Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zresztą dzisiejszy sprzęt psuje się tusz po gwarancji

No ten tusz kłuje w oczy :)

Tak się ostatnio zastanawiałem nad tym. Część urządzeń do domu kupiłem nowych, a część przeniosłem z mieszkania. Przez 7 lat w TV zepsuło mi się jedno wejście HDMI, syn przepalił suszarkę (50zł), i miałem drobną awarię zmywarki. Więcej awarii nie pamiętam i wcale nie żałuję :)

Chyba nie jest aż tak źle z tym spiskiem żarówkowym ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak się ostatnio zastanawiałem nad tym. Część urządzeń do domu kupiłem nowych, a część przeniosłem z mieszkania. Przez 7 lat w TV zepsuło mi się jedno wejście HDMI, syn przepalił suszarkę (50zł), i miałem drobną awarię zmywarki. Więcej awarii nie pamiętam i wcale nie żałuję :)

Chyba nie jest aż tak źle z tym spiskiem żarówkowym ;)

Roznie z tym bywa trzeba przyznac.

Tez sie moge martwic ile mi ta klima pociagnie, ale patrzac po tym ile pracuje to i z 20 lat pochodzi :)

Swoja droga mam juz wystarczajace podstawy twierdzic, ze jesli ktos chce wydac 3 tys na GWC to niech lepiej zamontuje klime z PC. Bedzie mial cieplo/chlodno na zawolanie niskim kosztem w duzej ilosc tam gdzie potrzeba.

Juz pomine fakt, iz w cenie komercyjnego glikolowca (ok. 10 tys) mamy i klime i ogniwa ktore znaczna czesc pradu do jej pracy dostarcza...

Zawsze pisałem, że kominek świetnie się u mnie sprawdza w okresach przejściowych i że spalam w nim rocznie około 0,5m3 drewna. Zimą rozpalany jest wyłącznie dla relaksu. (często blokersi o to proszą)

Gdybym nie miał kominka prawdopodobnie zainwestowałbym w klimę. No ale ja mam kominek więc dlaczego nie mam z niego korzystać? myślisz że jak się budowałem to wiedziałem, że do takiego sporadycznego przepalania się przyda wiosną i jesienią?

W wątku o grochu zacięcie twierdziłes,ze tylko i wyłącznie do relaksu...takze wnioskuje,ze u pompiarzy okresy przejściowe występują tylko w weekendy :D

W wątku o grochu zacięcie twierdziłes,ze tylko i wyłącznie do relaksu...takze wnioskuje,ze u pompiarzy okresy przejściowe występują tylko w weekendy :D

No ale ja mam taryfę weekendową, więc po co mam palić w weekendy? :D

Kominek w okresie grzewczym tylko dla klimatu, w okresach przejściowych przydaje się gdy kilka dni jest bez słońca.

Mogę nie wyłączać CO i w domu byłoby zawsze ciepło, ale czasami mogło by być za ciepło. Czujnik wewnętrzny i zewnętrzny nie wyczuwa czy będzie jutro słoneczko czy nie :)

Gdybym do tego miał wybrać klimę czy kominek, zdecydowanie wybrałbym klimę. Regulowanie tego kominkiem jest jednak trochę upierdliwe.

Dzisiaj gdybym budował mały dom dla małej rodziny, dobrze bym go zaizolował, położył kable, dodał PPCi i dodał fotovoltaikę. Całość około 70tyś, rachunki 0zł.

Widzę że Arturo dostał bana za palenie LM-ów po 14,70 za ramkę.;)

Raz dostałem bana za ostrzeganie forumowiczów przed nieuczciwym instalatorem, innym razem za propagowanie wprowadzenia zakazu budowania nowych domów ogrzewanych węglem. Mnie na tym forum już nic nie zdziwi.

Nad samym ranem temperatura potrafi spaść poniżej 21 stopni i wtedy załączałoby się ogrzewanie. Trwa to bardzo krótko bo zaraz temperatura skacze w górę i grzanie CO mija się z celem. Wtedy taka klima ma sens. Podgrzeje tylko delikatnie samo powietrze w domu. Okresy przejściowe dla takiego sposobu grzania są najlepsze. U mnie tę rolę spełnia kominek.

A teraz uwaga.

