smak ale nic na to nie poradze :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poki co (jesli mnie pamiec nie myli), to Twoj eksperyment z klima nie trwal chyba nawet polowy tej "zimy". Moze poczekaj z achami o ochami az pogrzejesz przynajmniej jedna normalna zime. Wtedy "wnioski" beda cos warte. Poki co, to tylko jarasz sie jak stonka wykopkami.

Z tego co czytam on klimą nie zamiaru grzać w zimie tylko gazem. Klima jest na okresy przejściowe. Teraz wyciągamy wnioski z wiosny zakładam, że jesień będzie podobna.

Do Miloszenko:

Komercyjnie zrobienie takiego ogrzewania opartego na dobrej pompie p-p to koszt na poziomie 30 K PLN. No ale nie o tym mowa. Można samemu wpiąć pompę w system wentylacji. Wtedy powstaje problem połączenia wentylacji z systemem ogrzewania.

Druga sprawa: splity są bardziej zaawansowane technologicznie oraz można nimi łatwiej sterować.

Split jak wspomniałeś nie zapewni komfortu w łazienkach więc tam kable powinny być dłużej włączone.

Oszczędność plus komfort.

przynajmniej nie mam oporów napisać tak jak jest a nie bredzić o rekreacyjnym paleniu w kominku itp...

z tego co pamiętam to wszyscy pierdololo o niskim zużyciu energii ale jakoś takie wielkie opory napisać jakie jest faktyczne na wszystko w skali roku...

tak się jakoś składa że w moich stronach użytkownicy PC nie tryskają takim huraoptymizmem jak tutaj się prezentuje ...

GDY CZYTAM WYPOWIEDZI ŻE SĄ zadowoleni z rachunków typu 3 tyś zł a dodatkowo przepalają około 5 m3 drewna to mi śmiać się nie chce

jest w tym artykule wypowiedż jednego kablowca który [akurat bardzo sympatycznego] który nawet nie wspomina o swoim kominku

no ale wiadomo tylko pompiarze to idioci którzy palą w kominkach , choć mają tanszą energię

faktycznie najpierw było

cop 2

potem

jedne taczki

a teraz

0,5 metra w kominku u pompiarza to afera a u kablowca rekraacja

jasiu pieprzysz że ludzie mają opory żeby napisać ile idzie na całość

masz moją stopkę poniżej

tak przy okazji w pompach powietrznych pokazują się następni użytkownicy z poniżej 5000 kwh na cały dom- no ale wiadomo sekta kominkowa

Edytowane przez malux20

Takie rozwiązanie mogłoby działać jeszcze lepiej z kablami grzewczymi ponieważ one uzupełniałyby straty dokładnie tam gdzie trzeba. Pewnie cały salon można wyłączyć. Poddasze pewnie chodziłoby dłużej.

Wentylacja w takim systemie to zagadka. Klimatyzator zaburzy działanie wentylacji wyporowej. Gdyby zbudować taki układ oparty na kanałowej pompie p-p i rozprowadzeniu po całym domu to miałoby sens.

Niejaki TB już to opisuje od prawie roku - kable i kanałowa PPCi i do tego ogniwa PV. A tak co niektórzy po nim jeździli, a teraz wychodzi, że jednak trochę racji miał...

No niestety ale ciezko kanalowke zrobic w kosztach porownywalnych do splita:(

Ewentualnie pozostaje wykonanie jakiegos wielkiego pudla i rozprowadzenie przynajmniej 3/4 kanalow takich fi150 tak, zeby wyrownac rozprowadzanie ciepla, albo przynajnmiej na lazienki i jakas glowna otwarta przestrzen.

Zobacze moze nawet w tym tygodniu jak znajde czas jaka jest temp zaciagana na strych z polaczonych wywiewow, moj bieda-wymiennik (skrzynka plexi a w niej 2 rury fi160 dlugie na 2 metry) nie osiagnie zbyt duzej sprawnosci ale temp moge sprawdzic przed nim.

Miłosz jaki Ty masz obecnie model wentylacji WM, WW? Opisz trochę lub daj linka jeśli gdzieś to już jest. Sprzedawałeś także jakiś czas temu rekuperator a nadal masz go w stopce - nie pozbyłeś się go jednak?

Testy trwaja od 8 marca, od tamtego czasu bylo pare takich dni, ktore mawet w lutym bylyby najzimniejsze.

Nie mam na co czekac, wyniki mowia same za siebie i zdaje sobie sprawe, ze osobie takiej jak Ty, ktora wydala na swoja PC z 8 razy wiecej jest to nie w smak ale nic na to nie poradze :p

Jaką masz pompę?

Opłaca Ci się bawić w takie wynalazki maąc gaz i G11?

GDY CZYTAM WYPOWIEDZI ŻE SĄ zadowoleni z rachunków typu 3 tyś zł a dodatkowo przepalają około 5 m3 drewna to mi śmiać się nie chce

jest w tym artykule wypowiedż jednego kablowca który [akurat bardzo sympatycznego] który nawet nie wspomina o swoim kominku

no ale wiadomo tylko pompiarze to idioci którzy palą w kominkach , choć mają tanszą energię

faktycznie najpierw było

cop 2

potem

jedne taczki

a teraz

0,5 metra w kominku u pompiarza to afera a u kablowca rekraacja

jasiu pieprzysz że ludzie mają opory żeby napisać ile idzie na całość

masz moją stopkę poniżej

tak przy okazji w pompach powietrznych pokazują się następni użytkownicy z poniżej 5000 kwh na cały dom- no ale wiadomo sekta kominkowa

Wiesz Malux, jakos tak moge zrozumiec, jesli kablarz ma durszlak nie dom i pali dla oszczednosci, ale jak pompiarz pali w kominku to ten kominek nie grzeje wcale i wcale to nie jest dla oszczednosci.

Tylko po jakiego grzyba wszyscy musza miec te kominki, tak kochaja ten widok ognia i zapieraja sie, ze prawie wcale nie pala?

Ja nie ukrywam, ze kominek tez byl na liscie"must have" ale dzisiaj to bym go chetnie razem z kominem wywalil, nie warte to tej "frajdy" z widoku...

Jaką masz pompę?

Opłaca Ci się bawić w takie wynalazki maąc gaz i G11?

Sam policz, od 8 do 31 marca zuzylem 52 kWh z klimy, a od 1 do 8 marca zuzylem 20 m3 gazu, czyli jakies 200 kWh na CO...

I nie ma znaczenia kiedy ostantio byla grzana podloga, bo w polowie kwietnia to juz chyba ostygla no nie ?:)

następni po nas nie będą mieli oporów psychologicznych

mi asolt wszystko dokładnie policzył , chałupę sam izolowałem

no ale mi do teraz trudno uwierzyć że i bez kominka samo grzanie co mieści się 500 wrzesien- kwiecien

z drugiej strony kiedyś ten kominek przy putinie i zusie się przyda

Wiesz Malux, jakos tak moge zrozumiec, jesli kablarz ma durszlak nie dom i pali dla oszczednosci, ale jak pompiarz pali w kominku to ten kominek nie grzeje wcale i wcale to nie jest dla oszczednosci.

Tylko po jakiego grzyba wszyscy musza miec te kominki, tak kochaja ten widok ognia i zapieraja sie, ze prawie wcale nie pala?

Ja nie ukrywam, ze kominek tez byl na liscie"must have" ale dzisiaj to bym go chetnie razem z kominem wywalil, nie warte to tej "frajdy" z widoku...

Przy COP pompy palenie w kominku to żadna oszczędność. Przy prądzie jak najbardziej. Taka subtelna różnica.

Kominek budowany był u mnie wyłącznie dla rekreacji, jednak przez pięć lat zdarzyło się trochę tych sytuacji w których się przydał jako źródło ciepła (nigdy z braku prądu). Ale była tylko jedna taka, że musiałbym organizować sobie jakieś inne ogrzewanie (wysłałem sterownik do wgrania nowego softu).

Sam policz, od 8 do 31 marca zuzylem 52 kWh z klimy, a od 1 do 8 marca zuzylem 20 m3 gazu, czyli jakies 200 kWh na CO...

I nie ma znaczenia kiedy ostantio byla grzana podloga, bo w polowie kwietnia to juz chyba ostygla no nie ?:)

Czasmi za bardzo tu wrze...

Nie zaglądam tu aż tak często. Stąd dopytuje.

Jaką masz klime?

Czasmi za bardzo tu wrze...

Nie zaglądam tu aż tak często. Stąd dopytuje.

Jaką masz klime?

LG P09RL, 3200 brutto z montazem i gwarancja.

Generalnie z ceny montazu zejsc sie za bardzo nie da, model nie jest jakis topowy, za wymarzonego LG z SCOP 5 musialbym doplacic 1000 zl, ale byc moze bedzie mnie na niego stac przy startujacej budowie:)

Przy COP pompy palenie w kominku to żadna oszczędność. Przy prądzie jak najbardziej. Taka subtelna różnica.

Kominek budowany był u mnie wyłącznie dla rekreacji, jednak przez pięć lat zdarzyło się trochę tych sytuacji w których się przydał jako źródło ciepła (nigdy z braku prądu). Ale była tylko jedna taka, że musiałbym organizować sobie jakieś inne ogrzewanie (wysłałem sterownik do wgrania nowego softu).

Niby żadna różnica w kosztach, nie wspominając o pracy własnej jednak na liczniku zużycia energii widać różnicę ;) Ta różnica jest jeszcze lepiej widoczna przy kablach. Tyle, że kablą nie ucieka gwaracja :p

Niby żadna różnica w kosztach, nie wspominając o pracy własnej jednak na liczniku zużycia energii widać różnicę ;) Ta różnica jest jeszcze lepiej widoczna przy kablach. Tyle, że kablą nie ucieka gwaracja :p

Nie rozumiesz. Kominek to duży mostek ciepła i paląc w nim 0,5m3 drewna mooooże pokrywam straty z tego tytułu.

I ja jakoś nigdy się tą gwarancją PC nie przejmowałem. Z nawiązką zaoszczędzę na ewentualne naprawy co 20 lat ;)

Z tego co czytam on klimą nie zamiaru grzać w zimie tylko gazem. Klima jest na okresy przejściowe. Teraz wyciągamy wnioski z wiosny zakładam, że jesień będzie podobna.

Jego prognozy zuzycia na to nie wskazuja, no chyba, ze na jesieni i wiosna bedzie mial przy tej klimie COP=20 :D

Testy trwaja od 8 marca

Wlasnie o tym mowilem. Ty jeszcze nic nie wiesz o grzaniu klima. :)

Edytowane przez Pyxis

Nie rozumiesz. Kominek to duży mostek ciepła i paląc w nim 0,5m3 drewna mooooże pokrywam straty z tego tytułu.

I ja jakoś nigdy się tą gwarancją PC nie przejmowałem. Z nawiązką zaoszczędzę na ewentualne naprawy co 20 lat ;)

Zakładasz, że mostek cieplny z tytułu komina to ~1000 kWh ? Sporo jak dla mnie. Gwarancją nie ma co się przejmować jeżeli wypróbowane urządzenie to małe prawdopodobieństwo trafienia na wadliwy towar. Zresztą dzisiejszy sprzęt psuje się tuż po gwarancji

Edytowane przez APZ

Jego prognozy zuzycia na to nie wskazuja, no chyba, ze na jesieni i wiosna bedzie mial przy tej klimie COP=20 :D

Wlasnie o tym mowilem. Ty jeszcze nic nie wiesz o grzaniu klima. :)

Caly luty, polowa listopada i polowa grudnia to dokladnie te same wrunki zewnetrzne, w pazdzierniku znacznie cieplej, w grudniu tylko torche zimniej i 2 tyg mrozow w styczniu.

Nie ma mnie co zaskoczyc, a miedzy innymi dla Ciebie tez wszystko z calej nastepnej zimy zarchiwizuje, ale wtedy mi powiesz ze albo faktura lewa albo kominek zuzyl z 10 kubikow :p