Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A teoria Liwka mówi, że jak fotovoltaika potanieje, to żadne PC nie będą miały sensu. A im będzie tańsza, tym mniejszy sens będzie nawet miało samo ocieplenie! Kable, klima i jazda :p

Wlasnie o takich "teoriach" pisalem.

Myslisz, ze "ocieplenie" domu przydaje sie tylko zima? Wejdz na strych gdzie nie ma docieplonej polaci w lecie, albo do namiotu. Musial bys na swoj dom klime nie 3 a 30kW zainstalowac i miec hektar dzialki na panele. :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam taką nadzieję jak Ty. Jedno jest pewne kluczem do sukcesu zawsze będzie dobry projekt i ocieplenie budynku.

Ocieplenia tylko tyle co by nie grzać podłogi za wysoką temperaturą. Więcej nie będzie potrzeba.

Im tańsza będzie ta fotovoltaika, tym większa rozpusta będzie możliwa i przy projekcie.

Ocieplenia tylko tyle co by nie grzać podłogi za wysoką temperaturą. Więcej nie będzie potrzeba.

Im tańsza będzie ta fotovoltaika, tym większa rozpusta będzie możliwa i przy projekcie.

Projekt domu to podstawa. Błędy popełnione na etapie założeń projektowych są nie do poprawienia.

Ocieplenie tak jak napisano wyżej nie tylko na zimę ale i na lato.

Zresztą chciałbym doczekać czasów kiedy nie będzie opłacać izolować...

przynajmniej jedna osoba z PC szczerze napisała z jakiego powodu ma niskie rachunki ...

... tak obrazowo można by określić każdego użytkownika PC jako sknerę...

Jaki tam sknera... po prostu pci za xxtys zl musi sie zwrocic... a im mniejszy rachunek z taurona to zwraca sie szybciej... takze kominek jest w tej sytuacji ekonomicznie uzasadniony...w okresach przejsciowych i dla klimatu oczywiscie :lol2:

Edytowane przez m&m0123

Jaki tam sknera... po prostu pci za xxtys zl musi sie zwrocic... a im mniejszy rachunek z taurona to zwraca sie szybciej... takze kominek jest w tej sytuacji ekonomicznie uzasadniony...w okresach przejsciowych i dla klimatu oczywiscie :lol2:

Widać czytanie ze zrozumieniem sprawia tobie trudność. Nie trzeba było kończyć edukacji na tak niskim poziomie.

Widać czytanie ze zrozumieniem sprawia tobie trudność. Nie trzeba było kończyć edukacji na tak niskim poziomie.

U mnie z czytaniem wszystko w porzadku. Raczej widac, ze jak brakuje Ci argumentow zaczynasz pyskowke... i za to wlasnie dostajesz te bany...:p Takze nie placz na forum...i nie zgrywaj sierotki marysi.... tylko ogarnij sie chlopie, bo wstyd pompiarzom robisz :yes:

Argumentów? A może porozmawiamy o twoich argumentach, bo po za sianiem bzdur na forum nic o twoim domu nie wiemy? Opowiedz nam o nim, jaki jest lub jaki będzie. Wtedy będzie jakaś dyskusja, porównanie domów i systemów. Wstydzisz się, że nie masz nawet stopki?

Ostatni raz napiszę, przy grzaniu PC kominkiem nie obniżysz rachunków! Ale ty i tak będziesz wiedział swoje, zaległości w szkole wychodzą.

Argumentów? A może porozmawiamy o twoich argumentach, bo po za sianiem bzdur na forum nic o twoim domu nie wiemy? Opowiedz nam o nim, jaki jest lub jaki będzie. Wtedy będzie jakaś dyskusja, porównanie domów i systemów. Wstydzisz się, że nie masz nawet stopki?

Ostatni raz napiszę, przy grzaniu PC kominkiem nie obniżysz rachunków! Ale ty i tak będziesz wiedział swoje, zaległości w szkole wychodzą.

Tylko o ktorym 'domu' mam napisac... o mieszkaniu, ktore kupilem na kredyt i mieszkalem tam 6 lat (grzane pradem tak nawiasem) czy moze o domu, ktory obecnie wynajmuje..(grzany gazem tak nawiasem) czy moze o tym, ktory buduje...? Widzisz jak zamieszkam w tym budowanym i pouzytkuje to napisze... napewno nie bede sciemnial, ze kominek mam tylko dla klimatu...a klimat czuje w okresach przejsciowych, bo dla mnie slowo drozsze od pieniedzy jest :yes: Wiesz czemu, bo jestem dzieckiem nowego systemu i tu chyba sie roznimy...

