Pyxis 05.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 A teoria Liwka mówi, że jak fotovoltaika potanieje, to żadne PC nie będą miały sensu. A im będzie tańsza, tym mniejszy sens będzie nawet miało samo ocieplenie! Kable, klima i jazda Wlasnie o takich "teoriach" pisalem. Myslisz, ze "ocieplenie" domu przydaje sie tylko zima? Wejdz na strych gdzie nie ma docieplonej polaci w lecie, albo do namiotu. Musial bys na swoj dom klime nie 3 a 30kW zainstalowac i miec hektar dzialki na panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mam taką nadzieję jak Ty. Jedno jest pewne kluczem do sukcesu zawsze będzie dobry projekt i ocieplenie budynku. Ocieplenia tylko tyle co by nie grzać podłogi za wysoką temperaturą. Więcej nie będzie potrzeba. Im tańsza będzie ta fotovoltaika, tym większa rozpusta będzie możliwa i przy projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 05.05.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Ocieplenia tylko tyle co by nie grzać podłogi za wysoką temperaturą. Więcej nie będzie potrzeba. Im tańsza będzie ta fotovoltaika, tym większa rozpusta będzie możliwa i przy projekcie. Projekt domu to podstawa. Błędy popełnione na etapie założeń projektowych są nie do poprawienia. Ocieplenie tak jak napisano wyżej nie tylko na zimę ale i na lato. Zresztą chciałbym doczekać czasów kiedy nie będzie opłacać izolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Bardziej przestrzegałbym latem przed oknami, one najbardziej są winne przegrzewania domu. Ale to i tak na razie tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) przynajmniej jedna osoba z PC szczerze napisała z jakiego powodu ma niskie rachunki ... ... tak obrazowo można by określić każdego użytkownika PC jako sknerę... Jaki tam sknera... po prostu pci za xxtys zl musi sie zwrocic... a im mniejszy rachunek z taurona to zwraca sie szybciej... takze kominek jest w tej sytuacji ekonomicznie uzasadniony...w okresach przejsciowych i dla klimatu oczywiscie Edytowane 5 Maja 2014 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Jaki tam sknera... po prostu pci za xxtys zl musi sie zwrocic... a im mniejszy rachunek z taurona to zwraca sie szybciej... takze kominek jest w tej sytuacji ekonomicznie uzasadniony...w okresach przejsciowych i dla klimatu oczywiscie Widać czytanie ze zrozumieniem sprawia tobie trudność. Nie trzeba było kończyć edukacji na tak niskim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Widać czytanie ze zrozumieniem sprawia tobie trudność. Nie trzeba było kończyć edukacji na tak niskim poziomie. U mnie z czytaniem wszystko w porzadku. Raczej widac, ze jak brakuje Ci argumentow zaczynasz pyskowke... i za to wlasnie dostajesz te bany... Takze nie placz na forum...i nie zgrywaj sierotki marysi.... tylko ogarnij sie chlopie, bo wstyd pompiarzom robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Argumentów? A może porozmawiamy o twoich argumentach, bo po za sianiem bzdur na forum nic o twoim domu nie wiemy? Opowiedz nam o nim, jaki jest lub jaki będzie. Wtedy będzie jakaś dyskusja, porównanie domów i systemów. Wstydzisz się, że nie masz nawet stopki? Ostatni raz napiszę, przy grzaniu PC kominkiem nie obniżysz rachunków! Ale ty i tak będziesz wiedział swoje, zaległości w szkole wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Argumentów? A może porozmawiamy o twoich argumentach, bo po za sianiem bzdur na forum nic o twoim domu nie wiemy? Opowiedz nam o nim, jaki jest lub jaki będzie. Wtedy będzie jakaś dyskusja, porównanie domów i systemów. Wstydzisz się, że nie masz nawet stopki? Ostatni raz napiszę, przy grzaniu PC kominkiem nie obniżysz rachunków! Ale ty i tak będziesz wiedział swoje, zaległości w szkole wychodzą. Tylko o ktorym 'domu' mam napisac... o mieszkaniu, ktore kupilem na kredyt i mieszkalem tam 6 lat (grzane pradem tak nawiasem) czy moze o domu, ktory obecnie wynajmuje..(grzany gazem tak nawiasem) czy moze o tym, ktory buduje...? Widzisz jak zamieszkam w tym budowanym i pouzytkuje to napisze... napewno nie bede sciemnial, ze kominek mam tylko dla klimatu...a klimat czuje w okresach przejsciowych, bo dla mnie slowo drozsze od pieniedzy jest Wiesz czemu, bo jestem dzieckiem nowego systemu i tu chyba sie roznimy... Liwko, nie wierze Ci, ze inwestycja w pci gruntowa kosztowala Cie 27tys, nie wierze Ci, ze koszt 1kwh masz za 9gr i nie wierze Ci, ze idzie Ci tylko 0.5m3 drewna palac w kominku dla klimatu w zimie i dogrzewajac w okresach przejsciowych...majac zapotrzebowanie na cieplo ok10 tys kwh/rok....po co te zabiegi przy tej cenie kwh? Wiem,wiem... dla relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.05.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Nie wierzysz, nie musisz. Tylko proszę cię, nie wpieprzaj się w dyskusję ludzi z większą wiedzą na ten temat. Trafiasz właśnie do ignorowanych, nie mam zamiaru kopać się z takim ignorantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ponieważ co raz bardziej zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym (zamiast gazu), mam pytanie do użytkowników, czy przy domu pu 160 m2, zapotrzebowaniu ok. 45 kWh/m2/rok, ogrzewanie pradem w II taryfie (ogrzewanie podłogowe), jest szansa na korzystanie do ogrzewania tylko z II taryfy? Przy jakich temperaturach na zewnatrz konieczne bedzie "dogrzewania" chatki np 16-22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 06.05.