Cały długi weekend nie było nas w domu i nie było żadnych zysków bytowych (jedynie straty ze zbiornika CWU bo nie zmieniałem ustawień) i było zimno i pochmurno. Temperatura w domu spadła do 17 stopni!!! Wniosek taki, że od dawna nie miałem zakumulowanego ciepła w domu a podgrzewało i ochładzało się w nim niemal tylko samo powietrze. Oczywiście rozpaliłem w kominku i temperatura szybko poszybowała w górę. Znowu ogrzałem powietrze. Dzisiaj już jest słońce i powinno znowu być wszystko ok.

Mój wniosek jest taki, że w okresach przejściowych warto mieć klimę lub kominek. Zimą to wszystko jest zbyteczne. Przynajmniej przy PC.

przynajmniej jedna osoba z PC szczerze napisała z jakiego powodu ma niskie rachunki ...;)

przy takim sposobie bytowania to spokojnie okroiłbym swoje zużycie o kilka tys. kwh ...:p

ale sorry ..., nie po to robiłem system kompletnie bezobsługowy i maksymalnie komfortowy aby teraz kombinować jak tu drugi sweter założyć albo latać za drewnem na rozpałkę ...;)

ja jednak jestem chyba za głupi aby pojąć taką filozofię życia, tak obrazowo można by określić każdego użytkownika PC jako sknerę...

jasiu pieprzysz że ludzie mają opory żeby napisać ile idzie na całość

masz moją stopkę poniżej

tak przy okazji w pompach powietrznych pokazują się następni użytkownicy z poniżej 5000 kwh na cały dom- no ale wiadomo sekta kominkowa

ty naprawdę masz jakiś problem ze sobą ...

a co masz w tej stopce ...?, że prognozujesz...?

ja napiszę sobie że prognozuję 7000kwh na wszystko przy kablach ...:p

a ci następni użytkownicy pomp to jakie domy postawili...?, idę o zakład że parametry izolacyjne mają przynajmniej dwukrotnie lepsze od mojego...

czyli do chałupy która potrzebuje 5 MWh rocznie na ogrzewanie pakują pompy ciepła i jeszcze "rekreacyjnie" przepalają w kominkach po czym "branzlują" się przy licznikach energii ...

czekam z niecierpliwością na następnego szczęśliwego użytkownika PC który wybudował sobie chałupę dwu czy trzy litrową, wsadził do niej pompę i twierdzi że tak niskie rachunki to zasługa "cudownej" mocy PC ...

oczywiście jak tylko błyśnie słońce to szybciutko leci wyłączyć owe ustrojstwo bo jeszcze przypadkiem by się włączyło a jak wieczorem okaże się że jednak robi się chłodno to po "drypki" do szopy i rekreacja przy kominku...:lol2:

przynajmniej jedna osoba z PC szczerze napisała z jakiego powodu ma niskie rachunki ...;)

przy takim sposobie bytowania to spokojnie okroiłbym swoje zużycie o kilka tys. kwh ...:p

ale sorry ..., nie po to robiłem system kompletnie bezobsługowy i maksymalnie komfortowy aby teraz kombinować jak tu drugi sweter założyć albo latać za drewnem na rozpałkę ...;)

ja jednak jestem chyba za głupi aby pojąć taką filozofię życia, tak obrazowo można by określić każdego użytkownika PC jako sknerę...

Jesteś za głupi żeby zrozumieć jak to wygląda z dużymi przeszkleniami od strony południowej... Masz takie? :p

Wiedziałem że się przypieprzysz.

mam za to od wschodu i zachodu, o tej porze roku już dają znacznie "lepszy efekt" niż te wasze południowe ...;)

U Ciebie nawet polnocne okna sie swietnie sprawdzaja jako "grzejniki". Coz....taki typ po prostu.

"Szarpiesz" pompiarzy jak mlody szczeniak szmate, a za rok czy dwa pewnie sie okaze, ze "rekreacyjna" klima bedzie u Ciebie instalowana. Oczywiscie tylko do chlodzenia latem i z wykorzystaniem kanalow do DGP. :D

Ja bym nie przekladal roznych "teorii" Liwka na ogol pompiarzy, bo one w wiekszosci sa mocno "kontrowersyjne" (i to jest wielki eufemizm z mojej strony).

A teoria Liwka mówi, że jak fotovoltaika potanieje, to żadne PC nie będą miały sensu. A im będzie tańsza, tym mniejszy sens będzie nawet miało samo ocieplenie! Kable, klima i jazda :p

Mam taką nadzieję jak Ty. Jedno jest pewne kluczem do sukcesu zawsze będzie dobry projekt i ocieplenie budynku.