Liwko, nie wierze Ci, ze inwestycja w pci gruntowa kosztowala Cie 27tys, nie wierze Ci, ze koszt 1kwh masz za 9gr i nie wierze Ci, ze idzie Ci tylko 0.5m3 drewna palac w kominku dla klimatu w zimie i dogrzewajac w okresach przejsciowych...majac zapotrzebowanie na cieplo ok10 tys kwh/rok....po co te zabiegi przy tej cenie kwh? Wiem,wiem... dla relaksu :lol2:

Ponieważ co raz bardziej zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym (zamiast gazu), mam pytanie do użytkowników, czy przy domu pu 160 m2, zapotrzebowaniu ok. 45 kWh/m2/rok, ogrzewanie pradem w II taryfie (ogrzewanie podłogowe), jest szansa na korzystanie do ogrzewania tylko z II taryfy?

Przy jakich temperaturach na zewnatrz konieczne bedzie "dogrzewania" chatki np 16-22?

Ponieważ co raz bardziej zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym (zamiast gazu), mam pytanie do użytkowników, czy przy domu pu 160 m2, zapotrzebowaniu ok. 45 kWh/m2/rok, ogrzewanie pradem w II taryfie (ogrzewanie podłogowe), jest szansa na korzystanie do ogrzewania tylko z II taryfy?

Przy jakich temperaturach na zewnatrz konieczne bedzie "dogrzewania" chatki np 16-22?

Pewnie, że jest szansa na ogrzewanie w II taryfie, kwestia tylko ile będziesz musiał wpakować kabli w posadzkę.

Czy masz zrobione OZC ?

Pewnie, że jest szansa na ogrzewanie w II taryfie, kwestia tylko ile będziesz musiał wpakować kabli w posadzkę.

Czy masz zrobione OZC ?

Mam OZC i Projektowaną charakterystykę.

Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania QHnd=: 6744 kWh/rok

Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EAH=: 42,1 kWh/(m2·rok)

Po pierwsze, to jeśli jeszcze nie kupiłeś to proponuje niekupować Ytong energo, bo to ta sama gąbka to solbet 400, i lepiej dac lepszy nosnik na ściany i wiecej styro., po drugie to skoro dajesz leketryczne ogrzewanie to nie zaluj na ocieplenie i nie rob standardowo ale ponad standardowo.

spokojnie i na 9KW obgoni , zalezy to troche od akumulacji, od rozkładu pomieszczen ich wielkosci

najwiekszy "problem" z dogrzewaniem pomieszczen przy duzych mrozach w drogiej taryfie mozesz miec na duzych powierzchniach w pomieszczeniach gdzie bedziesz przebywal znaczny czas

duza role odgrywac beda sterowniki - ktore beda wymuszaly "kopniecie" ukladu 13-15 nawet jesli "normalnie" by nie wystartowal

takie doladowanie posadzki pozwala na niedogrzewanie 16-22

spokojnie i na 9KW obgoni , zalezy to troche od akumulacji, od rozkładu pomieszczen ich wielkosci

najwiekszy "problem" z dogrzewaniem pomieszczen przy duzych mrozach w drogiej taryfie mozesz miec na duzych powierzchniach w pomieszczeniach gdzie bedziesz przebywal znaczny czas

duza role odgrywac beda sterowniki - ktore beda wymuszaly "kopniecie" ukladu 13-15 nawet jesli "normalnie" by nie wystartowal

Konrad, a jak wygląda to u Ciebie, bo pamiętam że masz kable na całości, musisz się "dogrzewać" w I taryfie?

u mnie jesli chodzi ogrzewanie w drogiej to tylko z winy sterownikow ktore sa tak zajebiscie madre ze wlanczaja sie przed zadana godzina ... maja jakis swoj "inteligentny" system wlanczania sie i dlazenia do osiagania zadanej temperatury o okreslonej godzinie

wieczorem sprawdze dokladnie ile ja mam z wyliczen i ile mam kabli i Ci napisze - jest tego duzo za duzo i z MOCy na pewno system nie zalanczal by sie w drogiej - stad u mnie tez taki a nie inny udzial taniej do drogiej - bede pracowal nad sukcesywna zmiana sterownikow albo dorzuce zegaz czasowy w tablicy i nic sie nie bedzie mialo prawa wlaczyc poza tanią

Konrad jaką moc masz zainstalowaną u siebie?

W tym przypadku proponujesz 9000W / 160 m.kw. = 56 W/m2 gdzie producent wspomina o 100W/ m. kw.

Czy jest jakiś maksymalny rozstaw kabli np. co 25 cm.?

Konrad jaką moc masz zainstalowaną u siebie?

W tym przypadku proponujesz 9000W / 160 m.kw. = 56 W/m2 gdzie producent wspomina o 100W/ m. kw.

Czy jest jakiś maksymalny rozstaw kabli np. co 25 cm.?

Patrzę na OZC i średnio na pomieszczenie wychodzi mi zapotrzebowanie rzędu 40-60 W/m2, wyjątkiem są oczywiście łazienki które potrzebują 80-100W/m2