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ponieważ co raz bardziej zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym (zamiast gazu), mam pytanie do użytkowników, czy przy domu pu 160 m2, zapotrzebowaniu ok. 45 kWh/m2/rok, ogrzewanie pradem w II taryfie (ogrzewanie podłogowe), jest szansa na korzystanie do ogrzewania tylko z II taryfy? Przy jakich temperaturach na zewnatrz konieczne bedzie "dogrzewania" chatki np 16-22? Pewnie, że jest szansa na ogrzewanie w II taryfie, kwestia tylko ile będziesz musiał wpakować kabli w posadzkę. Czy masz zrobione OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Pewnie, że jest szansa na ogrzewanie w II taryfie, kwestia tylko ile będziesz musiał wpakować kabli w posadzkę. Czy masz zrobione OZC ? Mam OZC i Projektowaną charakterystykę. Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania QHnd=: 6744 kWh/rok Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EAH=: 42,1 kWh/(m2·rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 06.05.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ciekawie Ci wyszło OZC. Mnie robił asolt i wyliczył większe straty na mniejszej powierzchni a domek mam bardziej ocieplony - pożyjemy, zobaczymy!Tak patrząc na m.kw. to pewnie potrzebujesz z 13 KW kabli do grzania akumulacyjnego w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.05.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Po pierwsze, to jeśli jeszcze nie kupiłeś to proponuje niekupować Ytong energo, bo to ta sama gąbka to solbet 400, i lepiej dac lepszy nosnik na ściany i wiecej styro., po drugie to skoro dajesz leketryczne ogrzewanie to nie zaluj na ocieplenie i nie rob standardowo ale ponad standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.05.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 spokojnie i na 9KW obgoni , zalezy to troche od akumulacji, od rozkładu pomieszczen ich wielkosci najwiekszy "problem" z dogrzewaniem pomieszczen przy duzych mrozach w drogiej taryfie mozesz miec na duzych powierzchniach w pomieszczeniach gdzie bedziesz przebywal znaczny czas duza role odgrywac beda sterowniki - ktore beda wymuszaly "kopniecie" ukladu 13-15 nawet jesli "normalnie" by nie wystartowaltakie doladowanie posadzki pozwala na niedogrzewanie 16-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 spokojnie i na 9KW obgoni , zalezy to troche od akumulacji, od rozkładu pomieszczen ich wielkosci najwiekszy "problem" z dogrzewaniem pomieszczen przy duzych mrozach w drogiej taryfie mozesz miec na duzych powierzchniach w pomieszczeniach gdzie bedziesz przebywal znaczny czas duza role odgrywac beda sterowniki - ktore beda wymuszaly "kopniecie" ukladu 13-15 nawet jesli "normalnie" by nie wystartowal takie doladowanie posadzki pozwala na niedogrzewanie 16-22 Konrad, a jak wygląda to u Ciebie, bo pamiętam że masz kable na całości, musisz się "dogrzewać" w I taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.05.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 u mnie jesli chodzi ogrzewanie w drogiej to tylko z winy sterownikow ktore sa tak zajebiscie madre ze wlanczaja sie przed zadana godzina ... maja jakis swoj "inteligentny" system wlanczania sie i dlazenia do osiagania zadanej temperatury o okreslonej godzinie wieczorem sprawdze dokladnie ile ja mam z wyliczen i ile mam kabli i Ci napisze - jest tego duzo za duzo i z MOCy na pewno system nie zalanczal by sie w drogiej - stad u mnie tez taki a nie inny udzial taniej do drogiej - bede pracowal nad sukcesywna zmiana sterownikow albo dorzuce zegaz czasowy w tablicy i nic sie nie bedzie mialo prawa wlaczyc poza tanią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 06.05.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 spokojnie i na 9KW obgoni , zalezy to troche od akumulacji, od rozkładu pomieszczen ich wielkosci najwiekszy "problem" z dogrzewaniem pomieszczen przy duzych mrozach w drogiej taryfie mozesz miec na duzych powierzchniach w pomieszczeniach gdzie bedziesz przebywal znaczny czas duza role odgrywac beda sterowniki - ktore beda wymuszaly "kopniecie" ukladu 13-15 nawet jesli "normalnie" by nie wystartowal takie doladowanie posadzki pozwala na niedogrzewanie 16-22 Konrad jaką moc masz zainstalowaną u siebie? W tym przypadku proponujesz 9000W / 160 m.kw. = 56 W/m2 gdzie producent wspomina o 100W/ m. kw. Czy jest jakiś maksymalny rozstaw kabli np. co 25 cm.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Konrad jaką moc masz zainstalowaną u siebie? W tym przypadku proponujesz 9000W / 160 m.kw. = 56 W/m2 gdzie producent wspomina o 100W/ m. kw. Czy jest jakiś maksymalny rozstaw kabli np. co 25 cm.? Patrzę na OZC i średnio na pomieszczenie wychodzi mi zapotrzebowanie rzędu 40-60 W/m2, wyjątkiem są oczywiście łazienki które potrzebują 80-100W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts