klaudiusz_x 06.05.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Co do mojej poprzedniej wypowiedzi. Założenie jest dla braku akumulacji. Więc w tym konkretnym przypadku te 2,5h znacznie się wydłuży.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 06.05.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Pojęcie odczuwania komfortu tłumaczył już lobo - ja nie pomogę w tym temacie. Tłumaczył odczuwanie komfortu jak poniżej ? Po prawie 1,5 roku użytkowania WOP opartego na kotle elektrycznym stwierdzam ze nie jest to super komfortowe. Godziny trwania taniej taryfy to standardowo 13-15 i 22-6 . weekendy i święta cały czas. Wylewka ok 7 -8 cm i parter i pietro. Mniej więcej. Kocioł pracuje średnio 3-4 h doba. Co do temperatury utrzymywanej to jest OK. Natomiast co do temperatuy odczuwalnej to jest już gorzej. Tak naprawdę temp powietrza mnie nie interesuje bo caly czas oscyluje w pobliżu zadanej. Ważna jest temp podlogi. Kiedy jest w okolicach zalączenia 2 taryfy to wyczuwa się już brak promieniowania. Bo co ważne dyskomfort (dla mnie ) dotyczy zakresów godzinowych 18-23. No tak około. A bardziej 21-23. Bufor jest receptą na brak komfortu grzania w II taryfach lub: jednym zdaniem: rozwiazaniem mogą być kable w kleju. poddaję ku rozwadze przyszłym inwestorom. Edytowane 6 Maja 2014 przez wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 czy 7cm wylewki i sciany z Silki sa wystarczajacym buforem? rozumiem, że teraz piszecie o ogrzewaniu wodnym, a woda podrzewana jest w buforze grzałką elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.05.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 czy 7cm wylewki i sciany z Silki sa wystarczajacym buforem? rozumiem, że teraz piszecie o ogrzewaniu wodnym, a woda podrzewana jest w buforze grzałką elektryczną? u mnie wodna podłogówka i buforek. wychodzi, że dom zakumuluje około 35 kWh / 1*C, wliczając w to płytę 25 cm i strop 15 cm oraz ściany silikatowe. czyli bez ogrzewania przy -20*C temperatura spadnie o jakieś 2*C na dobę. zakładając ogrzewanie z mocą 3,5 kW, dostarczę połowę tej energii przez podłogówkę (albo zwiększę temperaturę zasilania i dostarczę więcej, co przy czystym prądzie nie wiąże się ze spadkiem COP) w taniej taryfie (10 godzin). Temperatura spadnie z 22*C do 21*C, wieczorem dogrzeję z bufora, żeby było przyjemniej. 200 L bufor (8-9 kWh) wystarczy, w końcu takie temperatury mamy przez kilkanaście godzin w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.05.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 czy 7cm wylewki i sciany z Silki sa wystarczajacym buforem? rozumiem, że teraz piszecie o ogrzewaniu wodnym, a woda podrzewana jest w buforze grzałką elektryczną? http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.05.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Bufor jest receptą na brak komfortu grzania w II taryfach Jesli masz tani prad w dzien i nie zrobisz za cienkiej wylewki, to bez bufora spokojnie sie obejdziesz. Nie musi byc to nawet termos. Pomijam milczeniem sprawy "metafizyczne", jak wyczuwanie subtelnych zmian promieniowania podczerwonego podlogi. Czlowiek to nie waz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 dzięki za wyliczenie, ale uświadomcie mnie proszę, co wchodzi w skład takiej instalacji CO i CWU? bo dobrze myślę, że ogrzewania podłogowe jest wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.05.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Zamień znak zapytania w swojej stopce na wykrzyknik. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.05.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 http://szkut.com/dom/wylewka_wykres.jpg Już dawno mi nikt tak nie pomógł tak jak Ty tym wykresem. Dzięki Wracając do komfortu i doboru kabli. Uważam, że przy doborze kabli należy brak pod uwagę okienko taniej taryfy w trakcie dnia. Dla komfortu cieplnego dobrze byłoby aby w trakcie tego okienka ogrzewanie uzupełniło straty z przerwy plus wygrzało tak płytę aby ogrzewanie załączyło się dopiero nad ranem. Może nawet kosztem kilku kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.05.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) dzięki za wyliczenie, ale uświadomcie mnie proszę, co wchodzi w skład takiej instalacji CO i CWU? bo dobrze myślę, że ogrzewania podłogowe jest wodne? Ogrzewanie podłogowe to grzanie pomieszczeń przez podłogę. Nośnik dowolny np. : ciecz ( np. woda ), prąd, powietrze. W zależności od nośnika energii budujesz system dystrybucji. Do wodnej podłogówki dajesz rurki, rozdzielacze, źródło energii czyli piece różnego rodzaju, pompy lub same grzałki. Żeby ogrzewać czystym prądem w wylewce rozkładasz kable grzewcze dajesz sterowniki wpinasz w sieć i gotowe. Użycie powietrza do ogrzewania podłogi to abstrakcja więc można pominąć. CWU to drugi temat, który można połączyć z C.O. ale wcale nie jest to konieczne. W tym miejscu pojawiają się bufory ciepła, zbiorniki do przygotowania ciepłej wody, podgrzewacze przepływowe, pompy ciepła do CWU. CWU łączymy z CO gdy jest to opłacalne np. gdy masz wodną podłogówkę a źródło ciepła taniej grzeje wodę niż czysty prąd lub możesz połączyć to w jeden zbiornik i grzać razem Edytowane 7 Maja 2014 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.05.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ogrzewanie podłogowe to grzanie pomieszczeń przez podłogę. Nośnik dowolny np. : ciecz ( np. woda ), prąd, powietrze. W zależności od nośnika energii budujesz system dystrybucji. Do wodnej podłogówki dajesz rurki, rozdzielacze, źródło energii czyli piece różnego rodzaju, pompy lub same grzałki. Żeby ogrzewać czystym prądem w wylewce rozkładasz kable grzewcze dajesz sterowniki wpinasz w sieć i gotowe. Użycie powietrza do ogrzewania podłogi to abstrakcja więc można pominąć. Dzięki za odpowiedź, ale akurat to wiem, bardziej chodziło mi o szczegóły rozwiązania w którym stosujecie bufor do CO... co wchodzi w skład takiego układu, bo rozumiem, że rurki i rozdzielacze... ale jak to jest ogrzewane, jakieś wężownice, rozdział wody na CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.05.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Uważam, że przy doborze kabli należy brak pod uwagę okienko taniej taryfy w trakcie dnia. Jesli w swoim domu zatopisz w podlogach kablozje ~14kW i masz okienko 2h taniego pradu w dzien, to bez wchodzenia w drogi prad utrzymasz temperature w domu pewnie z wahaniami nieprzekraczajacymi 0,5K i to w duze mrozy. Zakladam, ze zrobisz wylewke w granicach 8-10cm. Niska cena za kW mocy zrodla ciepla to akurat zaleta kabli i tu mozna poszalec z korzyscia dla taniego pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.05.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, ale akurat to wiem, bardziej chodziło mi o szczegóły rozwiązania w którym stosujecie bufor do CO... co wchodzi w skład takiego układu, bo rozumiem, że rurki i rozdzielacze... ale jak to jest ogrzewane, jakieś wężownice, rozdział wody na CO i CWU? Zajrzyj do firm specjalizujących się w tego typu rozwiązaniach np. galmet http://www.galmet.com.pl/pl/products/index2/5-zbiorniki_buforowe?Products_page=1&pageSize=5 Tutaj masz ulotkę zbiornika buforowego, gdzie jest opisane co jak i z czym. http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obs%C5%82ugi_zbiornika_multi_inox.pdf Na forum Adam_mk prowadzi wątek ma już pewnie z 1000 stron jak własnoręcznie wykonać taki bufor. Da się to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 07.05.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, ale akurat to wiem, bardziej chodziło mi o szczegóły rozwiązania w którym stosujecie bufor do CO... co wchodzi w skład takiego układu, bo rozumiem, że rurki i rozdzielacze... ale jak to jest ogrzewane, jakieś wężownice, rozdział wody na CO i CWU? Pytaj tego zadowolonego użytkownika bufora z grzałkami i WOP o szczegóły wykonania: waflos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 07.05.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 witama do domku 90m2 co poradzicie w wariancie prądowym? parterówka, domek drewniany gaz w drodze ale gazu nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.05.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 witam a do domku 90m2 co poradzicie w wariancie prądowym? parterówka, domek drewniany gaz w drodze ale gazu nie chcę A mozesz wrzucic rzut pomieszczen? Ja bym polecil kabelki grzewcze w sciany wewnetrzne i podloge i klimatyzator z opcja grzania. Bedzie kosztowac gora 7 tys a przy tak malym domku rachunek bedzie niewielki (o ile dom dobrze ocieplony), a w przyszlosci jak juz beda sensowne doplaty mozna podpiac fotowoltaike:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 07.05.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 A mozesz wrzucic rzut pomieszczen? Ja bym polecil kabelki grzewcze w sciany wewnetrzne i podloge i klimatyzator z opcja grzania. Bedzie kosztowac gora 7 tys a przy tak malym domku rachunek bedzie niewielki (o ile dom dobrze ocieplony), a w przyszlosci jak juz beda sensowne doplaty mozna podpiac fotowoltaike:) jak to w ściany a ktoś tak robi aaaa żeby w gniazdku był prąd będzie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.05.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Kable grzewcze w sciane zeby grzaly a nie zeby gniazdko bylo Zalac betonem i dziala jak wylewka, tyle ze cala powierzchnia oddaja do cieplych pomieszczen, wylewka polowa powierzchni styka sie z izolacja posadzki... Patrzac na rzut to klime dalbym w przedpokoju skierowana na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Iza 07.05.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Kable grzewcze w sciane zeby grzaly a nie zeby gniazdko bylo Zalac betonem i dziala jak wylewka, tyle ze cala powierzchnia oddaja do cieplych pomieszczen, wylewka polowa powierzchni styka sie z izolacja posadzki... Patrzac na rzut to klime dalbym w przedpokoju skierowana na salon. ale po co kable w scianie? ktos z was tak ma zrobione? jaki to ma sens? co zyskuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.05.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 ale po co kable w scianie? ktos z was tak ma zrobione? jaki to ma sens? co zyskuję? Kszhu tak ma i chwali:) Chodzi o zwiekszenie powierzhcni ktora mozemy grzac, mozna mocno pogrubic wylewke albo to samo zrobic w scianach, to promieniowanie scian bedzie szybciej i bardziej odczuwalne, pare postow wczesniej bylo na temat dobory grubosci wylewki pod katem grzania w taniej taryfie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts